Wybór monitora do ogólnych zastosowań domowych - do 3 tys.

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Bukary

Wybór monitora do ogólnych zastosowań domowych - do 3 tys.

22 września 2014, 13:22 - pn

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze monitora, który - mam nadzieję - posłuży mi bardzo długo jako znakomite okno na wirtualny świat.

Monitor kupuję raz na 10-12 lat. Do tej pory przesiaduję przed ekranem 17-calowej Iiyamy CRT (120 Hz), którą nabyłem jakieś 11 lat temu. Ten monitor doskonale się sprawdzał we wszystkich sytuacjach (o ile zapomnimy o jego niewielkich rozmiarach), ale zaczęła zeń schodzić wierzchnia warstwa (szara powłoka) ekranu, co zmusza mnie do długo odwlekanej przesiadki na monitor LCD. Może i dobrze się składa, bo nadeszła również pora wymiany komputera. Zamierzam się zaopatrzyć w i7 i GTX970.

Do czego używam komputera? Gdybym miał dokonać procentowego podziału czasu spędzanego przed ekranem, w tej chwili sprawa przedstawiałaby się następująco: multimedia (filmy etc.) - 30%, gry (nie rozgrywka sieciowa, ale tryb dla jednego gracza, np. "Thief", "Wiedźmin", "Skyrim", "Stalker" itp.) - 30%, Internet (WWW) - 20%, Office i drobne sprawy związane z DTP - 20%. Czasami zajmuję się również tworzeniem modów (tzw. "fanmisji") do gier. Przez kilka lat pracowałem także jako tłumacz gier komputerowych, kontroler jakości oraz redaktor projektów lokalizacyjnych, co wiązało się z wielogodzinnym wpatrywaniem się w tabele Excela i linie Worda. Możliwość okazjonalnego wykonywania tego rodzaju pracy także należy wziąć pod uwagę w przypadku wyboru monitora.

Jakim budżetem dysponuję? Ponieważ zakup monitora to dla mnie, jak pisałem, inwestycja na długie lata, gotów jestem wysupłać kwotę do 3 tysięcy złotych.

Biorąc to wszystko pod uwagę, zdecydowałem się na monitor 27-calowy (konsumpcja mediów). Byłem już niemal o krok od zakupu monitora Asus ROG Swift PG278Q (duży ekran, 144 Hz, G-Sync, dobre kąty widzenia), ale zdałem sobie sprawę, że nawet mój nowy komputer z i7 i GTX 970 może nie podołać rozdzielczości QHD przy 144 Hz, a dwóch kart graficznych kupować nie zamierzam. O ile więc się nie mylę, kupno takiego monitora nie ma sensu w przypadku posiadania jednej karty graficznej. Wynika z tego, że muszę zrezygnować z pogoni za dużą liczbą Hz, a skupić się na innych aspektach monitora.

A zatem: jaki 27-calowy monitor (FullHD) warto byłoby nabyć, biorąc pod uwagę moje nawyki użytkownika? I czy takie zestawienie - 27 cali i FullHD zamiast QHD - ma sens? Nie mam, niestety, możliwości, żeby "na żywo" zobaczyć monitor IPS i porównać np. grę przy użyciu takiej matrycy z rozgrywką na TN. Muszę się zdać na opinie znawców. Jaki monitor zapewni mi doświadczenia chociażby zbliżone do mojego starego CRT? Czy "szarpanie" i smużenie na matrycach IPS (60 Hz) jest rzeczywiście widoczne?

I kilka dodatkowych pytań:

1) Czy warto brać IPS QHD (60 Hz), jeśli monitor będzie podłączony do i7 i GTX 970? Jedna karta da sobie radę z taką rozdzielczością? Czy różnica między FullHD i QHD będzie zauważalna (in plus) w grach i w codziennym użytkowaniu na monitorze 27-calowym? Mówiąc krótko, FullHD czy QHD?

2) Czy rozdzielczość FullHD jest za mała, gdy idzie o ekran 27-calowy? Czy są jakieś widocznie negatywne różnice między FullHD w 24 i 27 calach?

3) Jaki jest według bywalców tego forum najlepszy 27-calowy monitor IPS (fullHD lub QHD), który nadaje się również do grania (tzn. efekt smużenia i inne problemy są w miarę dobrze zniwelowane) i kosztuje nie więcej niż ok. 3 tys. zł? Rzecz jasna, rozmawiamy o modelach dostępnych w Polsce.

4) Czy w ogóle polecalibyście jakiś 27-calowy monitor z matrycą TN dla posiadacza jednej karty graficznej, czy też sugerowałbyś inwestycję w IPS? Granie w moim wypadku nie jest jedynym (ani absolutnie najważniejszym) sposobem wykorzystania monitora, chociaż, rzecz jasna, chciałbym pograć bez jakiegoś odczucia dyskomfortu, bo w końcu chcę wydać sporo pieniędzy (jak na monitor do użytku domowego).

Zapewne pytam o rzeczy dla wielu oczywiste, ale - jak pisałem - nie mam możliwości wypróbowania różnych monitorów i matryc, więc nie mam zielonego pojęcia, czy np. smużenie na IPS byłoby dla mnie widoczne etc.

Z góry dziękuję!
cz
czuk

Re: Wybór monitora do ogólnych zastosowań domowych - do 3 ty

22 września 2014, 18:19 - pn

Witam
Jak nie grasz w szybkie gry to NEC 274WMI powinien dać radę i jak najbardziej nadaje się do zastosowań ogólnych
Bukary

22 września 2014, 18:42 - pn

Dziękuję za propozycję! Niestety, nie znalazłem zbyt wielu recenzji NEC 274WMI. Czy ktoś z użytkowników miał do czynienia z tym monitorem?

Poszperałem trochę i znalazłem jeszcze kilka innych modeli, które mogłyby się nadać (zgodnie z moją niewielką wiedzą): Fujitsu P27T-7 LED, MultiSync EA274WMi, Dell U2713H. To dobre monitory?

Z kolei Dell P2714H dobrze nadaje się do zastosowań multimedialnych, ale nie jest "flicker-free". Czy to poważna wada, która ma negatywny wpływ na wzrok i komfort użytkowania?
cz
czuk

22 września 2014, 19:02 - pn

Inwestowanie obecnie w monitor na matrycy TN mija się z celem jest szybka ale tak naprawdę nadaje się tylko do gier ja uznaje tylko Eizo I Nec ten Nec jest godny uwagi masz przyzwoity obraz tylko jest zawsze coś za coś
Bukary

22 września 2014, 19:13 - pn

czuk pisze:Inwestowanie obecnie w monitor na matrycy TN mija się z celem jest szybka ale tak naprawdę nadaje się tylko do gier ja uznaje tylko Eizo I Nec ten Nec jest godny uwagi masz przyzwoity obraz tylko jest zawsze coś za coś
Rozumiem. I dlatego wszystkie monitory, które umieściłem w poprzedniej wypowiedzi, są na matrycach IPS. Czy to modele gorsze od Neca i Eizo?
cz
czuk

22 września 2014, 20:04 - pn

Eizo i NEC robiło monitory od zawsze a to przekłada się na jakość ale sam podejmij decyzję pozostałe firmy bardziej kojarzą mi się z produkcją masową
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 września 2014, 22:17 - pn

Poza tym NEC 274WMI / MultiSync EA274WMi to jest to samo. Dla formalności NEC MultiSync EA274WMi :mrgreen:
Ostatni polski tekst na jego temat, całkiem zgrabny zresztą >> http://www.purepc.pl/monitory/nec_ea274 ... y_biurowej

"Test" nie jest wyrocznią, ale być może pomoże w podjęciu ostatecznej decyzji ;)

1] multimedia (filmy etc.) - 30%, gry (nie rozgrywka sieciowa, ale tryb dla jednego gracza, np. "Thief", "Wiedźmin", "Skyrim", "Stalker" itp.) - 30%, Internet (WWW) - 20% >> Monitor śmiało pójdzie nawet na integrze ;) 100% sRGB pozwala wiernie i dosyć neutralnie odzwierciedlać kolory. Tryby ECO i duży zakres regulacji wpływają pozytywnie na komfort pracy i pozwalają indywidualnie dostosować parametry obrazu.

2] Office i drobne sprawy związane z DTP - 20% >> duża przestrzeń robocza i ostrość na całej powierzchni pozwala na większy potencjał podczas codziennej pracy z wszelkimi programami użytkowymi ;) EA274WMi nie jest zresztą FullHD tylko WQHD (ale 16:9 i FullHD się ładnie skaluje).

Kolega czuk zwrócił uwagę na istotną (choć zapewne nie dla wszystkich) kwestię.. W pewnych dziedzinach po prostu warto się skupiać na firmach z doświadczeniem i specjalistycznym nastawieniem. Co prawda NEC też robi sporo innej elektroniki obecnej w różnych sektorach gospodarki i biznesu, ale o tym się mało mówi. Nie mniej jednak nie przyrównałbym tego do np. Samsunga czy LG..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
sarade

24 września 2014, 04:20 - śr

http://www.ebay.com/itm/VIEWSONIC-VP277 ... 19f3ee68b7

przesyłka nie wyjdzie drogo 17 euro

Wróć do „Monitory różne”