Obie serie EIZO EV i NEC EA mają 10 bitowe sterowanie, 6 bitowe matryce. Dokładność wysterowania jest taka sama. NEC daje możliwość wpływania na tablicę koloru, choć w tej klasie monitorów pomaga to tyle, co umarłemu kadzidło. Ani jedna ani druga seria, tak naprawdę nie są przeznaczone do zastosowań gdzie ważny jest kolor.max pisze:Mz. więc elektronika sterująca w NECu jest lepsza. Za to EIZO ma lepszy układ PWM.
Czy jest sens kalibrować Eizo EV2455 dla normal user?
- Tom01
- Kontakt:
Re: Czy jest sens kalibrować Eizo EV2455 dla normal user?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Mz. matowa matryca lepiej sprawdzi się w jasnym biurze, a satynowa w domu wieczorem.
No to mój wywód jest częściowo nieprawdziwy.Tom01 pisze:Obie serie EIZO EV i NEC EA mają 10 bitowe sterowanie
Obie serie nie są linearyzowane w fabryce. Świecą trochę przypadkowo, w ramach rozrzutu matryc. Kalibracja przed wysyłką, nawet tylko z 10bitową dokładnością, powinna jednak poprawić prawidłowe wyświetlanie w trybie sRGB. Mz. w tej klasie monitorów to jednak niewątpliwy bonus. Liniowość jest raczej słaba i można niewielkim kosztem ją poprawić, bez konieczności uciekania się do zakupu kilkukrotnie droższego sprzętu. Do biura i domu często to wystarczy.Tom01 pisze: NEC daje możliwość wpływania na tablicę koloru, choć w tej klasie monitorów pomaga to tyle, co umarłemu kadzidło.
To jest jasne. Jeden nie ma przerzutek, a drugi ma ledwo jedną. Do kontroli koloru potrzeba monitora z przerzutkami.Tom01 pisze: Ani jedna ani druga seria, tak naprawdę nie są przeznaczone do zastosowań gdzie ważny jest kolor.
PS.
Mz. matowa matryca lepiej sprawdzi się w jasnym biurze, a satynowa w domu wieczorem.
Tak jak pisałem nie będę stosował monitora w takich zastosowaniach. Nie mniej jednak, jak chyba każdy, oczekiwałbym aby monitor był jak najlepiej (w miarę swoich możliwości) przygotowany do pracy. Dziwi mnie, iż producent nie przeprowadza choćby nawet samej linearyzacji monitorów, gdy jest to możliwe.Tom01 pisze: Ani jedna ani druga seria, tak naprawdę nie są przeznaczone do zastosowań gdzie ważny jest kolor.
- Tom01
- Kontakt:
Odpowiedź - ekonomia. Proszę zobaczyć ile kosztują monitory mierzone i ustawiane sztuka w sztukę: EIZO seria CG, NEC seria SV.seba_god pisze:Dziwi mnie, iż producent nie przeprowadza choćby nawet samej linearyzacji monitorów, gdy jest to możliwe.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Widać jednak postęp. Coraz tańsze serie monitorów posiadają certyfikat z indywidualnych pomiarów linearyzacyjnych w fabryce, np. EIZO CX2*1, NEC PA**2. Świadczy o tym pośrednio choćby regulacja mocy podświetlenia wyskalowana w cd/m2 zamiast w %.
Wcześniejsze serie, np. CX2*0, PA**1W nie miały wydruków poświadczających wyniki pomiarów jednorodności ekranu i odchyłek dE w barwach.
https://monitory.mastiff.pl/promocje/mon ... cx241.html
Wcześniejsze serie, np. CX2*0, PA**1W nie miały wydruków poświadczających wyniki pomiarów jednorodności ekranu i odchyłek dE w barwach.
https://monitory.mastiff.pl/promocje/mon ... cx241.html
PS. Czyli jak sądzę znowu komuś kalibracja pomyliła się z linearyzacją...mastiff.pl pisze:Każdy monitor EIZO ColorEdge CX241 jest kalibrowany fabrycznie do wyświetlania obrazu .... Każdy egzemplarz monitora EIZO CX241 posiada certyfikat fabrycznej kalibracji, który jest dostarczany wraz z urządzeniem.
- Tom01
- Kontakt:
He, he... Widzi Pan jak ten świat działa. Tego typu teksty podsyła producent. Ich autorami są ludzie od marketingu, stąd zabawa słowami. Oczywiście, jak podkreślam po raz setny, nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja w rozumieniu ustawienia pod indywidualne potrzeby użytkownika. Bo to właśnie chcą słyszeć klienci i marketingowcy kombinują aby "Kowalski" wyczytał tylko plusy dodatnie. Owszem, bywa fabryczna kalibracja, ale jako kontrola jakości. Poza tym powodem istnienia takich opisów jest też walka z konkurencją, która nie bawi się w subtelności i ordynarnie kłamie w oczy. Patrz DELL i ich szeroko reklamowana "kalibracja sprzętowa".max pisze:PS. Czyli jak sądzę znowu komuś kalibracja pomyliła się z linearyzacją...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Wyświetlacze graficzne NEC, EIZO są naprawdę skutecznie fabrycznie skalibrowane i jest to fakt niepodlegający większej dyskusji.
Linearyzacja to ostatni etap kalibracji, jest fizycznym niepodobieństwem pomylić linearyzację z kalibracją, bo to praktycznie jedno i to samo.max pisze: PS. Czyli jak sądzę znowu komuś kalibracja pomyliła się z linearyzacją...
Wyświetlacze graficzne NEC, EIZO są naprawdę skutecznie fabrycznie skalibrowane i jest to fakt niepodlegający większej dyskusji.
Weźmy na to stwierdzenie i mimo wszystko podyskutujmy :
Weźmy na przykład mój monitor. Na kartce, którą dostałem stoi napisane, że ten konkretny monitor (o konkretnym numerze seryjnym) został fabrycznie skalibrowany do następujących wartości:
* przestrzeń kolorów: AdobeRGB
* jasność bieli: 160cd/m2
* temperatura bieli: 6500K
* gamma: 2.2
* punkt pomiaru: środek ekranu
* użyte instrumenty pomiarowe, błędy dE po weryfikacji itd.
Oczywiście takie parametry mnie osobiście nie odpowiadają. Powiedzmy, że mamy pochmurny dzień, jak dzisiaj, to ja odpalam MultiProfilera i ustawiam np. przestrzeń kolorów jaka mi odpowiada sRGB, jasność bieli 80cd/m2, ktoś inny podniesie sobie jasność czerni, a jeszcze inny zmieni temperaturę bieli na 5000K. Po wykonaniu takich regulacji, w oparciu o zaawansowane oprogramowanie i 3D LUT monitora, możemy już chyba powiedzieć, że monitor został w pełni skalibrowany. Zakładam oczywiście, że osoba, która reguluje monitor wie co robi i jak tą czynność prawidłowo wykonać. Oczywiście można, i jest to nieco lepszy sposób, z góry określić indywidualny cel kalibracji przy pomocy własnego przyrządu pomiarowego.
Podsumowując. Wychodziłoby na to, że mamy dwa rodzaje kalibracji:
* kalibrację fabryczną, zrobioną pod zgóry założone warunki, które często na miejscu u Użytkownika nie występują. Dla Toma01 nie jest to kalibracja, a linearyzacja, dla reszty świata jest to kalibracja fabryczna. Trzeba później dostosować warunki w pomieszczeniu, w tym oświetlenie i przeprowadzić ponowną kalibrację, tym razem indywidualną lub dokonać regulacji, np. przy pomocy MultiProfilera, w oparciu o kalibrację fabryczną.
* kalibrację indywidualną, dla konkretnych warunków oświetleniowych i zastosowań. Dla Toma01 tylko to jest kalibracją.
Czy tak?
Ooo, jaka szkoda. Mam wrażenie, że już zaczęło mi dobrze iść, a Tom01 jakoby zaczął mięknąć.Czornyj pisze:...jest to fakt niepodlegający większej dyskusji.
Weźmy na to stwierdzenie i mimo wszystko podyskutujmy :
Czyli dochodzimy do wniosku, że istnieje jednak takie pojęcie jak fabryczna kalibracja.Tom01 pisze:... nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja w rozumieniu ustawienia pod indywidualne potrzeby użytkownika... Owszem, bywa fabryczna kalibracja, ale jako kontrola jakości.
Weźmy na przykład mój monitor. Na kartce, którą dostałem stoi napisane, że ten konkretny monitor (o konkretnym numerze seryjnym) został fabrycznie skalibrowany do następujących wartości:
* przestrzeń kolorów: AdobeRGB
* jasność bieli: 160cd/m2
* temperatura bieli: 6500K
* gamma: 2.2
* punkt pomiaru: środek ekranu
* użyte instrumenty pomiarowe, błędy dE po weryfikacji itd.
Oczywiście takie parametry mnie osobiście nie odpowiadają. Powiedzmy, że mamy pochmurny dzień, jak dzisiaj, to ja odpalam MultiProfilera i ustawiam np. przestrzeń kolorów jaka mi odpowiada sRGB, jasność bieli 80cd/m2, ktoś inny podniesie sobie jasność czerni, a jeszcze inny zmieni temperaturę bieli na 5000K. Po wykonaniu takich regulacji, w oparciu o zaawansowane oprogramowanie i 3D LUT monitora, możemy już chyba powiedzieć, że monitor został w pełni skalibrowany. Zakładam oczywiście, że osoba, która reguluje monitor wie co robi i jak tą czynność prawidłowo wykonać. Oczywiście można, i jest to nieco lepszy sposób, z góry określić indywidualny cel kalibracji przy pomocy własnego przyrządu pomiarowego.
Podsumowując. Wychodziłoby na to, że mamy dwa rodzaje kalibracji:
* kalibrację fabryczną, zrobioną pod zgóry założone warunki, które często na miejscu u Użytkownika nie występują. Dla Toma01 nie jest to kalibracja, a linearyzacja, dla reszty świata jest to kalibracja fabryczna. Trzeba później dostosować warunki w pomieszczeniu, w tym oświetlenie i przeprowadzić ponowną kalibrację, tym razem indywidualną lub dokonać regulacji, np. przy pomocy MultiProfilera, w oparciu o kalibrację fabryczną.
* kalibrację indywidualną, dla konkretnych warunków oświetleniowych i zastosowań. Dla Toma01 tylko to jest kalibracją.
Czy tak?
- Tom01
- Kontakt:
Chwila, moment. Dyskusja zaczyna zbaczać na niekoniecznie przyjemne tony. Ustalmy fakty: Linearyzacja jest częścią kalibracji. Linearyzację, często nazywaną przez producentów "kalibracją gamma" lub jakoś pokrewnie, nie należy mylić z kalibracją. W ramach kalibracji ustala się cały szereg parametrów, wśród których linearyzacja jest jednym z ważniejszych, ale nie jest "całą" kalibracją. Warto przy tym zauważyć, że typowe parametry: 6500K, 2,2, jakaś tam jaskrawość, to tylko część cech opisujących właściwości obrazu.
Fabrycznie monitory mogą być zlinearyzowane i ustawione do określonych parametrów, acz zbieżność nastaw fabrycznych z potrzebami użytkownika i warunkami pracowni występuje dość rzadko. Pana przykład jest idealny. Dodatkowo np dynamika w "fabrycznej kalibracji" też jest "fabryczna", taka jak wynika z cech panelu, a to w ogóle jest nieporozumienie jeśli mamy mówić naprawdę o kalibracji a nie "kalibracji".
To, że Panu wydaje się, że ustalenie temperatury barwowej i jaskrawości kojarzy się z kalibracją, nie oznacza, że wówczas sprzęt jest skalibrowany. Kalibracja ma znacznie szersze cele.
Nie mieszajmy również Multiprofilera do kalibracji. To jest zaawansowane narzędzie regulacyjne, ale formalnie kalibracją być nie może, z prostego powodu, że nie ma pomiarów ekranu. Jako, że wyskalowanie regulatorów i sposób korekcji jest na niespotykanym poziomie w stosunku do innych programów manipulujących monitorem, można dobrać zestaw parametrów pracy zbliżony do osiągniętych w czasie prawdziwej kalibracji, ale wciąż nie jest to kalibracja. Chyba, że zaczniemy rozmywać pojęcie kalibracji, a temu jestem przeciwny.
Fabrycznie monitory mogą być zlinearyzowane i ustawione do określonych parametrów, acz zbieżność nastaw fabrycznych z potrzebami użytkownika i warunkami pracowni występuje dość rzadko. Pana przykład jest idealny. Dodatkowo np dynamika w "fabrycznej kalibracji" też jest "fabryczna", taka jak wynika z cech panelu, a to w ogóle jest nieporozumienie jeśli mamy mówić naprawdę o kalibracji a nie "kalibracji".
To, że Panu wydaje się, że ustalenie temperatury barwowej i jaskrawości kojarzy się z kalibracją, nie oznacza, że wówczas sprzęt jest skalibrowany. Kalibracja ma znacznie szersze cele.
Nie mieszajmy również Multiprofilera do kalibracji. To jest zaawansowane narzędzie regulacyjne, ale formalnie kalibracją być nie może, z prostego powodu, że nie ma pomiarów ekranu. Jako, że wyskalowanie regulatorów i sposób korekcji jest na niespotykanym poziomie w stosunku do innych programów manipulujących monitorem, można dobrać zestaw parametrów pracy zbliżony do osiągniętych w czasie prawdziwej kalibracji, ale wciąż nie jest to kalibracja. Chyba, że zaczniemy rozmywać pojęcie kalibracji, a temu jestem przeciwny.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Wydaje mi się, że mamy teraz dość szczegółowo wyjaśniony każdy punkt widzenia.
PS. Część producentów faktycznie wykonuje tylko kalibrację/linearyzację fabryczną gammy np. niektóre wąskogamutowe Delle.
Są jedak również producenci, którzy wykonują też fabrycznie szerszą np. NEC, EIZO.
PS. Część producentów faktycznie wykonuje tylko kalibrację/linearyzację fabryczną gammy np. niektóre wąskogamutowe Delle.
Są jedak również producenci, którzy wykonują też fabrycznie szerszą np. NEC, EIZO.
- Tom01
- Kontakt:
Ciągle mam wrażenie, że nie rozumie Pan idei kalibracji. Wydaje się Panu, że dokładne ustawienie trzech wielkości na krzyż to kalibracja, ale tak nie jest.
Spróbuję wyjaśnić na przykładzie: Powiedzmy, że przygotowuje Pan materiał który będzie docelowo wydrukowany na papierze na jakiejś konkretnej maszynie, konkretnym papierze. Pomijam na razie softproofing, ponieważ on nie załatwia w 100% przewidywalności. No więc, ma Pan materiał na monitorze, widoczek, domek, płotek w cieniu, pod płotkiem krzaki. Na ekranie wszystko wygląda zgodnie z oczekiwaniami, puszcza Pan wydruk i okazuje się, że cień pod domkiem z płotkiem i krzakami jest jedną czarną plamą. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, na papierze dynamika obrazu jest inna niż na monitorze. Dynamika czyli stosunek bieli do czerni. Co z tego, że liniowość będzie obliczona i zaprogramowana, kiedy cały obraz się "nie mieści" na papierze. Stąd, kalibracja ma nie dość, że zapewnić poprawną pracę w zastanych warunkach, to również zbliżyć wyświetlanie do techniki jaką ma symulować.
Spróbuję wyjaśnić na przykładzie: Powiedzmy, że przygotowuje Pan materiał który będzie docelowo wydrukowany na papierze na jakiejś konkretnej maszynie, konkretnym papierze. Pomijam na razie softproofing, ponieważ on nie załatwia w 100% przewidywalności. No więc, ma Pan materiał na monitorze, widoczek, domek, płotek w cieniu, pod płotkiem krzaki. Na ekranie wszystko wygląda zgodnie z oczekiwaniami, puszcza Pan wydruk i okazuje się, że cień pod domkiem z płotkiem i krzakami jest jedną czarną plamą. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, na papierze dynamika obrazu jest inna niż na monitorze. Dynamika czyli stosunek bieli do czerni. Co z tego, że liniowość będzie obliczona i zaprogramowana, kiedy cały obraz się "nie mieści" na papierze. Stąd, kalibracja ma nie dość, że zapewnić poprawną pracę w zastanych warunkach, to również zbliżyć wyświetlanie do techniki jaką ma symulować.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Rozumiem, rozumiem.
Pisałem m.in. o regulacji jasności czerni, gammy, jasności bieli, temperaturze kolorów, barwie papieru, ilości wybielaczy optycznych, widmie i jasności oświetlenia oświetlającego papier, i całym stadzie innych parametrów nie dotyczących tylko monitora, ale też techniki druku zdjęcia, użytej farby, ilości barwników, rodzaju podłoża, ....
Powiedzmy jednak, że ktoś, jak ja albo założyciel wątku, nie będzie dokonywał wydruku i przygotowywał wcześniej zdjęcia na monitorze tak, aby po wydruku wyglądało tak jak na monitorze. Będzie je tylko oglądał na monitorze. Nie znaczy to przecież, że kalibracja monitora nie jest mu potrzeba. Nie oznacza to również, że trzeba ją wykonać w domu u Klienta. Może wówczas wystarczyć kalibracja monitora na odległość lub fabryczna. To też kalibracja.
Pisałem m.in. o regulacji jasności czerni, gammy, jasności bieli, temperaturze kolorów, barwie papieru, ilości wybielaczy optycznych, widmie i jasności oświetlenia oświetlającego papier, i całym stadzie innych parametrów nie dotyczących tylko monitora, ale też techniki druku zdjęcia, użytej farby, ilości barwników, rodzaju podłoża, ....
Powiedzmy jednak, że ktoś, jak ja albo założyciel wątku, nie będzie dokonywał wydruku i przygotowywał wcześniej zdjęcia na monitorze tak, aby po wydruku wyglądało tak jak na monitorze. Będzie je tylko oglądał na monitorze. Nie znaczy to przecież, że kalibracja monitora nie jest mu potrzeba. Nie oznacza to również, że trzeba ją wykonać w domu u Klienta. Może wówczas wystarczyć kalibracja monitora na odległość lub fabryczna. To też kalibracja.
- Czornyj
- Kontakt:
Kalibracja nie jest żadną ideą, pojęcie to oznacza ogół czynności służących wzorcowaniu urządzenia. Jeśli kalbruję luminancję wyświetlacza - to go kalibruję, jeśli ustawiam barwę bieli - to też go kalibruję, jak linearyzuję jego TRC - również jest to kalibracja, jeśli ustawiam kontrastowość - również nie będzie to nic innego.
Nie jest tak, że kalibracja nie jest kalibracją z definicji jeśli np. nie skalibruje się kontrastu - po prostu efektem kalibracji może być brak zgodności wizualnej z danym medium, co nie ma tu nic do rzeczy.
Co więcej - gdzie jest powiedziane, że bazując na kalibracji fabrycznej nie mogę sobie np. w przypadku takiego NECa z oprogramowaniem Multiprofiler zmieniać kontrastowości wedle widzimisia i pod konkretną technikę? Oczywiście, że mogę i to z doskonałym rezultatem. W zasadzie nie ma takiego aspektu obrazowania, którego nie można skalibrować przy użyciu Multiprofilera - TRC, wtpt, bkpt, koordynaty chromatyczne kolorantów, czy wręcz krztałtowanie gamutu - to wszystko można za pomocą Multiprofilera bardzo skutecznie skalibrować.
Nie jest tak, że kalibracja nie jest kalibracją z definicji jeśli np. nie skalibruje się kontrastu - po prostu efektem kalibracji może być brak zgodności wizualnej z danym medium, co nie ma tu nic do rzeczy.
Co więcej - gdzie jest powiedziane, że bazując na kalibracji fabrycznej nie mogę sobie np. w przypadku takiego NECa z oprogramowaniem Multiprofiler zmieniać kontrastowości wedle widzimisia i pod konkretną technikę? Oczywiście, że mogę i to z doskonałym rezultatem. W zasadzie nie ma takiego aspektu obrazowania, którego nie można skalibrować przy użyciu Multiprofilera - TRC, wtpt, bkpt, koordynaty chromatyczne kolorantów, czy wręcz krztałtowanie gamutu - to wszystko można za pomocą Multiprofilera bardzo skutecznie skalibrować.
- Tom01
- Kontakt:
Słowo klucz - "wzorcowaniu". Nie każde grzebanie w monitorze osiąga cel pozwalający traktować ekran z wiarygodnością. Jestem pewien, że wszyscy wiemy w czym rzecz, ale problem w tym, aby wyrażać się precyzyjnie. Przestawienie jaskrawości technicznie jest częścią kalibracji, ale z punktu widzenia celowości niekoniecznie. Wzorcować na długość metra można wiele rzeczy, na przykład pręt metalowy i nitkę, ale pręt nie nada się do zmierzenia długości po łuku. Tłumacząc łopatologicznie, celem kalibracji jest takie ustawienie obrazu, aby nie kłócił się z warunkami, postrzeganiem i zastosowaniami. Monitor z precyzyjnie ustawioną jaskrawością będzie miał ją oczywiście kalibrowaną/skalibrowaną, tylko pytanie po co?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czyli kalibracja jest regulacją, przy użyciu wzorca lub kalibratora i oprogramowania kalibracyjnego, który tak długo reguluje, aż uzna, że uzyskał zgodność ze wzorcem za pomocą odczytu barw generowanych na monitorze przez oprogramowanie kalibracyjne i kalibrator (kolorymetr, spektrofotometr). Mz. tak pojmowana kalibracja fabryczna wpisuje się w definicję kalibracji.
To o czym mówi Tom01 jest oczywiście również kalibracją, ale nie tylko. Jest czymś więcej, znacznie więcej.
Wszystko to oczywiście do pewnego stopnia kwestia umowna, sposób interpretacji, gra słów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzorcowanie
http://www.metrica.com.pl/do-pobrania/w ... alibracja/
http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/kalibrac ... -monitora/
To o czym mówi Tom01 jest oczywiście również kalibracją, ale nie tylko. Jest czymś więcej, znacznie więcej.
Zakłada Pan, że każdy Użytkownik, który potrzebuje kalibracji monitora, potrzebuje jej do symulacji wydruku na papierze. Papierze, który znacznie różni się od typowego monitora, szczególnie w różnych warunkach oświetleniowych. A tak przecież nie musi być. Użytkownik EIZO EV2455 najchętniej skalibrowałby go tak, aby uzyskać zgodność ze wzorcem sRGB, gdyby to było tylko możliwe.Tom01 pisze:Tłumacząc łopatologicznie, celem kalibracji jest takie ustawienie obrazu, aby nie kłócił się z warunkami, postrzeganiem i zastosowaniami. Monitor z precyzyjnie ustawioną jaskrawością będzie miał ją oczywiście kalibrowaną/skalibrowaną, tylko pytanie po co?
Wszystko to oczywiście do pewnego stopnia kwestia umowna, sposób interpretacji, gra słów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzorcowanie
http://www.metrica.com.pl/do-pobrania/w ... alibracja/
http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/kalibrac ... -monitora/
- Czornyj
- Kontakt:
Grzebanie w monitorze przy pomocy Multiprofilera osiąga cel pozwalający traktować go z nie mniejszą wiarygodnością, co grzebanie przy pomocy prostych kolorymetrów/spektrofotometrów. Jeśli uznać taką dokładność za niewystarczającą, to radzę nie zbliżać się do wyświetlacza GBr LED bez certyfikowanego spektroradiometru o rozdzielczości optycznej próbkowania 5nm lub mniejszej.Tom01 pisze:Słowo klucz - "wzorcowaniu". Nie każde grzebanie w monitorze osiąga cel pozwalający traktować ekran z wiarygodnością
A wszystko przez te "wredne" piki podświetlenia GB? No i mniej piczasty r czerwonego luminoforu.
Faktem pozostaje jednak, że sam MultiProfiler nie posiada dostępu do wzorca (w postaci np. rzeczonego spektroradiometru), więc formalnie reguluje, nie kalibruje.
PS. Czyli słaby kalibrator raczej rozkalibrowuje, niż kalibruje. Mimo wszystko stosując słaby kalibrator i odpowiedni cel kalibracji można uzyskać lepszą zgodność z wydrukiem, niż na dokładnie skalibrowanym, ale do nieodpowiedniego celu monitorze.
Trochę to zagmatwane. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, niedomówieniach, interpretacji, nadinterpretacji... Ale nikt nie mówił, że będzie prosto.
Faktem pozostaje jednak, że sam MultiProfiler nie posiada dostępu do wzorca (w postaci np. rzeczonego spektroradiometru), więc formalnie reguluje, nie kalibruje.
PS. Czyli słaby kalibrator raczej rozkalibrowuje, niż kalibruje. Mimo wszystko stosując słaby kalibrator i odpowiedni cel kalibracji można uzyskać lepszą zgodność z wydrukiem, niż na dokładnie skalibrowanym, ale do nieodpowiedniego celu monitorze.
Trochę to zagmatwane. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, niedomówieniach, interpretacji, nadinterpretacji... Ale nikt nie mówił, że będzie prosto.
Czy to ma oznaczać, że popularny i często stosowany X-Rite i1 Display Pro jest urządzeniem niewystarczającym i kalibracja nim to raczej roz-kalibracja?Czornyj pisze:Jeśli uznać taką dokładność za niewystarczającą, to radzę nie zbliżać się do wyświetlacza GBr LED bez certyfikowanego spektroradiometru o rozdzielczości optycznej próbkowania 5nm lub mniejszej.
- Czornyj
- Kontakt:
MultiProfiler posiada wzorzec w postaci fabrycznych kalibracji - można oczywiście orzec, że to zbyt mała dokładność, ale w praktyce niewiele odbiega od dokładności uzyskiwanej przy pomocy i1D3, jeśli więc idziemy tym torem rozumowania, to bez Spectrascana PR-740, Koniki-Minolty CS-2000 albo kombinacji JETI Specbosa 1211 i Kleina K-10 nie ma mowy o przenajświętszej kalibracji z zasmażką i wszelkimi szykanami.max pisze:Faktem pozostaje jednak, że sam MultiProfiler nie posiada dostępu do wzorca (w postaci np. rzeczonego spektroradiometru), więc formalnie reguluje, nie kalibruje.
Mz. i1D3 jest wystarczający.GrzesiekR pisze:Czy to ma oznaczać, że popularny i często stosowany X-Rite i1 Display Pro jest urządzeniem niewystarczającym i kalibracja nim to raczej roz-kalibracja?
Hmm dziękuję wszystkim za pomoc w wyjaśnieniu moich dylematów.
Po przeczytaniu skłaniam się do następujących wniosków:
1. monitor NEC EA244WMi tak jak i Eizo nie jest kalibrowany i jego kalibracja ma jednak sens, choćby z uwagi na słabą linearyzację.
2. NEC z uwagi na satynową warstwę antyreflex lepiej wygląda w ciemnym pomieszczeniu, choć z drugiej strony ma gorszy układ PWM, który przy słabym oświetlaniu może być mniej odporny na efekt migotania niż Eizo. Swoją drogą jestem ciekaw jaką częstotliwość ma mój obecny monitor Szajsung 193P kupiony prawie 10 lat temu. Zakładam, że jednak wcale nie większą a efektu migotania nie zauważam.
Z tego co wyczytałem kalibracja sprzętowa jest bardziej korzystna, wiec chyba jednak zostanę przy pierwotnym wyborze czyli jednak NEC. Szkoda, że nie mogę porównać obu monitorów na żywo bo to może zmieniłoby moje nastawienie. Boję się jednak, iż obejrzeć oba i to każdy z nich skalibrowany jest raczej nieżliwością w okolicach Wrocka.
Co do polemiki odnośnie kalibracji to popieram myślenie o tym, iż jest to ogół czynności mających na celu poprawę jakości obrazu, która wcale niekoniecznie musi prowadzić do polepszenia jakości odwzorowania wydruku. Mz. cele kalibracji mogą być różne a nie jak twierdzi Tom tylko ten jeden.
Pozdrawiam
Seba
Po przeczytaniu skłaniam się do następujących wniosków:
1. monitor NEC EA244WMi tak jak i Eizo nie jest kalibrowany i jego kalibracja ma jednak sens, choćby z uwagi na słabą linearyzację.
2. NEC z uwagi na satynową warstwę antyreflex lepiej wygląda w ciemnym pomieszczeniu, choć z drugiej strony ma gorszy układ PWM, który przy słabym oświetlaniu może być mniej odporny na efekt migotania niż Eizo. Swoją drogą jestem ciekaw jaką częstotliwość ma mój obecny monitor Szajsung 193P kupiony prawie 10 lat temu. Zakładam, że jednak wcale nie większą a efektu migotania nie zauważam.
Z tego co wyczytałem kalibracja sprzętowa jest bardziej korzystna, wiec chyba jednak zostanę przy pierwotnym wyborze czyli jednak NEC. Szkoda, że nie mogę porównać obu monitorów na żywo bo to może zmieniłoby moje nastawienie. Boję się jednak, iż obejrzeć oba i to każdy z nich skalibrowany jest raczej nieżliwością w okolicach Wrocka.
Co do polemiki odnośnie kalibracji to popieram myślenie o tym, iż jest to ogół czynności mających na celu poprawę jakości obrazu, która wcale niekoniecznie musi prowadzić do polepszenia jakości odwzorowania wydruku. Mz. cele kalibracji mogą być różne a nie jak twierdzi Tom tylko ten jeden.
Pozdrawiam
Seba
Wróć do „Kalibracja monitorów”