Witam, natrafiłem na stronie eizo na możliwość zakupu monitorów powystawowych
"W Alstor dostępna jest pula monitorów, które były używane do celów demonstracyjnych podczas wystaw, warsztatów czy szkoleń. Monitory te NIE SĄ WADLIWE, ani wyeksploatowane, sprzedajemy je chętnym po obniżonej cenie."
Skontaktowałem się z nimi i zarezerwowałem sobie 2 monitory, z których wybrać chcę jeden.
O to monitory:
CG246 ilość godzin: 1132, Rok produkcji 2013, Uwagi: Rysa na stopce, Brak płyty CD, Gwarancja: 4lata Cena: 4,5 tys
Pan z którym rozmawiałem, mówi że brak płyty nie jest problemem ponieważ można ściągnąć wszystko ze strony.
Poinformował mnie również, że wbudowany kalibrator dobrze skalibruje monitor, że nie ma potrzeby aby kupować i kalibrować zewnętrznym kalibratorem takim jak np: X-Rite i1Pro. Czy jest to prawda ?
CG245 ilość godzin: 73, Rok produkcji 2010, Uwagi: pudełko zastępcze, Brak płyty CD, Gwarancja: 3lata Cena: 4tys
Co o tym myślicie, oferta kusząca, skłaniałbym się oczywiście ku CG246
Proszę o wasze opinie.
Monitor cg245/cg246
- NocnyJastrzab
Tak, takie było założenie. Monitor jest w pełni "autonomiczny", a wbudowany kalibrator faktycznie jest porządny. Z tych dwóch warto brac jednak nowszy CG246W, wszak klon CX240.Poinformował mnie również, że wbudowany kalibrator dobrze skalibruje monitor, że nie ma potrzeby aby kupować i kalibrować zewnętrznym kalibratorem takim jak np: X-Rite i1Pro. Czy jest to prawda ?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- NocnyJastrzab
Alstor/EIZO ma swoją galerię w siedzibie na Weneckiej wliczając także "kubełkowe" fotele dla graczy. Mają swoją pulę monitorów na wystawkę albo różne wyjazdy czy szkolenia. I zapewne taki sprzęt jest wymieniany sukcesywnie co jakiś czas. Pomimo, że powinny to być pewniaki, to warto każdorazowo podpytać dokładniej o konkretną sztukę. Jak była wyprzedaż S2243 i S2433, to zdarzało się, że jeden miał 120 godzin a inny np. 600 :p
CG245 ma tylko 73 godziny, myślisz więc że był by to lepszy wybór niż CG246 który ma 1132 godziny ?
- NocnyJastrzab
1000 godzin dla Eizo to w sumie nic strasznego. Gwarancja obejmuje 30000 godzin CG245 jest jeszcze świetlówkowy, z wyższą minimalną luminancją i będzie wymagał odpowiedniego oświetlenia. W tym przypadku, rzy różnicy 500 zł ja bym się nie zastanawiał i brał CG246W. Wybór pozostawiam indywidualnej rozwadze.
- Tom01
- Kontakt:
CG246 jak najbardziej warto, to jeden z najdoskonalszych monitorów jakie ludzkość do tej pory stworzyła. Przebieg 1100h to mniej niż rozgrzewka.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
I naprawdę nie potrzeba do niego już dokupować zewnętrznego kalibratora ? Bo słyszałem opinię że takie wbudowane kalibratory z czasem się rozkalibrowują.
- Tom01
- Kontakt:
Starzeją się. Wszystko się starzeje, to normalne. Monitor wypada za 2-3 lata skontrolować poważniejszym przyrządem.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ok dziękuje za pomoc, czyli kupno z miejsca co napisałem jest raczej pewne, nie chce po prostu kupić badziew
Monitor kupiony , jest mega
Jak tylko go włączyłem przy sprawdzeniu to już był mój, polecan naprawdę zakup z tego miejsca, bardzo miły przedstawiciel, konkretny, nie wciska kitu mówi jak jest.
Jak tylko go włączyłem przy sprawdzeniu to już był mój, polecan naprawdę zakup z tego miejsca, bardzo miły przedstawiciel, konkretny, nie wciska kitu mówi jak jest.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”