Mam pytanko, związane z monitorem Dell U2713HM (znajduje się na liście polecanych monitorów do 2,5k zł), znalazłem taki monitor na aukcji w dość atrakcyjnej cenie niby od firmy, gwarancja trzy lata itd. ale jest wpisane iż posiada matryce AH-IPS znowu na innych aukcjach z cena monitora ok. 2000zł jest napisane iż posiada matryce IPS. Poczytałem trochę w internecie ale nadal nie jestem pewny, czy AH-IPS to to samo co IPS i czy tylko oznacza to iż monitor obsługuje rozdzielczość większą niż 1080p?
AH-IPS to najnowszy rodzaj matrycy IPS?
Monitor będzie pracował z laptopem gdzie mam złącza HDMI i VGA. Czy monitor będzie pracował w rozdzielczości 1440p (czyli maksymalnej możliwej gdy podłącze go poprzez kabel HDMI? Jeżeli nie to czy zwykły kabel z allegro który z jednej strony ma złącze Display Port 1.2 a z drugiej HDMI załatwi sprawę?
Czy kalibracja takiego monitora to trudna sprawa? Czy kalibrator jest tu niezbędny? Monitor będzie używany do tworzenia głównie projektów stron internetowych, identyfikacji wizualnej wszystko co związane z grafiką 2D oraz rzadko bo rzadko do montowania filmów.
Ostatnie! Czy polecanie coś lepszego od tego monitora czy może w kwocie 2000 zł jest to najlepszy wybór? (kilka dni temu ten monitor był dostępny za 1,5k, 3 lata gwarancji itd. a na liście polecanych był zawarty w pułapie wartości monitorów za około 2,5k stąd moje pytanie)
Z góry wielkie dzięki za jakikolwiek odzew z waszej strony!