NEC PA272W czy EIZO CX270 do fotografii?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
okupant
Kontakt:

Re: NEC PA272W czy EIZO CX270?

08 lutego 2014, 17:47 - sob

Faktycznie, nijak nie można spostrzec, że to pytanie retoryczne było :oops:

Po prostu sfrustrowany jestem trochę - kupując przez internet czuję się, hmmm, no okradany (?). No bo za to samo bedąc w Stanach zaplaciłbym ponad 2x mniej.
GoOrange

08 lutego 2014, 20:47 - sob

Ostatecznie to zawsze można napisać np. na Oferii "Kupię soft z USA" czy też przez PW na allegro do ludzi ściągających zza wielkiej wody Maki, iPady itp, oni mają tam swoich ludzi na bieżąco. Ostatecznie można popytać na nikoniarzach czy canon-board, przecież są ludzie, którzy mieszkają w USA i zrozumieją sprawę. Zwłaszcza że cała zabawa sprowadza się do wpisania legalnego klucza... Gdybym tylko wiedział będąc w USA że sam będę potrzebował i że taka posucha z tym u nas ;) . Sam się musiałem płaszczyć i udowadniać że nie jestem wielbłądem :)
kiprak

22 lutego 2014, 13:56 - sob

Mam pytanie odnośnie emulacji kolorów poprzez zintegrowaną tablicę 3D LUT w PA272W.

Załóżmy, że jeden z moich klientów pracuje na monitorze marki ASUS. Jest to monitor raczej multimedialny, do wszelkich amatorskich zastosowań. Podstawowe parametry fotografii jakie dla niego dostarczam (ekspozycja, kontrast, saturacja itp.) ocenia on za swoim monitorze i wprowadza ewentualne poprawki osobiście. Ma to miejsce z tego względu, że dostosowując zdjęcia pod swój monitor, przedsiębiorca ten nie ma zwrotów towaru czy sytuacji konfliktowych gdzie klient jest niezadowolony z uwagi na odchylenia kolorystyczne na monitorach konsumentów dokonujących zakupu danego asortymentu.

Czy PA272W umożliwi mi emulację obrazu jaki wyświetli właśnie ten monitor ASUS'a? Chodzi mi o dokładne odwzorowanie wyświetlanego przez ten monitor obrazu, wraz z ewentualnymi ustawieniami użytkownika jakie zostały na nim wprowadzone.
Mathis
Kontakt:

22 lutego 2014, 13:59 - sob

Zrobi to na pewno, ale jak mu wskazać takie kolory? By trzeba zrobic profil kolorów tegoż monitora, tak sądzę?
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
kiprak

22 lutego 2014, 14:08 - sob

Mathis pisze:Zrobi to na pewno, ale jak mu wskazać takie kolory? By trzeba zrobic profil kolorów tegoż monitora, tak sądzę?
Czyli należałoby utworzyć taki profil posługując się np. X-Rite i1Display Pro jeśli ten posiada taką możliwość?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 lutego 2014, 17:01 - sob

1] Asus + X-Rite i1Display Pro > tworzymy profil *.icc
2] kopiujemy profil do systemu, na którym pracuje NEC
3] MultiProfiler > Picture Mode > Edit... > Selecting Using Wizard will open the Color Configuration Wizard
4] Tam wybieramy ostatni tryb Custom a potem > Emulate another display i powinno otworzyć się okienko z profilami systemowymi; sprawdzamy czy jest wgrany wcześniej profil monitora, który chcemy emulować i go zaznaczamy. MultiProfiler odczyta charakterystykę z tego profilu i powinno być w miarę OK.

Chyba tak w skrócie i mam nadzieję, że dobrze. Polecam lekturę Users Guide i własne eksperymenty.
Ja chwilowo nie mam czasu ani możliwości na to..

http://update.necdisplay.com/multiprofi ... nglish.pdf
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
okupant
Kontakt:

28 lutego 2014, 09:39 - pt

Dałem sobie spokój z kombinowaniem i kupiłem przez Adoramę:
http://www.adorama.com/NCSVIISOFT.html? ... nt0product
Wyszło mnie to $99 oprogramowanie i $47.25 przesyłka z Nowego Jorku do Londynu (po przeliczeniu razem £92.01) plus £30.98 podatek i cło w UK. Przesyłka doszła w ciągu kilku dni.

W sumie £122.99. Drogo, ale przynajmniej sumienie mam czyste :!:
To wszystko, może się komuę przyda :)
Nozyk

04 marca 2014, 13:26 - wt

Przeczytałem połowe 3/4 tematu w dwóch podejsciach juz nie mam siły i czasu. macie racje lektura do przeczytania kilka razy.
Mam pytanie na co padł wybór Panie kiprak?
Pozdrawiam
kiprak

04 marca 2014, 14:04 - wt

Nozyk pisze:Przeczytałem połowe 3/4 tematu w dwóch podejsciach juz nie mam siły i czasu. macie racje lektura do przeczytania kilka razy.
W to nie wątpię. Spora dawka konkretnych informacji w pigułce... tzn. pigule:)
Nozyk pisze:Mam pytanie na co padł wybór Panie kiprak?
Panie Nozyk, jak najbardziej skłaniam się ku PA272W i planuję nabyć taki właśnie monitor. Organizuję budżet na najbliższe zakupy, komputer mający współpracować z monitorem i do roboty:)
lubie_placki

Re: NEC PA272W czy EIZO CX270 do fotografii?

28 października 2014, 22:29 - wt

Przeczytałem cały wątek i chyba będę miał dzisiaj koszmary... bo mój mózg o tej godzinie nie ogarnął tematu.

Wrócę jutro aby jeszcze raz to wszystko przerobić :)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

28 października 2014, 22:37 - wt

Nie da się na raz połknąć "żaby", hehe
maciekkk
Kontakt:

31 października 2014, 20:15 - pt

Ufff, przebrnałem przez caly watek - to kopalnia wiedzy. W kwestii czy wybrac EIZO czy NECa nic mi sie jednak nie wyjasnilo, poza tym, ze sie upewnilem, ze zdecydowanie za te pieniadze warto juz poswiecic wiecej czasu, usiasc przy monitorze i dokonac ogledzin porownujac jeden z drugim. A ktoregos pewnie bede wybrac musial, jesli nie skusze sie na iMaca Retina 5K. Chyba nie, bo ogladalem go w salonie i z jednej strony ma olbrzymi pulpit i niezle kolory, a z drugiej to jedno wielkie lustro i troche muli. Juz w pracy mam jednego iMaca i problem z takim ustawieniem by nie miec blikow, a w domu moze z tym byc jeszcze wiekszy problem, bo biurko stoi przy oknie. 32" NEC UHD pewnie bedzie koszmarnie drogi, ale i tak do czasu jego premiery wstrzymam sie z decyzja. Moze ceny pozostalych troche spadna?

Niemniej jednak sprawdzajac lokalny rynek (okolice Bristolu) nie udalo mi sie znalezc ani jednego sklepu, gdzie mieliby zarowno NECa jak i EIZO. Zaintrygowalo mnie tez jakie sa roznice miedzy EIZO CG276 a CG277 (w niektorych sklepach tylko ten drugi jest w ofercie). Na papierze wyglada, ze ciemniejszy o 50cd/m2, a poza tym roznic nie widze. Jakas podpowiedz?
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
max

31 października 2014, 21:04 - pt

maciekkk pisze:Ufff, przebrnałem przez caly watek - to kopalnia wiedzy...Zaintrygowalo mnie tez jakie sa roznice miedzy EIZO CG276 a CG277 (w niektorych sklepach tylko ten drugi jest w ofercie). Na papierze wyglada, ze ciemniejszy o 50cd/m2, a poza tym roznic nie widze. Jakas podpowiedz?
Przebrnąłeś, ale chyba nie przeczytałeś :twisted: . CG276 to selekcjonowana wersja CX270, czyli monitor zbliżony specyfiką obrazu do starodawnego SX2762W. Wszystkie na tej samej matrycy i tych samych świetlówkach WG-CCFL. Jeśli jakimś cudem jakiś znajdziesz, to będzie leżak magazynowy.

Nowe CG277 i jego odpowiednik CX271 są na podświetleniu GB-r LED, jak PA272W. Mają dodatkowo powłokę retardacji optycznej, w wykonaniu LG Display, zmniejszającą srebrzenie pod kątem.
Czornyj pisze:CX270 to odgrzewany kotlet - obudowa od SX2762W, typowa matryca podświetlana WG CCFL z matowym dyfuzorem - poza dołożonym sensorem autokorekcyjnym i możliwością dokupienia licencji CN nie ma większych różnic między tym wyświetlaczem a jego poprzednikiem (SX2762W).
Tom01 pisze:CG276 i CX270 mają inne czujniki do kalibracji. Elektronika ta sama, inne firmware.
maciekkk
Kontakt:

03 listopada 2014, 14:44 - pn

Dziękuję za rozświetlenie moich wątpliwości (gra słów zamierzona). Wątek jest tak długi i na tyle złożony, że nie wszystko udało mi się wyłapać i zapamiętać, a gdy zacząłem sprawdzać rynek pojawiło się kilka wątpliwości, które choć były tu poruszane, pozostały bez odpowiedzi (lub odpowiedź skryła się w meandrach mojej pamięci).

Jeśli chciałbym kupić najlepszy monitor (BEZ KOMPROMISÓW) to nadal mam orzech do zgryzienia, bo z tego co zrozumiałem EIZO może zaoferować odrobinę lepszą jakość obrazu, zaś NEC, możliwość kalibrowania również innych urządzeń za pomocą dołączonego kalibratora (w wersji SV Reference 272 lub dokupionego) i późniejszego emulowania obrazu wyświetlanego na tych lub innych urządzeniach.

Podsumowując, mogę kupić w podobnej cenie EIZO CG277 (£1,482):
http://www.nativedigital.com/eizo-coloredge-cg277/

lub NEC SpectraView Reference 272 (£1,410):
http://www.nativedigital.com/nec-spectr ... with-hood/

lub NEC PA302W (£1,476):
http://www.nativedigital.com/nec-multis ... t-display/
którego przewagę stanowi większy o 5" ekran i odrobinę wyższa rozdzielczość (akurat by pomieścić docka czy stykówki w LR) oraz prawdziwie 10-bitowa matryca

lub sporo taniej NEC PA272 (£838.80) + Sigme 35mm f1.4 jako gratis :)
http://www.nativedigital.com/nec-multis ... t-display/
gdzie kwestią kompromisu jest zarówno jakość (jak rozumiem lepsze panele są przesiane przez sito i dedykowane droższej serii) jak i funkcjonalność, przy czym to drugie da się obejść i do pełni szczęścia mogłbym dokupić sobie później w razie potrzeby hooda i kalibrator.

Za ostatnim rozwiązaniem przemawia kasa, za pierwszym, fakt, że monitor jest dziś najsłabszym ogniwem mojego systemu, a od czasów 22" kineskopowej iiyamy (kiedy jeszcze ta firma robiła niezłe monitory), każdy mój kolejny monitor był kompromisem, na którym cierpiała jakość. Tym razem chciałbym kupić monitor na długie lata i mieć spokój.

Trudny wybór, ale poczekam jeszcze na 32" NECa UHD, który ma być dostępny w listopadzie.
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
max

03 listopada 2014, 15:08 - pn

Nooo. Teraz widać, że też przeczytał... :twisted:
gootchio

06 listopada 2014, 11:49 - czw

maciekkk pisze:(...) zaś NEC, możliwość kalibrowania również innych urządzeń za pomocą dołączonego kalibratora (w wersji SV Reference 272 lub dokupionego) i późniejszego emulowania obrazu wyświetlanego na tych lub innych urządzeniach.
(...)
NEC nawet SV Reference nie ma wbudowanego kalibratora, a dokupić zewnętrzny możesz do każdego monitora ;)
Eizo ma wbudowany kalibrator, którego nie można użyć do kalibrowania/profilowania niczego innego, ale oprogramowanie Color Navigator w serii CG pozwala na symulację sprzętową (w LUT monitora) innych urządzeń, do których mamy profile.
maciekkk
Kontakt:

06 listopada 2014, 13:44 - czw

gootchio pisze:NEC nawet SV Reference nie ma wbudowanego kalibratora, a dokupić zewnętrzny możesz do każdego monitora ;)
W niewyjasnionych okolicznosciach, uległem wrazeniu, ze seria reference posiada na wyposazeniu rebrandowany kalibrator zewnetrzny. Nie wiem, moze gdzies w jakism sklepie natknalem sie na bundle z kalibratorem i tak mi sie utrwalilo w pamieci. Dzieki za sprostowanie.
Co zas tyczy sie EIZO w wersji CG, to jak rozumiem, dziala ona tak jak NEC z multiprofilerem, moze emulowac rozne inne urzacdzenia przy czym nie ma wbudowanych profili, czy tak?
Pzdr. Maciek
---
gootchio

06 listopada 2014, 13:54 - czw

Nie wiem jak to jest w Multiprofilerze...
W CN masz listę targetów, między którymi możesz się w dowolnej chwili przełączać. I teraz : Dla innych wyświetlaczy mając profil (z zewnętrznego czujnika i z zewnętrznego programu) możesz w CN zdefiniować samodzielny target. Dla innych mediów możesz, również na podstawie profilu zrobić "klikalną" symulację pod którymś z targetów. Coś w stylu "pokaż Fogrę 39 korzystając z sRGB D65 y2,2 120cd".
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

06 listopada 2014, 14:17 - czw

Symulacja przestrzeni jest dostępna tylko w serii CG. MultiProfiler też potrafi emulować drukarkę/monitor, ale nie służy kalibracji. Pozwala jednak na dosyć dokładne nastawy, ale po uprzedniej sprzętowej kalibracji czujnikiem zewnętrznym, który przy okazji kalibruje czujnik RGB wlutowany na płycie głównej. Mając konkretny profil urządzenia można przypisać emulację pod jeden z dostępnych trybów wyświetlania.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 listopada 2014, 23:02 - czw

NocnyJastrzab pisze:Symulacja przestrzeni jest dostępna tylko w serii CG.
W CX też można.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Zastosowania zawodowe”