Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.
Czytałem trochę o monitorze EIZO CX240, ludzie piszą, że jest to monitor typowo dla grafików z bardzo dobrym odwzorowaniem kolorów oraz bardzo dobrą czernią.
Ja natomiast się zastanawiam ,czy monitor ten nadaje się do gier. Czy któż z użytkowników zauważył smużenie ,albo mierzył input lag??
Byłbym wdzięczny za info.
Czy EIZO CX240 nadawałby się do gier??
- Tom01
- Kontakt:
Re: Czy EIZO CX240 nadawałby się do gier??
Do grafiki i video. A jak jest to monitor do video i to na poziomie profesjonalnym to grom też podoła bez problemu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Na Prad.de dostał po 6 gwiazdek za ocenę w kategoriach: grafika, praca w office i video, natomiast tylko 4 gwiazdki dla oceny granie.
Wynika to pewnie z czasu reakcji zmierzonego tamże (16 msek dla gtg i 14 msek dla biały do czarnego) oraz input laga (zmierzony chyba 23,5 msek).
Tom01 ,myślisz, że takie czasy nie kaszanią rozgrywki??
Mój obecny Philips 240PW9ES ma czas reakcji według producenta gtg 5 msek, według redakcji Chip.pl:
Wyniki testu Philips 240PW9ES
Czas odpowiedzi matrycy gtg [ms] 6
Jasność [cd/m^2] 343
Kontrast 3839:1
Kontrast (szachownica) 175:1
Kąt widzenia w pionie - kontrast 10:1 [stopnie] 176
Kąt widzenia w poziomie - kontrast 10:1 [stopnie] 176
Wynika to pewnie z czasu reakcji zmierzonego tamże (16 msek dla gtg i 14 msek dla biały do czarnego) oraz input laga (zmierzony chyba 23,5 msek).
Tom01 ,myślisz, że takie czasy nie kaszanią rozgrywki??
Mój obecny Philips 240PW9ES ma czas reakcji według producenta gtg 5 msek, według redakcji Chip.pl:
Wyniki testu Philips 240PW9ES
Czas odpowiedzi matrycy gtg [ms] 6
Jasność [cd/m^2] 343
Kontrast 3839:1
Kontrast (szachownica) 175:1
Kąt widzenia w pionie - kontrast 10:1 [stopnie] 176
Kąt widzenia w poziomie - kontrast 10:1 [stopnie] 176
- zbyszek
Nie jest to przypadkiem różnica 1-2 klatek animacji przy odswiezaniu 60 Hz? Czy zmniejszenie tego laga to gra warta świeczki - nie wiem. Według prad.de na moim obecnym monitorze też jest 20-25 ms opóźnienia, a tego w Counter-Strike'u nie odczuwam. Głowa z reguły znajduje się tam gdzie celownik Oczywiście sytuacje w grach mogą być różne (szybko poruszające się modele). Ale zdecydowanie dla mnie o wiele bardziej uprzykrzający bywa lag na neostradziePasst pisze:input laga (zmierzony chyba 23,5 msek)
Byloby fajnie jakby Eizo wydalo taki monitor jak CX240 ale z mozliwoscia odswiezania przynajmniej 85hz (lepiej 100), 3d vision (aby dzialal lightboost lub cos podobnego) oraz oblugujacy nowy port displayport 2a na ktorym ma byc dostepny standard VESA freesync (synchronizację karty graficznej i monitora, rozwiązująca przy tym problem „rwań”, zacięć i opóźnień w wyświetlaniu obrazu). Do multiplayer i tak by nie nadawalby (za duzy input lag i pewnie ghosting) ale do singleplayer moglby byc dobry.
Ale chyba to w ogole nie jest mozliwe bo ips maja za wolne czasy reakcji ale moze mogliby cos takiego sprobowac na matrycy VA jako reedycja fg2421 (chcialbym w 16:10..). I przy okazji niech ktos powie czy to normalne ze jak mowia na VA patrzac na wprost w srodek ekranu mniej widac w ciemnych tonach niz patrzac po bokach ekranu, wydaje sie to slabe choc nie wiem czy gorsze niz srebrzenie. Widzialem chwalony eizo 2333 i srebrzenie na nim bylo dyskwalikujace i generalnie wcale mi sie nie spodobal.
Jak ktos ma CX240 to ciekaw jestem jak sie sprawuje w grach takich jak Witcher, Stalker, Elder
Scrolls rozne, Skyrim, Freespace, Deus Ex a takze np. starych Arcanum, Baldur's gate (czy interpolacja/skalowanie jest dobre, te stare gry zrobione byly z mysla o 800x600, na wyzszej zle wygladaja jak dla mnie).
I zeby bylo jasne ja oceniam z punktu widzenia crt.
A tak w ogole to chyba najwieksza nadzieja w Oledach z rolling scan jak w Oculus Rift dk2, powinni zrobic taki monitor.
Ale chyba to w ogole nie jest mozliwe bo ips maja za wolne czasy reakcji ale moze mogliby cos takiego sprobowac na matrycy VA jako reedycja fg2421 (chcialbym w 16:10..). I przy okazji niech ktos powie czy to normalne ze jak mowia na VA patrzac na wprost w srodek ekranu mniej widac w ciemnych tonach niz patrzac po bokach ekranu, wydaje sie to slabe choc nie wiem czy gorsze niz srebrzenie. Widzialem chwalony eizo 2333 i srebrzenie na nim bylo dyskwalikujace i generalnie wcale mi sie nie spodobal.
Jak ktos ma CX240 to ciekaw jestem jak sie sprawuje w grach takich jak Witcher, Stalker, Elder
Scrolls rozne, Skyrim, Freespace, Deus Ex a takze np. starych Arcanum, Baldur's gate (czy interpolacja/skalowanie jest dobre, te stare gry zrobione byly z mysla o 800x600, na wyzszej zle wygladaja jak dla mnie).
I zeby bylo jasne ja oceniam z punktu widzenia crt.
A tak w ogole to chyba najwieksza nadzieja w Oledach z rolling scan jak w Oculus Rift dk2, powinni zrobic taki monitor.
Dobrze się sprawuje w grach nie online. Nie jest to żaden szybki monitor i to widać ale do gier takich jak wymieniłeś bardzo dobry jak nie najlepszy.
Teraz odpowiadając na pytanie czy ludzie dali by tyle za dobry monitor do rozrywki. Proszę zobaczyć sobie na pclabie czy tam benchamrku albo innych forach jak i w jakich ilościach ludzie kupują karty graficzne za ponad 2 tys zł. Na te nowe GFy 980,970 to rzucili się jakby pierwszy raz w życiu coś dobrego można było kupić kij, że gier nie ma i część z tych ludzi miała karty o minimalnie gorszej wydajności poprzedniej generacji...
Teraz odpowiadając na pytanie czy ludzie dali by tyle za dobry monitor do rozrywki. Proszę zobaczyć sobie na pclabie czy tam benchamrku albo innych forach jak i w jakich ilościach ludzie kupują karty graficzne za ponad 2 tys zł. Na te nowe GFy 980,970 to rzucili się jakby pierwszy raz w życiu coś dobrego można było kupić kij, że gier nie ma i część z tych ludzi miała karty o minimalnie gorszej wydajności poprzedniej generacji...
-
cz
Jak nie będziesz korzystał z takiego monitora(kolor) do pracy lub naprawdę długo przed nim siedział to wychodzi to trochę drogo