EIZO CS240 - nowość - ktokolwiek widział ktokolwiek wie...

Informacje handlowe, pytania o ceny, dostępność, polecani sprzedawcy.

Moderator: Informator

Regulamin forum
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
g88

Re: EIZO CS240 - nowość - ktokolwiek widział ktokolwiek wie.

04 listopada 2014, 08:15 - wt

Monitor od początku podłączony jest przez dispalyport.
Ustawiłem gammę na 2,2 i dalej cienie są zbyt jasne. Tam gdzie na Retinie widać już prawie czerń, na Eizo jest kolor ciemno szary. Jest to mój pierwszy tego typu monitor więc na 100% nie potrafię go poprawnie ustawić. Mam jednak wrażenie, że to dalej wina światła, monitor jest za jasny w stosunku do słabego sztucznego oświetlenia, które mam w pokoju.
Awatar użytkownika
max

04 listopada 2014, 09:10 - wt

p0is0n pisze:...po HDMI moze leciec zarówno sygnał RGB,YCbCr jak i xvYCC.
Sprawdzałem na moim wyjściu HDMI +TV + AMD/ATI/Catalyst. Były 4 tryby (piszę z pamięci):
1) YCbCr 4:4:4 - OK
2) YCbCr 4:2:2 - OK
3) RGB 16-235 - OK
4) RGB 0-255 - czernie i ciemne szarości się zlewają.
TV poprawnie odbiera więc w zakresie 16-235.

W monitorze byłoby chyba dokładnie odwrotnie. Mam wejście HDMI, ale nie sprawdzałem:
Tryby 1), 2), 3) - będą rozjaśniać ciemne szarości 0-16 (i przyciemniać biele 236-255)
4) powinien być OK na monitorze, który odbiera poprawnie dynamikę 0-255.

Sam DP powinien być jednak OK. Zacznij od ustawienia oświetlenia i wyregulowania jasności bieli w stosunku do owego oświetlenia.
p0is0n

04 listopada 2014, 10:24 - wt

max pisze:
p0is0n pisze:...po HDMI moze leciec zarówno sygnał RGB,YCbCr jak i xvYCC.
Sprawdzałem na moim wyjściu HDMI +TV + AMD/ATI/Catalyst. Były 4 tryby (piszę z pamięci):
1) YCbCr 4:4:4 - OK
2) YCbCr 4:2:2 - OK
3) RGB 16-235 - OK
4) RGB 0-255 - czernie i ciemne szarości się zlewają.
TV poprawnie odbiera więc w zakresie 16-235.

W monitorze byłoby chyba dokładnie odwrotnie. Mam wejście HDMI, ale nie sprawdzałem:
Tryby 1), 2), 3) - będą rozjaśniać ciemne szarości 0-16 (i przyciemniać biele 236-255)
4) powinien być OK na monitorze, który odbiera poprawnie dynamikę 0-255.

Sam DP powinien być jednak OK. Zacznij od ustawienia oświetlenia i wyregulowania jasności bieli w stosunku do owego oświetlenia.
Max dobrze mówi. Tylko niektóre monitory (broadcastowe) - typu niektóre EIZO, HP,inne ...będą poprawnie pracować z innymi przestrzeniami.W komputerach przyjęło się RGB.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

04 listopada 2014, 21:50 - wt

NocnyJastrzab pisze:A pro po skali szarości.. czy ktoś kojarzy, czy w rodzaj złącza komp-monitor ma duże znaczenie? Widziałem dziwny przypadek, CX241 po kalibracji CN przez HDMI wyświetlał znaną "szarosc.png" niezbyt płynnie (zwłaszcza na początku) oraz z okresowymi (co kilka odcieni) "podwójnymi" paskami.. :shock:
PS. Sprawa wyjaśniona! Winny był kabel HDMI (zamieniony na kabel HDMI > DVI). Przy okazji chciałbym przestrzec przed kupowaniem kabli w Saturnie, MM, itd., zwłaszcza marki Hama. Zazwyczaj ich ceny są wysokie i niewspółmierne do jakości. Można kupić sporo tańsze i lepsze kable, chociażby od Belkin czy Logilink ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
p0is0n

04 listopada 2014, 21:53 - wt

NocnyJastrzab pisze:
NocnyJastrzab pisze:A pro po skali szarości.. czy ktoś kojarzy, czy w rodzaj złącza komp-monitor ma duże znaczenie? Widziałem dziwny przypadek, CX241 po kalibracji CN przez HDMI wyświetlał znaną "szarosc.png" niezbyt płynnie (zwłaszcza na początku) oraz z okresowymi (co kilka odcieni) "podwójnymi" paskami.. :shock:
PS. Sprawa wyjaśniona! Winny był kabel HDMI (zamieniony na kabel HDMI > DVI). Przy okazji chciałbym przestrzec przed kupowaniem kabli w Saturnie, MM, itd., zwłaszcza marki Hama. Zazwyczaj ich ceny są wysokie i niewspółmierne do jakości. Można kupić sporo tańsze i lepsze kable, chociażby od Belkin czy Logilink ;)
Brzmi to co najmniej magicznie. Zrozumiałbym, gdyby to chodziło o XVyCC, gdzie potrzebna jest większa przepustowość i w przypadku zbyt dużej stopy błędów pasmo się zmniejsza, ale zwykły RGB? Przecież to powinno działać albo nie działać, "kabel cyfrowy" w końcu.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

04 listopada 2014, 22:17 - wt

Nie noo, kabel HDMI (akurat z Saturna) działał, ale przenosił rozdzielczość tylko do 1920x1080 i widocznie niedokładnie puszczał sygnał (zwykłem końcówki). Nie jestem specjalistą od kabli, ale zapodałem Klientowi taki kabel >> http://www.fotoplus.pl/akcesoria-rozne- ... DMI-DVI-2m i było wszystko OK łącznie z gradientem. Od razu czułem, że z tym pierwszym kablem coś nie tak, bo kalibracja poszła gładko z bardzo dobrymi wynikami.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
raptor88

05 listopada 2014, 00:00 - śr

Zapewne bardziej chodzi o kwestię że to był kabel HDMI-HDMI i robił problemy. Jak się zamontowało DVI-HDMI problem zniknął. Prawie zawsze jak ktoś pisze o problemach połączeniowych, to jest to hdmi-hdmi. :D
p0is0n

05 listopada 2014, 00:21 - śr

raptor88 pisze:Zapewne bardziej chodzi o kwestię że to był kabel HDMI-HDMI i robił problemy. Jak się zamontowało DVI-HDMI problem zniknął. Prawie zawsze jak ktoś pisze o problemach połączeniowych, to jest to hdmi-hdmi. :D
A ja obstawiam cienkiej jakości kabelek, zgodny co najwyżej z HDMI ver 1.2 (max 1920x1080p) http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI
a do wyższej rozdziałki potrzebny był co najmniej ver 1.3.
Każda dodatkowa przejściówka na drodze, to straty sygnału,bo styki nigdy nie są idealne, przy granicznych przypadkach (np długie ciągi typu okolice 10m i więcej) lepiej ich w ogóle nie stosować, bo połączenie się nie zapnie.
Najlepsze kable HDMI mają ekranowanie (nawet potrójne) i dużą średnicę (małe AWG) rdzenia, co poprawia przewodnictwo nienaruszonego sygnału. Temat skutecznie przerabiałem przy własnej instalacji AV :)
g88

05 listopada 2014, 08:48 - śr

Mogę już coś więcej napisać o tym monitorze.
Z wyglądu jest taki sobie, jakby miał przynajmniej z 7 lat, zero polotu :) Plastiki są twarde ale nie skrzypią, są dobrze spasowane. To raczej taki wół roboczy, ma być prosto i ergonomiczne.
Na zdjęciach panel z przyciskami sterującymi jest podświetlany, w rzeczywistości nie jest. Są one bardzo intuicyjne i już z zamkniętymi oczami mogę je przestawić.
Tryby wyświetlania oczywiście: Custom, Adobe RGB, Adobe sRGB, i trzy CAL (jeden zaprogramowany przez producenta).
Obraz jest bardzo dobry, sprawdziłem z wydrukami i naprawdę widać różnicę między sRGB i Adobe RGB, obraz jest nasycony kolorami, aż przyjemnie się to ogląda (szczególnie zielenie). Po przełączeniu na sRGB jest lekko bardziej nasycony niż na Retinie (ledwo widoczne).

Czerń mogła by być nieco lepsza moim zdaniem ale przy dobrym oświetleniu zewnętrznym nie jest źle. Srebrzenie widzę siedząc na godzinie 9 w stosunku do monitora ale tylko przy słabym oświetleniu, przy prawidłowym jest ok.
Monitor nie nadaje się do pracy w egipskich ciemnościach, świeci po oczach nawet jak ustawię jasność na 1% (jednostki są w procentach).
Ma dopiero 12h przelatane więc po 100-150h będę go dopiero kalibrował. Jestem ogólnie zadowolony, obraz na nim jest poprawny a na Retnie bardziej widowiskowy ;)
Efekt WOW zobaczyłem dopiero jak postawiłem go koło BENQ 24" na matrycy TN (typowo marketowy, budżetowy monitor), zacząłem się zastanawiać jak ja kiedyś mogłem na takim badziewiu pracować.
p0is0n

05 listopada 2014, 09:04 - śr

He he, raczej jak by miał 17lat, one sa coraz brzydsze, moze poza ev2450/2455.Gdzie te czasy serii SlimEdge...
Oj Tom bedzie nie pocieszony ze porownujesz rasowego pupila do mieszanca marketowego znajdy;)
...i chyba jakoś brak WOW jak za taka kasę? Kupil bys go jeszcze raz?
GrzesiekR

05 listopada 2014, 10:21 - śr

g88 pisze:Czerń mogła by być nieco lepsza moim zdaniem ale przy dobrym oświetleniu zewnętrznym nie jest źle. Srebrzenie widzę siedząc na godzinie 9 w stosunku do monitora ale tylko przy słabym oświetleniu, przy prawidłowym jest ok.
Gdyby tak było, to to byłby idealny monitor pod wzgledem czerni, jakaś super rewolucja. Na godzinie 9tej monitora to widać co najwyżej jego boczną ściankę a nie ekran. W KAŻDEJ, normalnej matrycy IPS (czyli takiej, która nie posiada warstwy OCF) srebrzenie jest widocznie wyraźnie przy praktycznie każdym patrzeniu na płaszczyznę ekranu pod kątem innym niż ścisłe okolice 90 stopni. Stąd widać je również na rogach i przy krawędziach patrząc na wprost na środek ekranu. Nikt tu nie wmówi, że powstał jakiś zwykły IPS który zachowuje się dużo lepiej pod tym wzgledem. Nie widziałem CS240 ale jestem w stanie się założyć, że srebrzenie widać w nim jak w każdym innym IPS bez OCF, i bynajmniej nie tylko z godziny 8smej w mroku :)
GrzesiekR

05 listopada 2014, 10:23 - śr

p0is0n pisze:He he, raczej jak by miał 17lat, one sa coraz brzydsze, moze poza ev2450/2455.Gdzie te czasy serii SlimEdge...
Oj Tom bedzie nie pocieszony ze porownujesz rasowego pupila do mieszanca marketowego znajdy;)
Nieprawda, nowe obudowy CXów są dużo lepsze niż np. starszych SXów.
lahcimmichal

05 listopada 2014, 10:36 - śr

GrzesiekR pisze:
g88 pisze:Czerń mogła by być nieco lepsza moim zdaniem ale przy dobrym oświetleniu zewnętrznym nie jest źle. Srebrzenie widzę siedząc na godzinie 9 w stosunku do monitora ale tylko przy słabym oświetleniu, przy prawidłowym jest ok.
Gdyby tak było, to to byłby idealny monitor pod wzgledem czerni, jakaś super rewolucja. Na godzinie 9tej monitora to widać co najwyżej jego boczną ściankę a nie ekran. W KAŻDEJ, normalnej matrycy IPS (czyli takiej, która nie posiada warstwy OCF) srebrzenie jest widocznie wyraźnie przy praktycznie każdym patrzeniu na płaszczyznę ekranu pod kątem innym niż ścisłe okolice 90 stopni. Stąd widać je również na rogach i przy krawędziach patrząc na wprost na środek ekranu. Nikt tu nie wmówi, że powstał jakiś zwykły IPS który zachowuje się dużo lepiej pod tym wzgledem. Nie widziałem CS240 ale jestem w stanie się założyć, że srebrzenie widać w nim jak w każdym innym IPS bez OCF, i bynajmniej nie tylko z godziny 8smej w mroku :)
Skoro @GrzesiekR zanegował twoją opinie to może wrzucił byś jakieś filmiki na youtube jak to wygląda w zaciemnionym i oświetlonym pomieszczeniu ? Sprawdzałem i na youtube prawie nic nie ma jeszcze o CS240 więc miał byś oglądalność sporą, tylko tytuł daj EIZO CS240 GLOW jak filmiki poniżej tylko one są nagrane w całkowitej ciemności w pomieszczeniu a przecież nikt tak nie użytkuje no chyba że chce oślepnąć.
http://www.youtube.com/user/DEADexe/videos
http://www.youtube.com/watch?v=EGgbOxcNU2Q
http://www.youtube.com/watch?v=SwvIHP13JzA
http://www.youtube.com/watch?v=mombecZi8X0
http://www.youtube.com/watch?v=ES8aQa6n ... SGsawBFeyA
http://www.youtube.com/watch?v=QzRGSbcA ... SGsawBFeyA
GrzesiekR

05 listopada 2014, 10:46 - śr

http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=1903&p=20052#p20052
lahcimmichal pisze:Sprawdzałem i na youtube prawie nic nie ma jeszcze o CS240 więc miał byś oglądalność sporą, tylko tytuł daj EIZO CS240 GLOW jak filmiki poniżej tylko one są nagrane w całkowitej ciemności w pomieszczeniu a przecież nikt tak nie użytkuje no chyba że chce oślepnąć.
Proszę pamiętać, że człowiek nie widzi tak jak kamera/aparat fotograficzny. Filmy sa tak nagrywane aby efekt był na filmie widoczny. Aby zobaczyć jak rzeczywiście wygląda obraz, srebrzenie itp, trzeba to zobaczyć na żywo. Oko dużo łatwej zaobserwuje srebrzenie w niezbyt ciemnym pomieszczeniu niż aparat.
g88

05 listopada 2014, 11:04 - śr

Mogę nakręcić film, postawie aparat na statywie i nakręcę coś przy różnym oświetleniu. Z tą godzną 9 to przesadziłem :) Na ósmej srebrzenie jest lekko widoczne.
Wiem, że żaden IPS nie wyświetla prawdziwej czerni, w CS240 tragedii nie ma ;)
Co do obudowy to widziałem lepsze, ale za to nie wygląda jakby się miała rozpaść po kilku latach.
p0is0n

05 listopada 2014, 11:17 - śr

GrzesiekR pisze:
p0is0n pisze:He he, raczej jak by miał 17lat, one sa coraz brzydsze, moze poza ev2450/2455.Gdzie te czasy serii SlimEdge...
Ja nie wiem czy lepsze, pisałem o aspekcie wizualnym.

Nadal twierdzę, że CS240 jest zaj****y. Widziałem trochę monitorów w akcji - i taniochy i high-endu i ten nie ma sie czego wstydzic.
Równomierność podświetlenia była fantastyczna w egzemplarzu, który oglądałem, a był to wyjęty przy mnie z kartonu monitor z przebiegiem 0.
Raczej spisku tu nie ma. Faktycznie, jeśli ktoś oczekiwał ideału, to nie ma takiego, odrobinę lepiej jest w CXach i CG, za "odrobinę" inne pieniądze.
Jeśli miałbym się dopatrywać słabości (takich realnych, a nie marudzenia o słabym plastiku ;-)) to byłaby to w moim odczuciu - trochę za duża jasność minimalna.
Powiedzmy sobie szczerze:
W ogóle całe to pitolenie o LCDkach to jest trochę taka propaganda sukcesu z jednej - a rozmazywanie gówna patykiem - z drugiej strony - od lat jakość się tak naprawdę zanadto nie poprawia, raz robimy krok w bok (PVA, PLS), a raz w tył (LEDy, FRC, PWM), potem inżynierowie uczą się obchodzić nowe problemy, które wygenerowali im księgowi (FRC) lub politycy (LED), a jak nie było czerni, tak nie ma. Rzeczywistość jest taka, że 15 lat temu za w miarę dobry monitor trzeba było dać min 3k, a dziś dokładnie to samo - jedyne co się zmieniło, to to że wtedy było to 17" a teraz 24". W dodatku w pewnych kwestiach producentom udało się przyzwyczaić użytkowników do bylejakości, że tak niby ma być (nierównomierność, wyciekanie, bad pixele itd). Kiedyś ten sprzęt był relatywnie droższy ale kontrola jakości większa i nawet producenci marketowi stawiali sobie za punkt honoru 0 martwych pikseli. Teraz to rzadkość nawet u EIZO.
Napiszę jescze coś niepopularnego - moim zdaniem doły oferty EIZO i NEC to jest overrated crap with inflated prices i jak ktoś myśli o monitorze do 2k, to równie dobrze może kupić takiego Benq za 800-1200pln albo wysokiego Samsunga/Asusa za te 2k. Jakość zaczyna się dopiero wyżej,własnie od pewnego progu...3k minimum.MINIMUM.
g88

05 listopada 2014, 11:51 - śr

Nie do końca, oglądałem CS230 za 2k i to też dobry monitor, tyle, że gamut wąski. Pisałem wyżej, że mam Benq 24" (nowy niecałe 500zł) i jak go postawiłem obok CS240 to mi kopara opadła.
p0is0n

05 listopada 2014, 12:01 - śr

g88 pisze:Nie do końca, oglądałem CS230 za 2k i to też dobry monitor, tyle, że gamut wąski. Pisałem wyżej, że mam Benq 24" (nowy niecałe 500zł) i jak go postawiłem obok CS240 to mi kopara opadła.
Chodziło mi o 24" i więcej. Twój BenQ to TNka, więc nie ma co porównywać, wynik był z góry przesądzony. IIYAMA 27'" AM-VA/IPS kupisz nowy i ponizej 1k PLN.
g88

05 listopada 2014, 12:08 - śr

Nie zwracałem uwagi na takie monitory ;)
Specem nie jestem, wyrażam tylko zdanie użytkownika. Więcej danych będę mógł przedstawić po kalibracji.
GrzesiekR

05 listopada 2014, 12:13 - śr

p0is0n pisze:
GrzesiekR pisze:
Ja nie wiem czy lepsze, pisałem o aspekcie wizualnym.
Jak najbardziej miałem na myśli aspekt wizualny, estetyczny. Mz. te obudowy nie mają sobie nic do zarzucenia. Solidny, porządny plastik, grube ramki (to nie każdemu się podoba), bardzo dobrze działające przyciski, świetne podstawki.

Wróć do „Dział handlowy”