Właśnie jestem po pierwszej próbie oprofilowania mojego starego monitora za pomocą spektrofotometru z tematu... i na moje oko coś jest nie tak.
Do tej pory korzystałem z i1 Display2 i uzyskiwałem bardzo ładny profil - krzywe praktycznie współbieżne, jedynie w cieniach lekko rozszczepione - zadaną jasność 80cd/m2 monitor wyciągał na 80-85% jasności i kontrastu...
Tymczasem z Colormunki oprogramowanie najpierw - po wstępnej analizie - stwierdza, że żeby osiągnąć 80nit muszę suwaki przesunąć niemal na maksa (98-99%), a później i tak to ścina profilem. Nie wiem jak wyglądają krzywe, bo się nie wyświetlają, ale widzę przy uruchamianiu Windowsa duży skok (ściemnienie) po załadowaniu profilu. Poza tym mam wrażenie, że czernie i tak świecą.
Teraz moje pytanie, czy reklamować kalibrator, czy do profilowania akurat CRT konieczne są jakieś dodatkowe czynności?
Profilowanie CRT za pomocą Colormunki Photo
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Profilowanie CRT za pomocą Colormunki Photo
Oprogramowanie CM jest głupie i nie bardzo nadaje się do kalibracji monitora CRT. Ściągnij sobie ArgyllCMS+dispcalGUI, albo triala basICColor display.
- Tom01
- Kontakt:
Tego akurat kalibracja nie usunie. Radą jest zwiększenie ilości światła w pracowni.gootchio pisze:Poza tym mam wrażenie, że czernie i tak świecą.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- gootchio
>Czornyj
Od razu mi się nie spodobało - za mało "suwaczków" pachnie wieloma uproszczeniami.
>Tom01
Do tej pory problem był pomijalny, więc podejrzewam, że to też wina błędu w profilowaniu.
Wieczorem spróbuję z trialem basICColor - przy okazji jeszcze pytanie: czy przy kalibracji sprzętowej basICColor daje jakąś funkcjonalność ponad ColorNavigatora? Warto kupować pełną wersję w perspektywie przesiadki na Eizo "CG"?
Od razu mi się nie spodobało - za mało "suwaczków" pachnie wieloma uproszczeniami.
>Tom01
Do tej pory problem był pomijalny, więc podejrzewam, że to też wina błędu w profilowaniu.
Wieczorem spróbuję z trialem basICColor - przy okazji jeszcze pytanie: czy przy kalibracji sprzętowej basICColor daje jakąś funkcjonalność ponad ColorNavigatora? Warto kupować pełną wersję w perspektywie przesiadki na Eizo "CG"?
- Tom01
- Kontakt:
Nie ma sensu. ColorNavigator zawiera wszystko co trzeba.gootchio pisze:czy przy kalibracji sprzętowej basICColor daje jakąś funkcjonalność ponad ColorNavigatora? Warto kupować pełną wersję w perspektywie przesiadki na Eizo "CG"?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- gootchio
Już po problemie - BasICColor rozwiązał sprawę.
Wprawdzie uparł się, żeby wgrać swoje sterowniki bo na oryginalnych nie widział kalibratora, ale potem poszło gładko.
Wprawdzie uparł się, żeby wgrać swoje sterowniki bo na oryginalnych nie widział kalibratora, ale potem poszło gładko.
Wróć do „Kalibracja monitorów”