Używany monitor Eizo S2433W
Witam,
poszukuje od kilku dni jakiegoś przyzwoitego monitora za rozsądne pieniądze.
Niedawno zacząłem interesować się fotografią, a tak na co dzień dużo pracuje przy programach typu Word, Photoshop, przy stronach internetowych oraz druku.
Szukam złotego środka...
Moją uwagę przykuł starszy model Eizo S2433W, oczywiście w grę wchodzą tutaj używane egzemplarze.
Przykładowo na tej aukcji allegro można go dostać za 1100zł
http://allegro.pl/pofesjonanlny-eizo-s2 ... 25570.html
Sprzedający wydaje się być pewnym sprzedawcą - 8114 pozytywów i tylko 3 neutrale.
Co sądzicie o takim zakupie?
poszukuje od kilku dni jakiegoś przyzwoitego monitora za rozsądne pieniądze.
Niedawno zacząłem interesować się fotografią, a tak na co dzień dużo pracuje przy programach typu Word, Photoshop, przy stronach internetowych oraz druku.
Szukam złotego środka...
Moją uwagę przykuł starszy model Eizo S2433W, oczywiście w grę wchodzą tutaj używane egzemplarze.
Przykładowo na tej aukcji allegro można go dostać za 1100zł
http://allegro.pl/pofesjonanlny-eizo-s2 ... 25570.html
Sprzedający wydaje się być pewnym sprzedawcą - 8114 pozytywów i tylko 3 neutrale.
Co sądzicie o takim zakupie?
Może być już wypalony. Nawet nie jest napisane na aukcji ile ma przepracowane ten monitor.
A no to rzeczywiście. Nie zauważyłem... W takim razie dużo przepracowane nie ma, nie powinien być wypalony jeśli ktoś go normalnie użytkował.
Zapytaj o realne zdjęcia tego monitora bo to co jest na aukcji to same zdjęcia ściągnięte z internetu. Niech da też z włączonym ekranem.
Zakup przez internet jest też o tyle dobry, że mamy 14 dni na zwrot .
A po włączeniu monitora da się w jakiś sposób wykryć czy nie jest on czasem wysłużony?
Niby Eizo mają liczniki, ale samochody też je mają i wiadomo co się z nimi dzieje.
A po włączeniu monitora da się w jakiś sposób wykryć czy nie jest on czasem wysłużony?
Niby Eizo mają liczniki, ale samochody też je mają i wiadomo co się z nimi dzieje.
Nie spotkałem się z tym, żeby ktoś kręcił eizo. W necie też nie ma oprogramowania aby to robić, więc sposób by to zrobić na pewno nie jest łatwy.
A warto kupić tego typu monitor, bo jest to dość stara konstrukcja, czy lepiej nabyć jakiegoś nowego np. Asusa lub Della za 1000zł
To jest monitorvszerokogamutowy, posiadający prosty, 10cio bitowy 1D LUT. Nie potrafi więc symulować gamutu sRGB. Nie nadaje się więc w zasadzie do użytku w Windows, z aplikacjami bez zarządzania barwą. Nie współpracuje więc jak należy z Wordem, całym Internetem. Kolory RGB mają inne współrzędne chromatyczne niż sRGB. Monitor nie ma układu wyrównywania jasności i koloru podświetlenia, co wvpołączeniu z szerokogamutowym podświetleniem WG CCFL i wysokim kontrastem PVA wróży murę chrominancji.
Hmmm, a tu na forum wyczytałem, że jest to jeden z lepszych uniwersalnych monitorów dla amatorów.
W dodatku trafiłem też na to:
W dodatku trafiłem też na to:
Tom01 napisał(a):S2433W ma tryb sRGB, włączany jednym guzikiem. Właściwe użycie monitora polega jednak nie na obcinaniu możliwości, a na wczytaniu profilu i zastosowaniu przeglądarki obsługującej zarządzanie kolorem np Firefox, Safari.
W PVA przynajmniej nie będziesz miał srebrzenia jak w IPS (nawet kilkakrotnie droższych) i lepszą czerń.
To nie jest tryb sRGB, tylko tak zwany "sRGB". Naciągane to delikatnie powiedziane, i to przez EIZO. Nie wypada.
Re: Używany monitor Eizo S2433W
Bo to tzw. półprawda. Radzę pogrzebać głębiej. Temat był dogłębnie wałkowany.Roki pisze:Hmmm, a tu na forum wyczytałem, że jest to jeden z lepszych uniwersalnych monitorów dla amatorów.
W dodatku trafiłem też na to:Tom01 napisał(a):S2433W ma tryb sRGB, włączany jednym guzikiem. Właściwe użycie monitora polega jednak nie na obcinaniu możliwości, a na wczytaniu profilu i zastosowaniu przeglądarki obsługującej zarządzanie kolorem np Firefox, Safari.
To nie jest tryb sRGB, tylko tak zwany "sRGB". Naciągane to delikatnie powiedziane, i to przez EIZO. Nie wypada.
Monitor ten posiada tzw. tryb sRGB i jest określany jako monitor dla wymagających amatorów... Pracuję na nim już ponad 3 lata i jak na razie sprawuje się dobrze. Model ten obecnie nie jest już produkowany.
Więc tak, mam już ten monitor u siebie.
Jak dla mnie monitor bardzo fajny, martwi mnie jednak to, że góra obrazu jest jaśniejsza od dołu.
Tutaj można to zobaczyć: Link
Monitor ma niby przepracowane tylko 741h, a z tyłu pokazana jest data: 2012.04.24
Jak dla mnie monitor bardzo fajny, martwi mnie jednak to, że góra obrazu jest jaśniejsza od dołu.
Tutaj można to zobaczyć: Link
Monitor ma niby przepracowane tylko 741h, a z tyłu pokazana jest data: 2012.04.24
-
cz
- Tom01
- Kontakt:
Pojawił się wysyp S2433W z małymi przebiegami. Są naprawiane, mają wymieniane matryce. Na 100% stąd jest nierównomierność. Mierzyłem jeden z nich, miał z kolej silne przyciemnienie w lewym dolnym narożniku.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Brightness mam teraz na 13% i dół monitora jest szarawy zamiast biały tak jak góra.
Czyli lepiej ten monitor odesłać?
Czyli lepiej ten monitor odesłać?
- Tom01
- Kontakt:
Można spróbować wybrać najlepszy, o ile sprzedawca będzie skłonny zamieniać. Monitory naprawiane i to prawdopodobnie poza fabryką zawsze będą miały jakieś wady.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
A już się cieszyłem, że będę miał fajny monitor .
Czyli w nowych monitorach tego typu podświetlenie jest równomierne? Czy też są takie różnice?
Czyli w nowych monitorach tego typu podświetlenie jest równomierne? Czy też są takie różnice?
Wróć do „Zastosowania zawodowe”