Witam serdecznie.
Z góry przepraszam za spamowanie, miałem już jeden temat w drugim dziale ( http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1956&start=0 ) ale sprawa się wypolerowała, wybór został ograniczony do Eizo EV2455 vs NEC EA244WMi.
Zamiast samodzielnie czytać zawracam głowę bo dziś muszę podjąć decyzję a czasu na grzebanie w informacjach bardzo mało.
Monitor do przeznaczenia gdzieś biurowo/graczowego (amatorsko), czytanie, programy graficzne 2d i 3d, filmy...
Teraz gdzie leży główny dylemat:
NEC jest o ok. 500zł tańszy. Eizo na pewno jest ładniejszy, jest również nowszy. NEC ponoć migota w niższych jasnościach, ale też nie wszyscy do dostrzegają i ponoć można przeciwdziałać.
Jestem ciekaw różnorakich opinii, najlepiej osób które miały okazję dotknąć i użytkować oba monitory. Czy różnica między nimi warta jest 500zł?
Pozdrawiam
Eizo EV2455 vs NEC EA244WMi - pomoc w szybkiej decyzji
-
cz
- kamazz
Re: Eizo EV2455 vs NEC EA244WMi - pomoc w szybkiej decyzji
Ja osobiście wybrałem Neca. Tzn, zamówiłem go z myślą, że jak migotanie będzie mi przeszkadzało to go zwrócę (10 dni - zakup przez internet). No i został.
Moim zdaniem przed wyborem trzeba wiedzieć jakie są różnice (nie opisze jakości obrazu, nie czuje się na siłach):
- kalibracja, czy ją wykonasz? (+ dla Neca)
- jakość materiałów - zdania są podzielone. Nec jest zrobiony z typowo komputerowego twardego plastiku, raczej bez szału, ale centymetrowych szpar i krzywizn nie ma.
- równomierność podświetlenia - można poszukać na forum, chyba Tom1 pisał, że nowy EV2455 jest równiejszy od EV2436.
- migotanie - w Necu występuje (nie mam co do tego wątpliwości), można podobno ten efekt zniwelować, jeszcze nie próbowałem. Inna kwesta czy przeszkadza.
Moim zdaniem przed wyborem trzeba wiedzieć jakie są różnice (nie opisze jakości obrazu, nie czuje się na siłach):
- kalibracja, czy ją wykonasz? (+ dla Neca)
- jakość materiałów - zdania są podzielone. Nec jest zrobiony z typowo komputerowego twardego plastiku, raczej bez szału, ale centymetrowych szpar i krzywizn nie ma.
- równomierność podświetlenia - można poszukać na forum, chyba Tom1 pisał, że nowy EV2455 jest równiejszy od EV2436.
- migotanie - w Necu występuje (nie mam co do tego wątpliwości), można podobno ten efekt zniwelować, jeszcze nie próbowałem. Inna kwesta czy przeszkadza.