Cześć
Obecnie korzystam z monitora laptopa, lecz doszedłem do wniosku, że do pracy przy biurku przydałoby się coś większego i lepszego, więc szukam dobrego monitora do 1500 zł. Czytając nieco poradników doszedłem do wniosku, że przy moim biurku (ok. 60 cm głębokości) odpowiednia będzie przekątna zbliżona do 24 cali.
Przede wszystkim monitor będzie potrzebny do pracy (programowanie, pisanie, CAD), trochę do obróbki zdjęć (zajmuję się amatorsko fotografią), no i oczywiści jakiś film, gra. Zależy mi na tym, żeby monitor nie męczył oczu za bardzo.
Tak jak wspomniałem, kwota jaką dysponuję to ok. 1500 zł. Przeczytałem temat z polecanymi monitorami, lecz nie wiem, który z wymienionych najlepiej odpowiadał by moim założeniom. Z tego, co patrzyłem, to nieźle prezentuje się EIZO EV2450.
Z góry dzięki za pomoc
Monitor ~24 cale do 1500 zł dla studenta
* DELL U2715H http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... 2715h.html
* NEC EA274WMi, EIZO 2736W (niestety poza budżetem)
Podsumowując. W tej kwocie możesz wybrać tylko jedną grupę zastosowania.
Re: Monitor ~24 cale do 1500 zł dla studenta
Te poradniki są już mocno nieaktualne. Teraz do profesjonalnej lub półprefosjonalnej, ale codziennej, pracy należy wybierać wyższą rozdzielczość i powierzchnię czyli 2560x1440 na 27". Monitory 4K się rozpychają, ale są na razie stanowczo za dorgie i nieopłacalne. Kwestia kilku, kilkunastu miesięcy, kiedy się to zmieni.zielonek430 pisze:Czytając nieco poradników doszedłem do wniosku, że przy moim biurku (ok. 60 cm głębokości) odpowiednia będzie przekątna zbliżona do 24 cali.
Tu potrzeba powierzchni i rozdzielczości.zielonek430 pisze:Przede wszystkim monitor będzie potrzebny do pracy (programowanie, pisanie, CAD)
* DELL U2715H http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... 2715h.html
* NEC EA274WMi, EIZO 2736W (niestety poza budżetem)
W tej kwocie nie da się kupić monitora graficznego. Nawet do 23" trzebaby dołożyć np. EIZO CS230, ale nie będzie się nadawał do pierwszoplanowego użycia z uwagi na bardzo niską rozdzielczość.zielonek430 pisze:trochę do obróbki zdjęć (zajmuję się amatorsko fotografią)
Obecnie nie ma monitorów LCD, które nadawały by się do pracy i oglądania filmów jednocześnie. Do filmów najlepiej nabyć TV plazmowy Panasonica, obecnie już tylko używany. Dobrej klasy LCD do pracy dysponują stanowczo za niskim kontrastem do filmów, rzędu 800:1. Do filmów potrzeba co najmniej 2000:1, a lepiej 5000:1. Jeśli nawet znajdziesz LCD o takim kontraście, będzie miał niską ogólną jakość wyświetlania i nie będzie nadawał się do pracy.zielonek430 pisze:no i oczywiści jakiś film, gra.
Podsumowując. W tej kwocie możesz wybrać tylko jedną grupę zastosowania.
Dzięki za odpowiedź!
Powiem tak, ze względu na ilość miejsca na moim biurku 24 cale jest raczej maksimum (więcej się nie zmieści). Natomiast co do samych parametrów, praca jest dla mnie zdecydowanym priorytetem, jak napisałem fotografią zajmuję się raczej amatorsko, więc nie jest to najważniejsze (choć nie ukrywam, że od czasu do czasu coś bym chciał na nim obrobić). Natomiast powiedzmy, że film i gry spadają zupełnie na dalszy plan.
Znajdzie się coś z 24 (albo nawet nieco mniej) w tej cenie?
Powiem tak, ze względu na ilość miejsca na moim biurku 24 cale jest raczej maksimum (więcej się nie zmieści). Natomiast co do samych parametrów, praca jest dla mnie zdecydowanym priorytetem, jak napisałem fotografią zajmuję się raczej amatorsko, więc nie jest to najważniejsze (choć nie ukrywam, że od czasu do czasu coś bym chciał na nim obrobić). Natomiast powiedzmy, że film i gry spadają zupełnie na dalszy plan.
Znajdzie się coś z 24 (albo nawet nieco mniej) w tej cenie?
To jest forum poświęcone monitorom EIZO.
Jeśli więc chciałbyś tej firmy to zostaje wyłącznie:
Biurowy EV2450 1920x1080. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_ev2450.htm
Biurowy EV2455 1920x1200. http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... 55-bk.html
Półprofesjonalny CS230 1920x1080, nadaje się również do zastosowań fotograficznych, nawet lekkopółśrednio profesjonalnych. Zdecydowanie lepszy od serii EV, dzięki lepszej elektronice sterującej, fabrycznej kalibracji, równomierności. Matryca podobna do tej w EV2450.
Żaden nie nadaje się za bardzo do filmów chyba, że okazjonalnie. Będzie z pewnością znacznie lepiej niż na laptopie, ale też znacznie gorzej niż na plaźmie.
W sumie dla studenta tak niska rozdzielczość do CAD może i wystarczy. Do programowania i pisania wystarczy z pewnością.
Jeśli więc chciałbyś tej firmy to zostaje wyłącznie:
Biurowy EV2450 1920x1080. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_ev2450.htm
Biurowy EV2455 1920x1200. http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... 55-bk.html
Półprofesjonalny CS230 1920x1080, nadaje się również do zastosowań fotograficznych, nawet lekkopółśrednio profesjonalnych. Zdecydowanie lepszy od serii EV, dzięki lepszej elektronice sterującej, fabrycznej kalibracji, równomierności. Matryca podobna do tej w EV2450.
Żaden nie nadaje się za bardzo do filmów chyba, że okazjonalnie. Będzie z pewnością znacznie lepiej niż na laptopie, ale też znacznie gorzej niż na plaźmie.
W sumie dla studenta tak niska rozdzielczość do CAD może i wystarczy. Do programowania i pisania wystarczy z pewnością.
- Tom01
- Kontakt:
Koledze Zielonkowi zdecydowanie radzę dozbierać parę setek do EIZO CS230 lub NEC P232W, choć pierwszy jest wyraźnie lepszy. To zakup na lata, więc dobrze by było być z niego zadowolonym, nie kombinować z półśrodkami.
Rozdzielczość o tym kompletnie nie decyduje. W wyborze ekranu do zastosowań z kolorem, rozdzielczość jest na ostatnim miejscu. Najważniejsza jest liniowość, elastyczność ustawiania skrajów dynamiki, równomierność, gamut a dopiero później rozmiar. Przez dziesięciolecia ludzie pracowali na monitorach rozmiarowo grubo poniżej najmniejszych współczesnych i się dało. Rozdzielczość daje tylko i wyłącznie więcej miejsca, przez co nabiera trochę większego znaczenia dla programisty, projektanta (CAD). Zupełnie nie przekłada się na jakość reprodukcji, a ta właśnie jest główną potrzebną cechą przy pracy z obrazem.max pisze:ale nie będzie się nadawał do pierwszoplanowego użycia z uwagi na bardzo niską rozdzielczość.
Koledze Zielonkowi zdecydowanie radzę dozbierać parę setek do EIZO CS230 lub NEC P232W, choć pierwszy jest wyraźnie lepszy. To zakup na lata, więc dobrze by było być z niego zadowolonym, nie kombinować z półśrodkami.
To jest forum poświęcone rozwiązaniom związanym z techniką wizyjną średniej i wyższej klasy. Siłą rzeczy tematyka determinuje wąską grupę marek. Nic na razie nie wskazuje żeby się to miało zmienić. Sprzęt profesjonalny to ciężki kawałek chleba, sprzęt drogi i skomplikowany z klientela upierdliwa. Stąd, większość producentów woli klepać masówę i bić się na rynku marketingiem, nie techniką.max pisze:To jest forum poświęcone monitorom EIZO.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
W aplikacjach z grafiką wektorową, z ubogą paletą barw, np. linie w kilkunastu kolorach na czarnym lub białym tle, czarny inny tekst na białym/szarym tle, rozdzielczość i powierzchnia ma pierwszoplanowe znaczenie. Wierne odwzorowanie kolorów jest tu niemal nieistotne. Znaczenie ma jeszcze jedynie ergonomia sprzętu, wszak pracuje się na nim zwykle dość długo.
Oczywiście w fotografii jest inaczej.
zielonek430 pisze:Przede wszystkim monitor będzie potrzebny do pracy (programowanie, pisanie, CAD)
Widzę, że niestety nie ma Pan rozeznania w tym temacie. Rozumiem, że nie pracuje Pan w tym środowisku, nie moża przecież znać się na wszystkim, ale w związku z tym powinien Pan bardziej ostrożnie wyrażać swoje opinie.Tom01 pisze:Rozdzielczość o tym kompletnie nie decyduje.max pisze:ale nie będzie się nadawał do pierwszoplanowego użycia z uwagi na bardzo niską rozdzielczość.
W aplikacjach z grafiką wektorową, z ubogą paletą barw, np. linie w kilkunastu kolorach na czarnym lub białym tle, czarny inny tekst na białym/szarym tle, rozdzielczość i powierzchnia ma pierwszoplanowe znaczenie. Wierne odwzorowanie kolorów jest tu niemal nieistotne. Znaczenie ma jeszcze jedynie ergonomia sprzętu, wszak pracuje się na nim zwykle dość długo.
Oczywiście w fotografii jest inaczej.
Tom01 pisze:To jest forum poświęcone ...max pisze:To jest forum poświęcone monitorom EIZO.
Hmm. Czuję się, jakbym rozmawiał ze specjalistą od koloru u Forda: "Może Pan zamówić dowolny kolor samochodu, pod warunkiem, że jest to kolor czarny"...Tom01 pisze:Koledze Zielonkowi zdecydowanie radzę dozbierać parę setek do EIZO...
-
cz
Jakbym miał brać Forda to tylko najnowszego mondeo w kolorze ceglastym, Audi kiedyś takiego robiło(kolor)max pisze: Hmm. Czuję się, jakbym rozmawiał ze specjalistą od koloru u Forda: "Może Pan zamówić dowolny kolor samochodu, pod warunkiem, że jest to kolor czarny"...