Monitor 24-27" gry grafika
Witam. Szukam monitora do gier (FPS/MMO/MOBA) - dość ważna byłaby ilość klatek na sekundę. Z drugiej strony dość amatorsko bawię się grafiką i obróbką wideo, ale jedynymi "efektami" bywają nadruki na ubraniach metodą DTG. W między czasie oczywiście normalne użytkowanie, internet itp. Ważne, aby nie męczyły się oczy. Budżet jaki posiadam to 1 do maksymalnie 2 tysięcy, chociaż nie ukrywam, że chciałem się zmieścić w zakresie 1-1,5 tysiaca - oczywiście im mniej tym lepiej . Wiem, że raczej w tych rejonach to słabe 24 się łapią, ale mimo to chciałbym się dowiedzieć, czy dałoby się pogodzić monitor do baardzo amatorskiej grafiki z monitorem do gier. Sprawdałem nec 244, dell u2410 (poleasingowe tanio stoją na allegro) oraz z fg2421, choć to powoli nie mój budżet. Aktualnie korzystam z syncmastera 932 i flatrona w1934s (wiem, pseudo monitory, ale tego flatrona właśnie chcę wymienić).
-
cz
Ciężko pogodzić kolor z grami jak bym brał do gier to tego eizo rozsądnym rozwiązaniem jest 244 WMi
Postanowiłem zrezygnować póki co ze 120hz mimo, że komputer by dał radę. Postanowiłem pójść bardziej w stronę dobrych kolorów, ale o grach też zapomnieć nie mogę. Stanęło na 1,5 tysiąca, ok 24" i 16:9 najlepiej. Do moich zastosować polecają mi non stop na bardziej amatorskim forum fs2333, tylko trochę mały jest. Natomiast 244 jest 16:10 i podobno w grach się nie wyrabia. Ważna jeszcze jest jasność- gram zazwyczaj w półmroku. Nie chciałbym też jakiś efektów migotania czy coś - wzrok mógłby się nie męczyć. Czy jest coś godne uwagi?
- Tom01
- Kontakt:
EIZO FS2434
Re: Monitor 24-27" gry grafika
Budżet poniżej 1,5 tys, rozmiar 24", format 16x9:Toorop pisze:Stanęło na 1,5 tysiąca, ok 24" i 16:9 najlepiej.
EIZO EV2450
EIZO FS2434
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Znalazłem stronę z pomiarami i tak. No rozdzielczość mają tą samą stąd plamka najmniejsza w fs2333. Czy to się nie mija z celem? W sensie wychodzi po prostu na to, że przy fs2333 mógłbym siedzieć bliżej - groszowe sprawy, ale się pytam. Total response time to od 3,4 ms do 5ms. Czy da się na tym grać? Mam pingi rzędu 6-20, więc to chyba może być przeszkoda (no chyba, że źle nie jest i lepiej się nie da z grafiką). Podświetlenie minimalne z tego co widziałem nie różni się aż tak bardzo, ale czy jest wystarczające(ok. 0.3 cd/m²)? Pobór prądu mnie zdziwił różnicami, ale ważniejsze są kolory i ewentualne kalibrowanie. Nie mam do tego sprzętu i pewnie na początku nie będę nikogo wynajmować. Stąd pytanko o strojenie (sens przy takich budżetówkach i ew. efekty przy strojeniu programowym jeśli takie mają). I ostatecznie. Czy różnice w praktyce są duże między nimi i który wybrać? (zobaczyłem jeszcze, że przez wejścia fs2434 nie pójdzie 75hz).
@edit
Zastanawia mnie jeszcze nec - czy przeskalowaniu w grze (żeby było 16:9 na monitorze 16:10) będzie widać tyle co na 16:9? Bo widziałem, że gry w 16:10 zmieniają pole widzenia.
@edit
Zastanawia mnie jeszcze nec - czy przeskalowaniu w grze (żeby było 16:9 na monitorze 16:10) będzie widać tyle co na 16:9? Bo widziałem, że gry w 16:10 zmieniają pole widzenia.
Jesli chce się uzyskac jak najlepsze efekty w graniu nalezu stosowac proporcje jak najmniej panoramiczne. Profesjonalni gracze grają na proporcjach 4:3 ze względu na mniejszy obszar i większe skupienie uwagi. Troche obcina boki ale i tak większosc gra własnie tak.
Wszystko ładnie pięknie, a słyszeli panowie o QNIX QX2710 Evolution II Matte? Bo po testach prezentuje się idealnie do moich wymagań, ale wiadomo zakup i ewentualna reklamacja w Korei nie jest fajna.