Jakie 27" i dlaczego właśnie ten model?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Bjerut

Jakie 27" i dlaczego właśnie ten model?

23 października 2014, 13:37 - czw

Szanowni mądrzejsi ode mnie!

Czytam już jakiś czas to forum i tak jak wielu przede mną mam coraz więcej wątpliwości...

Pracuję głównie w Illustratorze, przy projektowaniu znaków, piktogramów, logotypów.
Także rysuję, zdarza mi się obrabiać zdjęcia, ale nie na zasadzie wywoływania RAWów, czy robienia retuszu,
a raczej szparowania i drobnej korekcji kolorystycznej, usunięcia dominanty danej barwy.
Zastanawiam sie co wybrać.

Celuję w 27" z racji dużej rozdzielczości i tym samym dużego obszaru roboczego.
Nie jestem przekonany czy potrzebuję monitor za 5K zł, czy po prostu taki, który poprawnie wyświetla obraz. Nie mam bladego pojęcia o kalibracji i w dalszym ciągu nie bardzo rozumiem czemu ona ma służyć. Dla mnie monitor wyjęty z pudełka ma być dobry sam w sobie, mogę co najwyżej zmienić w nim parametr jasność, kontrast. Ma nie psuć mi wzroku i nie migotać.
Od 6 lat pracuję na 20" Asusie, oddaję rzeczy do druku i nigdy nikt nie miał zażaleń. Wydruki wychodzą poprawnie, nie widzę żeby w znaczny sposób kolory różniły się od tych na monitorze. Jedyne co, to monitor przygasł, ale to chyba normalne z racji czasu jaki pracuje, a jest wykorzystany do cna.

Potrzebuję podpowiedzi, co dobrać, ale nie zasadzie PA272W lub EIZO CX270, ale raczej na zasadzie "weź ten monitor ponieważ...".
Nie chciałbym też po zakupie mieć problemu, że trzeba się bawić w długotrwałą kalibrację, tysiąc ustawień,
nie można korzystać z monitora, bo coś tam i spędzić miesiąca głowiąc się czemu monitor za kupę kasy wyświetla obraz gorzej niż ten,
który mam lub też spędzać czas na próbie zobaczenia obrazu, o którym wszyscy piszą że cudowny, a ja tego nie widzę.

Na początku celowałem w ASUS 27" PA279Q, ale na tym forum został bardzo mocno zjechany, chociaż nie wiem tak na prawdę czemu, nie mam nawet możliwości porównania go np. z PA272W, czy czymkolwiek innym... Sklepy internetowe skutecznie pozbawiły nas możliwości oglądania sprzętów fizycznie.

Teraz jestem w poważnej kropce, albowiem idąc tropem tego forum zostaje Eizo lub Nec... No właśnie, ale który NEC, albo które Eizo i dlaczego...
Być może byłbym zadowolony nawet z NEC EA274WMi, ale nie wiem tego, bo tak naprawdę nawet w Warszawie, nie ma gdzie tego organoleptycznie sprawdzić...
Proszę o porady uwzględniające wspomniane wcześniej zadanie jakie stawia mi moja praca.

Aha! Czasem też lubię pograć w jakiego Battlefielda czy inną rzeźnię, ciekaw jestem jak to się ma do takiego profesjonalnego 27",
czy da się w ogóle spokojnie pograć, czy powidoki (smużenie?) są na tyle duże, że nie nadaje się taki monitor do grania?
Oraz czy przy tak dużej rozdzielczości ekranu karta w ogóle uciągnie grę, i czy z sensowną ilością klatek? (karta to GEFORCE GTX 760).

Dużo pytań i dużo wątpliwości, ale liczę na życzliwość i pobłażliwość dla niewiedzy.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Jakie 27" i dlaczego właśnie ten model?

23 października 2014, 13:48 - czw

Podstawowa różnica pomiędzy PA272W a EA274WMi to pełna kontrola palety CMYK + Pantone. Projektując identyfikację wizualną na monitorze o wąskim gamucie nie widzisz poprawnie relacji pomiędzy czystymi walorami barwnymi (głównie z zakresu turkusów, cyanów, granatów, groszkowej zieleni).

W przypadku zdjęć przygotowywanych do druku masz słabą kontrolę nad tym co dzieje się w powyższych partiach, tj. np. na niebie, wodzie - podczas retuszu można w tych partiach nieświadomie zostawić jakieś syfy, które wyjdą w druku. Taki mały, rubaszny przykładzik :mrgreen: - proszę zapisać to zdjęcie na dysku, otworzyć w PS na monitorze o wąskim gamucie, a potem zrobić sobie z tego wydruk :twisted:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/190 ... ja_ECI.jpg

Jeśli nie zależy Ci na powyższym, można się ograniczyć do EA274WMi, albo zamiast jednego PA272W kupić dwa EA274WMi - to cholernie wygodne rozwiązanie w zastosowaniach około-dtpowych.
Bjerut

23 października 2014, 13:55 - czw

OK, załóżmy, że kupuję takiego 272W, co dalej?
Mogę po prostu rozpocząć pracę, czy muszę coś z nim zrobić?
Muszę grzebać w ustawieniach systemu, tworzyć jakieś profile?
Jest ryzyko, że będzie gorzej niż jest?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 października 2014, 13:58 - czw

Pobierasz i instalujesz oprogramowanie NEC Multiprofiler, ustawiasz na Full, 80cd/m^2 i możesz zabierać się do pracy. Możesz dla świętego spokoju zamówić monitor skalibrowany przed wysyłką.

EA274WMi w przypadku omawianych zastosowań bezwzględnie wymaga kalibracji, w przeciwieństwie do PA272W jest fabrycznie kiepawo ustawiony.
Bjerut

23 października 2014, 14:07 - czw

Czy miał Pan może styczność z wspomnianym wcześniej Asusem PA279Q?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 października 2014, 14:11 - czw

Niestety, nie miałem styczności ze wzmiankowanym Asusem, natomiast wersja 24" była wyjątkowo badziewna. Co więcej - klientka, która zleciła mi kalibrację tego wynalazku opowiadała, że nieświadomie kupiła go spoza polskiej dystrybucji i autoryzowany serwis Asusa odesłał ją na przysłowiowe drzewo.
Bjerut

23 października 2014, 14:17 - czw

...czyli myśli Pan, że jest to raczej badziew i nie ma sensu się zagłębiać w temat?
Jak się ma taki monitor do takiego PA272, może mi Pan po chłopsku wytłumaczyć jaka jest różnica?

Dziękuje Panie Czornyj za odpowiedzi, chciałem jeszcze dopytać, jak to jest z tą kalibracją, bo mnie się wydawało, że można / należy przeprowadzić ją w miejscu gdzie monitor ma docelowo stać, uwzględniają warunki w jakich się znajduje oraz komputer, kartę do której zostanie docelowo podpięty... po takiej kalibracji zapewne w systemie instaluje się jakiś profil? Wiec jak to wygląda, gdy kalibracja odbywa się poza kompem do którego ma zostać podpięty dany monitor? :roll:
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 października 2014, 14:38 - czw

Myślę, że nie odważyłbym się kupić bez dokładnego sprawdzenia konkretnej sztuki - a szanse na to, że będzie to na poziomie PA272W są praktycznie zerowe, cudów nie ma. Dochodzą do tego kwestie takie jak trwałość i stabilność w funkcji czasu, do których NEC się solidnie przyłożył, Asus niekoniecznie ;)

Grafik ma na monitorze widzieć to, co statystycznie zobaczy na papierze klient i tak kalibruje się monitory pod tego typu zastosowania. Warunki powinny być "skalibrowane" pod monitor, a nie odwrotnie - jednak w razie problemów (zbyt ciemne/jasne środowisko pracy) skalibrowanego NEC-a można wizualnie skorygować przy pomocy Multiprofilera.
Bjerut

23 października 2014, 14:43 - czw

a czy na takim PA272W zobaczę różnice w codziennym użytkowaniu w stosunku do "zwykłego" monitora?
Mam na myśli nawet przeglądanie internetu i jakichkolwiek zdjęć?
Czy taki monitor vs Win 7 64 oznacza jakieś problemy? Coś trzeba w systemie ustawiać?
I jeszcze jedno, czy da się na takim monitorze pograć w FPSy nie widząc smużenia?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 października 2014, 14:49 - czw

Mniejsza bądź większa różnica powinna być widoczna, odczuwalnie większy powinien być również komfort pracy. Z W7 nie będzie problemów. Co do smużenia się nie wypowiem - nie grałem w nic od czasów CS 1.5...
Bjerut

23 października 2014, 14:50 - czw

a i jeszcze jedno, czy multiprofiler jest oprogramowaniem darmowym?
i czy gdybym potrzebował pomocy w ustawieniu tego monitora i podpytaniu o jakieś historie związanie z zarządzaniem kolorem w Adobe,
to czy bywa Pan czasem w Warszawie i jakie są koszty Pana odwiedzin?

aaa i czy nie wie Pan, gdzie w Warszawie mógłbym obejrzeć takiego NECa na żywo w akcji?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

23 października 2014, 14:50 - czw

Monitor będzie wydawał się bardziej jaskrawy, a kolory bardziej nasycone. Kwestia czy zostawisz Adobe RGB czy sRGB. Ważne, żeby profil monitora był wgrany do systemu i ustawiony jako domyślny. I warto korzystać z przeglądarek web oraz graficznych z modułem zarządzania barwą (np. Firefox - net, IrfanView - grafika, zdjęcia). Smużenie nie będzie stanowiło problemu, a przynajmniej nie powinno.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

23 października 2014, 14:54 - czw

MultiProfiler jest darmowy i dosyć prosty (obszerny pdf po angielsku) >> http://www.necdisplay.com/support-and-s ... r/Overview

W Warszawie jest kiepsko z oglądaniem, jak i w całej Polsce, z pewnymi wyjątkami. O Adobe można się dowiedzieć to i owo od Wujka Google (ale nie tylko).
Bjerut

23 października 2014, 15:02 - czw

W Warszawie z tym oglądaniem jest bardzo źle, jest wprawdzie salon Eizo, ale tylko Eizo. Wszystkich innych nie da się po prostu obejrzeć / przetestować.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 października 2014, 15:03 - czw

W razie problemów mogę pomóc zdalnie przez TeamViewera - ostatnio niestety mam megakrucho z czasem (pokupowałem nowe lokale i mam na głowie remonty/przeprowadzki) i ograniczyłem wszelkie wyjazdy do minimum minimorum.
Bjerut

23 października 2014, 15:09 - czw

Bardzo Panom dziękuję na ten moment, bo jak sobie tylko o czymś przypomnę to na pewno nie omieszkam zapytać ponownie licząc na Panów pomoc.
Zapytam jeszcze, gdzie najtaniej kupić takiego NECa i czy ma znaczenie skąd go kupuję?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

23 października 2014, 15:43 - czw

Którego NEC'a? EA274WMi ok 2500 zł i ciężko będzie coś taniej. Może w zestawie z kalibracją się coś uszczknie. Na PA272W też pomyślę. Proszę ewentualnie na PW lub telefonicznie do mnie ;)
Bjerut

23 października 2014, 15:55 - czw

Nie, PA272W jednak...
Mathis
Kontakt:

24 października 2014, 10:53 - pt

Bjerut - smażenia się nie obawiaj - w CS gram od czasu kineskopow i PA 272 nadaje się do tego wyśmienicie :)
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

24 października 2014, 11:06 - pt

Do grania dla przyjemności nadaje się każdy. Dopiero zawodnicze grania stawia wysoką poprzeczkę i zaczyna się szukanie monitorów o małej zwłoce i dużej szybkości ruchu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Zastosowania zawodowe”