Przygotowanie pokoju + wymiana monitora i kalibracja

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
kosci

Przygotowanie pokoju + wymiana monitora i kalibracja

08 grudnia 2014, 11:32 - pn

Witam wszystkich na forum :)
To mój pierwszy wpis więc gdybym czymś podpadł od razu to z góry przepraszam i proszę o łaskawość ;)

Otóż od jakiegoś czasu półprofesjonalnie zajmuję się fotografią. Mam już dość loterii z kolorami przy obróbce i postanowiłem że czas przygotować sobie stanowisko do pracy jak należy. Do tej pory korzystałem z taniego LED 24" Samsunga jako przestrzeń robocza a do oceny kolorów używałem starego CRT. Z racji że CRT w końcu się wypaliło zakupiłem Eizo S1921 w dość dobrym stanie (6000h od prywaciarza, na moje oko nie jest wypalone) i od jakiegoś czasu on służy mi co oceny zdjęć. Wiadomo że to biedny zestaw ale zanim cokolwiek zmienię i wydam worek pieniędzy chciałbym należycie się do tego przygotować.

Zanim przejdę do wyboru monitora chciałbym odpowiednio przygotować pokój. Mankament jest taki że służy mi on również do pomieszkiwania więc mebli się nie będę mógł pozbyć ale o tym dalej.
Pokój ma 16m2 równe 4x4. W załączniku rysunek. Mam szczelne rolety na oknach więc pracować zamierzam przy całkowitym odcięciu światła słonecznego. W tej chwili pokój pomalowany jest cały na biało. Żródło światła które zmierzam wymienić jest centralnie po środku i mam tam 6x20w halogenów g4 czyli za mało i barwa nie ta. Na jednej ścianie mam jasny kremowy narożnik na którym siedzę, przed nim ławę na której stoi komputer. Monitory stoją tak że źródło światła jest za nimi. Podłoga i meble to jasny buk więc nie powinny mocno zmieniać barwy światła. Zastanawiam się nad pomalowaniem dwóch ścian na szaro za i przed monitorem. I teraz pytanie o oświetlenie. Wolałbym halogeny soluxa, chyba że jest coś tańszego? Jeśli halogeny to ile i jak skierowane? Świetlówki jakoś bym przebolał ale i są tańsze w tych oprawach nie wygląda to w pokoju za ładnie i robi się biuro, chyba że widzieliście jakieś oprawy które wyglądają dobrze w pokoju to też wtedy mogłoby być na świetlówkach. Jeśli coś źle rozumuje to proszę o sugestie jak zrobić to lepiej.

Tak jak mówiłem na pierwszy ogień idzie pokój. Kiedy już się z tym uporam pytanie czy jest sens tymczasowo skalibrować s1921 i popracować tak z rok i odłożyć na monitor ok 8000zł czy lepiej wydać na ta chwilę do 4000zł na monitor ( myślałem nad nowym lub powystawowym od Eizo polska)

Jeśli się pogubiłem i nie rozumuje sensownie i lepiej kupić monitor a pokojem zająć się później to wyprowadźcie mnie z błędnego rozumowania :)
Załączniki
Pokój.jpg
Pokój.jpg (30.97 KiB) Przejrzano 1416 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Przygotowanie pokoju + wymiana monitora i kalibracja

08 grudnia 2014, 11:42 - pn

Świetlówki dadzą najwięcej całkiem dobrego światła przy rozsądnych kosztach zakupu i eksploatacji.
Rodzaj - graficzne, Philips Graphica, Osram Lumilux Proof, Just Daylight.
Parametry - ok 5000K, moc ok 70W na każde 4 m^2 podłogi pomieszczenia.
Oprawa - dowolna, z białym lub srebrnym odbłyśnikiem skierowanym w dół, bez klosza.
Przy jasnym pomieszczeniu, jasnym tle dookoła i oświetleniu wg ww normy, wskazany kaptur na ekranie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
kosci

08 grudnia 2014, 12:16 - pn

Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem że potrzebowałbym jeśli chodzi o świetlówki 4 lub 5 takich https://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/ ... of-58.html ?

Czy pozycja światła i monitorów jest ok czy coś przestawić?
mmluty

08 grudnia 2014, 12:19 - pn

Panie Tomaszu,
pisze Pan 70W na każde 4m^2- chciałbym się upewnić, że ma Pan na myśli moc świetlówek,a nie żarówek tradycyjnych. Jeżeli tak jest, to proponuje Pan odpowiednik 300-350W żarówek tradycyjnych na 4m^2. Czy to na pewno nie jest przesada?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 grudnia 2014, 12:24 - pn

Chodzi o to aby uzyskać na stole jasność monitora x liczba pi. Optymalna jaskrawość to 80 nitów. 80 x 3,14 = 251
Tom01

monitory.mastiff.pl

kosci

08 grudnia 2014, 14:13 - pn

Czyli ma to być moc świetlówek? Rozumiem też że te 70W/4m2 to przy standardowej wysokości pomieszczenia ok 2,5m bo jak ktoś ma 4m do sufitu to potrzebował będzie więcej. Wydaje mi się to bardzo dużo ale spróbuje zamontować 4x58W .
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 grudnia 2014, 14:17 - pn

Najlepiej użyć wersji 18W lub 36W. Największe, 58W są najtrudniej dostępne i najgorsze w transporcie. Moc liczona właśnie dla wysokości 2,5m. Przy zmianach trzeba pamiętać, że ilość światła zmienia się w kwadracie w stosunku do odległości.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kosci

10 grudnia 2014, 09:40 - śr

Cały czas się zastanawiam nad ta mocą. W praktyce obszar roboczy to jakieś 4-6m2. Czy nie wystarczy żeby te 70W/4m2 były tylko w tym miejscu? Praktycznie gdybym miał oświetlić cały pokój równomiernie z tą mocą potrzebowałbym 16szt 18w świetlówek a to w oprawach zajmie prawie cały sufit. Czy nie lepiej zapodać 4 soluxy i skierować je na biurko pod takim kątem żeby nie były bezpośrednio nad monitorami a nieco za nimi? Jakoś do oprawek świetlówkowych nie mogę się przekonać a do halogenów wykombinowałbym jeszcze jakieś w miarę estetyczne oprawy. Fakt przebywania w pokoju w którym czułbym się jak w laobratorium jakoś mnie nie nastraja optymistycznie do obróbki ;) Tylko czy 4 soluxy to nie za mało?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 grudnia 2014, 09:53 - śr

Wystarczy oświetlenie tylko nad stanowiskiem. Świetlówek nie ma się co bać. To nie jest zimne, urzędowe światło. Świetlówki graficzne dają efekt, jakby Pan wyrąbał dziurę w suficie i wpadało słońce. Solux jest najlepszym sztucznym źródłem i jeśli ma Pan budżet na nie, zarówno zakup jak i utrzymanie, to nie widzę żadnych przeciwwskazań.
Tom01

monitory.mastiff.pl

kosci

10 grudnia 2014, 10:34 - śr

Nie boje się światła ze świetlówek że będzie za zimne tylko oprawy do nich maja zbyt niski wife acceptance factor żeby udało się je przeforsować :D
Podsumowujac 4 soluxy dadzą radę czy to za mało?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 grudnia 2014, 11:20 - śr

kosci pisze:oprawy do nich maja zbyt niski wife acceptance factor żeby udało się je przeforsować :D
A taka?

Obrazek
Tom01

monitory.mastiff.pl

kosci

10 grudnia 2014, 11:50 - śr

Pokażę ale obawiam się że ni przejdzie. To jest 2x58?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 grudnia 2014, 12:24 - śr

Ta akurat to dwie osobne 1x36W połączone taką harmonijką. Budowa modułowa. Takich lamp i zdecydowanie bardziej designerskich jest sporo. Kwestia ceny. Jakiś czas temu miałem klienta który za oświetlenie dał znacznie więcej niż za sam monitor graficzny, właśnie wyłącznie ze względów estetycznych. Jak to mówią - życie składa się z drobiazgów. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

kosci

03 stycznia 2015, 15:55 - sob

Zdecydowałem się jednak że zapodam 4x Solux 4700k 50W 36stopni. Umieszczę je tak żeby były za stanowiskiem z monitorami skierowanie na biurko. Patrząc w dane katalogowe powinno mi to z wysokości sufitu dać wystarczająco dużo światła na biurku. Poszukam jakiś opraw które są regulowane we wszystkich płaszczyznach żeby dało się skierować światło tam gdzie chcę. Podłącze też ze 2 zwykłe halogeny bo nie zawsze obrabiam zdjęcia a przebywam też w tym pokoju cały czas więc nie będę świecić soluxami jak nie będą mi potrzebne a tylko do obróbki, oczywiście wszystko na osobnych włącznikach.

Kwestia druga jak zrobie oświetlenie - monitor.
Zakupiłem od prywatnego użytkownika S2243W, sprawdziłem go oczywiście wcześniej naocznie. Wiem że to nie jest cud techniki ale narazie jestem zadowolony i świadomy jego wad (Prawa strona wpada delikatnie w magentę a lewy dolny róg jest nieco ciemniejszy). Plan jest taki że S2243 posłuży jako monitor główny a na drugi pójdzie s1921 na którym lubię mieć podgląd w pionie i biblioteke. Zrobiłem tak bo pracować jakoś trzeba a w jakiś rok chciałbym odłożyć na CX271, wówczas s1921 pójdzie na emeryturę a S2243 stanie w pionie jako pomocniczy. Tutaj mam trzy pytania:

1. Czy łączenie w przyszłości CX271 i S2243 ma sens? Czy w ogóle się nie da ich sensownie zgrać.

2. Kalibracja. Czy biorąc pod uwagę mój plan warto zakupić teraz powiedzmy X-rite i1 display pro i skalibrować tym teraz s2243 i s1921 i będzie on dobry później do CX271 czy dać sobie spokój bo zrobie to dwa razy i kalibrator będzie leżał. Może lepiej zlecić kalibrację teraz i po zakupie monitora?

3. Przejżałem parę wątków i w końcu nie wiem czy s2243w ma kalibrację sprzętową czy można go tylko oprofilować?

Wróć do „Zastosowania zawodowe”