Dell U2713HM lub coś w podobnej cenie
Cześć!
Mam pytanko, związane z monitorem Dell U2713HM (znajduje się na liście polecanych monitorów do 2,5k zł), znalazłem taki monitor na aukcji w dość atrakcyjnej cenie niby od firmy, gwarancja trzy lata itd. ale jest wpisane iż posiada matryce AH-IPS znowu na innych aukcjach z cena monitora ok. 2000zł jest napisane iż posiada matryce IPS. Poczytałem trochę w internecie ale nadal nie jestem pewny, czy AH-IPS to to samo co IPS i czy tylko oznacza to iż monitor obsługuje rozdzielczość większą niż 1080p?
AH-IPS to najnowszy rodzaj matrycy IPS?
Monitor będzie pracował z laptopem gdzie mam złącza HDMI i VGA. Czy monitor będzie pracował w rozdzielczości 1440p (czyli maksymalnej możliwej gdy podłącze go poprzez kabel HDMI? Jeżeli nie to czy zwykły kabel z allegro który z jednej strony ma złącze Display Port 1.2 a z drugiej HDMI załatwi sprawę?
Czy kalibracja takiego monitora to trudna sprawa? Czy kalibrator jest tu niezbędny? Monitor będzie używany do tworzenia głównie projektów stron internetowych, identyfikacji wizualnej wszystko co związane z grafiką 2D oraz rzadko bo rzadko do montowania filmów.
Ostatnie! Czy polecanie coś lepszego od tego monitora czy może w kwocie 2000 zł jest to najlepszy wybór? (kilka dni temu ten monitor był dostępny za 1,5k, 3 lata gwarancji itd. a na liście polecanych był zawarty w pułapie wartości monitorów za około 2,5k stąd moje pytanie)
Z góry wielkie dzięki za jakikolwiek odzew z waszej strony!
Mam pytanko, związane z monitorem Dell U2713HM (znajduje się na liście polecanych monitorów do 2,5k zł), znalazłem taki monitor na aukcji w dość atrakcyjnej cenie niby od firmy, gwarancja trzy lata itd. ale jest wpisane iż posiada matryce AH-IPS znowu na innych aukcjach z cena monitora ok. 2000zł jest napisane iż posiada matryce IPS. Poczytałem trochę w internecie ale nadal nie jestem pewny, czy AH-IPS to to samo co IPS i czy tylko oznacza to iż monitor obsługuje rozdzielczość większą niż 1080p?
Monitor będzie pracował z laptopem gdzie mam złącza HDMI i VGA. Czy monitor będzie pracował w rozdzielczości 1440p (czyli maksymalnej możliwej gdy podłącze go poprzez kabel HDMI? Jeżeli nie to czy zwykły kabel z allegro który z jednej strony ma złącze Display Port 1.2 a z drugiej HDMI załatwi sprawę?
Czy kalibracja takiego monitora to trudna sprawa? Czy kalibrator jest tu niezbędny? Monitor będzie używany do tworzenia głównie projektów stron internetowych, identyfikacji wizualnej wszystko co związane z grafiką 2D oraz rzadko bo rzadko do montowania filmów.
Ostatnie! Czy polecanie coś lepszego od tego monitora czy może w kwocie 2000 zł jest to najlepszy wybór? (kilka dni temu ten monitor był dostępny za 1,5k, 3 lata gwarancji itd. a na liście polecanych był zawarty w pułapie wartości monitorów za około 2,5k stąd moje pytanie)
Z góry wielkie dzięki za jakikolwiek odzew z waszej strony!
- Tom01
- Kontakt:
Re: Dell U2713HM lub coś w podobnej cenie
Wszystko co zawiera IPS w nazwie jest IPS-em. Różne odmiany mają pewne mniejsze lub większe zmiany w konstrukcji. Rodzaj matrycy nie ma żadnego związku z rozdzielczością. No i 1080p to nie jest rozdzielczość.blendsky pisze:Mam pytanko, związane z monitorem Dell U2713HM (znajduje się na liście polecanych monitorów do 2,5k zł), znalazłem taki monitor na aukcji w dość atrakcyjnej cenie niby od firmy, gwarancja trzy lata itd. ale jest wpisane iż posiada matryce AH-IPS znowu na innych aukcjach z cena monitora ok. 2000zł jest napisane iż posiada matryce IPS. Poczytałem trochę w internecie ale nadal nie jestem pewny, czy AH-IPS to to samo co IPS i czy tylko oznacza to iż monitor obsługuje rozdzielczość większą niż 1080p?
No to już ma Pan problem, bo U2713 ma rozdzielczość 2560x1440 i nie da się takiej uzyskać na HDMI. Tzn są sposoby zmuszenia sterownika aby wygenerował taki tryb graficzny przy 30Hz. Obawiam się jednak że taki monitor nie zsynchronizuje się z zbyt niską częstotliwością odchylania pionowego. Jeśli zamierza Pan podłączać do laptopa to maksymalne rozdzielczości będą wynosiły 1920x1200 lub w niektórych przypadkach możliwe, że nawet 1920x1080.blendsky pisze:Monitor będzie pracował z laptopem gdzie mam złącza HDMI i VGA.
1440p, podobnie jak 1080p to tez nie jest rozdzielczość. Są to oznaczenia ilości linii w telewizji wysokiej rozdzielczości (HDTV) i używanie ich w stosunku do monitorów jest błędne. Monitory mają rozdzielczość podawaną w pikselach [poziom] x [pion]. Telewizory w liniach ekranu [tvl]. Podobieństwo ilości pikseli w pionie i ilości linii wynika z wspólnych matryc, ale założenia są diamteralnie inne. Pomijając drobny fakt, że w telewizji chyba w ogóle nie ma takiego standardu jak 1440p.blendsky pisze:Czy monitor będzie pracował w rozdzielczości 1440p
Nie. Jeśli z HDMI komputera nie wyjdzie 2560x1440 @60Hz to kabelek z Allegro jej nie stworzy z niczego.blendsky pisze:czy zwykły kabel z allegro który z jednej strony ma złącze Display Port 1.2 a z drugiej HDMI załatwi sprawę?
Nawet bardzo.blendsky pisze:Czy kalibracja takiego monitora to trudna sprawa?
A czy kawa jest niezbędna do zrobienia espresso? Moim zdaniem tak.blendsky pisze:Czy kalibrator jest tu niezbędny?
Gratuluję, ale w tym wypadku przydałby się monitor który był konstruowany z myślą o grafice.blendsky pisze:Monitor będzie używany do tworzenia głównie projektów stron internetowych, identyfikacji wizualnej wszystko co związane z grafiką 2D oraz rzadko bo rzadko do montowania filmów.
DELL U2713 jest na liście ale w grupie "Klasa domowo-biurowo-uniwersalna" Widzi Pan tu coś o grafice? Niedaleko założonej ceny ma Pan EIZO CS230. O niebo lepszy i już nawet jedną nogą graficzny.blendsky pisze:Ostatnie! Czy polecanie coś lepszego od tego monitora czy może w kwocie 2000 zł jest to najlepszy wybór? (kilka dni temu ten monitor był dostępny za 1,5k, 3 lata gwarancji itd. a na liście polecanych był zawarty w pułapie wartości monitorów za około 2,5k stąd moje pytanie)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ja z takim drobnym OT. Proponuję zaktualizować listę, bo z obecnej formy wynikają pewne nieporozumienia. Tytuł listy "monitory polecane do fotografii i grafiki" sugeruje, że te monitory nadają się do takich zastosowań. Sam przy wybieraniu monitora sugerowałem się tą listą i zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze robię.Tom01 pisze:DELL U2713 jest na liście ale w grupie "Klasa domowo-biurowo-uniwersalna" Widzi Pan tu coś o grafice? Niedaleko założonej ceny ma Pan EIZO CS230. O niebo lepszy i już nawet jedną nogą graficzny.
Chyba już idziemy w kierunku przepaści jeśli chodzi o konsumpcję treści informacyjnych, bo wygląda na to, że osoby wybierające monitory czytają jedynie tytuł wątku i listę monitorów całkowicie ignorując najważniejsze informacje pieczołowicie zebrane i przekazane przez doświadczonych kolegów. W opisie jest wyraźnie: "1. Klasa domowo-biurowo-uniwersalna. Najtańsze na których coś widać. Nadają się do amatorskiej fotografii z naciskiem na amatorską". I DELL U2713 jest właśnie w tej grupie - do przeglądania zdjęć z imienin u cioci nadaje się idealnie. Do pracy z kolorem na poziomie profesjonalnym powinniśmy szukać monitora w grupach 2. Klasa profesjonalna uniwersalna i fotograficzna i 3. Klasa profesjonalna graficzna. Jasno i przejrzyście.KrzysiekS pisze:Ja z takim drobnym OT. Proponuję zaktualizować listę, bo z obecnej formy wynikają pewne nieporozumienia. Tytuł listy "monitory polecane do fotografii i grafiki" sugeruje, że te monitory nadają się do takich zastosowań. Sam przy wybieraniu monitora sugerowałem się tą listą i zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze robię.Tom01 pisze:DELL U2713 jest na liście ale w grupie "Klasa domowo-biurowo-uniwersalna" Widzi Pan tu coś o grafice? Niedaleko założonej ceny ma Pan EIZO CS230. O niebo lepszy i już nawet jedną nogą graficzny.
- Tom01
- Kontakt:
Wszak lista nazywa się: "Lista polecanych monitorów do zastosowań ogólnych, fotografii i grafiki"
KrzysiekS pisze:Ja z takim drobnym OT. Proponuję zaktualizować listę, bo z obecnej formy wynikają pewne nieporozumienia. Tytuł listy "monitory polecane do fotografii i grafiki" sugeruje, że te monitory nadają się do takich zastosowań. Sam przy wybieraniu monitora sugerowałem się tą listą i zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze robię.
Nie wiem czy nawet tytuł.aazinek pisze:Chyba już idziemy w kierunku przepaści jeśli chodzi o konsumpcję treści informacyjnych, bo wygląda na to, że osoby wybierające monitory czytają jedynie tytuł wątku
Wszak lista nazywa się: "Lista polecanych monitorów do zastosowań ogólnych, fotografii i grafiki"
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Swoją drogą, częściowo to jest zrozumiałe, ponieważ info jest niestety rozsiane po różnych wątkach i w różnych miejsch. Fajnie by było uporządkować jakoś tą wiedzę w taką strukturę, która rzeczywiście zmniejszyła by liczbę takich powtarzających się do znudzenia pytań. Tylko kto by się tego podjął....
Poza tym jest cała masa powtarzających się pytań i powtarzających się odpowiedzi ponieważ wielu ludzi chce mieć informację na szybko i na teraz zamiast cieprliwie zaznajomić się z materiałem zgromadzonym przez lata na tym forum.Tom01 pisze:KrzysiekS pisze:Ja z takim drobnym OT. Proponuję zaktualizować listę, bo z obecnej formy wynikają pewne nieporozumienia. Tytuł listy "monitory polecane do fotografii i grafiki" sugeruje, że te monitory nadają się do takich zastosowań. Sam przy wybieraniu monitora sugerowałem się tą listą i zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze robię.Nie wiem czy nawet tytuł.aazinek pisze:Chyba już idziemy w kierunku przepaści jeśli chodzi o konsumpcję treści informacyjnych, bo wygląda na to, że osoby wybierające monitory czytają jedynie tytuł wątku
Swoją drogą, częściowo to jest zrozumiałe, ponieważ info jest niestety rozsiane po różnych wątkach i w różnych miejsch. Fajnie by było uporządkować jakoś tą wiedzę w taką strukturę, która rzeczywiście zmniejszyła by liczbę takich powtarzających się do znudzenia pytań. Tylko kto by się tego podjął....
Wszystko uporządkowane jest tu: http://www.eizo.pl/GrzesiekR pisze:Fajnie by było uporządkować jakoś tą wiedzę w taką strukturę, która rzeczywiście zmniejszyła by liczbę takich powtarzających się do znudzenia pytań. Tylko kto by się tego podjął....
@aazinek, polecam inne zajęcia niż wróżbiarstwo. Przeczytałem cały tekst, kilka innych również, nie tylko na tym forum. Tu ściągnęła mnie wypowiedź Tom01 na forum dfv, uznałem że człowiek wie co mówi i przed podjęciem decyzji warto poczytać opinii dużo bardziej doświadczonych ode mnie. Natomiast "amatorska" mi osobiście się kojarzy z czymś zupełnie innym niż oglądanie fotek stworzonych pod wpływem ciociniego samogonu. No ale to mi, nie będę wszystkim narzucał swojego poglądu na sytuację.
@Tom01: Najmocniej przepraszam że nie nauczyli mnie czytać...i proszę wybaczyć, że śmiałem nadużywać gościny.
Myślałem sobie, że skoro jakiś monitor jest polecany do fotografii (choćby amatorskiej) to nie będzie miał połowy ekranu zielonej, a drugiej połowy czerwonej, nie trzeba sprawdzać czy wszystkie przyciski w menu działają (losie, mam nadzieję że to był tylko żart), że parametry nie rozjadą się szybciej, niż zdążę zainstalować profil i ogólnie nie będzie strach wziąć do ręki w obawie że śmierdzi i wylezie między palcami.
Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale ludzie czytają tę listę, traktują Pana jak autorytet w tej dziedzinie i fajnie byłoby, gdyby potem monitor polecany do fotografii faktycznie się do niej nadawał (a nie np. migotał po ustawieniu sensownej jasności).
@blendsky, proszę wybaczyć zaśmiecanie wątku, więcej nie będę;)
@Tom01: Najmocniej przepraszam że nie nauczyli mnie czytać...i proszę wybaczyć, że śmiałem nadużywać gościny.
Myślałem sobie, że skoro jakiś monitor jest polecany do fotografii (choćby amatorskiej) to nie będzie miał połowy ekranu zielonej, a drugiej połowy czerwonej, nie trzeba sprawdzać czy wszystkie przyciski w menu działają (losie, mam nadzieję że to był tylko żart), że parametry nie rozjadą się szybciej, niż zdążę zainstalować profil i ogólnie nie będzie strach wziąć do ręki w obawie że śmierdzi i wylezie między palcami.
Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale ludzie czytają tę listę, traktują Pana jak autorytet w tej dziedzinie i fajnie byłoby, gdyby potem monitor polecany do fotografii faktycznie się do niej nadawał (a nie np. migotał po ustawieniu sensownej jasności).
- Tom01
- Kontakt:
Pierwsza grupa monitorów nie jest stricte ani graficzna ani fotograficzna. Starałem się to podkreślić jasno i przejrzyście w opisach. Warunkowo mogą być użyte przy niskich wymaganiach jakościowych, wszak są lepsze od Samsungów z hipermarketu. Mogą mieć jednak poważne wady obrazu. Pół zielonego, pół czerwonego wcale nie jest przesadą. Gdyby takich wad nie miały, znalazłyby się przecież w wyższej grupie.
Nawet jeśli w wielu miejscach lista jest tytułowana skrótowo, to w jej treści jest obszerne rozwinięcie. Bezpośredni link do listy też nie pozostawia wątpliwości. Jest przyklejony w każdym dziale:
Ma Pan jednak rację co do wskazanego tytułu. Poprawię bo jak widać wprowadza nieporozumienie. Przyczyna takiej a nie innej konstrukcji jest prozaiczna - długość tytułu. Po prostu nie zmieściło się nic poza: "Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki". Zmiana tytułu jest też niewskazana z innego powodu. Do listy prowadzi kilkaset linków. Jeśli zmienię tytuł, linki mogą być wadliwe.
Nawet jeśli w wielu miejscach lista jest tytułowana skrótowo, to w jej treści jest obszerne rozwinięcie. Bezpośredni link do listy też nie pozostawia wątpliwości. Jest przyklejony w każdym dziale:
Ma Pan jednak rację co do wskazanego tytułu. Poprawię bo jak widać wprowadza nieporozumienie. Przyczyna takiej a nie innej konstrukcji jest prozaiczna - długość tytułu. Po prostu nie zmieściło się nic poza: "Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki". Zmiana tytułu jest też niewskazana z innego powodu. Do listy prowadzi kilkaset linków. Jeśli zmienię tytuł, linki mogą być wadliwe.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Należy zatem przyjąć, że po monitorach Nec i Eizo z tej kategorii należy też spodziewać się podobnych rzeczy? Pytam, bo akurat z tej kategorii monitor sobie obmyśliłem, ale to się muszę zastanowić jeszcze. Jakich kwiatków należy się spodziewać po monitorach z drugiej grupy? Bo nie będę ukrywał, na trzecią grupę to ja mam o kilka nerek za mało.Tom01 pisze:Pierwsza grupa monitorów nie jest stricte ani graficzna ani fotograficzna. Starałem się to podkreślić jasno i przejrzyście w opisach. Warunkowo mogą być użyte przy niskich wymaganiach jakościowych, wszak są lepsze od Samsungów z hipermarketu. Mogą mieć jednak poważne wady obrazu. Pół zielonego, pół czerwonego wcale nie jest przesadą. Gdyby takich wad nie miały, znalazłyby się przecież w wyższej grupie.
- Tom01
- Kontakt:
"Kolorofony" to domena DELLi. Tanie EIZO i NECe też mają wady, ale rzadko kiedy aż takie. Z obecnie produkowanych mury praktycznie się nie spotyka.
Coś tanio wycenia Pan swoje narządy.
W drugiej grupie proszę zwrócić uwagę na EIZO CS i NEC P. Pieniądze nieduże a różnica kolosalna w stosunku do DELLi. Tzw mura chromatyczna w drugiej grupie nie występuje w ogóle. Praktycznie wszystkie monitory w tej klasie są liniowe, przyjemne w odbiorze i pracy.
Coś tanio wycenia Pan swoje narządy.
W drugiej grupie proszę zwrócić uwagę na EIZO CS i NEC P. Pieniądze nieduże a różnica kolosalna w stosunku do DELLi. Tzw mura chromatyczna w drugiej grupie nie występuje w ogóle. Praktycznie wszystkie monitory w tej klasie są liniowe, przyjemne w odbiorze i pracy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
O tym pisałem w pierwszym swoim tu poście. Dopisać wady/zalety poszczególnych modeli (albo choć linki do krótkich recenzji) by potencjalny czytelnik wiedział z czym się konkretny wybór wiąże.Tom01 pisze:"Kolorofony" to domena DELLi. Tanie EIZO i NECe też mają wady, ale rzadko kiedy aż takie. Z obecnie produkowanych mury praktycznie się nie spotyka.
Do przeszczepów już nie chcą, do formaliny słabo płacą.Tom01 pisze: Coś tanio wycenia Pan swoje narządy.
Della praktycznie nie brałem pod uwagę, ale monitor który brałem dla odmiany miga (zaś z listy nic nie wynika). I nie wiem czy to przypadłość tylko 24", czy mniejsze też tak mają. Gdzieś tu wynalazłem informację, że jego większy brat nie miga (a może ma inną przypadłość, o której dowiem się dopiero jak kupię?). Drugą i trzecią grupę rozważę, bo to nie jest kwestia że się nie da, tylko że się odsunie w czasie.Tom01 pisze:W drugiej grupie proszę zwrócić uwagę na EIZO CS i NEC P. Pieniądze nieduże a różnica kolosalna w stosunku do DELLi.
Dziękuje za odpowiedź wszystkim.
Choć tylko jedna była na temat.
Znalazłem takie cos:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI
Rodzaj złącza 1.3 już obsługuje rozdzielczosć maksymalną monitora.
Muszę sprecyzować to, że potrzebowałem monitora najlepiej 27 calowego własnie z rozdzielczoscią 2560x1440, bo na 27 calowym monitorze rozdzielczosć 1920x1200 to było by chyba nieporozumienie. Po przeczytaniu waszych postów zrozumiałem, że jednak monitor w jaki muszę się wstrzelić to 24 cale. Jedyne co się nie zmienia to cena. Monitor chcę nabyć do kwoty 2000 zł.
Choć tylko jedna była na temat.
Czyli od czego to będzie zależeć czy będzie dostępna rozdzielczosć 2560x1440? Od karty graficznej czy wersji portu HDMI?Tom01 pisze: No to już ma Pan problem, bo U2713 ma rozdzielczość 2560x1440 i nie da się takiej uzyskać na HDMI. Tzn są sposoby zmuszenia sterownika aby wygenerował taki tryb graficzny przy 30Hz. Obawiam się jednak że taki monitor nie zsynchronizuje się z zbyt niską częstotliwością odchylania pionowego. Jeśli zamierza Pan podłączać do laptopa to maksymalne rozdzielczości będą wynosiły 1920x1200 lub w niektórych przypadkach możliwe, że nawet 1920x1080.
Znalazłem takie cos:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI
Rodzaj złącza 1.3 już obsługuje rozdzielczosć maksymalną monitora.
Dziękuje za wyjasnienie tych różnic.Tom01 pisze: 1440p, podobnie jak 1080p to tez nie jest rozdzielczość. Są to oznaczenia ilości linii w telewizji wysokiej rozdzielczości (HDTV) i używanie ich w stosunku do monitorów jest błędne. Monitory mają rozdzielczość podawaną w pikselach [poziom] x [pion]. Telewizory w liniach ekranu [tvl]. Podobieństwo ilości pikseli w pionie i ilości linii wynika z wspólnych matryc, ale założenia są diamteralnie inne. Pomijając drobny fakt, że w telewizji chyba w ogóle nie ma takiego standardu jak 1440p.
Rozumiem przesłanie!Tom01 pisze: A czy kawa jest niezbędna do zrobienia espresso? Moim zdaniem tak.
Tom01 pisze: DELL U2713 jest na liście ale w grupie "Klasa domowo-biurowo-uniwersalna" Widzi Pan tu coś o grafice? Niedaleko założonej ceny ma Pan EIZO CS230. O niebo lepszy i już nawet jedną nogą graficzny.
Dokładnie tak samo jak KrzysiekS ja zauważyłem na początku temat bez dopiski "do zastosowań ogólnych". Następnie nie zauważyłem nagłówka już w temacie. Mea culpa.KrzysiekS pisze: @Tom01:
Najmocniej przepraszam że nie nauczyli mnie czytać...i proszę wybaczyć, że śmiałem nadużywać gościny.
Muszę sprecyzować to, że potrzebowałem monitora najlepiej 27 calowego własnie z rozdzielczoscią 2560x1440, bo na 27 calowym monitorze rozdzielczosć 1920x1200 to było by chyba nieporozumienie. Po przeczytaniu waszych postów zrozumiałem, że jednak monitor w jaki muszę się wstrzelić to 24 cale. Jedyne co się nie zmienia to cena. Monitor chcę nabyć do kwoty 2000 zł.
- Tom01
- Kontakt:
Jednego i drugiego. Póki co w laptopach nie ma HDMI pozwalającego wyciągnąć więcej niż 1920x1200@60Hz.blendsky pisze:Czyli od czego to będzie zależeć czy będzie dostępna rozdzielczosć 2560x1440? Od karty graficznej czy wersji portu HDMI?
Nawet jeśli zmieniłby Pan komputer na stacjonarny, do 2 tys zł nie kupi Pan ludzkiej jakości monitora 27" a i z 24" też ciężko. Z modeli nie masowych ma Pan do wyboru EIZO EV2436W, EV2455 i najsłabszy ze stawki NEC EA244WMi.blendsky pisze:Muszę sprecyzować to, że potrzebowałem monitora najlepiej 27 calowego własnie z rozdzielczoscią 2560x1440, bo na 27 calowym monitorze rozdzielczosć 1920x1200 to było by chyba nieporozumienie. Po przeczytaniu waszych postów zrozumiałem, że jednak monitor w jaki muszę się wstrzelić to 24 cale. Jedyne co się nie zmienia to cena. Monitor chcę nabyć do kwoty 2000 zł.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jest jeszcze inne rozwiązanie dające max. rozdzielczość 2560x1600, ale nie ma pewności, czy da się uzyskać 2560x1440.
http://www.komputronik.pl/product/20397 ... nitek.html
http://www.komputronik.pl/product/20397 ... nitek.html
- Tom01
- Kontakt:
Ktoś na forum pisał jakiś czas temu, że używał czegoś takiego i wnioski były takie, że nie warto.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Voland
To i ja używałem takiej karty do trzeciego monitora. Chodzi to tak powoli, że lepiej dać sobie spokój. Tylko że ja testowałem na USB 2, a nie na USB 3 (tzn karta była na 3, ale ówczesny mac miał tylko 2). No i nie dało się zmienić na niej profilu (teoretycznie dałosię, ale nie działał).
A co do listy monitorów nastawionej wyłącznie na zdjęcia, to wrzuciłem taką tutaj: http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotog ... obki-zdjec
A co do listy monitorów nastawionej wyłącznie na zdjęcia, to wrzuciłem taką tutaj: http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotog ... obki-zdjec
Wróć do „Zastosowania zawodowe”