Witam,
W najbliższym czasie przymierzam się do kupna nowego komputera jak i monitora.
Na sam monitor chciałbym przeznaczyć około 3000 tyś. Szukam monitora 27 calowego w rozdzielczości 2560x1440 Zależy mi również by monitor nie męczył oczu- w końcu są tylko jedne:).
Monitor będzie mi służył przede wszystkim do rozrywki, z naciskiem do gier( gram tylko dla przyjemności, nie jestem żadnym zawodowym graczem, wszystkiego po trochę), internetu, pracy w offisie i za jakiś czas zapewne trochę do CADa.
Gdy zacząłem szukać w tej kwocie zebrałem sporą liste monitorów i odsiałem ziarna od plew i zostały:
NEC EA274WMi
EIZO EV2736W
Obecnie korzystam z 24 calowej iiyamy e2409HDS i jestem z niej zadowolony, ale jak już wspominałem zmieniam cały komputer więc i monitor też. Sama przesiadka z TN`ki na IPS`a zapewne będzie niezłym szokiem . W najbliższym czasie mam zamiar podjechać do salonu Eizo i trochę się im przypatrzeć.
Nec kosztuje około 2500 tyś Eizo 3000 tyś. Chciałem zapytać czy dla zastosowań takich jak moje gdzie dominuje rozrywka dopłata do Eizo będzie zauważalna dla zwykłego laika?
Czy jakość obrazu w tych modelach różni się znacząco od siebie?
Czy decydując się na wybór któregoś z tych modeli będę musiał go poddać kalibracji?
Czy też lepiej zainwestować w jakiś inny monitor niż te dwa- w coś tańszego lub droższego?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
Problem z wyborem NEC EA274WMi -EIZO EV2736W czy coś innego?
-
cz
Re: Problem z wyborem NEC EA274WMi -EIZO EV2736W czy coś inn
Moim zdaniem nie musisz niczego kalibrować Nec ma więcej wyjść(hdmi itp)jednak co robota japońca to druga sprawa sam mam też dylemat..
- Tom01
- Kontakt:
A ja myślę, że nie ma ani jednego wyjścia video.czuk pisze:ma więcej wyjść
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
według mnie ev2736w lepsza czerń ale droższy o kilka stów.