Hardware to też matryca. Jeśli w CG montują te lepsze to formalnie, w CX są inne matryce niż w CG.max pisze:Jeśli wszystko pojąłem, hardware to kalibrator (i wynikająca z jego obecności dodatkowa porcyjka elektroniki).
Pojęcia nie mam co będzie. Nie robiłem takiej symulacji. Aż z ciekawości wezmę jakiś uwalony Display 2 i zobaczę co wyjdzie.max pisze:Co do walidacji jednego czujnika drugim. A co gdy pomiary się nie pokrywają. Nie jest potrzebny trzeci czujnik?
NEC bardzo dużą wagę przykłada do jakości Spectraview, więc babole nie przechodzą przez kontrolę w Niemczech. Seria Spectraview i tak jest słabo postrzegana w sensie opłacalności, więc firma bardzo dba aby polepszać wizerunek. Działalność tą widać np po treści i stylu wypowiedzi Tomka Guta. Proces "tworzenia" SV to drobiazgowe przebieranie i "tuning" oprogramowaniem. Coś jak szwajcarska firma OC.T w przypadku oprogramowania silników i skrzyń biegów. Po ich ingerencji auto lepiej się zbiera, ma lepszą kulturę pracy skrzyni, ale jest nadal tym samym seryjnym. W przypadku EIZO zdecydowanie nie jest to tuning, tylko robienie innej, lepszej wersji. Zmiany są przede wszystkim fabryczne i dotyczą szerszego zakresu. Jak to wypada w efekcie końcowym? W obu przypadkach wersja flagowa wyróżnia się w stosunku do niższej. SV wyróżnia się lepszą homogenicznością od PA, ma odpaloną kalibrację i ma wsparcie w przypadku wad pikseli. CG też się różni od CX, przy czym, różnice PA/SV są o wiele mniejsze niż CG/CX. Co zresztą odzwierciedla cena. Gdyby przeprowadzić fachową selekcję CX i dorzucić kaptur, to otrzymamy w efekcie ten sam wzrost klasy, co w przypadku selekcji PA do SV.max pisze:A na czym polega faktyczna różnica, czy panel selekjonujemy przed czy po zamontowaniu do monitora. W przypadku EIZO nie jest to możliwe z uwagi na inny czujnik. W NEC jest możliwe, bo po zakwalifikowaniu monitora do określonej grupy zostaje tylko ewentualne odblokowanie oprogramowania.
Mz. jakość selekcji w jednym i drugim przypadku jest tak samo dobra. Różnice są logistyczne oraz produkcyjne i zapewne wpływają na koszt.