Kalibracja NEC PA272W

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
Tomig

Re: Kalibracja NEC PA272W

09 grudnia 2014, 09:52 - wt

juggler pisze:Proponuję aby Panowie Tomig oraz Tom01 założyli sobie osobny wątek, a w tym chciałbym rozwiązać problem komunikacji i problemów z kalibracją mojego monitora. Wczoraj z ciekawości zainstalowałem sterowniki 14.9 no i dupa wyniki każdej kalibracji tragiczne średnia powyżej 1.5 maskara jakaś, po powrocie do starych sterowników ledwo poniżej 1.0 (ostatnie kalibracje na tych sterach były za każdym razem prawie identyczne w granicach 0.4 ) i zastanawiam się co dalej z tym zrobić czy to na pewno wina sterów czy szaleje monitor albo kalibrator.
Powiem tak aby odnieść się do problemu. Sama Delta 1,5 nie jest niczym złym. Percepcyjnie różnice widzialne przez człowieka są poza granica DE3 w górę więc nie wiem czy zauważy Pan różnicę pomiędzy 0,4 a 1,5. Co do monitora skoro dał Panu DE 0,4 to nie tylko jest to super wynika ale dowód, że monitor może dojść i chce dojść do wymienionych parametrów.

W mojej opinii aktualnie powinien Pan skupić sie na tym czy obraz jest faktycznie nieprawidłowy podczas pracy bo to co Pan teraz robi to udowadnianie sobie, że auto pojedzie 200 czy 205. Jeśli gradacja jest prawidłowa i monitor równomierny a obraz zgodny z oryginałem to nie ma sie nad czym zastanawiać.

Gdy obraz będzie zły chetnie pomogę.

ps. Czujnik tez ma wiele do powiedzenia.
Tomasz Gut
juggler

09 grudnia 2014, 09:54 - wt

A oni dalej swoje, nie ma tu jakiegoś moderatora żeby zrobił z tym porządek.
Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 10:50 - wt

Doradzanie jest trudne tak długo, jak długo monitor nie jest prawidłowo podłączony, sterowniki nie stwarzają problemów, USB nie działa i nie zapewnia komunikacji.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

09 grudnia 2014, 10:51 - wt

Tom01 jest moderatorem :twisted: ..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 11:07 - wt

NocnyJastrzab pisze:Tom01 jest moderatorem :twisted: ..
... a Ty popełniłeś, podobnie jak ja, największą na świecie głupotę kupując NEC PA272W.

Z tą moderacją nie mo co przesadzać, dopóki nie są naruszane zasady forum. Wątek schodzi chwilowo z tematu, ale nie można powiedzieć, że nie elektryzuje. Tom01 ma soje zdanie i zawsze się go trzyma, ale można z nim dyskutować logicznie rozumując i przytaczając argumenty i można się po nim spodziewać tego samego.
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2014, 11:11 - wt przez max, łącznie zmieniany 2 razy.
juggler

09 grudnia 2014, 11:09 - wt

Dziś jeszcze spróbuję przepiać na dvi-d i zmienię kolejny raz port usb i zobaczę to się stanie.
juggler

09 grudnia 2014, 11:12 - wt

max pisze: ... a Ty popełniłeś, podobnie jak ja, największą na świecie głupotę kupując NEC PA272W.
Dlaczego?? ja uważam że jest naprawdę dobry biorąc pod uwagę cenę, wielkość i jakość samej matrycy.
Awatar użytkownika
Tomig

09 grudnia 2014, 11:21 - wt

Proszę powiedzieć czy wizualnie monitor ma jakieś znaczące odchyłki od tego czego pan oczekuje w bezpośrednim porównaniu?

To jest kluczem.
Tomasz Gut
Awatar użytkownika
Tomig

09 grudnia 2014, 11:22 - wt

max pisze:
NocnyJastrzab pisze:Tom01 jest moderatorem :twisted: ..
... a Ty popełniłeś, podobnie jak ja, największą na świecie głupotę kupując NEC PA272W.

Czemu głupotę? Czy jest coś nie tak z tym produktem?
Tomasz Gut
Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 11:29 - wt

juggler pisze:
max pisze: ... a Ty popełniłeś, podobnie jak ja, największą na świecie głupotę kupując NEC PA272W.
Dlaczego?? ja uważam że jest naprawdę dobry biorąc pod uwagę cenę, wielkość i jakość samej matrycy.
Widzę, że nie dostrzegłeś ironii. Ja jestem z niego bardzo zadowolony i dzisiaj, po roku użytkowania, wybrałbym tak samo. U mnie USB działa. MultiProfiler działa. Problem miałem tylko ze sterownikiem od AMD, który wyłożył MP. Mam podłączony przez DVI DualLink. DisplayPortu nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
Tomig

09 grudnia 2014, 11:34 - wt

Przepraszam, po płonnej dyskusji zabrakło mi poczucia humoru:) Czasem czytam Pańskie wypowiedzi i dość mocno się zdziwiłem.
Tomasz Gut
Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 11:36 - wt

Odpowiedź była skierowana do jugglera, ale nic nie szkodzi. :)
juggler

09 grudnia 2014, 11:48 - wt

Wszystko ok tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego takie babole wychodzą podczas kalibracji, warunki takie same, a wyniki jak na loterii.
Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 11:49 - wt

Nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 grudnia 2014, 12:30 - wt

Tomig pisze:Tomek lepsze dlatego, że nie było nikogo tak?
Lepsze były, bo było mniej ściemy.
Tomig pisze:PA stanowi bazę do wszystkich produktów natomiast to z myślą o SV budujmy PA a nie na odwrót. (...) Nie pisz w ten sposób o produkcie na przyszłość lub sprawdź bo nie masz pojęcia o skrawku procesu powstawania chyba, że czekasz aż kancelaria NEC DS zaprosi Cię do tego abyś przedstawił swoje racje. Na dzisiaj bezczelnie kłamiesz!!!
Wydaje mi się, że zakładasz, że prowadzę jakąś akcję zwalczania NEC. Tak zdecydowanie nie jest. Jeden z moich głównych monitorów na biurku to NEC i bardzo go sobie chwalę. Znam i doceniam wiele innych, a już PublicDisplays to mistrzostwo świata. Sporo tego przewalam, choć ze względów ekonomicznych z rynku wtórnego, do zastosowań gdzie nic innego niż NEC się nie nadaje. Irytuje Cię chyba, że na tym forum pisuje się o rzeczach ciekawych i niedostępnych praktycznie nigdzie indziej. Nie ujawniamy tu rzeczy zabronionych, acz jak widać są niewygodne wizerunkowo i chyba próbujesz mnie uciszyć. Uświadamiam Cię, że zaglądają tu ludzie zorientowani w temacie którzy od dawna wiedzą, że SV i PA to ten sam monitor. Ty też wiedziałeś, zanim zacząłeś pracę w NEC. Tyle, że teraz budujesz rynek dla SV i zmienił się punkt widzenia. To nie kłamstwa, pomówienia ani teoria. Bez większego problemu da się wykazać, że tak jest. Płyta ta sama, zasilacz, czujniki, matryca, obudowa. Jeśli twierdzisz inaczej, pokaż jakiekolwiek różnice techniczne. W SV jedynie jest odblokowane użycie SV Profilera i zamieniony kolor diody zasilania z niebieskiej na zieloną. Każdy użytkownik może sobie tuningować monitor i sam zmienić kolor na zielony. Jakiś czas temu w menu zaawansowanym, były pozycje jak tryby pracy Spectraview i osobne podmenu Spectraview settings. Obecnie wywalone, pewnie właśnie z powodów wizerunkowych. Jeśli jest różnic więcej, pisz śmiało. Tego, że jest selekcjonowany, mierzony, ma książeczkę w komplecie nie kwestionuję. Poniżej, przed chwilą zrobiona fotografia książki jaka jest w komplecie z SV, abyś nie miał wątpliwości, że wiem o czym piszę:

Obrazek

Dla porównania, konkurencja też coś podobnego ma i to od znacznie dłuższego okresu:

Obrazek
Tomig pisze:Myślisz, że Eizo robi inaczej produkując na tej samej linii produkty CX i CG to jest cos innego? popatrz choćby na medyczny MX241 i CX241 a nawet CS240 to jest nowość.
Oczywiście, że jest unifikacja. Każdy producent ją stosuje w celu redukcji kosztów. Nie myl jednak bardzo podobnych konstrukcji CX/CG z identycznymi PA/SV. Nie są identyczne? Wykaż to proszę. Opisałeś wyłącznie różnice wynikające z selekcji, pomiarów i wsparcia serwisowego.
Tomig pisze:1. Monitory są zdecydowanie selekcjonowane, poddawane przeciążeniom i dobierane spośród wielu za co MASTIFF liczy drożej niż fabryka EIZO i NEC.
Bardzo Cię proszę, zachowaj poziom.
Tomig pisze:3. Dedykowane oprogramowanie w wersji pełnej nie tak jak w CN
Znów koloryzujesz fakty. ColorNavigator do CS/CX/CG jest dokładnie ten sam i jest w komplecie z każdym EIZO serii ColorEdge. Po uruchomieniu są pewne różnice funkcjonalności, wykorzystujące zaawansowanie techniczne wyższych modeli. Np funkcja walidacji czujnika wewnętrznego względem referencyjnego w ogóle się nie pokaże w CS, jednak zawsze jest to pełna wersja pozwalająca wykorzystać pełny potencjał monitora. Nie porównuj też Spectraview Profilera (w rzeczywistości basICColor display) do ColorNavigatora bo to nie ta liga. Nie ma np przełączalnych targetów, uaktualnienia kalibracji, emulacji, softproofingu, kalendarzy, statystyki zużycia, monitorowania durnych poczynań użyszkodnika zarówno na monitorze jak i w systemie zarządzania barwą.
Tomig pisze:Zapomniałem, że bogiem wyświetlaczy jesteś Ty a nie producent i Tobie wolno a producent wali fuszerę.
Czasami wali, co ja na to poradzę? Ale mam oczy i jakieś narzędzia pozwalające sprawdzić producenta. Producent też nie jest bogiem.
Tomig pisze:Praca po ciemku to jest coś co powinno się dławić w zarodku a Ty zachęcasz ludzi motając ich w hasła "czerń papierowa" i nie dalej jak w piatek w Fotoplusie rozmawiałem z delikwentem, który właśnie się na takie bzdety naciął czytając twoje posty i kupując CX. NIe bardzo był zgodny z tym co prawisz w swoich wypowiedziach . Najlepszy przykładem jest to, że raz zapewniasz pisząć u siebie o oświetleniu i prawidłowym kontraście a raz przeczysz pisząć, że ważna jest dynamika i piękny monitor podczas pracy w mroku.
Skoro czytałeś wypowiedzi to wiesz, że zdecydowanie potępiam pracę po ciemku. Wskaż mi jakąkolwiek wypowiedź sugerującą nocno-piwniczne wykorzystywanie. Również z Marcinem czasem polemizujemy na ten temat, a on jest przecież zwolennikiem pracy w półmroku. Dobra czerń monitora poprawia jego odbiór i znakomicie zwiększa potencjał monitora. Nie służy to pracy po ciemku! Nie mogę odpowiadać za poczynania ludzi, którzy kupili zaawansowany monitor i nie potrafią go ustawić. Znacznie niższa czerń w CX/CG może służyć np do stworzenia targetu pozwalającego na pogląd materiału filmowego tak, jak wyglądałby na plazmie lub OLEDzie. Żaden inny LCD nie jest się w stanie nawet do tego zbliżyć.
Tomig pisze:dokąd nikt nie dostarczy Ci twardych mierzalnych dowódów będziesz twierdził, że jest inaczej a i wtedy masz wątpliwości.
Co w tym dziwnego? To technika, nie religia. Na wiarę się nic nie bierze. Zauważyłeś, że prawie wcale nie ma obalania moich wypowiedzi? Raczej nie piszę o niczym ze stref domysłu, tylko o prostych, mierzalnych rzeczach. Owszem, też się czasem mylę, ale rzadko.
Tomig pisze:Dla twojej informacji jesteś dobrym handlowcem "doradcą" ale musisz wiedzieć, że po twoich usługach jest rzesza ludzi niezadowolych, która nawet do Ciebie nie dzwoni.
Znów mącenie wody zamiast dowodów. Jakoś nie wierzę, że ktoś płacący grube pieniądze nie reklamuje towaru tylko płacze po kątach. Powiem Ci, że zwyczajowo odbieram dowody uznania za dobry wybór i dobre dopasowanie sprzętu do wymagań. Reklamacji praktycznie nie. Oczywiście reklamacje się zdarzają to normalne, ale to promile. Jedna na rok! Czasem się trafi na użytkownika który stwierdzi, że monitor graficzny za grube pieniądze to syf, dno i wodorosty i nie ma porównania do jego obecnego Samsunga za 800 zł. Poważnie, zdarzają się tacy.
Tomig pisze:W mojej opinii aktualnie powinien Pan skupić sie na tym czy obraz jest faktycznie nieprawidłowy podczas pracy bo to co Pan teraz robi to udowadnianie sobie, że auto pojedzie 200 czy 205. Jeśli gradacja jest prawidłowa i monitor równomierny a obraz zgodny z oryginałem to nie ma sie nad czym zastanawiać.
W jaki sposób ocenić "prawidłowość"? Co to jest "obraz zgodny z oryginałem"? Sorry Tomasz, ale jak zależnie od podłączenia dostajesz zupełnie inne wyniki to na pewno coś jest nie tak. Proponowałbym sprawdzić na innym komputerze.
max pisze:Z tą moderacją nie mo co przesadzać, dopóki nie są naruszane zasady forum. Wątek schodzi chwilowo z tematu, ale nie można powiedzieć, że nie elektryzuje. Tom01 ma soje zdanie i zawsze się go trzyma, ale można z nim dyskutować logicznie rozumując i przytaczając argumenty i można się po nim spodziewać tego samego.
"Wojny" sprzętowe są nieuniknione. Zawsze zdarzają się różnice zdań/interesów. Chcąc posprzątać ten wątek, trzeba by było wydzielić podobne polemiki z innych. Jeśli wrzucimy wszystko do jednego wora EIZO vs NEC nikt nie przebrnie przez pierwsze kilka stron. Tymczasem w nowych wątkach i tak powstanie nowe ognisko...
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 12:57 - wt

:!: Już pierwszego dnia posiadania przerobiłem nieświadomie mojego PA na SV. :mrgreen:

Co do różnic między CG i CX oraz SV i PA, chciałbym zauważyć, że różnica w cenie jest następująca:

CG277/CX271=9099/5656=1.61
SV272/PA272=5699/4625=1.23

W przepadku EIZO różnica wynosi 61% ceny.
W przypadku NECa różnica wynosi 23% ceny.

Wnoski: CG powinien być zdecydowanie bardziej zaawansowany i lepszy niż CX.
SV powinien być trochę bardziej zaawansowany i lepszy niż PA.
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2014, 13:27 - wt przez max, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 grudnia 2014, 13:21 - wt

Tomig pisze:Grupa Color jest i funkcjonuje, jednym z jej człownków jest Will Hollingworth autor SVII ale może i to podważysz w swojej madrości. Ponadto aktualnie fabryka wysyła do kluczowych klientów prośbę sugestie potrzeb, które mogliby zawrzeć w następnych produktach co pewnie też jest fikcją.
A powiedziałem, że nie ma? Prosty dowód (skan):

Obrazek

Co więcej, jestem przekonany, że prace ww grupy mają znacznie większy wkład w rozwój produktu niż np "Polskie Towarzystwo Stomatologiczne od Wyboru Najlepszej Pasty do Zębów". To nie jest ironia. Z tym, że owa grupa nie "buduje" monitorów Spectraview. Semantyka, drogi Tomaszu, to przekleństwo. Natomiast wyniki rozmów, wzajemne udostępnianie informacji, które jest najprawdopodobniej główną ideą tej współpracy, przyczyniają się do wytyczania kierunków w jakich pracują projektanci i inżynierowie. Przykład: Sterownik do lamp Just w oprogramowaniu basICColor. Ktoś z kimś pogadał i uznał, że warto zaimplementować. Tak to działa. Prawda, że się nie mylę?
max pisze:W przepadku EIZO różnica wynosi 61% ceny.
Cóż w tym dziwnego? Selekcja + software jest tańsza niż hardware + selekcja.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 13:33 - wt

Tom01 pisze:
max pisze:W przepadku EIZO różnica wynosi 61% ceny.
Cóż w tym dziwnego? Selekcja + software jest tańsza niż hardware + selekcja.
Nic dziwnego. Próbuję jedynie wykazać, że różnica między SV/PA nie może być tak duża jak między CG/CX. Pan wykazuje, że tak jest, a ja podaję dlaczego i za jaką cenę.

Co do "hardware" to autokalibrator. Coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 grudnia 2014, 13:46 - wt

max pisze:Co do "hardware" to autokalibrator. Coś jeszcze?
Kalibrator jest normalny. "Autokalibrator" utrzymujący parametry jest w CS/CX. W CG za pomocą wbudowanego można wykonać pełną kalibrację i to w ciekawy sposób. Można zrobić "zwyczajnie" traktując czujnik jak zwykły kalibrator, lub zrobić pomiary swoim i skorelować z nim wskazania czujnika wysuwanego. Przy okazji jest to wzajemna walidacja czujników i prawidłowości samej kalibracji. Procedura jest dość wymagająca i trwa z pół godziny. Głównym zadaniem jest autokorekcja, która będzie obarczona mniejszym błędem. Monitor będzie odnosił kolejne pomiary panelu do tablicy referencyjnej stworzonej w ColorNavigatorze, oraz wskazań dwóch czujników podświetlenia. Rodzaj selftestu urządzeń kontrolnych. Awaria jednego czujnika lub zaświetlenie kalibratora, nie spowoduje rozjazdu monitora a tylko alarm, że parametry są nienormalne. Funkcja kalibratora jest więc dwojaka. Jako, że te mechanizmy są inne niż w CS i CX, obsługa na płycie głównej jest inna, zarówno od strony sprzętowej jak i oprogramowania. W przeciwieństwie do PA/SV, płyta główna CX/CG nie jest zgodna elektrycznie. Oczywiście również, choć to detal, z uwagi na inny czujnik, różna też jest obudowa samego monitora i okablowanie. Inną różnicą, ale w CX/CG względem CS jest firmware aktualizowany przez użytkownika.

Dość ważną różnicą, jest selekcja paneli LCD w fabryce. Lepsze idą do CG, gorsze do CX. Tego się już później nie da zamienić. W przypadku NEC, selekcja dotyczy całych monitorów już w Niemczech, poza fabryką.

Pozostałe różnice są analogiczne jak w PA/SV, czyli lepsza gwarancja i kaptur.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

09 grudnia 2014, 14:04 - wt

Jeśli wszystko pojąłem, hardware to kalibrator (i wynikająca z jego obecności dodatkowa porcyjka elektroniki).
Co do walidacji jednego czujnika drugim. A co gdy pomiary się nie pokrywają. Nie jest potrzebny trzeci czujnik? Przy dwóch nie sposób określić, który się myli.

A na czym polega faktyczna różnica, czy panel selekjonujemy przed czy po zamontowaniu do monitora. W przypadku EIZO nie jest to możliwe z uwagi na inny czujnik. W NEC jest możliwe, bo po zakwalifikowaniu monitora do określonej grupy zostaje tylko ewentualne odblokowanie oprogramowania.

Mz. jakość selekcji w jednym i drugim przypadku jest tak samo dobra. Różnice są logistyczne oraz produkcyjne i zapewne wpływają na koszt. Wydaje się, że weryfikacja jakości matrycy po montażu monitora jest bardziej wartościowa bo, jak wiadomo, jakość montażu matryca, naprężenia zginające w niej występujące, mają wpływ na finalny efekt, odbarwienia na krawędziach itp.

Wróć do „Kalibracja monitorów”