Witam,
to mój pierwszy post tutaj więc witam Wszystkich i proszę o wyrozumiałość. Kupiłem niedawno monitor Nec sv 272 i mam kilka pytań.
Do jakiej jasności mogę zejść na monitorze 272 aby po kalibracji obrabiać kolory w Photoshopie? Znalazłem w internecie wiele odpowiedzi od 120 przez 90 do 40 a nawet mniej (ale dotyczyły innych monitorów). Lubię jak monitor jest w miarę ciemny ale nie chcę zejść za nisko aby nie tracić jakości. Oświetlenie otoczenia dostosuję do optymalnej wartości. Mam kalibrator i1 Display Pro + SpectraView Profiler 5 czy wyniki kalibracji mogą pokazać, że już jest za ciemno? Na jaki parametr patrzeć?
Jak najłatwiej w tym monitorze kierować jasnością gdybym chciał mieć dwie wartości jedną do pracy w InDesignie (ciemniej) i drugą do obróbki zdjęć (jaśniej)? MultiPrifiler z tego co widzę działa tak samo jak przyciski na monitorze więc chyba tak będzie najprościej. Pytam bo może jest łatwiejszy sposób (np. 2 przyciski na pasku zadań - W7 lub zdefiniowanie skrótów). Czy te dwa ustawienia można/trzeba oddzielnie kalibrować?
Monitor stoi pod Warszawą (Piastów) czy ktoś z grupy (z doświadczeniem) w razie problemów mógłby wykonać kalibrację i ile to by kosztowało w tej chwili?
Pozdrawiam
Jacek
ps. pytania zadałem w mailach Panu Marcinowi (Czornyj) od którego kupiłem monitor ale są jakieś problemy „na łączach” bo odpowiedzi nie docierają - liczę, że tutaj pójdzie sprawniej.
Nec SV 272 minimalna jasność
- NocnyJastrzab
Generalnie wartość jasności powinna wynikać z warunków otoczenia i trybu pracy (bardziej dzienny czy nocny) oraz też z docelowych parametrów kalibracji. Możesz zrobić dwa targety pod zdjęcia i InDisign (sprawdź możliwości SV Profiler). Albo zrób jeden pod fotki a drugi ustawisz z poziomu MultiProfilera. KWestia końcowego przeznaczenia materiałów. Jeśli głównie pod net to D65 i jasność odpowiednio 40-60 cd/m2 pod fotki i ok.30-40 cd/m2 InDisign. Jeśli planuje się wydruki, zwłaszcza w domu, trzeba zrównoważyć jasność i punkt czerni, aby otrzymać kontrast najlepiej 250-500:1
Jeśli była robiona jakaś kalibracja i masz wyniki to nie zaszkodzi pokazać
Jeśli była robiona jakaś kalibracja i masz wyniki to nie zaszkodzi pokazać
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Nie jestem pewien czy mogę kalibrować sprzętowo. Miałem otrzymać profil po kalibracji od Pana Marcina wraz z instrukcją jak go włączyć w systemie (na razie czekam) obawiam się, że kalibrując własnoręcznie zmienię ustawienia Guru
Jeśli kalibracja sprzętowa jest zapisana w profilu mogę spróbować bo wtedy profil który otrzymam nadpisze to co ewentualnie „popsuję”.
Jeśli kalibracja sprzętowa jest zapisana w profilu mogę spróbować bo wtedy profil który otrzymam nadpisze to co ewentualnie „popsuję”.
- NocnyJastrzab
Profil od Marcina będzie niezależny, tzn. po zainstalowaniu/wgraniu do systemu można go ustawić jako "domyślny", jak każdy inny dostępny profil. Kalibrując samu (SV Profiler + X-Rite) zazwyczaj zaznacza się opcję w sofcie, aby po kalibracji automatycznie ustawił nowo utworzony profil ICC jako "domyślny" (aktualnie aktywny).
W Windowsie (7) :
Panel sterowania > Wygląd i personalizacja > Ekran > Rozdzielczość ekranu > Ustawienia zaawansowane > karta "Zarządzanie kolorem" > zakładka "Zaawansowane": pierwsze od góry > Domyślne ustawienia kolorów systemu Windows / Profil urządzeń: [tutaj sprawdzamy/ustawiamy domyślny profil]
Ewentualnie w zakładce "Urządzenia" dodajemy do monitora jeden lub kilka kojarzonych profili i ustawiamy żądany jako "domyślny"
ścieżka do profili w Windowsie:
C:\Windows\System32\spool\drivers\color
W Windowsie (7) :
Panel sterowania > Wygląd i personalizacja > Ekran > Rozdzielczość ekranu > Ustawienia zaawansowane > karta "Zarządzanie kolorem" > zakładka "Zaawansowane": pierwsze od góry > Domyślne ustawienia kolorów systemu Windows / Profil urządzeń: [tutaj sprawdzamy/ustawiamy domyślny profil]
Ewentualnie w zakładce "Urządzenia" dodajemy do monitora jeden lub kilka kojarzonych profili i ustawiamy żądany jako "domyślny"
ścieżka do profili w Windowsie:
C:\Windows\System32\spool\drivers\color
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Ja niestety musiałem na chwilę wyjść.
Wykonałem kalibrację dla jasności 50. Profil pojawił się we wskazanym przez Ciebie miejscu. Skopiowałem ekran z podsumowaniem i wygląda tak: http://www.artix.pl/kalibracja1.png
Dałem 50 bo to jeszcze nie razi, czy wyniki pozwalają liczyć na to, że przy 40 też będzie dobrze?
Wykonałem kalibrację dla jasności 50. Profil pojawił się we wskazanym przez Ciebie miejscu. Skopiowałem ekran z podsumowaniem i wygląda tak: http://www.artix.pl/kalibracja1.png
Dałem 50 bo to jeszcze nie razi, czy wyniki pozwalają liczyć na to, że przy 40 też będzie dobrze?
- NocnyJastrzab
Jest OK, tylko podniósłbym punkt czerni na ok. 0,1-0,2 (zależnie od jasności) aby zmniejszyć kontrast. Jak pisałem wcześniej, kontrast między 250:1 - 500:1 jest istotny przy planowanych wydrukach. Obecnie wychodzi > 700:1
Wróć do „Kalibracja monitorów”