27" WQHD lub 24" za ok 2k

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Silver

27" WQHD lub 24" za ok 2k

13 października 2014, 04:04 - pn

Witam wszystkich.

Sytuacja jaką jest zgon monitora kineskopowego wymusza troszkę poszukiwanie zakup nowego monitora :)
Obecnie używam Iiyame B2206WS-B1 więc w pewnym sensie stanowi punkt odniesienia (o ile można tak to ująć - w końcu to tylko TN'ka).

Jakie są moje kryteria?:
- budżet ok 2000 absolutny max 2500;
- dostępność - myślę o zakupie na raty, stąd troszkę stanowi to ograniczenie - inaczej pokusiłbym się nawet w stronę egzotyków jak np. Viewsonic czy AOC;
- dobra czerń i skala szarości (jeśli można mówić o takich rzeczach w tej półce cenowej);
- jeśli 27" WQHD, 24" mile widziane 16:10 (przeglądając temat polecanych większość paneli <3k to 24" - być może nawet na PVA coś jest - tu się nie orientuje) - o ile wolałbym większy o tyle kieruje się w stronę jakości, stąd dwie opcje ;)
- matowa matryca (pewnie w tym pułapie to standard);

Ok, ale do czego potrzebuję? Właściwie do wszystkiego - od czasu do czasu pogrywam, także czas reakcji ma znaczenie - nie konieczne jest 60fps full HD, bo i komputera takiego nie mam. Szukam "dobrej czerni" gdyż obecna jamka słabo sobie z tym radzi - czarne krawędzie i niska czerń co przy filmach potrafi odebrać przyjemność (choć na moje oko i jak na TN'ke z kolorami radzi sobie nieźle). Dlaczego szarość? Pracuje ze zdjęciami (akurat tylko przeglądam) i przychodzi wpatrywać się w detale; obróbka być może w przyszłości (ale to amatorsko). Nigdy w wysokie ceny się nie wstrzeliwałem stąd chciałbym możliwie dobry sprzęt nabyć - niech cieszy oczy :)

Przeglądając co piszczy w internecie ciekawy wydaje LG 27EA83-D (stąd skłonny jestem nieco dołożyć) choć za wiele nie ma konkretów. Przez TN'ki dell'a i starsze ips'y trochę mi ta marka nie podchodzi - oczywiście nie wykluczam tej firmy.

Patrząc na profesjonalizm forum wydaje mi się, że to odpowiednie miejsce na zapytanie :)

Przy okazji - jeśli zdam stary sprzęt np. w media expert czy podobnych marketach jest opcja np. na jakiś bon nabywając nowy sprzęt? Ze starym bardzo nie ma co zrobić, zaś fajnie jeśli któryś ze sklepów oferuje takie rzeczy.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: 27" WQHD lub 24" za ok 2k

13 października 2014, 16:22 - pn

ciekawy wydaje LG 27EA83-D
>> słowo klucz: wydaje (się)..

Część wymagań się troszkę gryzie.. ale jako kompromis zostaje raczej NEC EA274WMi - koniecznie z kalibracją (poprawia liniowość i daje przyzwoite gradienty). Matryca satynowa, jak większość teraz. I to raczej bardziej zaleta, niż wada.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
kamazz

17 października 2014, 09:15 - pt

Jako, że posiadam podobny dylemat, chciałbym podłączyć się pod temat. Różnica polega na budżecie - max 2000zł. Chcę kupić nowy monitor do amatorskiej obróbki zdjęć (główny powód zakupu, ale nie największy udział czasu pracy monitora), internetów i gier.
W zasadzie byłem już zdecydowany na NEC'a P232W, ale zacząłem szukać też czegoś bardziej uniwersalnego (czas reakcji - obawiam się smużenia). I teraz rozważam również NEC'a EA244WMi lub EIZO EV2436W, które są tańsze od pierwszego, no i 24' 16:10.
Czy jakość obrazu P232W, jest wyraźnie lepsza od pozostałych, mając na uwadze ich większe matryce?
cz
czuk

17 października 2014, 10:59 - pt

Jakość obrazu czy lepsza.. jeżeli ma być to monitor do kolor(amatorsko) to warto jeżeli do zastosowań ogólnych to Nec 244WMi
kamazz

17 października 2014, 11:40 - pt

A jak wygląda sprawa smużenia w P232W? Jestem w stanie dołożyć do tego monitora, tylko jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać?

Z drugiej strony P232W to monitor półprofesjonalny i o ile smużenie nie przeszkadza, to czemu nie mógłby być uniwersalny, a jednocześnie dobrze zarządzający kolorem?
cz
czuk

17 października 2014, 13:24 - pt

Nie ty tylko ty zadajesz sobie takie pytanie(smużenie) ja bym też chciał pogodzić wszystko w jednym tylko zawsze jest coś za coś im bardziej profesjonalny monitor (kolor) to smużenie nie ma znaczenia w "uniwersalnych tak" ja bym brał tego NEC tańszy więcej wyjść (Hdmi ...) od Eizo a jakość prównywalna poza tym Nec można skalibrowac
kamazz

17 października 2014, 20:41 - pt

Widzę jednak, że w temacie obok poruszono problem migotania w EA244wmi. Gdzieś wyczytałem również, że monitor jest ok, ale kupujący powinien być świadomy jego wad - czy chodziło o migotanie, czy coś jeszcze?

W dalszym ciągu nurtuje mnie skala, zauważalność smużenia w p232. Szkoda, że nie mam gdzie tego zbadać naocznie (Wrocław).

Wróć do „Monitory różne”