Kolego sam sobie zaprzeczasz.najpierw piszesz ze porownywales w warunkach domowych oba modele a potem pytasz innych czy tekst byl ostrzejszy.troche to pachnie cienka sprzedażąGrzesiekR pisze:@Tom01, czy obraz na CX241 jest ostrzejszy niż na CX240 czy też jest w tej kwesti identyczny? Chodzi głównie o teksty.
EIZO ColorEdge CX241
Regulamin forum
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.
UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.
UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
Na to akurat nie zwracałem wówczas uwagi Kolego. Oglądałem głównie CX240 i na nim się koncentrowałem. Nie wiem czemu tobie tutaj czymkolwiek pachnie.p0is0n pisze:Kolego sam sobie zaprzeczasz.najpierw piszesz ze porownywales w warunkach domowych oba modele a potem pytasz innych czy tekst byl ostrzejszy.troche to pachnie cienka sprzedażąGrzesiekR pisze:@Tom01, czy obraz na CX241 jest ostrzejszy niż na CX240 czy też jest w tej kwesti identyczny? Chodzi głównie o teksty.
Skoro patrzyles sie glownie w 240tkę i starales sie, zeby w Twoich oczach wypadla korzystniej, to co to za porównanie.
To ja Ci powiem, że 241ka w tekście wypada lepiej.
Re: EIZO ColorEdge CX241
"Miałem okazję widzieć oba modele bezpośrednio obok siebie w domowych warunkach i nieco lepsze wrażenie wywarła 240stka"GrzesiekR pisze:Na to akurat nie zwracałem wówczas uwagi Kolego. Oglądałem głównie CX240 i na nim się koncentrowałem. Nie wiem czemu tobie tutaj czymkolwiek pachnie.p0is0n pisze:Kolego sam sobie zaprzeczasz.najpierw piszesz ze porownywales w warunkach domowych oba modele a potem pytasz innych czy tekst byl ostrzejszy.troche to pachnie cienka sprzedażąGrzesiekR pisze:@Tom01, czy obraz na CX241 jest ostrzejszy niż na CX240 czy też jest w tej kwesti identyczny? Chodzi głównie o teksty.
Skoro patrzyles sie glownie w 240tkę i starales sie, zeby w Twoich oczach wypadla korzystniej, to co to za porównanie.
Natomiast zarzut jaki stawiasz, że ktoś ma z góry nastawienie na jedną opcję można postawić każdemu kto porównuje. Ale tak, ja byłem bardziej za CX240, głównie dlatego, że był sporo tańszy i wg tego co widziałem i co pisał Tom01 w swoich recenzjach nie jest lepszy. Jeżeli stawiasz tezę, że jest to poprzyj ją przynajmniej garością szczegółów. Z góry uprzedzę, że argument o braku wentylatora nie jest argumentem w moim przypadku.
Re: EIZO ColorEdge CX241
Oczywiście, nigdzie nie napisałem, że dokonałem profesjonalnego porównania. Kwestia ostrości wogóle nie była przeze mnie rozpatrywana, zauwazyłem to nieco później, po zakupie. Powiedziałem tylko jakie wrażenie na mnie wywarł i że jest to moje zdanie.p0is0n pisze:Skoro patrzyles sie glownie w 240tkę i starales sie, zeby w Twoich oczach wypadla korzystniej, to co to za porównanie.
Natomiast zarzut jaki stawiasz, że ktoś ma z góry nastawienie na jedną opcję można postawić każdemu kto porównuje. Ale tak, ja byłem bardziej za CX240, głównie dlatego, że był sporo tańszy i wg tego co widziałem i co pisał Tom01 w swoich recenzjach nie jest lepszy. Jeżeli stawiasz tezę, że jest to poprzyj ją przynajmniej garością szczegółów. Z góry uprzedzę, że argument o braku wentylatora nie jest argumentem w moim przypadku.
- Tom01
- Kontakt:
Uzupełniłem opis o pokazanie różnicy czerni w stosunku do poprzedniego modelu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Hmm, czerń CX241 patrząc na te fotki jest dość kiepska, zważywszy że i CX240 wcale szału nie robi, jak pisałem w mojej małej recenzji. Dysponuje Pan chyba jakimś super hiper uber niesamowitym egzemplarzem CX240
- Tom01
- Kontakt:
Plazma to przecież nie jest, więc czerni absolutnej nie ma. Porównanie jednak ze "zwykłymi" IPSami jest dla tych drugich miażdżące. Zamieszczę porównania z podobnymi monitorami ale bez OCF.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niedawno miałem na moim biurku właśnie "zwykłe" IPS w postaci SX2462W oraz CX240. Porównanie poziomu czerni, pomijając srebrzące narożniki w SX, nie wypadało miażdżąco na korzyść CX. Jak widać jest to kwestia indywidualnej oceny i doboru słownictwa.Tom01 pisze:Plazma to przecież nie jest, więc czerni absolutnej nie ma. Porównanie jednak ze "zwykłymi" IPSami jest dla tych drugich miażdżące. Zamieszczę porównania z podobnymi monitorami ale bez OCF.
Skoro recenzja CX241 już skończona to może pomyślisz o recenzji CS240 ? Wiesz już kiedy będziesz miał CS240 ? Pewnie też jesteś ciekawy tego modelu ?Tom01 pisze:Uzupełniłem opis o pokazanie różnicy czerni w stosunku do poprzedniego modelu.
- Tom01
- Kontakt:
CS240 będzie do testów za tydzień najwcześniej.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tez bym chetnie przeczytal cos wiecej o CS240. To jest aktualnie moj typ zakupowy, wiec jak by byla opcja, to wzialbym go na demo.lahcimmichal pisze:Skoro recenzja CX241 już skończona to może pomyślisz o recenzji CS240 ? Wiesz już kiedy będziesz miał CS240 ? Pewnie też jesteś ciekawy tego modelu ?Tom01 pisze:Uzupełniłem opis o pokazanie różnicy czerni w stosunku do poprzedniego modelu.
Kwestia warunkow oswietlenia. Przy zgaszonym swietle (ale to nie zdrowo tak pracowac), faktycznie jest przepasc - vide filmik Toma01 na youtube.GrzesiekR pisze:Niedawno miałem na moim biurku właśnie "zwykłe" IPS w postaci SX2462W oraz CX240. Porównanie poziomu czerni, pomijając srebrzące narożniki w SX, nie wypadało miażdżąco na korzyść CX. Jak widać jest to kwestia indywidualnej oceny i doboru słownictwa.Tom01 pisze:Plazma to przecież nie jest, więc czerni absolutnej nie ma. Porównanie jednak ze "zwykłymi" IPSami jest dla tych drugich miażdżące. Zamieszczę porównania z podobnymi monitorami ale bez OCF.
Sprawdzałem w mroku, są moje zdjęcia.p0is0n pisze:Kwestia warunkow oswietlenia. Przy zgaszonym swietle (ale to nie zdrowo tak pracowac), faktycznie jest przepasc - vide filmik Toma01 na youtube.GrzesiekR pisze:Niedawno miałem na moim biurku właśnie "zwykłe" IPS w postaci SX2462W oraz CX240. Porównanie poziomu czerni, pomijając srebrzące narożniki w SX, nie wypadało miażdżąco na korzyść CX. Jak widać jest to kwestia indywidualnej oceny i doboru słownictwa.Tom01 pisze:Plazma to przecież nie jest, więc czerni absolutnej nie ma. Porównanie jednak ze "zwykłymi" IPSami jest dla tych drugich miażdżące. Zamieszczę porównania z podobnymi monitorami ale bez OCF.
- Tom01
- Kontakt:
W ColorNavigatorze.Picasso pisze:W jaki sposób w CX241 zejść z jasnością do 40 nitów?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ale rozumiem by uzyskać 40 nitów musimy mieć czujnik? Bo z poziomu samego ColorNavigatora nie ma takiej możliwości, w sensie suwaczka?
- Tom01
- Kontakt:
W czasie kalibracji można wykorzystać większy zakres regulacji niż z menu monitora.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Przytnij jaskrawość suwakiem kontrastu.Picasso pisze:W jaki sposób w CX241 zejść z jasnością do 40 nitów?
- NocnyJastrzab
@ Picasso: przeglądałeś instrukcję do monitora i CN?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Tak, ale teraz nie mam CX pod ręką więc bazuję na tym co zapamiętałem z CX mając teraz do czynienia z PA, a fajnie by go było mieć by skonfrontować go z PA, pytanie zadałem z ciekawości czy innymi metodami da się zejść poniżej 50.
Obecnie na PA mam ustawione w sumie 50 i to przy Excelu więc być może to minimum nie jest tragiczne w CX w zakresie regulacji na jaką pozwala monitor z poziomu menu. Chyba, że się ma zmęczony wzrok to w przypadku CX trzeba ciąć matrycą, a PA jeszcze pozwoli trochę zjeść niżej. CN w wersji do CX nie ma żadnych tego typu opcji, jak Tom01 napisał by to zrobić należy przeprowadzić kalibrację...
Na początku obcowania z tego typu podświetleniem dość nieprzyjemnie piekły mnie oczy. CCFL przy LEDach to jak balsam na oczy. Więc założyłem, że prawdopodobnie problemem jest jasność. No ale dzisiaj jakoś oczu nie mam mocno skatowanych nie licząc ogólnego zmęczenia związanego z pracą, którą do jutra muszę wykonać.
Obecnie na PA mam ustawione w sumie 50 i to przy Excelu więc być może to minimum nie jest tragiczne w CX w zakresie regulacji na jaką pozwala monitor z poziomu menu. Chyba, że się ma zmęczony wzrok to w przypadku CX trzeba ciąć matrycą, a PA jeszcze pozwoli trochę zjeść niżej. CN w wersji do CX nie ma żadnych tego typu opcji, jak Tom01 napisał by to zrobić należy przeprowadzić kalibrację...
Na początku obcowania z tego typu podświetleniem dość nieprzyjemnie piekły mnie oczy. CCFL przy LEDach to jak balsam na oczy. Więc założyłem, że prawdopodobnie problemem jest jasność. No ale dzisiaj jakoś oczu nie mam mocno skatowanych nie licząc ogólnego zmęczenia związanego z pracą, którą do jutra muszę wykonać.
Wróć do „Krótkie recenzje monitorów”