Monitor do filmów

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
szaroczek

Re: Monitor do filmów

11 września 2014, 09:49 - czw

Czy nie mogę już liczyć na bardziej konkretną wypowiedź...? ;) Może coś umknęło mojej uwadze, ale pomimo uważnego powrotu do poporzednich wypowiedzi nie znalazłem tam żadnych konkretnych stwierdzeń dotyczących tej ostatnie oferty, którą się interesuję i postawionej przeze mnie w związku z nią kwestii tego niebieskiego ekranu i jego rozumiaru... :( A może tak niewiele już brakuje, żeby ten cały wasz dotychczasowy trud i poświęcony mi czas zakończył się moim nabycie przyzwoitej plazmy. Pleeeeease :D
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

Re: Odp: Monitor do filmów

11 września 2014, 10:16 - czw

szaroczek pisze:Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego ten niebieski ekran w aukcji allegro z linku powyżej nie sięga od lewej krawędzi telewizora do prawej, lecz zostawia czarne pasy po brzegach? Czy to jest normalne?
Skąd mamy wiedzieć?! Zapytaj sprzedawcy lepiej czemu obraz nie jest na całym ekranie, jeśli Cię to ciekawi.
Druga sprawa to zrozum, że nie dostaniesz nic przyzwoitego za darmo, czy za pół darmo. Możesz kupić powystawówkę z ostrymi powidokami. Na pewno kiedyś zejdą, ale może być to rok, lub nawet dwa lata. Zastanów się czy tego chcesz.
Miałeś okazję kupić moją, to chciałeś 30% rabatu... na szczęście moja oferta jest już nieaktualna. Teraz pozostają Ci albo jakaś z defektem, albo czekanie aż osoba prywatna wystawi swoją. Tylko wtedy już kupuj, a nie myśl dniami i nocami przez tydzień, bo w ten sposób możesz mieć gwarancję, że nigdy nie stanie u Ciebie telewizor.
szaroczek

11 września 2014, 12:23 - czw

mkoper pisze:Skąd mamy wiedzieć?! Zapytaj sprzedawcym lepiej czemu obraz nie jest na całym ekranie, jeśli Cię to ciekawi.
Problem polega na tym, że ze sprzedający jest bardzo ograniczony kontakt. Ale skory Pan nie wie, dlaczego tak jest z tym obrazem, to spawa wydaje mi się podejrzana i sugeruje mi, że to nie jest zjawisko normalne, że może to być jakiś dodatkowy defekt. Takie zdjęcia telewizorów z podobnymi ekranami zielonymi, czerwonymi, niebieskimi spotykałem często na różnych aukcjach ale raczej pokrywały one całą powierzchnię telewizora.
mkoper pisze:Druga sprawa to zrozum, że nie dostaniesz nic przyzwoitego za darmo, czy za pół darmo. Możesz kupić powystawówkę z ostrymi powidokami. Na pewno kiedyś zejdą, ale może być to rok, lub nawet dwa lata. Zastanów się czy tego chcesz.
Nie rozumiem, skąd te nerwy. To zrozumiałe, za małe pieniądze muszę się liczyć z jakimiś defektami, sprawa polega jedynie na tym, że chcę wiedzieć, na jakie defekty się decyduję i z jakimi jestem gotów żyć płacą mniej za urządzenie. Dlatego pytam o kwestie, które nie są jasno wyszczególnione w treści aukcji a stanowią ryzyko występowania. Czy rzeczywiście jestem nienormalny próbując rozwiać podobne wątpliwości szukając waszej pomocy, skoro sam nie mam wystarczającej wiedzy?
szaroczek

16 września 2014, 16:27 - wt

Już po wszystkim. Wreszccie kupiłem nową plazmę powystawową 50VT60 w pełni sprawną, z kompletem akcesoriów i za dobrą cenę. Kasę już wpłaciłem i organizuję transport. Co do tego niebieskiego obrazu niepokrywającego całej powierzchni ekranu w tym sprzęcie używanym o który wcześniej pytałem to dla porządku powiem, że w serwisie agd powidzieli mi, że to dlatego, że proporcje obrazu były ustawione na 3/4 i że to nic nie szkodzi... Szkoda, że atmosfera i relacje popsuły się w końcowym etapie moich zmagań. Żałuję tego tym bardziej, że naprawdę wiem, jak wiele Wam zawdzięczam. Jak ropoczynałem ten wątek to o plazmach wiedziałem tylko tyle, że istnieją i miałem o nich jakieś złe odczucia, że są niewyraźne i matowe, bo taką kiedyś dawno dawno temu (może siedem może więcej lat wstecz) wydziałem w jakimś sklepie w jasny dzień, oraz jakiś mój znajomy ma obecnie nową plazmę LG. Tego obrazu jaki on na niej ma nawet w nocy ja u siebier nie chciałbym nawet za darmo :lol: ! A oto teraz sam posiadam jedną z najlepszych i to kupioną w ostatnim momencie. To wszystko "przez Was!!!" ;) Zbieram kasę na kalibrację, chociaż pan Maciej też się chyba już na mnie obraził. :? Wiem, że byłem nachalny, ale czułem presję chwili, byłem zdesperowany, kupowałem NA ODLEGŁOŚĆ bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą i sprzętem, a wiedzy i informacji ciągle mi brakowało. Ale na szczęście to już historia. Winien Wam jestem jakąś baksę dobrego piwka, czy coś w tym rodzaju, tylko nie wiem, jak to zrealizować. Jakieś sugestie w tym temacie...? :D (Mówię śmiertelnie POWAŻNIE! :!: )
cz
czuk

18 września 2014, 07:34 - czw

Żadne relacje się nie popsuły ;) wybór zawsze zależy od Ciebie
szaroczek

18 września 2014, 11:28 - czw

Miło usłyszeć. :oops: No ale co z tym piwkiem, jak się to robi dla przyjaciół z fora, jeśli się przebywa gdzieś daleko, tak jak ja? Nie mam do Was żadnego kontaktu, żeby je chociaż jakoś wysłać... A chciałbym, no mówię serio! ;)
cz
czuk

18 września 2014, 11:56 - czw

..jak łykniesz browara to pomyśl o nas :) pozdro
szaroczek

01 listopada 2014, 20:09 - sob

Maszyna została pomyślnie skalibrowana przez Pana Macieja z Warszawy, jest już przywieziona do domu i odpalona i przetestowana. Efekt NIE DO OPISANIA!!! :lol: Puściłem na nim w nocy (z podświetleniem z tyłu ekranu energooszczędną żarówką 11W, 6500 K, jak Pan Maciej nakazał) oryginalnego "Avatara" w 3D i 2D z płyt Bluray - no po prostu ODLOT! Ta kalibracja naprawdę ma sens; nie żałuję kasy, choć była niemała! ;)

Ale mam inny, śmieszny problem; może ktoś potrafi pomóc. Oto 4 Tb dysk 3,5" w kieszeni "MySafe Clip USB 3.0", który prawidłowo działa pod moim laptopem (kopiuje i odtwarza wszelkie pliki medialne - filmy, muzyka, zdjęcia) nie działa mi pod tym telewizorem (Panasonic plazma 50VT60E), choć inny, mniejszy, 2,5", działał bez zarzutu. Gdy wejdę w funkcję "odtwarzacz mediów" stale wyświetlony jest komunikat "Nie włożono urządzenia", a na moment w prawym dolnym rogu ekranu pojawia się komunikat "Wykryto urządzenie USB", który jednak szybko znika bez żadnego satysfakcjonującego rezultatu końcowego. Nie można przełączać pomiędzy "film", "muzyka", "zdjęcia", choć wszystkie wspomniane rodzaje plików znajdują się na tym 4 Tb'wym dysku. Zaktualizowałem także oprogramowanie telewizora i obecnie jest ono w wersji 3.877.Czy ktoś może wie, jak ten dysk prawidłowo uruchomić, żeby telewizor go zobaczył i prawidłowo odtwarzał jego zawartość? Z góry dziękuję za pomoc. :)
Awatar użytkownika
max

01 listopada 2014, 21:10 - sob

szaroczek

01 listopada 2014, 22:07 - sob

Nie było więcej "nakazów" Pan Macieja oprócz informacji, że po jakimś czasie jasność telewizora spada i związanej z tym sugestii, że może po roku wypada ponowić kalibrację.

A co do dysku 4TB, rzuciłem okiem na podane linki. Jest tam masa informacji w większości chyba dotycząca migracji Windowsa na dyski większe, niż 2TB. Eksperymentalnie "rozdrobniłem" mój dysk na dwie partycje poniżej niż 2TB ale bezskutecznie. Czy to oznacza więc, że NIE MA żdnego sposobu żeby ten mój 4TB'towy dysk był czytany przez moją plazmę...?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 listopada 2014, 22:13 - sob

Nie partycja 2TB a dysk 2TB. Czasem są sposoby na obejście, ale dysk trzeba zrobić jako GPT. Nie sprawdzałem czy oprogramowanie tego TV sobie poradzi z GPT, nie praktykuję podłączania dysków do telewizora. Przykładowo w odbiorniku DVB Dreambox pomogło, pomimo, że formalnie nie obsługiwał powyżej 2TB.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
szaroczek

01 listopada 2014, 23:49 - sob

Jak się okazało mój dysk 4TB już jest w GPT, bo w MBR - starsza alternatywa dla dysków do 2TB - nie można by go było sformatować po Windows 7 (jak eksperymentalnie zamieniłem go na MBR, to automatycznie podzielił mi go na dwie partycje). Czyli że kicha i nic już się więcej nie poradzi...? :-(
Awatar użytkownika
max

02 listopada 2014, 09:03 - ndz

szaroczek pisze:Czyli że kicha i nic już się więcej nie poradzi...? :-(
Oj tam, oj tam. Nie kicha, tylko kiszka. Nie za dużo wymagasz od tego TV? Może podłącz macierz RAID?

Wsadź w TV kabelek sieciowy, wsadź to 4TB w tym GPT do Windowsa i odtwarzaj przes sieć, DLNA, czy jakoś tak. Generalnie działa, ale na dłuższą metę nigdy nie używałem ani dysków usb ani odtwarzania po sieci, więc musisz sam pokombinować, żeby działało.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 listopada 2014, 10:02 - ndz

Dedykowanym rozwiązaniem do mediów, jak sama nazwa wskazuje jest MediaCenter a nie żadne dyski USB. ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

02 listopada 2014, 10:14 - ndz

Kiedyś może i tak. Najnowsze modele TV mają teraz jednak zadziwiająco duże możliwości po tym względem. W wielu wypadkach, może nawet większości, to całkowicie wystarczy. A są i korzyści z takiego rozwiązania: niższy koszt, mniej zajmowanego miejsca na urządzenia, mniej pracy przy konfiguracji, mniej problemów z synchronizacją klatek obrazu itp. itd.
Przy zaawansowanych potrzebach trzeba jednak czegoś więcej. Przyznam jednak, że za bardzo nie rozpoznałem tematu.
szaroczek

02 listopada 2014, 12:32 - ndz

[/quote]Oj tam, oj tam. Nie kicha, tylko kiszka. Nie za dużo wymagasz od tego TV?[/quote]
To jest podobno najlepszy telewizor świata i najnowszy jego model... Jeżeli nie od niego, to od jakiego telewizora można tego wymagać? :?

Ponieważ nigdy wcześniej nie maiłem do czynienia z takimi rzeczami jak wspomniana tu wcześniej macierz Raid oraz MediaCenter oba pojęcia wrzuciłem na google i na pierwszy rzut oka zrozumiałem, że są one wirtualnymi rzeczywistościami (programami) funkcjonującymi na poziomie komputera; pierwsza zamienia dwa dyski w jeden, druga zamienia komputer wyposażony w tuner TV w telewizor obsługiwany pilotem. Ale jeśli tak, to żadne z tych rozwiązań nie pozwoli mi uruchomić mojego dysku bezpośrednio pod telewizorem, prawda?
Awatar użytkownika
max

02 listopada 2014, 13:23 - ndz

Z tym RAIDem to był żart. :twisted:
Z samym dyskiem 4TB na USB w połączeniu z TV już chyba nic nie zrobisz. Wziąłbym jeszcze pod uwagę taką możliwość, żeby podzielić ten 4TB dysk na dwie partycje podstawowe, zwykłe, nie partycje rozszerzone i dyski logiczne, po 2TB. Może TV będzie widział chociaż pierwszą z nich. Drugą partycję można by zostawić na nagazyn obsługiwany z poziomu Win7.
Po drugie można by jeszcze popróbować z systemem plików: NTFS i FAT32.

Media Center to chyba takie dedykowane komputery, które z góry zostały zaprojektowane do podłączenia do TV, przez co ergonomia obsługi powinna stać na wyższym poziomie niż w typowym PC podłączonym do TV przez HDMI. Przyznam jednak, że nie orientuję się w temacie.
szaroczek

02 listopada 2014, 20:31 - ndz

Za sugestią Pana Macieja rozważam zakup tego urządzenia: Mede8er MED600X3D. Szukałem w specyfikacjiach na wielu stronach oferujących tą odtwarzarkę mediów i nie znalazłem informacji, do jakiej wielkości dyski może on obsłużyć, oprócz tego, że ma on interfejs USB 3.0 sugerujący szybkie transfery konieczne do dużych rozmiarów plików jak i zasobów o dużych sumarycznych objętościach... Czy ktoś potrafi powiedzieć, czy ta zabawka poradzi mojemu 4TB'ajtowemu dyskowi? Może Pan Maciej wie...? Może ktoś już eksperymentował z takim dyskiem?
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

02 listopada 2014, 20:34 - ndz

Mam u siebie MED800X3D i dysk 4TB. Działa jak należy :) Z MED600 nie powinno być inaczej.
szaroczek

03 listopada 2014, 13:01 - pn

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego odtwarzacza mediów. Oto WSZYSCY polscy sprzedawcy (jacy się pojawiają na internecie) wyaźnie zaznaczają, że urządzenie to potrafi obsłużyć napisy do filmów z polską czcionką w różnych formatach, ale także w formacie TXT. Na stronie producenta jednak wymienione są wszystkie formaty napisów do filmów, Z WYJĄTKIEM formatu TXT. A więc jak to faktycznie jest, radzi on sobie z tym formatem, czy nie?

Wróć do „Monitory różne”