Monitor do filmów

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
cz
czuk

Re: Monitor do filmów

31 sierpnia 2014, 22:36 - ndz

Panasonic daje gwarancje na 2-5 lat(za dłuższą dodatkowa opłata)trwałość panelu została oszacowana przez na 30000 godzin krótszy imput lag ma przede wszystkim znaczenie jezeli tv chcesz wykorzystywać do gier(np konsola) GT ma dodatkowo wyście sateliutarne
szaroczek

31 sierpnia 2014, 22:37 - ndz

Panowie (i Panie). Przepraszam, że wrócę jeszcze raz do pytania. Sformułuję je w dwóch etapach:

1. Jaka, pod względem SAMEGO obrazu (jego jakości w ogóle, jasności, kontrastu, czerni i co tam tylko się w tej materii liczy) jest różnica pomiędzy Panasonikiem VT i ZT? Czy w ogóle jakaś jest? Albo, czy gdybym któremuś z Was, doświadczonemu ekspertowi, puścił w ciemnym pokoju film w blueray'u na dwóch obok siebie stojących telewizorach, VT i ZT, czy po samym obrazie byłby w stanie rozpoznać, który to który, i po czym?

2. Jaką serię najmniejszą MUSZĘ mieć, żeby jakość oglądanych filmów nie podlegała żadnym poważnym kwestiom, no była bezkompromisowa i żebym po kilku tygodniach nie miał do siebie pretensji, że przecież mogłem dołożyć trochę, a dużo więcej zyskać?
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2014, 22:39 - ndz przez szaroczek, łącznie zmieniany 1 raz.
cz
czuk

31 sierpnia 2014, 22:39 - ndz

Przede wszystkim VT I ZT nie ma w rozmiarach które szukasz Google by się przydało poczytać
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2014, 22:41 - ndz przez czuk, łącznie zmieniany 1 raz.
szaroczek

31 sierpnia 2014, 22:40 - ndz

A w jakich ja szukam...? :roll: Ok, zacząłem od mniejszych rozmiarów, ale na 50 cali się godzę. ;)
cz
czuk

31 sierpnia 2014, 22:43 - ndz

Z tego co pamiętam VT i ZT zaczynają się od 55 cali co się przekłada na dużo wyższa cene
Awatar użytkownika
max

31 sierpnia 2014, 22:46 - ndz

@Tom01.
Sprawdziłem. Wyświetlam czarne tło.
"Kontrast" nie wpływa na jasność czerni, mimo regulacji w całym zakresie.
"Jasność" czerni jest taka sama na 0 i na wszystkich wartościach ujemnych. Wzrasta wraz z wejściem w wartości dodatnie. Zostawiam na 0.

Jest tak jak sądziłem wcześniej i nic się pod tym względem nie zmieniło od nowości.
W ten sposób nie da się wyregulować nieco wzrastającego z czasem konstrukcyjnego punktu czerni.

http://www.panasonic.com/pl/consumer/ki ... viera.html
Tu masz wszystkie aktualne serie. Wybierz najlepszą na jaką Cię stać. Przy najwyższych seriach różnice się zwykle zacierają, ale sam nie porównywałem ZT i VT. Podejrzewam, że nie znajdziesz tu właściciela ZT.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 sierpnia 2014, 22:52 - ndz

max pisze:W ten sposób nie da się wyregulować nieco wzrastającego z czasem konstrukcyjnego punktu czerni.
Chodzi mi o wzbudzenie. Czy z bardzo bliska widać na czarnym biegające "robaczki"? Jeśli tak, to da się je wyłączyć. Jeśli nie, to bardziej czarna nie będzie. ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

31 sierpnia 2014, 22:58 - ndz

Nie ma robaczków. Wyłączone przy "jasności" na 0. Przy +1 i wyższych oczywiście biegają, ale ja mam ustawiony konstrukcyjny punkt czerni. No i on z wiekiem odrobinę rośnie. Ale widać to tylko na czarnym tle, przy wyłączonym świetle. Do LCD jeszcze 10 lat świetlnych. ;)

Wybierz co najmniej GT. VT to już wypas. Nie wiem jakie są teraz różnice w cenach, więc nie doradzam.
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2014, 23:01 - ndz przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
szaroczek

31 sierpnia 2014, 22:59 - ndz

czuk pisze:Z tego co pamiętam VT i ZT zaczynają się od 55 cali co się przekłada na dużo wyższa cene
VT NA PEWNO są 50", bo widziałem oferty, a na 90% widziałem też ZT 50-tki. Ale pomińmy proszę rozmiar, bo jak zrozumiem, że różnica w jakość wymaga "dokupienia" tych kilku cali, nie zawaham się. Ciągle uprzejmnie proszę o odpowiedź na moje pytania co do różnicy VT i ZT z poprzedniego postu. 8-)
szaroczek

01 września 2014, 00:02 - pn

Spróbuję się wytłumaczyć. Dzięki temu wątkowi i zawartych w nim waszych radać JUŻ zapomniałem o telewizorach, nie wspominając już o monitorach, LCD jako narzędzi do godziwego oglądania filmów. Już wiem, że NA PEWNO, wbrew modzie panującej wśród moich znajomych, kupię PLAZMĘ!i że będzie to plazma Panasonic'a. Nawet, gdybym już więcej miał się na tym miejscu nie dowiedzieć, to już za samą tą wiedzę jestem ogromnie wdzięczny.

Jednak plazm Panasonic'a jest wiele, wiele jest parametrów określających jakość wyświetlanego przez nie obrazu, a ja nie mam większego pojęcia o większości z nich, nie mówiąc już o osobistych doświadczeniach. Wiedzy tej nie mam również szans nadrobić w krótkim okresie czasu. Jestem natomiast zdecydowany kupić BARDZO PRZYZWOITĄ plazmę, co MUSI koszotwać, ale nie należę do tych, których stać po prostu kupić model najwyższy i w ten prosty sposób mieć wszystkie dylematy z głowy. Dlatego poszukuję przy waszej pomocy, bo sam do tego nie mam szans dojść, kompromisu co kupić, żeby NIE PRZEPŁACIĆ, a równocześnie być zadowolonym i nie żałować. Z reguły w większości branż są gdzię takie rozsądne kompromisy, gdzie płacisz na przykład połowę albo 2/3 ceny high-topowego modelu, a mimo to zyskujesz na przykład 90% procent jego zasadniczych walorów z pominięciem mnóstwa "ozdóbek", z których z reguły zwykły użyktownik, w tym przypadku poszukujący JEDYNIE dobrego obrazu do oglądania filmów, i tak nigdy nie skorzysta, a zwykle nawet nigdy się nie dowie, że je ma. Tego obszaru poszukuję i potrzebuję waszej pomocy w jego znaleźeniu i o nią uprzejmie proszę.

Stąd moje uporczywe pytanie, jaka jest w praktyce różnica pomiędzy modelami VT i ZT, oraz jaki najsłabszy model musiałbym kupić, żeby istotnie nie stracić na jakości obrazu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 września 2014, 00:52 - pn

Ujmę to tak. Mam już którąś z kolei plazmę, modelu obecnej nie pamiętam, ale Panasonic tak ze środka linii modelowej. Gdyby mnie było stać, byłaby w góry stawki. Nie widziałem obecnych topowych, ale z tych które albo widziałem albo miałem, różnice między tańszymi i droższymi są wyraźne i przejawiają się w najważniejszym, czyli jakości samego obrazu. Lepsze są przejścia tonalne, nawet na wyjątkowo wrednych gradientach nie ma widocznych kroków. Lepsza jest też ostrość. O ile najtańsze modele wyraźnie rozmywają, to lepsze, dzięki wyższej częstotliwości pracy uzyskują niemal idealną ostrość. Do tego dochodzi lepsza powłoka antyodblaskowa, tłumiąca odbicia.
Tom01

monitory.mastiff.pl

szaroczek

01 września 2014, 01:12 - pn

Tom01 pisze:różnice między tańszymi i droższymi są wyraźne i przejawiają się w najważniejszym, czyli jakości samego obrazu. Lepsze są przejścia tonalne, nawet na wyjątkowo wrednych gradientach nie ma widocznych kroków. Lepsza jest też ostrość. O ile najtańsze modele wyraźnie rozmywają, to lepsze, dzięki wyższej częstotliwości pracy uzyskują niemal idealną ostrość. Do tego dochodzi lepsza powłoka antyodblaskowa, tłumiąca odbicia.
W którą więc uważasz serię mam uderzać, żeby było BARDZO przyzwoicie? Ktoś doradzał co najmniej GT. Chciałbym znać parę więcej opinii, czy to wystarczy, czy należy uderzyć VT. Jak sądzisz?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 września 2014, 01:14 - pn

Byle nie najtańszą serię. Wszystkie powyżej są już bardziej niż ok. Choć i tak, nawet najtańsze plazmy bezlitośnie masakrują LCD, ale nie ma tej finezji jak z najlepszych kineskopów albo kina. Najlepiej radzę obejrzeć a jeśli nie ma jak, brać najlepszą na jaką stać. To jest rzecz w którą będzie Pan się patrzył wiele lat. Szkoda nerwów na niedoskonałości techniki. Mnie w każdym razie bardzo to by irytowało. To zresztą był powód szybkiej wymiany pierwszej plazmy. Miałem ją zaledwie miesiąc i zamieniłem na wyższy model, na którym oglądanie filmu stało się ucztą dla oczu.
Tom01

monitory.mastiff.pl

szaroczek

01 września 2014, 02:25 - pn

Czy 50" Panasonic zakupiony w 2011 model VT20E będzie porządny, czy te trzy lata to duży skok dla technologii plazmowej? Ile można za taki dać?
Awatar użytkownika
max

01 września 2014, 08:56 - pn

O ile mi wiadomo na przestrzeni ostatnich lat plazmy były co roku udoskonalane, dzięki badaniom Panasonica.
Ostatnia linie, które stanowiły szczyt osiągnięć w dziedzinie ekranów plazmowych to serie 50 i 60.
Z tego co wiem seria np. ST50 potrafi być lepsza od serii o dwie klasy wyższej, ale kilka lat starszej, np. VT20.
Starsze serie mają też np. wentylatory, a nowsze nie. Różnią się nieco powłokami antyodblaskowymi, ogólną "kolorystyką" obrazu.

Moja rada: kup nową: seria 50 lub 60, GT lub VT, zamiast starej VT20. Nie wiem czym się różni seria 50 i 60, ale 50 jest lepsza od poprzedniej czyli 30.
60 ma chyba więcej gadżetów, ale do ostatniej serii jakiś rewolucyjnych badań już nie robili.
No w każdym razie starszej niż 50 bym nie kupował.

PS. Serii 40 nie było. Dla Japończyków cyfra 4 jest nieszczęśliwa. Unikają jej jak ognia. :twisted:
cz
czuk

01 września 2014, 10:32 - pn

..poczytaj na HDTVPOLSKA.COM warto się zapoznać z ich materiałami ...
szaroczek

01 września 2014, 11:18 - pn

Dziękuję, to wyjaśnia wszystko. Grzebię też już na tej stronie HDTVPOLSKA. :)

Ale jeszcze jedno:
max pisze:TX-P to plazma Panasonica.
42, 50, 55, 60 to przekątna.
X, ST, GT, VT, ZT, to seria, od najniżej do najwyższej.
60 na końcu oznacza rok produkcji. 60 to ostatni model, z zeszłego roku. 70 już nie będzie.
A ja na allegro w kategorii "telewizory plazmowe Panasonic" znalazłe jeszcze takie serie: G, S, U, PF, PY, PV, XT, PA, PX, V, FT. Czy to też plazmy?
cz
czuk

01 września 2014, 11:41 - pn

Zajmij się seria ST60 GT60 VT60 NOWSZYCH PLAZM OD PANASONIC JUŻ NIE BĘDZIE ja kupiłem w lutym 50ST60 i dzisiaj kupiłbym to samo cena super 3600 wtedy 50 GT60 kosztował 5000 a 55 VT60 7000 jak cena nie gra roli a dzisiaj są bardzo atrakcyjne to brałbym serie GT60 LUB VT60 bardziej bym się martwił czy dostane naprawdę nowy egzemplarz bo to juz koniec plazm od Panasonic
Awatar użytkownika
max

01 września 2014, 11:52 - pn

Nie wiem co tam jest na tym Alledrogo, ale jak już poprzednik wspomniał:
* wybierz serię najnowszą 60, w ostateczności starszą 50 (prawdopodobnie 50 będzie używana lub leżak magazynowy).
* model VT, lub GT, lub ST, stosowanie do ilości kasy.
* przekątną jaka Ci odpowiada.

Koniec tematu.
szaroczek

01 września 2014, 12:43 - pn

Dziękuję, przyjąłem. Jeszcze jedno pytanie:

W jakich przypadkach PRAKTYCZNIE korzystamy z FullHD? Gdzieś przeczytałem, że oglądanie buleray'a na HDready jest wyśmienite. Jeśli więc do blueray'a nie potrzeba FullHD, to do czego on jest i gdzie rzeczywiście go potrzebuję, bo HDready nie da rady?

Wróć do „Monitory różne”