Naczytałem się MVA przez tydzień i nie jestem nic mądrzejszy niż byłem na początku, w związku z tym proszę o pomoc w wyborze monitora do pracy przy następującym podziale czasu pracy: 30% DTP, 40% obróbka foto i grafika wektorowa, 30% soft specjalistyczny GIS/bazy danych/multimedia. Z DTPu większość idzie na cyfrę, ale bywają też offsety.
Granica budżetowa maks. 4000PLN.
Początkowo celowałem w monitory 27'' - (czuję silną potrzebę powiększenia pulpitu) - typu Dell U2713H lub inne (tfu) Asusy Pa297 (bo AdobeRGB)....
Potem bliżej mi było do NEC EA274WMi lub EIZO EV2736W, no ale to tylko sRGB. Zauważyłem jednak, że można upolować 24 cale po ludzku NEC PA241 oraz PA242 bliżej mojego budżetu za to z obsługą AdobeRGB.
Stąd moje pytanie (zapewne bardzo nieprofesjonalne) czy przestrzeń AdobeRGB jest mi niezbędna do przygotowania dobrych jakościowo materiałów do druku (rozumiem korzyści płynące z aRGB, ale przy moim trybie pracy i jakości materiałów otrzymywanych (horror) nie do końca wiem czy przestrzeń taka ma sens?
Niestety w okolicach Torunia nie ma gdzie się zapoznać ze sprzętem pro poza znajomymi drukarniami co wkurza niepomiernie. Pozostają więc recenzje i MVA
Podsumowując mój wywód - lista rankingowa kandydatów to:
- -Eizo FlexScan EV2736W,
-Nec Multisync Ea274Wmi,
-NEC PA241W,
-DELL U2713H (tylko z uwagi na aRGB - tak wiem o plamach i jakości podświetlenia)
-NEC PA242W ciut drogi
Pytanie od użytkowników NECa czy różnice między PA241 i PA242 są faktycznie w pracy tak widoczne?
Pytanie do forumowiczów czy jest jakiś punkt w okolicach Torunia/Bydgoszczy gdzie można na żywo obejrzeć monitory pro?
Dzięki z góry za odpowiedzi.