Witam
Mam prosbe o porade. Chce kupic monitor do obrobki zdjec. Zastanawiam sie nad tymi modelami NECa: 221 i 231. Wiem, ze ten drozszy ma stabilizowane podswietlenie, w zwiazku z czym jest duzo wieksza szansa, ze bedzie rowno swiecil na czalej powierzchni. Jednak najbardziej zastanawia mnie, czy w moich warunkach oswietleniowych decydowac sie na IPS (PA231). Na codzien pracuje na PA241W (tez IPS) w zastosowaniach prepress i jest rewelacyjny. W pracy mam optymalne warunki oswietleniowe. Jednak w domu swoje zdjecia obrabiam zazwyczaj wieczorem przy slabszym sztucznym swietle z malej lampki. I tu pytanie. czy w takich warunkach powloka IPS ze swoja naturalna glebsza czernia sie sprawdzi. Czy moze lepiej jednak zdecydowac sie na PA221 bez stabilizacji podswietlenia ale za to z powloka PVA, ktora nie jest az tak 'gleboka' w czerniach. I jescze jedno pytanie, czy PA231 ma takze poszerzony gamut tak jak PA241, czy taki jak PA221 (Adobe RGB).
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Przemek
PA221 czy PA231 czyli PVA czy IPS
- Czornyj
- Kontakt:
PA231W wogóle nie ma poszerzonego gamutu, jest to panel o przestrzeni barwnej zbliżonej do sRGB. Osobiście jednak uważam go za znacznie lepszy wybór od P221W, który nie ma elektronicznej korekty równomierności i 10-o bitowy LUT.
Czerń jest głębsza w matrycach S-PVA, w IPS oglądanym w ciemnym otoczeniu widoczne jest srebrzenie. Mz. jeśli owo srebrzenie staje się widoczne, to znakiem tego warunki w jakich pracujemy są niewłaściwe i wogóle nie powinniśmy się brać za obróbkę fotografii czy inne prace o krytycznym znaczeniu barwy.
Czerń jest głębsza w matrycach S-PVA, w IPS oglądanym w ciemnym otoczeniu widoczne jest srebrzenie. Mz. jeśli owo srebrzenie staje się widoczne, to znakiem tego warunki w jakich pracujemy są niewłaściwe i wogóle nie powinniśmy się brać za obróbkę fotografii czy inne prace o krytycznym znaczeniu barwy.
Dziekuje bardzo za odpowiedz. W zasadzie bylem prawie przekonany do 231 ale potrzebowalem jeszcze tej 'kropki nad i' Zostaje mi wiec tylko test mojego firmowego 241 w 'zaciemnieniu' i ostateczna decyzja.
Dziekuje i pozdrawiam
Przemek
Dziekuje i pozdrawiam
Przemek
Wróć do „Dział wsparcia technicznego”