Maciek Koper, skalibrujtv.pl - i długo, długo nikt.szaroczek pisze:Już zleciłem pakowanie w oryginalny karton i zaznaczyłem, że ma być w nim wszytko, co normalnie należy do zestawu.
A teraz, Panowie/Pani, jeszcze jedna kwestia. Proszę, pouczcie mnie w sprawie kalibracji:
1. Czy to cudo jej w ogóle potrzebuje?
2. Jeśli tak, czy dyletant taki, jak ja może kupić przyzwoity sprzęt do kalibracji i sobie go sam skalibrować?
3. Jeśli nie, to gdzie się kontaktować, żeby taką rzecz zrobić we Wrocławiu lub pobliżu? Jeśli jest natomiast tylko jakaś "jedyna" w Polsce osoba, która to umie zrobić rzeczywiście dobrze, gdzie jej szukać?
4. Z jakim kosztem, żeby rzecz była DOBRZE, a nie "jakoś tam", zrobiona muszę się liczyć?
Plazma ma specyficzne widmo i pieruńsko niski punkt czerni - Maciek ma spektroradiometr laboratoryjny JETI Specbos (10k Euro) który poradzi sobie z widmem, oraz kolorymetr Klein K-10A (7k $) który poradzi sobie nawet z czernią plazmy. Do tego generatory, odtwarzacze, profesjonalne oprogramowanie (3k $), praktyka i wiedza jak zrobić z tego wszystkiego użytek. Podobnej plazmy używa prywatnie (VT60)
http://skalibrujtv.pl/sprzet-do-kalibracji