Powiem tak aby odnieść się do problemu. Sama Delta 1,5 nie jest niczym złym. Percepcyjnie różnice widzialne przez człowieka są poza granica DE3 w górę więc nie wiem czy zauważy Pan różnicę pomiędzy 0,4 a 1,5. Co do monitora skoro dał Panu DE 0,4 to nie tylko jest to super wynika ale dowód, że monitor może dojść i chce dojść do wymienionych parametrów.juggler pisze:Proponuję aby Panowie Tomig oraz Tom01 założyli sobie osobny wątek, a w tym chciałbym rozwiązać problem komunikacji i problemów z kalibracją mojego monitora. Wczoraj z ciekawości zainstalowałem sterowniki 14.9 no i dupa wyniki każdej kalibracji tragiczne średnia powyżej 1.5 maskara jakaś, po powrocie do starych sterowników ledwo poniżej 1.0 (ostatnie kalibracje na tych sterach były za każdym razem prawie identyczne w granicach 0.4 ) i zastanawiam się co dalej z tym zrobić czy to na pewno wina sterów czy szaleje monitor albo kalibrator.
W mojej opinii aktualnie powinien Pan skupić sie na tym czy obraz jest faktycznie nieprawidłowy podczas pracy bo to co Pan teraz robi to udowadnianie sobie, że auto pojedzie 200 czy 205. Jeśli gradacja jest prawidłowa i monitor równomierny a obraz zgodny z oryginałem to nie ma sie nad czym zastanawiać.
Gdy obraz będzie zły chetnie pomogę.
ps. Czujnik tez ma wiele do powiedzenia.