Ezio Radiforce MS230W - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
CynicalAngryScotsman

Ezio Radiforce MS230W - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

25 grudnia 2014, 21:53 - czw

Cześć!

To mój pierwszy post, choć tematy śledziłem od jakiegoś czasu. Jestem studentem Projektowania Gier w zakresie Grafiki ale również pracuję jako freelancer w obrębie grafiki 3D, Gameartu i 2D.
Stoję przed wyborem nowego monitora, i tu właśnie pojawia się pierwszy problem. Szukam czegoś uniwersalnego ale zdecydowanie, z racji zawodu skłaniającego się ku zastosowaniach graficznych.
Z racji, że chętnie posłucham wszelkich rad, i jestem otwarty na wszystkie propozycje, podam tylko mój "ideał" oraz 2 modele do których obecnie zawęziłem swój wybór.

Przeczytałem sporo recenzji, opinii i materiałów dotyczących monitorów i ich matryc. Mój idealny monitor na ten moment to:
Matryca: VA (dowolna wariacja)
Rozdzielczość: 24" 1920:1200 (16:9 nie będzie absolutnie problemem)
Regulacje: Pivot

Znalazłem dużo monitorów spełniających podane kryteria, ale każdy ma jakiś problem. Najczęściej dotyczył on odwzorowania kolorów, czyli jednego z najważniejszych dla mnie kryteriów.

Dlaczego Radiforce w tytule? Monitor spełnia moje najśmielsze marzenia, ale nie ma o nim absolutnie żadnych informacji w sieci. Nie wiem czym w ogóle charakteryzuje się monitor reklamowany jako medyczny.
Jego cena jest bardzo atrakcyjna, bo to tylko 1800zł za nowe Eizo na PVA, z kontrastem 3000:1. Nie chcę się jednak naciąć na monitor z bardzo nierównomiernym podświetleniem, czy nie odwzorowujący poprawnie kolorów.
Czy monitor medyczny można w ogóle stosować do codziennego użytku czyli grafika, gry i filmy?

Oprócz MS230 znalazłem również 2 inne ciekawe propozycje:

Benq bl3200pt - Jest na matrycy VA z dość wysokim kontrastem. Nadaje się do grania. Reklamowany jest jako monitor dla designerów z naciskiem na CAD. Z recenzji na TFTCentral i Prad, wydaje się mieć dobre kolory, zwłaszcza po kalibracji.
Problemem jest tutaj właściwie tylko wielkość i cena. Chciałem kupić 2 monitory (jeden budżetowy a wręcz używany, do używania w domu) a stary używać z nowym. 2 monitory to wiadomy komfort.

Ezio CS230 - Klasa. Wbudowany czujnik kolorów, 10Bit LUT (mam Geforce 780, także nie skorzystam do końca z tego plusa), możliwość sprzętowej kalibracji, na pewno dużo lepsze odwzorowanie sRGB od Benq, zwłaszcza bez kalibracji.
Problemem w tym modelu jest oczywiście matryca. IPS, bez polaryzatora. Nie pracuję po ciemku z racji problemów z oczami i ogólnego komfortu. Niestety jestem lekkim freakiem jeśli chodzi o czerń.

Podsumowując. Proszę was o ocenę powyższych modeli oraz propozycje alternatywy. Mój budżet to ok 2300zł, ale wiadomo im mniej tym lepiej. Oczekuję dobrych kolorów i najlepiej matrycy VA.

Jeśli znajdzie się coś z rewelacyjnym ekranem, bez pivota ale z mocowaniem VESA, to też rozważę taką opcję.
CynicalAngryScotsman

Re: Ezio Radiforce MS230W - ktokolwiek widział, ktokolwiek w

26 grudnia 2014, 01:16 - pt

Po dłuższym namyśle i prześledzeniu informacji w sieci jestem praktycznie zdecydowany na Benq bl3200pt. Myślę, że rozmiar jego panelu połączony z akceptowalną rozdzielczością (akceptowalnie niską, ale jednocześnie dostatecznie wysoką :) ) przyda się w digital paintingu, oglądaniu filmów, graniu a i przy modelowaniu nie powinienem się przysuwać do monitora jak pajac.
Stwierdziłem, że z racji specjalizacji w 3D nie potrzebuję, aż tak wiernego odwzorowania kolorów jakie zapewnia CS230, a w zamian będę mógł cieszyć oczy wysokim kontrastem VA.
Monitor zapewnia dodatkowo dużo portów USB, w tym 3.0 i czytnik kart. Nie mam takiego w komputerze, więc się przyda :).

Pomimo tego, chętnie posłucham informacji na temat RadiForcea i innych potencjalnie dobrych monitorów ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

26 grudnia 2014, 10:53 - pt

Niech się Pan przyjrzy matrycy, bo VA produkcji AUO nie ma nawet cienia walorów Samsungowych PVA. Plamy, koszmarne przebarwienia nawet przy minimalnej zmianie kąta widzenia.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
CynicalAngryScotsman

26 grudnia 2014, 13:16 - pt

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, na ile można ufać recenzjom na TFTCentral, ale powyższy Benq otrzymał bardzo pozytywną ocenę. Wspomniano jedynie o ściemnianiu ciemnych szarości patrząc na wprost. Na Prad.de monitor zalecają nawet do prac z kolorem (oczywiście po kalibracji).
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia monitora w obrębie 50km :/
cz
czuk

26 grudnia 2014, 13:49 - pt

Nie myśl o żadnym Benq jak prawdziwie podchodzisz do tematu to Eizo albo Nec ....np.cs 230 albo cs 240 za akceptowalną cenę
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

26 grudnia 2014, 18:34 - pt

CynicalAngryScotsman pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, na ile można ufać recenzjom na TFTCentral, ale powyższy Benq otrzymał bardzo pozytywną ocenę.
Najlepiej wcale i wierzyć swoim oczom.

Po zakończeniu produkcji PVA nie ma najmniejszego sensu interesować się monitorami z matrycami VA od AUO. Mają tak duże wady, że pierwszy lepszy monitor z IPS bije, go na głowę. I nie mam na myśli niuansów widziany przez fanatyków, tylko potworne różowo, niebieskie, plamska, zerowe kąty widzenia, fioletowienie wszystkiego co nie jest oglądane idealnie pod kątem prostym.
Tom01

monitory.mastiff.pl

CynicalAngryScotsman

26 grudnia 2014, 20:09 - pt

Tom01 pisze:
CynicalAngryScotsman pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, na ile można ufać recenzjom na TFTCentral, ale powyższy Benq otrzymał bardzo pozytywną ocenę.
Najlepiej wcale i wierzyć swoim oczom.

Po zakończeniu produkcji PVA nie ma najmniejszego sensu interesować się monitorami z matrycami VA od AUO. Mają tak duże wady, że pierwszy lepszy monitor z IPS bije, go na głowę. I nie mam na myśli niuansów widziany przez fanatyków, tylko potworne różowo, niebieskie, plamska, zerowe kąty widzenia, fioletowienie wszystkiego co nie jest oglądane idealnie pod kątem prostym.
Rozumiem, że według Pana żaden z monitorów na matrycy VA i pochodnych nie nadaje się do amatorskiej obróbki obrazu? Obecnie pracuję na starej już matrycy IPS (LG IPS236V-PN). Bardzo denerwuje mnie jego gruboziarniste pokrycie AG, fatalne czernie i zjawisko IPS Glow. Co prawda pracuje zawsze w oświetlonym miejscu, ale nierównomierne podświetlenie jest widoczne nawet wtedy. Mimo tych wad, rzeczy oddawane do druku były naprawdę zbliżone kolorystycznie do kolorów na monitorze. (pracuję na jego trybie sRGB) Niestety, od pracy na tym monitorze mam również problemy z bólem oczu. Podejrzewam, że to przez PWM i wspomniane pokrycie AG.

Kiedy dowiedziałem się o istnieniu matryc VA od razu wydały mi się produktem dla mnie, ze względu na kontrast, i świetne (przy najmniej w odbiorze nie wierności) kolory wedle opinii użytkowników.
Bardzo zmartwiło mnie to, że odradzacie tego Benq, bo wydaje się naprawdę fantastycznym monitorem.

Wiem również że istnieją monitory IPS z polaryzatorem A-TW minimalizującym IPS-Glow ale nie znalazłem takowego w cenie poniżej 3000zł.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

26 grudnia 2014, 21:00 - pt

CynicalAngryScotsman pisze:Rozumiem, że według Pana żaden z monitorów na matrycy VA i pochodnych nie nadaje się do amatorskiej obróbki obrazu?
Niestety tak jest.
CynicalAngryScotsman pisze:Bardzo zmartwiło mnie to, że odradzacie tego Benq, bo wydaje się naprawdę fantastycznym monitorem.
Benq nie ma w ofercie ani jednego monitora sensownej jakości. Jest to produkt skrajnie niskiej jakości.
Tom01

monitory.mastiff.pl

aazinek

27 grudnia 2014, 17:16 - sob

CynicalAngryScotsman pisze: Monitor zapewnia dodatkowo dużo portów USB, w tym 3.0 i czytnik kart. Nie mam takiego w komputerze, więc się przyda :).
Sprostowanie kwestii USB:
Jeśli komputer nie ma USB 3.0 to monitor też będzie pracował tylko w standardzie 2.0, bo wyjścia USB w monitorze to rodzaj HUBa/koncentratora/rozdzielacza dla portu USB w komputerze (podłączamy monitor kablem USB do komputera). Aby z monitora mieć USB 3.0 to komputer też musi mieć USB w standardzie 3.0.
CynicalAngryScotsman

27 grudnia 2014, 20:40 - sob

aazinek pisze:
CynicalAngryScotsman pisze: Monitor zapewnia dodatkowo dużo portów USB, w tym 3.0 i czytnik kart. Nie mam takiego w komputerze, więc się przyda :).
Sprostowanie kwestii USB:
Jeśli komputer nie ma USB 3.0 to monitor też będzie pracował tylko w standardzie 2.0, bo wyjścia USB w monitorze to rodzaj HUBa/koncentratora/rozdzielacza dla portu USB w komputerze (podłączamy monitor kablem USB do komputera). Aby z monitora mieć USB 3.0 to komputer też musi mieć USB w standardzie 3.0.
W zeszłym roku złożyłem stację roboczą, także mam wszystkie współczesne standardy I/O oprócz M.2 i thunder bolt.

Mam jeszcze pytanie co do Eizo CS230. Przede wszystkim czy monitor miga, czy jest tzw. flicker free? Jak z efektem glow, jest bardzo zauważalny?
Aha, jak z wykonaniem pokrycia AG? Czy jest gruboziarniste w pełni matowe, czy to jakaś hybryda przyjazna dla oczu?

Nie ukrywam, że zależy mi aby nowy sprzęt mniej męczył oczy z racji godzin spędzanych przed ekranem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 grudnia 2014, 21:16 - sob

CynicalAngryScotsman pisze:Mam jeszcze pytanie co do Eizo CS230. Przede wszystkim czy monitor miga, czy jest tzw. flicker free?
Nie miga. Przetwornica 9KHz i bardzo nietypowe zasilanie.
CynicalAngryScotsman pisze:Jak z efektem glow, jest bardzo zauważalny?
W ogóle.
CynicalAngryScotsman pisze:Aha, jak z wykonaniem pokrycia AG? Czy jest gruboziarniste w pełni matowe, czy to jakaś hybryda przyjazna dla oczu?
Pośrednie, między "necową" błyszczącą satyną a matem. Nie skrzy, nie ma kaszki.
Tom01

monitory.mastiff.pl

CynicalAngryScotsman

27 grudnia 2014, 21:30 - sob

Tom01 pisze:
CynicalAngryScotsman pisze:Mam jeszcze pytanie co do Eizo CS230. Przede wszystkim czy monitor miga, czy jest tzw. flicker free?
Nie miga. Przetwornica 9KHz i bardzo nietypowe zasilanie.
CynicalAngryScotsman pisze:Jak z efektem glow, jest bardzo zauważalny?
W ogóle.
CynicalAngryScotsman pisze:Aha, jak z wykonaniem pokrycia AG? Czy jest gruboziarniste w pełni matowe, czy to jakaś hybryda przyjazna dla oczu?
Pośrednie, między "necową" błyszczącą satyną a matem. Nie skrzy, nie ma kaszki.
Dziękuję, bardzo miło to słyszeć :) Co do glow to na pewno jest, bo przecież ten monitor nie ma filtra A-TW. Rozumiem, że nie jest zauważalny w pracy w dobrze oświetlonym pomieszczeniu patrząc na wprost :)
Chyba rzeczywiście zdecyduję się na CS-a mimo zalet Benq. Mam jeszcze niespełna miesiąc do namysłu. A nuż Eizo wyskoczy z jakimś nowym cudownym dzieckiem! :)

Doczytałem również, że Eizo panel 6Bit+2HFr. Na stronie piszą, że monitor ma 16Bitową tablicę LUT. Czym to się różni? Swoją drogą z tego co wyczytałem Benq ma 8Bit+FRC.

Czy zna Pan, bądź ktoś na forum osobę kalibrującą monitory w okolicach Bielsko Biała, Cieszyn?

Z ciekawości rozwiązałem test http://www.xrite.com/online-color-test-challenge na moim szrocie LG. Uzyskałem najelpszy możliwy wynik 0 :D Mój wzrok chyba jeszcze jest jako taki :)
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2014, 21:43 - sob przez CynicalAngryScotsman, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 grudnia 2014, 21:36 - sob

To jest na tyle mały ekran, że trzeba się odchylić aby zobaczyć "ipsowe" srebrzenie. Normalnie nie ma.

6-bitowa matryca jest sterowana bardzo zaawansowaną elektroniką z precyzyjnym dobieraniem poziomów napięć. Za to właśnie odpowiada wielobitowy LUT monitora. Dzięki temu nie da się zauważyć że to 6 bitowiec.

Co do kalibracji, można zlecić od razu przy zakupie. Prawa kolumna "Szef kuchni poleca".
Tom01

monitory.mastiff.pl

CynicalAngryScotsman

28 grudnia 2014, 01:05 - ndz

A tak wracając do tytułu. Widzę, że ma Pan w ofercie monitory Radiforce. Czy mógł by mi Pan wyjaśnić czym one się charakteryzują? Pytam z ciekawości.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 grudnia 2014, 01:15 - ndz

To jest sprzęt medyczny. Mają być zgodne ze standardem Dicom. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika, inna jest kalibracja. W niektórych w ogóle niemożliwa do normalnych parametrów.
Tom01

monitory.mastiff.pl

CynicalAngryScotsman

28 grudnia 2014, 16:01 - ndz

Jestem już właściwie zdecydowany na CSa. Mam nadzieję, że to będzie dobry wybór :)
Czy Eizo CS240 różni się czymś oprócz rozmiaru od CS230?
Awatar użytkownika
max

28 grudnia 2014, 16:18 - ndz

CS230: podświetlenie wąskogamutowe diodami W-LED (niebieska dioda z zielono-żółto-czerwonym luminoforem), matryca ciekłokrystaliczna 6cio bitowa + 2bity FRC, 1080 pikseli w pionie, gamut typowy sRGB.

CS240: podświetlenie szerokogamutowe GB-r LED (dioda niebieska, zielona oraz czerwony luminofor), matryca 8mio bitowa, 1200 pikseli w pionie, gamut szeroki AdobeRGB z możliwością symulacji sRGB.
CynicalAngryScotsman

28 grudnia 2014, 16:21 - ndz

Bardzo dziękuję.
CynicalAngryScotsman

28 grudnia 2014, 20:08 - ndz

Czy ja jestem ślepy, czy forum nie ma funkcji edytowania posta?

Chciałem jeszcze zapytać czy CS230 ma funkcję auto pivot? Rozumiem przez to, że system sam wykryje obrócenie monitora o 90stopni. Maluję sporo obrazów vertykalnych i zależy mi na wygodnym pivocie. Oczywiście brak autopivota nie odstraszy mnie od zakupu, ale wolę się zawczasu nastawić na burczenie pod nosem jeśli tej funkcji nie ma :)
GrzesiekR

28 grudnia 2014, 20:16 - ndz

CynicalAngryScotsman pisze:Czy ja jestem ślepy, czy forum nie ma funkcji edytowania posta?

Chciałem jeszcze zapytać czy CS230 ma funkcję auto pivot? Rozumiem przez to, że system sam wykryje obrócenie monitora o 90stopni. Maluję sporo obrazów vertykalnych i zależy mi na wygodnym pivocie. Oczywiście brak autopivota nie odstraszy mnie od zakupu, ale wolę się zawczasu nastawić na burczenie pod nosem jeśli tej funkcji nie ma :)
Żaden z monitorów EIZO nie ma takiej funkcji, ani NEC i nie wiem czy w ogóle jakikolwiek monitor. To nie tablet/smartfon, który ma G-sensor :) Trzeba to przełączyć samemu w Systemie.
Edycja posta jest możliwa tylko przez pewien czas po jego zamieszczeniu. Dość krótki czas.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”