Telewizor LCD jak Plazma - Panasonic AX900

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

Telewizor LCD jak Plazma - Panasonic AX900

07 września 2014, 13:17 - ndz

Podczas targów IFA 2014 miałem okazję uczestniczyć w prezentacji najnowszego działa Panasonic'a - flagowego modelu AX900. Prezentacja przerosła moje oczekiwania. Telewizor ustawiono obok poprzednika (WT600) i najlepszej plazmy w historii firmy (ZT60) w całkowicie ciemnym pomieszczeniu. AX900 nie ustępował ani trochę plazmie!

Poniżej dwa zdjęcia zrobione z długą, wymagającą ekspozycją i pod kątem, by celowo uwypuklić wady wyświetlaczy :) WT600 po lewo, AX900 i ZT60 zgadnijcie sami ;)

Obrazek

Obrazek

Pełny tekst i video prezentacja na moim macierzystym forum, zapraszam: http://hdtvpolska.com/topic/32779-panas ... -plazmowe/

Zapraszam do dyskusji :)
Awatar użytkownika
max

Re: Telewizor LCD jak Plazma - Panasonic AX900

07 września 2014, 15:16 - ndz

Zgaduję. Plazma po prawej.

Na środkowym TV na krawędzi szarej kurtki i czarnego tła widzę rozświetlenie tego czarnego tła.
Może to złudzenie optyczne, a może strefowe podświetlenie powierzchniowe?
Po świeczkach nie da się wyciągnąć żadnych wniosków.

TV po prawej ma cieplejszy, bardziej łagodny, mniej "kontrstowy" obraz. Wydaje mi się bardziej naturalny, aczkolwiek ocenianie tego na podstawie zdjęcia nie jest zbyt mądre.

Tradycyjne LCD po lewej oczywiście mocno odstaje głębokością czerni.

Oceny dokonano na OLEDzie, o "nieskończonej" czerni, przed przeczytaniem testu. :mrgreen:
cz
czuk

07 września 2014, 22:26 - ndz

Ostatnio widać że LG i SAMSUNG coraz bardziej zaczynają podchodzić poważnie do technologi OLED jak oni ruszą z miejsca (przede wszystkim niższe ceny) to inne firmy będą zmuszone iść ich śladem ,czy technologia ULTRA HD 4K 8K nie jest tylko krótko tymczasowa a i tak wszystko skończy się na OLED i to stanie się podstawą a to może stać się szybko wszystko tak natychmiastowo się zmienia oby tylko jak najbardziej na korzyść kupujących
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

07 września 2014, 22:59 - ndz

OLEDY też będą UHD 4/8K.

Eldżik i Szajsung trzęsą produkcją LCD i OLED, będą sobie wprowadzali nowinki powoli, stopniowo obniżając ceny OLED i wyciszając produkcję LCD. Skoro jednak nadal ulepszają LCD i wprowadzają nowe modele, to znaczy że im się to opłaca i nie zrezygnują z nich z dnia na dzień, a tym bardziej nie zaczną wprowadzać tanie OLEDy, które kanibalizowały by sprzedaż LCD.

Korzyść kupujących jest ostatnim kryterium, jakim będą się kierowali, spieszyć się nie muszą. Zawsze zresztą tak było, CRT też długo funkcjonowało równolegle z plazmą/LED, które na początku były obłożone olbrzymim podatkiem od nowości, z czasem powolutku wypierały kinole i stały się od nich znacznie tańsze
Awatar użytkownika
max

07 września 2014, 23:17 - ndz

Wiadomo, że trzeba sprzedać jak najwięcej LCDków. Każdy kto zobaczy nowego OLEDa będzie chciał w miarę możliwości finansowych jak najszybciej pozbyć się LCDka ze świecącą czernią. Sprzedaż telewizorów będzie dalej szła w milionach.
Natomiast w porównaniu do plazmy nie spodziewam się przepaści. Widziałem kiedyś krzywOLEDa od LG. Ładny, ale jakiś taki ziarnisty był. Piksele jakby były ostrzejsze niż na plaźmie, co w przypadku telewizora ze słabym sygnałem 1080i nie wyglądało rewelacyjnie. Pełno też było padniętych pikseli.

Tak więc ludziska: bojkot LCDków w TV :!: . Szybciej stanieją OLEDy. ;)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

08 września 2014, 00:41 - pn

No przeca Maciek zeznaje, że nowy Panas ma wygaszanie, OCFy, antyrefleksy oraz infundybułę chronosynklastyczną, a czerń jest jak w debeściackiej plaźmie ;) Każdy będzie chciał się pozbyć LCDka ze świecącą czernią? Litości - pewnie z 99% użyszkodników LCD pewnie w ogóle nie zauważyło, że czerń świeci :lol: Sprzedaż cały czas idzie w milionach, niezależnie od jakości :mrgreen:

Jak o mnie chodzi, to bardziej byłbym ciekaw filmów UHD o gamucie poszerzonym do Rec.2020, a nie jakichś tam czerni...
Awatar użytkownika
max

08 września 2014, 09:21 - pn

Czornyj pisze:Jak o mnie chodzi, to bardziej byłbym ciekaw filmów UHD o gamucie poszerzonym do Rec.2020, a nie jakichś tam czerni...
Co do materiałów filmowych to faktycznie bieda. Przydało by się ogólnodostępne:
* prawdziwe 1080p, bez przeplotu
* 50 lub 60 klatek na sekundę. 24Hz to były 100 lat temu. Przy 60Hz płynność ruchu jest całkowita.
* gamut odpowiadający możliwościom współczesnych telewizorów: plazmowych lub tych GB-r LED z "infundybułą chronosynklastyczną"... ;)

Pierwsze widzę to Rec. 2020:
Obrazek
Gamut jak mamut. :o
Czornyj pisze:Litości - pewnie z 99% użyszkodników LCD pewnie w ogóle nie zauważyło, że czerń świeci :lol: Sprzedaż cały czas idzie w milionach, niezależnie od jakości :mrgreen:
Nie zgodzę się. Sprzedaż faktycznie idzie ogromna, niezależnie od jakości, ale dlatego, że się ludzie nie znają. Nie każdy ma takiego hopla na tym punkcie jak my. Jak podłączą nowy nabytek jest już za późno, a i porównania nie mają, więc myślą, że taka padaczka ma być.

Mz. głębokość czerni w przypadku TV, oglądanych zwykle wieczorem, jest bardzo istotna. Ma duży wpływ na naturalność i dynamikę obrazu, która rozprasza odbicia ale i obniża kontrast (obrazu, nie monitora). Nie widać więc, że jest niski.

W przeciwieństwie do monitorów. Te są zwykle używane w jasnym świetle dziennym i mają na dodatek mniej lub bardziej matową powłokę, która rozprasza odbicia ale i obniża kontrast.
Awatar użytkownika
radosuaf

02 października 2014, 09:55 - czw

Telewizor to nie tylko (a właściwie prawie w ogóle) oglądanie statycznych obrazków - ja bym chętnie zobaczył porównanie w dynamicznych scenach.

Widziałem w zeszłym roku OLED i jakoś mnie nie ciśnie, żeby się plazmy pozbywać.
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

02 października 2014, 10:04 - czw

Tylko, że oled np. LG wyrabia akurat lepszą rozdzielczość dynamiczną niż plazma, a przy tym nie generuje fałszywych konturów :D
Awatar użytkownika
radosuaf

02 października 2014, 10:08 - czw

Pewnie gdybym miał postawione obok siebie OLED i plazmę, to mógłbym sobie to lepiej porównać, znając jednak ceny OLEDów myślałem, że padnę z nóg, a nic takiego się nie stało :). Nie neguję, że są lepsze, ale nie za tę cenę :).

W kwestii porównania chodziło mi o AX900 vs. ZT60.
cz
czuk

02 października 2014, 17:34 - czw

Czerń w oled LG rzeczywiście robi wrażenie plazma to sprawdzona technologia zwłaszcza od Panasonic oledy będą się borykały jeszcze długo z problemami "wieku dzecięcego" zanim naprawdę będą oferować obraz wart ceny którą trzeba za nie zapłacić
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

02 października 2014, 17:36 - czw

czuk pisze:Czerń w oled LG rzeczywiście robi wrażenie plazma to sprawdzona technologia zwłaszcza od Panasonic oledy będą się borykały jeszcze długo z problemami "wieku dzecięcego" zanim naprawdę będą oferować obraz wart ceny którą trzeba za nie zapłacić
Tzn jakie problemy masz konkretnie na myśli? Bo wiesz, LG w 55" jest do kupienia już za 9 999zł, czyli tyle ile można równie dobrze wyrzucić na jakiegoś wypaśnego, high endowego LCD, a sam AX900 będzie chyba kosztował około 18 000zł w tym calażu :)
cz
czuk

02 października 2014, 17:40 - czw

Mam na myśli że każda nowa technologia jest sama w sobie nie dopracowana dlatego problemy z trwałością itp. nie wiem ile dokładnie kosztuje AX 900 ale jeżeli tyle co piszesz to rzeczywiście ostre przegięcie

Wróć do „Monitory różne”