Niedrogi monitor - programowanie

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Squla

Niedrogi monitor - programowanie

20 grudnia 2014, 00:30 - sob

Witam kieruje do was zapytanie w sprawie doradzenia w miarę sensownego monitora. Jestem studentem informatyki więc głównie na komputerze programuję. Nie mam specjalnych wymagań. Do tej pory korzystałem z lg flatron 1919. Proszę o propozycję monitorów na pewno cenowo poniżej 1000zł. Wiem, że polecane monitory wychodzą poza ten budżet aczkolwiek nie mam na ten moment zbyt dużo gotówki a monitor ma mi starczyć na co na ok 2 lata.

Zmiana monitora spowodowana jest tym że poczciwy flatron już szwankuje i lada dzień może się zepsuć.
paniculata

Re: Niedrogi monitor - programowanie

20 grudnia 2014, 14:39 - sob

Za 1000zł nikt ci tutaj nic nie zaproponuje (rozumiem, że miałeś na myśli nowe monitory). Jeśli dozbierasz 200-400zł to coś się już znajdzie. Zajrzyj pod http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152.
Squla

20 grudnia 2014, 15:41 - sob

paniculata pisze:Za 1000zł nikt ci tutaj nic nie zaproponuje (rozumiem, że miałeś na myśli nowe monitory). Jeśli dozbierasz 200-400zł to coś się już znajdzie. Zajrzyj pod http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152.

Czytałem już ten wątek. Aczkolwiek gdybym mógł dozbierać to bym podał 1400zł a nie 1000zł. To 1000zł to jest takie max które jestem w stanie wyskrobać. Nie oczekuję od was nie wiadomo jakich cudów a jedynie podpowiedź aby wybrać mniejsze zło i nie przepłacić.
sloma_p

20 grudnia 2014, 16:06 - sob

W tej cenie ciężko będzie o coś przyzwoitego. Jak ma być do domu, to szukałbym czegoś, co może zjechać z jasnością w miarę nisko.
W budżecie mieści się NEC EA224WMi, ale cudów bym nie oczekiwał...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

20 grudnia 2014, 17:10 - sob

Squla pisze:Nie oczekuję od was nie wiadomo jakich cudów
Niestety tak właśnie jest. Postawił Pan sprzeczne warunki. Nikt niczego Panu nie zaproponuje w ten cenie, bo za 1 tys zł nie da się nic rozsądnego kupić. Najtańsze warte grzechu są cenowo blisko, ale jednak kilka stów trzeba dołożyć. Inne wyjście to rynek wtórny. Za 1 tys da się kupić dobry monitor z drugiej ręki. Tylko trzeba szukać od prywatnego użytkownika, nie "poleasingowe".
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
morskit

20 grudnia 2014, 17:12 - sob

Zajrzyj tutaj
Squla

20 grudnia 2014, 17:52 - sob

Tom01 pisze:
Squla pisze:Nie oczekuję od was nie wiadomo jakich cudów
Niestety tak właśnie jest. Postawił Pan sprzeczne warunki. Nikt niczego Panu nie zaproponuje w ten cenie, bo za 1 tys zł nie da się nic rozsądnego kupić. Najtańsze warte grzechu są cenowo blisko, ale jednak kilka stów trzeba dołożyć. Inne wyjście to rynek wtórny. Za 1 tys da się kupić dobry monitor z drugiej ręki. Tylko trzeba szukać od prywatnego użytkownika, nie "poleasingowe".

Ale jakie sprzeczne warunki?

Rozumiem że wszystkie < 1300zł są takie same po prostu nie chciałbym przepłacić skoro jakość jest podobna. A że o monitorach nie mam kompletnie bladego pojęcia to pytam was o wskazówki.

Czyli według was jak ktoś nie ma 2000zł na monitor to ma nie używać komputera? Przecież nawet w low-end można powiedzieć, że niektóre monitory są względnie gorsze lub lepsze....
cz
czuk

20 grudnia 2014, 18:35 - sob

Wskazówki ci podał morskit w poście masz ea244wmi ..za cenę którą uzgodnisz
paniculata

20 grudnia 2014, 19:28 - sob

Squla pisze: Rozumiem że wszystkie < 1300zł są takie same po prostu nie chciałbym przepłacić skoro jakość jest podobna. A że o monitorach nie mam kompletnie bladego pojęcia to pytam was o wskazówki.

Czyli według was jak ktoś nie ma 2000zł na monitor to ma nie używać komputera? Przecież nawet w low-end można powiedzieć, że niektóre monitory są względnie gorsze lub lepsze....
Chodzi o to, że nikt tutaj nie zajmuje się tym czy lepszy jest Samsung za 400zł czy BenQ za 500zł.

Nikt nie powiedział ci, że masz nie używać komputera. Dostałeś informację, że za 1000zł nie kupisz nowego, dobrego monitora. Jak mawia administrator tego forum - Tom01 - "nie wszystko co drogie jest dobre, ale wszystko co dobre jest drogie". Jeśli nie interesują cie dobre monitory to powinieneś zmienić forum.

Aha, ja też chciałbym kupić dobry monitor za 1000zł, ale takich nie ma.
Squla

21 grudnia 2014, 01:40 - ndz

Dobrze, widzę że temat można zamknąć, bo jakiekolwiek prowadzenie dyskusji kończy się na "nie stać cię znajdź sobie inne forum".
Ale cytat przy logu w takim razie jest bardzo mylny, skoro wyświetlanie tekstu jest tak skomplikowane, że potrzebny jest monitor za 1,5k.
A także, informacja, aby nie pytać o produkty innej firmy jak eizo czy nec...

A człowiek chciał tylko wiedzieć co najlepiej wybrać aby nie przepłacić bez sensu....
Awatar użytkownika
max

21 grudnia 2014, 01:50 - ndz

http://www.prad.de/new/monitore/testberichte.html

http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm

Monitor powinien mieć:
* szeroki zakres regulacji jasności, w szczególności w dolnym zakresie. Powinien dać się ściemnić do 30-50cd/m2.
* wysoką częstotliwość układu regulacji jasności, tj. PWM powyżej 1000Hz.
* regulację wysokości położenia ekranu.
* do programowania przydatna może być opcja obniżenia temperatury bieli. Zimna niebieska biel zwykle efektownie wygląda, ale szybciej męczy. Warto ustawić ciepłą, nieco zażółconą biel do długotrwałej pracy na białym tle.

Wszystko znajdziesz w testach w odnośnikach. Trzeba zadać sobie trochę trudu i poszukać.
GrzesiekR

21 grudnia 2014, 09:33 - ndz

Monitor powinien mieć:
* szeroki zakres regulacji jasności, w szczególności w dolnym zakresie. Powinien dać się ściemnić do 30-50cd/m2.
Jak będzie schodził do 50cd/m2 to będzie mz. wystarczająco. Poniżej to już dla piśmiennych jaskiniowców.
* wysoką częstotliwość układu regulacji jasności, tj. PWM powyżej 1000Hz.
A znasz jakiś monitor na W-LED, który ma PWM liczony w dziesiątkach kiloherców? Ja coś nie kojarzę. Temat wałkowany mocno, ja obstawiam, że dobrze wykonane zasilanie na poziomie rzędu 200Hz, czyli jak w EIZO EV nie powinno nikomu sprawiać kłopotu. Co innego NEC EA, w którym częstotliwość pracy podświetlenia wchodzi czasem w interferencję z układem H-FRC co skutkuje widocznym migotaniem. Dla komfortu użytkowania mz. już większe znaczenie ma szerokogamutowe podświetlenie, które niektórym nie pasuje, w sensie ich oczom, szczególnie dla zastosowań programistycznych, czyli dużo tekstu, niekoniecznie dużego i wyraźnego. A tam przecież PWM jest na poziomie dziesiątek kHz.
Awatar użytkownika
max

21 grudnia 2014, 11:04 - ndz

* Jak ktoś ma w miarę jasne oświetlenie to minimum na poziomie 50cd/m2 jak najbardziej wystarczy.

* NEC P242W 8736Hz, NEC EA274WMi 20kHz
* DELL U2715H, DELL U2713H itd.
* Eizo EV ma nietypowy hybrydowy system regulacji.
Niestety żaden z powyższych nie jest do 1000zł.

Ale można poszukać tu:
http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm

Szerokogamutowe podświetlenie nie grozi nikomu do 1000zł.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

21 grudnia 2014, 14:32 - ndz

GrzesiekR pisze:Jak będzie schodził do 50cd/m2 to będzie mz. wystarczająco. Poniżej to już dla piśmiennych jaskiniowców.
50cd/m^2 to mz. zdecydowanie za dużo. Wieczorem komforotowym dla mnie ustawieniem jest 30-40cd/m^2, przy całkowicie wygaszonym świetle 20cd/m^2.
Awatar użytkownika
Picasso

21 grudnia 2014, 14:44 - ndz

Mając u siebie w zasadzie spartańskie oświetlenie, 2 x 40W, z czego jedna lampka na biurku na takiej wysokości, że dość sensownie to biurko oświetla, druga gdzieś z tyłu.
To pracując przy CX241 przy excelu, na 50 nitach, trochę oczy cierpiały. Teraz na PA242w też mam 50 nitów ale wczoraj późnym wieczorem zszedłem nawet do 40. I te 40 wydawały mi się złotym środkiem jeśli mamy do czynienia z białym tłem. Ale i tak uważam, że muszę poprawić oświetlenie w pomieszczeniu. Trzeba mieć też na uwadze, że jednak powierzchnia ekranu się zwiększyła.
Z kodem tez mam sporo do czynienia, ale w programach ustawione jest szarawe tło by mi oczu nie wypalało.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 grudnia 2014, 14:45 - ndz

W ciemnym pomieszczeniu monitor zawsze "świeci", więc zmniejszanie jasności nie jest rozwiązaniem. Lepiej umieścić jakąś lampkę w bezpośrednim sąsiedztwie monitora, trochę za nim.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

21 grudnia 2014, 14:53 - ndz

Picasso pisze:Mając u siebie w zasadzie spartańskie oświetlenie, 2 x 40W, z czego jedna lampka na biurku na takiej wysokości, że dość sensownie to biurko oświetla, druga gdzieś z tyłu.
To pracując przy CX241 przy excelu, na 50 nitach, trochę oczy cierpiały. Teraz na PA242w też mam 50 nitów ale wczoraj późnym wieczorem zszedłem nawet do 40. I te 40 wydawały mi się złotym środkiem jeśli mamy do czynienia z białym tłem. Ale i tak uważam, że muszę poprawić oświetlenie w pomieszczeniu. Trzeba mieć też na uwadze, że jednak powierzchnia ekranu się zwiększyła.
Z kodem tez mam sporo do czynienia, ale w programach ustawione jest szarawe tło by mi oczu nie wypalało.
Pracując z tekstem należy zwrócić jakość na realny kontrast wyświetlacza. W dzień bądź w mocno oświetlonym pomieszczeniu kontrast wyświetlacza jest redukowany przez flarę podnoszącą bkpt, co ogranicza CR wyświetlacza - wieczorem, w ciemnych pomieszczeniach, przy wyższej jaskrawości CR monitora nie jest już ograniczany flarą i wzrasta, co obniża komfort pracy z tekstem. Jednym z rozwiązań jest szare tło, jeśli jednak nie ma takiej opcji warto przyciąć kontrast przez podniesienie bkpt, bądź przycięcie jaskrawości matrycą (co na jedno wychodzi). Można też oczywiście zrobić w pokoju iluminację, tylko mz. szkoda prądu ;)
Awatar użytkownika
max

21 grudnia 2014, 15:36 - ndz

Wydaje się, że DELL U2414H spełnia wymagania.

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm

Cena poniżej 1000zł.
Nie mryga, Flicker Free.
Minimalna jasność bieli 32cd/m2.
Regulacja wysokości i kąta ekranu.
To mój typ.

Do tego zrobić małą "iluminację" w pokoju, na mocnych ciepłych świetlówkach żeby być ECO, i powinno być OK.

Ew najnowsza wersja DELL U2415.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2415.htm
jest droższy, ale ma wyższą rozdzielczość w pionie, co dla programowania jest atutem.
Squla

22 grudnia 2014, 11:23 - pn

Co do oświetlenia, to w każdym momencie mam bardzo duże możliwości regulacji, niewielkie pomieszczenie a sporo różnych źródeł światła, więc to nie jest problem.
kujaw

22 grudnia 2014, 12:20 - pn

A czy Dell u2412m też jest wart polecenia? Podpinam się pod założony temat, ponieważ szukam monitora 16:10 max do 1000zł, w miarę bezpiecznego dla oczu. Będzie używany głównie do programowania/internetu, czasem filmy.
U2415 jest za drogi dla mnie, od biedy wziąłbym tego u2414h, ale fajnie byłoby mieć 16:10. W laptopie tak mam i powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie mieć bardziej obciętego od góry ekranu bo to będzie katorga przy przewijaniu czegokolwiek.

Wróć do „Monitory różne”