Tak.Czornyj pisze:Czy aby nie astygmatyzm?Materia pisze:Wada wzroku, co pisałem w poprzednim temacie, jeśli to ma znaczenie.
Nowe szkła zawsze sprawiają, że źle się czuję i ogólnie chodzenie sprawia problem, można by rzecz, że wyglądam jak jakiś alkoholik. Astygmatyzm mam nie od dziś, a obecne szkła, ok. 2 lat. Przestawiłem w sRGB.max pisze:Słuszna uwaga. U osób, które właśnie zaczęły nosić okulary z soczewkami cylindrycznymi o sporej mocy, korygującymi wadę astygmatyzmu, ponoć objawem jest ból głowy.Czornyj pisze:Czy aby nie astygmatyzm?
Wymaga to przyzwyczajenia. Ponadto w pierwszym okresie używania okularów cylindrycznych, w których oś cylindra jest obrócona pod kątem, wszystko wydaje się być nieco krzywe. Mózg się buntuje przy takiej "rzeczywistości".
Mija z czasem. Okulary mz. jednak warto nosić, gdyż zmniejszają wytężenie wzroku.
Spotkałem się też gdzieś ze stwierdzeniem, że monitory szerokogamutowe są odbierane gorzej u osób z astygmatyzmem. W szerokogamutowcach bardziej jest widoczne świecenie poszczególnych subpikseli, tworzących cały piksel. Widać np. czerwoną krawędź tekstu. Nieco podwyższa ten efekt wysokokontrastowy panel PVA.
Na szczęście piksele w SX2262 są małe, więc problem jest mniejszy niż w 24calowcach.
Nie zapomnij więc przełączyć monitor w tryb sRGB, zamiast Full, AdobeRGB czy podobny. Przynajmniej na początku.
Znalazłem z końca 2007 roku, mam gdzieś schowane nowsze, tylko musiałbym poszukać. Prawe -> Sfera -2, Cylinder -0.75, Oś 5. Lewe -> Sfera -1.5 Cylinder -0.5, Oś 165.max pisze:Ja mam GBr-LED i astygmatyzm, ale znikomy, więc zupełnie mi to nie przeszkadza. Nie widzę po prostu tych objawów.
Jaką masz moc tych cylindrów? Zakładając oczywiście, że masz astygmatyzm. Nie pamiętam tego starego wątku.
Istotna jest wartość samych cylindrów, po odjęciu od wartości korekcji sferycznej.