TV 4K jako monitor do rozrywki.
-
cz
Ja Cię rozumiem może to kwestia kąta widzenia obrazu ,dlatego nie możesz się zdecydować ..czasami widzę jak ludzie zawieszają TV 1.5 m nad głową a siedzą 2 m od TV
- Tom01
- Kontakt:
Oj tam, oj tam... Właśnie jestem po testach 40" TV 4K jako monitora. Rozmiar i plamka rewelacja przy normalnej odległości biurkowej. 3840x2160 na tym rozmiarze daje obraz podobny jak normalny 27". Gdyby nie wady typowe dla TV, byłby to idealny monitor ogólnego stosowania.czuk pisze:czasami widzę jak ludzie zawieszają TV 1.5 m nad głową a siedzą 2 m od TV
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
-
cz
Dla mnie idealną opcją jest siedzenie na wprost,wie Pan że nawet plazma patrząc na nią z góry i bliska zniekształca obraz
Dzisiaj czytałem testy jakichś TV, sporządzonych m.in. przez forumowego mkoper'a.
No w każdym razie TV 40-55" 4K mają bardzo niskie ceny i ogromne możliwości w porównaniu z monitorami biurkowymi, 4K zwłaszcza. Albo inaczej, monitory 4K, nawet najzwyklejsze biurowe np. EV3237 mają horrendalne ceny w porównaniu z TV. W TV mamy przecież również sporo elektroniki dodatkowej względem monitora komputerowego: tunery DVB-T, DVB-C, czasem dwa, odtwarzacze multimedialne, kontrolery sieci przewodowej, bezprzewodowej Wi-Fi, oprogramowanie DLNA, pilot, wejścia USB dla dysków, kupa wejść HDMI, kupa wyjść np. audio, skalery rozdzielczości, usuwacze przeplotu, upłynniacze ruchu, zaawansowane menu regulacyjne, usuwacze różnego rodzaju szumów kompresji, usuwacze błędów danych w sygnale, wejście na kartę deokodującą Common Interface, 3D, głośniki wbudowane w obudowę, korektory dźwięku, wyjścia słuchawkowe. Mają nawet polskie menu, rzecz nie do pomyślenia w monitorze. Wiele zostało całkiem nieźle skalibrowanych fabrycznie i posiada na to certyfikaty tzw. THX. Przekątna jest przy tym średnio 2x większa, a powierzchnia, która w sposób znaczący wpływa na cenę, 4x większa.
A wszystko za cenę zwykle zdecydowanie niższą niż w monitorze. Biurowy monitor przy tym cechuje wyrafinowanie młota kowalskiego.
Moim zdaniem próba adoptowania małego i dobrego TV 4K jako monitora dla masowego odbiorcy domowego to całkiem sensowne poszukiwania. Może nieco trudne i wymagające nieco wiedzy, ale uzasadnione.
No w każdym razie TV 40-55" 4K mają bardzo niskie ceny i ogromne możliwości w porównaniu z monitorami biurkowymi, 4K zwłaszcza. Albo inaczej, monitory 4K, nawet najzwyklejsze biurowe np. EV3237 mają horrendalne ceny w porównaniu z TV. W TV mamy przecież również sporo elektroniki dodatkowej względem monitora komputerowego: tunery DVB-T, DVB-C, czasem dwa, odtwarzacze multimedialne, kontrolery sieci przewodowej, bezprzewodowej Wi-Fi, oprogramowanie DLNA, pilot, wejścia USB dla dysków, kupa wejść HDMI, kupa wyjść np. audio, skalery rozdzielczości, usuwacze przeplotu, upłynniacze ruchu, zaawansowane menu regulacyjne, usuwacze różnego rodzaju szumów kompresji, usuwacze błędów danych w sygnale, wejście na kartę deokodującą Common Interface, 3D, głośniki wbudowane w obudowę, korektory dźwięku, wyjścia słuchawkowe. Mają nawet polskie menu, rzecz nie do pomyślenia w monitorze. Wiele zostało całkiem nieźle skalibrowanych fabrycznie i posiada na to certyfikaty tzw. THX. Przekątna jest przy tym średnio 2x większa, a powierzchnia, która w sposób znaczący wpływa na cenę, 4x większa.
A wszystko za cenę zwykle zdecydowanie niższą niż w monitorze. Biurowy monitor przy tym cechuje wyrafinowanie młota kowalskiego.
Moim zdaniem próba adoptowania małego i dobrego TV 4K jako monitora dla masowego odbiorcy domowego to całkiem sensowne poszukiwania. Może nieco trudne i wymagające nieco wiedzy, ale uzasadnione.
- Tom01
- Kontakt:
- Z lewej pas około 15 cm w kolorze różowym.
- U dołu pas około 12 cm niebieski.
- Środek, koło około 30 cm brązowe.
- Reszta względnie neutralne.
- Po wyregulowaniu tego co neutralne, za 2h robi się silnie niebieskie.
- Po ponownym wyregulowaniu, za 2h robi się zielone.
- Powierzchnia zewnętrznego polaryzatora lekko matowa, nierówna, bardzo, ale to bardzo silne skrzenie i kasza.
Pomimo najszczerszych chęci, kompletnie się to nie nadaje na monitor. I to nie tylko ta sztuka którą testowałem. Wszystkie inne, a jest ich raptem 3 modele, więcej 40-tek się nie robi, są takie same. Wszystkie są oparte o matrycę VA produkcji AUO i stwierdzenie, że to dno i wodorosty jest niesłychanie obraźliwe dla dna i wodorostów.
Re: NEC PA272- ma ktoś na demo ?
Niestety, wady mają koszmarne. Niech Pan sobie wyobrazi coś takiego:max pisze:No w każdym razie TV 40-55" 4K mają bardzo niskie ceny i ogromne możliwości w porównaniu z monitorami biurkowymi, 4K zwłaszcza. (...) Moim zdaniem próba adoptowania małego i dobrego TV 4K jako monitora dla masowego odbiorcy domowego to całkiem sensowne poszukiwania. Może nieco trudne i wymagające nieco wiedzy, ale uzasadnione.
- Z lewej pas około 15 cm w kolorze różowym.
- U dołu pas około 12 cm niebieski.
- Środek, koło około 30 cm brązowe.
- Reszta względnie neutralne.
- Po wyregulowaniu tego co neutralne, za 2h robi się silnie niebieskie.
- Po ponownym wyregulowaniu, za 2h robi się zielone.
- Powierzchnia zewnętrznego polaryzatora lekko matowa, nierówna, bardzo, ale to bardzo silne skrzenie i kasza.
Pomimo najszczerszych chęci, kompletnie się to nie nadaje na monitor. I to nie tylko ta sztuka którą testowałem. Wszystkie inne, a jest ich raptem 3 modele, więcej 40-tek się nie robi, są takie same. Wszystkie są oparte o matrycę VA produkcji AUO i stwierdzenie, że to dno i wodorosty jest niesłychanie obraźliwe dla dna i wodorostów.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No, niestety nie jestem tak zorientowany w temacie TV LCD 4K, jak w dziedzinie monitorów. A w zasadzie w ogóle nie jestem zorientowany.
Myślę jednak, że konieczna byłaby matryca IPS od LG Display lub PLS od Samsunga. Jeśli jeszcze takiej nie ma, to wkrótce zapewne się pojawi. Myślę też, że taki dajmy na to Panasonic lub SONY zrobi z niej użytek. To nie może być aż tak nierówne (o AUO zapomnijmy przez szacunek dla wodorostów).
No w każdym razie kupowanie TV 4K jest teraz i jeszcze dłuuugo będzie kompletnie pozbawione sensu do oglądania video/telewizji. Jedyny realny sens daje podłączenie do komputera (lub dla całkowitych amatorów, wykorzystanie wbudowanego w TV komputera opartego na Androidzie) do wyświetlania zdjęć z wakacji lub przyjęcia u CiociBabci.
Myślę jednak, że konieczna byłaby matryca IPS od LG Display lub PLS od Samsunga. Jeśli jeszcze takiej nie ma, to wkrótce zapewne się pojawi. Myślę też, że taki dajmy na to Panasonic lub SONY zrobi z niej użytek. To nie może być aż tak nierówne (o AUO zapomnijmy przez szacunek dla wodorostów).
No w każdym razie kupowanie TV 4K jest teraz i jeszcze dłuuugo będzie kompletnie pozbawione sensu do oglądania video/telewizji. Jedyny realny sens daje podłączenie do komputera (lub dla całkowitych amatorów, wykorzystanie wbudowanego w TV komputera opartego na Androidzie) do wyświetlania zdjęć z wakacji lub przyjęcia u CiociBabci.
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2014, 00:22 - ndz przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
-
cz
Te Tv 4k nadają się wyłącznie do zastosowań rozrywkowych ale nie jako monitor chyba że monitor dla użytkownika to urządzenie multimedialne
Tak. Napisałem dla masowego użytkownika domowego. Absolutnie nie do pracy.czuk pisze:Te Tv 4k nadają się wyłącznie do zastosowań rozrywkowych ale nie jako monitor chyba że monitor dla użytkownika to urządzenie multimedialne
- Tom01
- Kontakt:
Trzy takie i można się bawić w niespotykany do tej pory realizm w symulatorach i FPP.
Do grania rewelacja, ale pamiętajmy, że nie ma takiej karty która uciągnie UHD w grach. Pozostaje najprawdopodobniej 1920x1080 a ta rozdzielczość powoduje, że na 40" z bliska jest nieostro. Ale rozmiar i tak robi niesamowite wrażenie uczestniczenia na polu bitwy w takim np Stalkerze. Nie gram, ale jak stanąłem za plecami "testera" aby popatrzeć, nie mogłem oderwać oczu.czuk pisze:Te Tv 4k nadają się wyłącznie do zastosowań rozrywkowych ale nie jako monitor chyba że monitor dla użytkownika to urządzenie multimedialne
Trzy takie i można się bawić w niespotykany do tej pory realizm w symulatorach i FPP.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Trochę pan kłamie. taka r9 295x2 bez problemu da radę a co dopiero cf lub sli.Tom01 pisze:Do grania rewelacja, ale pamiętajmy, że nie ma takiej karty która uciągnie UHD w grach. Pozostaje najprawdopodobniej 1920x1080 a ta rozdzielczość powoduje, że na 40" z bliska jest nieostro. Ale rozmiar i tak robi niesamowite wrażenie uczestniczenia na polu bitwy w takim np Stalkerze. Nie gram, ale jak stanąłem za plecami "testera" aby popatrzeć, nie mogłem oderwać oczu.czuk pisze:Te Tv 4k nadają się wyłącznie do zastosowań rozrywkowych ale nie jako monitor chyba że monitor dla użytkownika to urządzenie multimedialne
- Tom01
- Kontakt:
Przy 60Hz? Przyznaję, nie mam takich kart w komputerze do testowania pod kątem gier, ale siedzi tam jakiś niegłupi GTX i niestety, UHD nie idzie powyżej 30Hz. Co z tego, że procesor karty-potwora da radę, kiedy nie ma jak tego przenieść na ekran?Squla pisze:Trochę pan kłamie. taka r9 295x2 bez problemu da radę a co dopiero cf lub sli.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niestety nie ma informacji przy testach o tym.
Nic Pan nie pisał przy ilu Hz dlatego odnosiłem się tylko do Pana wcześniejszej wypowiedzi pisząc "trochę Pan kłamie".Tom01 pisze:Przy 60Hz? Przyznaję, nie mam takich kart w komputerze do testowania pod kątem gier, ale siedzi tam jakiś niegłupi GTX i niestety, UHD nie idzie powyżej 30Hz. Co z tego, że procesor karty-potwora da radę, kiedy nie ma jak tego przenieść na ekran?Squla pisze:Trochę pan kłamie. taka r9 295x2 bez problemu da radę a co dopiero cf lub sli.
Niestety nie ma informacji przy testach o tym.
- Tom01
- Kontakt:
Podał Pan testy wykazujące wydajność kart na poziomie 60 kl/s i więcej. No więc, jest oczywiste, że minimum tyle musi być odświeżanie, prawda? A z tym jest kłopot przy UHD.Squla pisze:Nic Pan nie pisał przy ilu Hz
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No tak fail...
Chociaż i tak komfortowym graniem przy takich skokach jak są w innych grach( przy wyższych ustawieniach po rozdzielczość to nie wszystko) bym nie nazwał także jeszcze trochę poczekamy na karty które to obsłużą. Ew konfiguracja cf/sli ale to ma bardzo dużo wad...
Chociaż i tak komfortowym graniem przy takich skokach jak są w innych grach( przy wyższych ustawieniach po rozdzielczość to nie wszystko) bym nie nazwał także jeszcze trochę poczekamy na karty które to obsłużą. Ew konfiguracja cf/sli ale to ma bardzo dużo wad...