Kalibracja NEC PA272W

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
kiprak

Re: Kalibracja NEC PA272W

12 października 2014, 14:20 - ndz

max pisze:...ale czy nie da się zmierzyć krzywej gamma, ew. DeltaE, przy fabrycznym ustawieniu nastaw w MultiProfilerze: sRGB, 80cd/m2 ?
Porównać do tych po własnej kalibracji, wybrać tryb lepszy...
Max oraz inni koledzy z forum, jaki jest wg Was najlepszy sposób aby dokonać takiego pomiaru?
Przywróciłem fabryczne ustawienia monitora, przeinstalowałem MultiProfiler oraz SVII, usunąłem wszystkie poprzednie kalibracje itp.
Zastanawiam się co dalej? do dyspozycji mam ww oprogramowanie oraz dodatkowo kalibrator i1Display Pro wraz z oprogramowaniem i1Profiler (nie wiem jednak czy problem nie leży po stronie kalibratora, ewentualnie monitora?)

Chciałbym tak jak sugerowałeś Max, ustawić fabryczne sRGB lub AdobeRGB oraz zweryfikować krzywą gamma, DeltaE itp. aby stwierdzić w czym tkwi problem.
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:

12 października 2014, 15:16 - ndz

Nie tykaj i1 profilera. Przeprowadz jeszcze jedna kalibracje zgodnie z instrukcja. Przeciez to najprostszy monitor do skalibrowania ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

12 października 2014, 17:03 - ndz

hehe :lol: "pikutasik" hasłem miesiąca..

Ale wracając do rzeczy, na wszelki wypadek sprawdzić (o ile jest możliwość) kalibrację na innym monitorze oraz z innym czujnikiem.
Przy 80 nitach dałbym ciut wyższy punkt czerni dla obniżenia kontrastu > 250-500:1 (ok. 0,2-0,3 nita).

Albo można "powtórzyć" parametry z fabryki wg dołączonego raportu >> AdobeRGB, 160 cd/m2, gamma 2,2 , punkt czerni min. neutral;
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
kiprak

12 października 2014, 18:12 - ndz

Z tego co widzę, problem się rozwiązał. Skalibrowałem monitor dla przestrzeni sRGB i pełnego gamutu.

Obrazek
Obrazek

Wstyd się przyznać koledzy co było przyczyną tych problemów i wyskakujących "pikutasików" hahaha:D
"Wygaszanie monitora po upływie określonego przedziału czasu", w tym wypadku zbyt krótkiego.

Wystartowałem proces kalibracyjny i poszedłem w tym czasie zabrać się za inną robotę, w trakcie procesu kalibracyjnego monitor musiał się wyłączyć.
Ostatnie kalibracje śledziłem siedząc przed monitorem i w trakcie pracy programu - monitor zgasł. Wyłączyłem automatyczne przejście monitora w tryb "standby", wyniki zamieściłem powyżej.
Byłem przekonany, że Windows nie wygasi monitora podczas gdy SVII pracuje i trwa proces kalibracyjny. Spoglądając na wyniki, jest OK?
Załączniki
sRGB_80cd.jpg
sRGB_80cd.jpg (200.81 KiB) Przejrzano 2258 razy
Native_80cd.jpg
Native_80cd.jpg (199.29 KiB) Przejrzano 2258 razy
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

12 października 2014, 20:51 - ndz

"Wygaszanie monitora po upływie określonego przedziału czasu"
No tak.. kolejna oczywista nieoczywistość :shock: Wyniki super ;)
kiprak

12 października 2014, 21:09 - ndz

NocnyJastrzab pisze:No tak.. kolejna oczywista nieoczywistość :shock: Wyniki super ;)
Dobrze powiedziane:) Być może ktoś z podobnym problemem, gdzie sprawa oczywista okaże się "niespodzianką", skorzysta na tych postach:)
Problemem może być tylko słowo/klucz - pikutasik, zupełnie nieoczywiste:)
Awatar użytkownika
max

12 października 2014, 21:14 - ndz

kiprak pisze:Problemem może być tylko słowo/klucz - pikutasik, zupełnie nieoczywiste:)
Z tym forum każdy problem to pikutasik. Pan Pikutasik.
kiprak

12 października 2014, 21:16 - ndz

max pisze:
kiprak pisze:Problemem może być tylko słowo/klucz - pikutasik, zupełnie nieoczywiste:)
Z tym forum każdy problem to pikutasik. Pan Pikutasik.
Otóż to!
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 października 2014, 13:04 - czw

kiprak pisze:Wstyd się przyznać koledzy co było przyczyną tych problemów i wyskakujących "pikutasików" hahaha:D
"Wygaszanie monitora po upływie określonego przedziału czasu", w tym wypadku zbyt krótkiego.

Byłem przekonany, że Windows nie wygasi monitora podczas gdy SVII pracuje i trwa proces kalibracyjny. Spoglądając na wyniki, jest OK?
Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to wyniki zawsze są ok - walidacja ma właśnie za zadanie sprawdzić, czy np. nie uaktywnił się screensaver, albo czy monitor był dostatecznie rozgrzany. W przeszłości mógł się jeszcze nagrzać sensor, ale i1Display Pro jest elektronicznie kompensowany termicznie.
kiprak

23 października 2014, 21:56 - czw

Czornyj pisze: Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to wyniki zawsze są ok - walidacja ma właśnie za zadanie sprawdzić, czy np. nie uaktywnił się screensaver, albo czy monitor był dostatecznie rozgrzany. W przeszłości mógł się jeszcze nagrzać sensor, ale i1Display Pro jest elektronicznie kompensowany termicznie.
Walidacja po stronie oprogramowania czy samego użytkownika? Inaczej, czy to oprogramowanie powinno postawić diagnozę - wyniki kalibracji są błędne z powodu niepożądanego uruchomienia się wygaszacza ekranu?
Nie wydaje mi się aby sensor był rozgrzany tzn. nie wykonywałem kilku kalibracji w krótkim odstępie czasu. Chyba, że 2 tego typu procesy z rzędu to już dużo?
Awatar użytkownika
squonk

Re: Dylematy z wyborem monitora - ja wiem, że już bylo nie r

21 listopada 2014, 08:05 - pt

Witam, SpectraViev II dojechała do mnie i moje pytanie - po jakim czasie pracy monitora można pobawić się w kalibrację? na razie Multiprofiler pokazuje czas używania 9,5h :-) - nie było mnie trochę w domu służbowo, nie mogłem "nacieszyć się" nowym nabytkiem :-)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

21 listopada 2014, 09:19 - pt

Po 40tu minutach ;)
Awatar użytkownika
squonk

21 listopada 2014, 10:24 - pt

Źle się wyraziłem - monitor jest nowy i popracowała łącznie <10godzin pracy... po jakim czasie użytkowania od nowości? 50h? 100h?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

21 listopada 2014, 10:53 - pt

Nie ma konkretnych zaleceń, oprócz tego, że monitor nie może być "zimny". Minimum 30-40 minut spokojnego działania ;)
Awatar użytkownika
squonk

03 grudnia 2014, 17:18 - śr

Jeśli mogę, chciałbym się zapytać o dwie sprawy związane z kalibracją :-)
Mam SVII kupiony "prywatnymi kanałami" w US (czujnik i1display pro), zrobiłem kalibrację, ale nurtują mnie dwie sprawy (instrukcje NECa przeczytałem, obejrzałem materiały z youtube, ale nadal mam dylematy:
1/ kontrast. mnie wychodzi ponad 800:1, gdzie ew.ustawić poziom czerni, czy ustawić mu żądany kontrast np.500:1 al oprogramowanie dobierze po pomiarach poziom czerni?
2/ po co jest opcja sprzętowego uaktualniania? co to robi? po dokonaniu tego SVII żądało ode mnie ponownej kalibracji, co też zrobiłem..

Przepraszam za zawracanie głowy, ale temat dla mnie trochę nowy, a chcę temat dogłębnie zrozumieć:-)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 grudnia 2014, 18:16 - śr

Ad.1 W SV II kontrast ustawia się podając żywcem. W czasie kalibracji dynamika zostanie ustawiona automatycznie.
Ad.2 W którym miejscu ta opcja?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
squonk

03 grudnia 2014, 18:23 - śr

1/ czyli tak: ustawiam mu poziom luminacji na powiedzmy 80nitów (tak jest ok przy moim oświetleniu, a kontrast jaki? 400, 500, 600?? jak ustalić poziom kontrastu?
2/ w oknie głównym programu, w zakładce "Settings" pojawiaj się ta opcja 'Update Internal Calibration window'...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 grudnia 2014, 18:29 - śr

Chciałoby się powiedzieć: RTFM.... ;)

The Update Internal Calibration feature sets the internal reference calibration of the display by using measurements from the currently connected calibration sensor. The display has an internal reference calibration that was originally set during production using lab-grade measurement equipment. This reference calibration is used by the display’s internal SpectraView color engine to provide the advanced color control functionality, such as the ability to set a specific brightness/Intensity value, and set the white point and color gamut settings in CIE xy values, by using either the OSD (On Screen Display), or the MultiProfiler application (see page 53 for more information on MultiProfiler). The reference calibration is accurately tracked automatically as the display ages.

By performing this update operation, the internal reference calibration information used to calculate all of the picture mode settings in the display will be updated. The color related settings on the OSD and in the MultiProfiler application will closely match the measurements from the calibration sensor. This allows the OSD controls and MultiProfiler to be used to set different picture mode settings with almost the same accuracy (relative to the calibration sensor being used) as calibrating with SpectraView, but without the need to use a calibration sensor after the update has been performed.

Update - will start the internal reference calibration process of the display by taking measurements on the screen using the currently connected calibration sensor.
Reset - will restore the original production reference calibration settings. Note:

• Because changing the internal reference calibration changes the internal SpectraView color engine’s reference settings, any Targets calibrated in SpectraView should be recalibrated after performing either an Update or Reset operation.
• The display must be warmed up by operating continuously for at least 40 minutes before performing an Update. Do not power off the display or change Picture Modes while the display is warming up.
• When enabled, the display’s Metamerism setting (available on the OSD and in MultiProfiler) will impact the correlation between color measurement values and the color control values shown. Turning off the Metamerism setting will improve the correlation, but may impact the visual match between the display and standard color gamut displays.
• Since performing an Update will use measurements from the connected calibration sensor, the results will only be as good as the accuracy of the calibration sensor used.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
squonk

03 grudnia 2014, 18:46 - śr

Cytując "klasyka" z filmu "Skarb narodów" kiedy N.Cage odczytuje tekst Deklaracji Niepodległości: (..) Piękne słowa, nic nie zrozumiałem! (..)

Teraz ad rem, czyli też do rzeczy:
1/ instrukcję czytałem i nie rozwiała ona moich wątpliwości - (str.37) ale wręcz "zamąciła" - bo ja rozumie to tak (więc pewnie nie rozumiem wszystkiego). Oprogramowanie SVII korzystając z czujnika pomiarowego na podstawie nastaw moich dotyczących punktu bieli, luminacji etc, kalibruje sprzętowo monitor do tych nastaw - czyli wprowadza zmiany w samym monitorze - oraz tworzy profil który ustawia jako domyślny w systemie - dobrze rozumiem?

2/ jeśli dobrze rozumiem pkt.1, że kalibracja sprzętowa przy pomocy duetu czujnik+SVII dokonuje zmiany w parametrach monitora, to co u licha uaktualnia kalibracja wewnętrzna?

3/ jeszcze Panie Tomku - na podstawie jakich danych czy wytycznych, w oparciu o co? ustawiamy żądany przez nas kontrast, a kalibracja dokonuje zmian i ustawia nam określoną dynamikę...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 grudnia 2014, 19:01 - śr

Ad. 1 i 2 NEC-e z "2" na końcu mają sterowanie diodami podświetlenia i czujnik monitorujący. Po kalibracji, rzeczoną funkcją, aktualizuje się "punkt pracy" onego czujnika. "Zwykła" kalibracja aktualizuje wewnętrzną tablicę koloru. Ani jedno ani drugie nie ma oczywiście żadnego związku z profilami.

Ad. 3 Nie bardzo rozumiem. Podanie kontrastu w parametrach kalibracji spowoduje ustawienie odpowiednio punktu czerni aby mniej-więcej osiągnąć założenia.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Kalibracja monitorów”