Kiedy pojawią się półprofesjonalne Eizo 21:9 ?

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
oxox

Kiedy pojawią się półprofesjonalne Eizo 21:9 ?

12 października 2014, 12:08 - ndz

W sumie kręcę się wokół tv, projektorów i innych bzdetów - dochodzę do wniosku, że "kocham obraz" - oczywiście w granicach finansowego rozsądku. Mam pytanie, tzn kiedy może pojawić się Eizo 21:9 z serii CX/CS? Najlepiej zakrzywione lekko :D Czy Eizo ma w zwyczaju zapowiadać swoje monitory, ew. plany na przyszłość na jakimś "evencie"? Jakiś czas temu monitor był mi potrzebny do komfortowej pracy, teraz chciałbym coś fajnego, do internetu, filmów, mooooooże jakiejś gry, pisaniu bzdur w wordzie, generalnie chciałbym zmienić filozofię użytkowania komputera na wielookienną + brak czarnych pasów w filmach :)

Pozornie może być to wkładaniem kija w mrowisko 16:10, jednak obiło mi się kilka ciekawych opinii o monitorach 21:9 (konkretnie był to chyba jakiś zakrzywiony LG), mam na myśli ograniczenie srebrzenia rogów ekranu właśnie dzięki zakrzywieniu (równej odległości od oczu), oraz przestrzeni roboczej porównywalnej z dwoma monitorami - co wydaje się oczywiste. Generalnie wydaje mi się, że takie proporcje łączą w harmonii proporcje rozrywkowe z tzw "profesjonalnymi", naturalnie przekątna ekranu gra tu istotną rolę. Dlatego dziwię się, że ten standard jeszcze nie eksplodował na rynku.

Monitorów innych niż do Eizo nie uznaję, stąd moje pytanie (żywych dinozaurów, takich jak rozrywkowe konfiguracje wielomonitorowe też nie poważam)

pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

Re: Kiedy pojawią się półprofesjonalne Eizo 21:9 ?

12 października 2014, 15:21 - ndz

Standard 21:9 jest IMO mało ergonomiczny. Monitor 16:9/10 o takiej samej szerokości sprawdza się znacznie lepiej.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Kiedy pojawią się półprofesjonalne Eizo 21:9 ?

12 października 2014, 17:07 - ndz

Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Monitory różne”