Monitor do grafiki w sRGB
Witam serdecznie.
Szukam monitora odpowiedniego do obróbki renderów 3d w programach takich jak photoshop. Rendery po postprocesie wysyłam klientom w wersji cyfrowej, nie muszę zatem martwić się o przygotowanie pliku do wydruku.
Jakiś czas temu przez kilka dni miałem okazję pracować na monitorze Dell U2410 (o ile dobrze pamiętam nazwę), jednak bardzo widoczne zafarby na białym tle i nierównomierne podświetlanie matrycy było dla mnie nie do zaakceptowania.
Szukam więc monitora pozbawionego powyższych wad, dobrze oddającego kolor w przestrzeni sRGB.
Zastanawiam się nad monitorami NEC Multisync P242W oraz NEC Multisync PA242W, nie wiem jednak czy w przypadku pracy w sRGB warto jest dopłacać do wersji PA.
Z góry dziękuję za pomoc.
Szukam monitora odpowiedniego do obróbki renderów 3d w programach takich jak photoshop. Rendery po postprocesie wysyłam klientom w wersji cyfrowej, nie muszę zatem martwić się o przygotowanie pliku do wydruku.
Jakiś czas temu przez kilka dni miałem okazję pracować na monitorze Dell U2410 (o ile dobrze pamiętam nazwę), jednak bardzo widoczne zafarby na białym tle i nierównomierne podświetlanie matrycy było dla mnie nie do zaakceptowania.
Szukam więc monitora pozbawionego powyższych wad, dobrze oddającego kolor w przestrzeni sRGB.
Zastanawiam się nad monitorami NEC Multisync P242W oraz NEC Multisync PA242W, nie wiem jednak czy w przypadku pracy w sRGB warto jest dopłacać do wersji PA.
Z góry dziękuję za pomoc.
- NocnyJastrzab
Przy takich pracach przy się też duża przestrzeń i mała plamka. Proponuję rozważyć też NEC EA274WMi. Klarowny, neutralny i ostry obraz. Przyzwoity zakres regulacji i duży komfort pracy w różnych aplikacjach
W innym przypadku NEC P232W/P242W, EIZO CS230/CS240.
W innym przypadku NEC P232W/P242W, EIZO CS230/CS240.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Przyznam, że NEC EA274WMi wydaje się być bardzo ciekawą propozycją. Na forum znalazłem jednak informacje, że jest to raczej monitor do zastosowań domowo-biurowych, z nieidealnym odwzorowaniem barw i z pewnymi problemami przy kalibracji.
Stąd moje pytanie – czy przy pracy nad grafiką w sRGB różnica pomiędzy NEC EA274WMi i NEC Multisync P242W będzie bardzo widoczna?
Oraz wracając do monitorów NEC Multisync P242W oraz NEC Multisync PA242W, czy jako półamator-półprofesjonalista przy pracy w sRGB zauważę jakąkolwiek różnicę pomiędzy tymi monitorami?
Przyznam, że NEC EA274WMi wydaje się być bardzo ciekawą propozycją. Na forum znalazłem jednak informacje, że jest to raczej monitor do zastosowań domowo-biurowych, z nieidealnym odwzorowaniem barw i z pewnymi problemami przy kalibracji.
Stąd moje pytanie – czy przy pracy nad grafiką w sRGB różnica pomiędzy NEC EA274WMi i NEC Multisync P242W będzie bardzo widoczna?
Oraz wracając do monitorów NEC Multisync P242W oraz NEC Multisync PA242W, czy jako półamator-półprofesjonalista przy pracy w sRGB zauważę jakąkolwiek różnicę pomiędzy tymi monitorami?
Nie odpowiem na wszystkie pytania, ale tak w telegraficznym skrócie:
* z rozważań wykluczyłbym PA242W, gdyż "nieco" dopłacając, zdecydowanie lepiej kupić PA272W.
* zastanawiałbym się pomiędzy: EA274WMi, P242W, PA272W.
Modele 27" są większe i mają wyższą rozdzielczość 2560x1440, które mz. stanowi obecnie minimum do profesjonalnych zastosowań. Mają mniejszą plamkę 0,233mm, która daje ostrzejszy obraz, ale korzystne jest wówczas włączenie skalowania w Winows np. 125%.
EA jest istotnie serią biurową, da się jednak skalibrować, ale raczej przez specjalistów, dzięki 10bit 1D LUT. Elektronika sterująca monitora jest znacznie prostsza od P/PA. EA nie wspiera MultiProfilera. EA nie jest kalibrowany fabrycznie, stąd zalecana jest kalibracja przy zakupie przez fachurę. Nie posiada 3D LUT 14-16bit, a jedynie 1D LUT 10bit. Nie posiada układu wyrównującego jasność i kolory panelu.
P/PA posiada bardzo zaawansowaną elektronikę sterującą z 14-16bitową precyzją obliczeń, 3D LUT, możliwość obsługi i bardzo zaawansowanych regulacji przez MultiProfilera. Symuluje dokładnie sRGB. Posiada układ wyrównujący jasność i kolory na powierzchni panelu. Wyrównuje, występujące na każdej matrycy, nierównomierności dzięki fabrycznym pomiarom i korekcie elektronicznej: tzw. DUC/ColorComp.
PA jest dokładniej kalibrowany fabrycznie od P. PA Posiada regulację mocy podświetlenia wyskalowaną w cd/m2. P w %.
PA posiada podświetlenie szerokogamutowe na diodach GB-r LED (dioda niebieska i zielona oraz czerwony luminofor). Matryca ciekłokrystaliczna jest 8bitowa.
EA i P posiada podświetlenie wąskogamutowe diodami W-LED (dioda niebieska i zielono-żółto-czerwony luminofor). Matryca ciekłokrystaliczna jest 6bitowa. Monitor wyświetla 8bitowy obraz dzięki 2bitom FRC, czyli 6bit + 2FRC = 8bit.
Wybór jest kwestią kompromisu: ceny, wielkości i jakości.
* z rozważań wykluczyłbym PA242W, gdyż "nieco" dopłacając, zdecydowanie lepiej kupić PA272W.
* zastanawiałbym się pomiędzy: EA274WMi, P242W, PA272W.
Modele 27" są większe i mają wyższą rozdzielczość 2560x1440, które mz. stanowi obecnie minimum do profesjonalnych zastosowań. Mają mniejszą plamkę 0,233mm, która daje ostrzejszy obraz, ale korzystne jest wówczas włączenie skalowania w Winows np. 125%.
EA jest istotnie serią biurową, da się jednak skalibrować, ale raczej przez specjalistów, dzięki 10bit 1D LUT. Elektronika sterująca monitora jest znacznie prostsza od P/PA. EA nie wspiera MultiProfilera. EA nie jest kalibrowany fabrycznie, stąd zalecana jest kalibracja przy zakupie przez fachurę. Nie posiada 3D LUT 14-16bit, a jedynie 1D LUT 10bit. Nie posiada układu wyrównującego jasność i kolory panelu.
P/PA posiada bardzo zaawansowaną elektronikę sterującą z 14-16bitową precyzją obliczeń, 3D LUT, możliwość obsługi i bardzo zaawansowanych regulacji przez MultiProfilera. Symuluje dokładnie sRGB. Posiada układ wyrównujący jasność i kolory na powierzchni panelu. Wyrównuje, występujące na każdej matrycy, nierównomierności dzięki fabrycznym pomiarom i korekcie elektronicznej: tzw. DUC/ColorComp.
PA jest dokładniej kalibrowany fabrycznie od P. PA Posiada regulację mocy podświetlenia wyskalowaną w cd/m2. P w %.
PA posiada podświetlenie szerokogamutowe na diodach GB-r LED (dioda niebieska i zielona oraz czerwony luminofor). Matryca ciekłokrystaliczna jest 8bitowa.
EA i P posiada podświetlenie wąskogamutowe diodami W-LED (dioda niebieska i zielono-żółto-czerwony luminofor). Matryca ciekłokrystaliczna jest 6bitowa. Monitor wyświetla 8bitowy obraz dzięki 2bitom FRC, czyli 6bit + 2FRC = 8bit.
Wybór jest kwestią kompromisu: ceny, wielkości i jakości.
- NocnyJastrzab
Jak Pan to rozumie? Monitor pracuje w 100% przestrzeni sRGB i po kalibracji sprzętowej prezentuje przyzwoitą liniowość, bez przebarwień.enfau pisze:.. z nieidealnym odwzorowaniem barw
Problemem nie jest sam monitor, co raczej dostęp do odpowiedniego kalibratora i softu SVII. Można też próbować darmowym GammComp MD QA.enfau pisze:..i z pewnymi problemami przy kalibracji.
Być może na początku nie będzie widać. P242W, jak już @max wspomniał, ma lepszą elektronikę sterującą, będzie stabilniejszy i równiejszy pod kątem rozkładu jasności i punktu bieli. Oznacza to rzadszą potrzebą kalibracji.enfau pisze:Stąd moje pytanie – czy przy pracy nad grafiką w sRGB różnica pomiędzy NEC EA274WMi i NEC Multisync P242W będzie bardzo widoczna?
Nie wiem, czy zauważysz. Na pewno PA242W wyświetla kolory z większą precyzją, niż EA/P i jest charakteryzuje się lepszymi parametrami na starcie.enfau pisze:Oraz wracając do monitorów NEC Multisync P242W oraz NEC Multisync PA242W, czy jako półamator-półprofesjonalista przy pracy w sRGB zauważę jakąkolwiek różnicę pomiędzy tymi monitorami?
- Tom01
- Kontakt:
Podpowiem inne wyjście: EIZO CS240.
- Monitor szerokogamutowy z 3DLUT, przez co pokrywa idealnie sRGB.
- Sprzętowa kalibracja bez żadnych czarów.
- Stabilizacja podświetlenia.
- Matowa matryca.
- 5 lat gwarancji.
- Tańszy niż najbliższy konkurent NEC PA242W.
- Monitor szerokogamutowy z 3DLUT, przez co pokrywa idealnie sRGB.
- Sprzętowa kalibracja bez żadnych czarów.
- Stabilizacja podświetlenia.
- Matowa matryca.
- 5 lat gwarancji.
- Tańszy niż najbliższy konkurent NEC PA242W.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Po głębszym zastanowieniu postanowiłem ograniczyć wybór do dwóch modeli:
NEC EA274WMi oraz NEC PA272W.
Dodatkowa przestrzeń robocza oraz gęstość pikseli są bardzo kuszące. Jedyne czego się obawiam, to wielkość interfejsu niektórych programów, na które nie zadziała skalowanie w Windows.
Z powodów finansowych bliżej mi do EA274WMi, oczywiście z selekcją i kalibracją.
Zastanawiam się też, czy model PA272W nie będzie po prostu „zbyt dobry” jak na potrzeby pracy w sRGB, i poza rzadszą potrzebą kalibracji nie zauważę znaczącej różnicy.
Jak często należy kalibrować każdy z monitorów i z jakimi kosztami się to wiąże? Myślę tu o zlecaniu kalibracji specjaliście raz na jakiś czas.
Kolejne pytanie dotyczy możliwości podłączenia monitora o rozdzielczości 2560x1440 do zintegrowanej karty graficznej intel hd 4600. W internecie znalazłem informacje, że nie jest to możliwe poprzez HDMI i DVI, powinno jednak działać poprzez Display Port. Czy ktoś może potwiedzić tę informację? W mojej pracy często muszę się przełączać pomiędzy zintegrowanym i niezintegrowanym układem graficznym, dlatego też kwesta ta ma dla mnie kluczowe znaczenie.
Czy znacie może jakiś sklep w Warszawie, w którym mógłbym zobaczyć te monitory?
Po głębszym zastanowieniu postanowiłem ograniczyć wybór do dwóch modeli:
NEC EA274WMi oraz NEC PA272W.
Dodatkowa przestrzeń robocza oraz gęstość pikseli są bardzo kuszące. Jedyne czego się obawiam, to wielkość interfejsu niektórych programów, na które nie zadziała skalowanie w Windows.
Z powodów finansowych bliżej mi do EA274WMi, oczywiście z selekcją i kalibracją.
Zastanawiam się też, czy model PA272W nie będzie po prostu „zbyt dobry” jak na potrzeby pracy w sRGB, i poza rzadszą potrzebą kalibracji nie zauważę znaczącej różnicy.
Informacje te znalazłem w recenzji monitora na stronie purepc. Cytuję:Tom01 pisze:enfau napisał(a):
.. z nieidealnym odwzorowaniem barw
Jak Pan to rozumie? Monitor pracuje w 100% przestrzeni sRGB i po kalibracji sprzętowej prezentuje przyzwoitą liniowość, bez przebarwień.
Mam też pytanie dotyczące samej kalibracji, niestety trochę gubię się w zawiłościach zagadnienia. Oba monitory mają możliwość kalibracji sprzętowej, więc o ile dobrze rozumiem, w obu przypadkach do poprawnego wyświetlania obrazu w sRGB na monitorze nie będzie wymagane podpinanie żadnych profili w systemie?Analiza Skalibrowanego i oprofilowanego monitora w odniesieniu do sRGB
Wyniki pomiarów po kalibracji wyglądają bardzo ładnie, ale nie odzwierciedlają faktycznych zmian w obrazie. Gamut monitora w pełni pokrywający przestrzeń sRGB pozwala wyświetlić paletę podstawowych barw z tej przestrzeni bez przekłamań, ale mapowanie gamutu w połączeniu z mocną ingerencją krzywymi korekcyjnymi powoduje znaczące zmniejszenie ilości możliwych do wyświetlenia barw przy pracy w przestrzeni sRGB. Efekty tego dostrzeżemy oglądając obrazy zawierające "trudne" kolory i liczne przejścia barwne, o które wcale nie tak trudno nawet na zdjęciach z wakacji.
Jak często należy kalibrować każdy z monitorów i z jakimi kosztami się to wiąże? Myślę tu o zlecaniu kalibracji specjaliście raz na jakiś czas.
Kolejne pytanie dotyczy możliwości podłączenia monitora o rozdzielczości 2560x1440 do zintegrowanej karty graficznej intel hd 4600. W internecie znalazłem informacje, że nie jest to możliwe poprzez HDMI i DVI, powinno jednak działać poprzez Display Port. Czy ktoś może potwiedzić tę informację? W mojej pracy często muszę się przełączać pomiędzy zintegrowanym i niezintegrowanym układem graficznym, dlatego też kwesta ta ma dla mnie kluczowe znaczenie.
Czy znacie może jakiś sklep w Warszawie, w którym mógłbym zobaczyć te monitory?
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli mowa była o PA272W to wnioski są całkowicie fałszywe. No, chyba że ktoś go nie umie skalibrować.
Re: Monitor do grafiki w sRGB
Nie ma czegoś takiego jak "zbyt dobry".enfau pisze:Zastanawiam się też, czy model PA272W nie będzie po prostu „zbyt dobry” jak na potrzeby pracy w sRGB, i poza rzadszą potrzebą kalibracji nie zauważę znaczącej różnicy.
Matko, co za słowotok...enfau pisze: Informacje te znalazłem w recenzji monitora na stronie purepc. Cytuję:
Analiza Skalibrowanego i oprofilowanego monitora w odniesieniu do sRGB
Wyniki pomiarów po kalibracji wyglądają bardzo ładnie, ale nie odzwierciedlają faktycznych zmian w obrazie. Gamut monitora w pełni pokrywający przestrzeń sRGB pozwala wyświetlić paletę podstawowych barw z tej przestrzeni bez przekłamań, ale mapowanie gamutu w połączeniu z mocną ingerencją krzywymi korekcyjnymi powoduje znaczące zmniejszenie ilości możliwych do wyświetlenia barw przy pracy w przestrzeni sRGB. Efekty tego dostrzeżemy oglądając obrazy zawierające "trudne" kolory i liczne przejścia barwne, o które wcale nie tak trudno nawet na zdjęciach z wakacji.
Jeśli mowa była o PA272W to wnioski są całkowicie fałszywe. No, chyba że ktoś go nie umie skalibrować.
Profil jest zawsze i być musi.enfau pisze:Mam też pytanie dotyczące samej kalibracji, niestety trochę gubię się w zawiłościach zagadnienia. Oba monitory mają możliwość kalibracji sprzętowej, więc o ile dobrze rozumiem, w obu przypadkach do poprawnego wyświetlania obrazu w sRGB na monitorze nie będzie wymagane podpinanie żadnych profili w systemie?
Raz na pół roku do roku.enfau pisze:Jak często należy kalibrować każdy z monitorów i z jakimi kosztami się to wiąże? Myślę tu o zlecaniu kalibracji specjaliście raz na jakiś czas.
Możliwe to DVI w wersji DL lub DP. Na HDMI nie będzie żądanej rozdzielczości.enfau pisze:Kolejne pytanie dotyczy możliwości podłączenia monitora o rozdzielczości 2560x1440 do zintegrowanej karty graficznej intel hd 4600. W internecie znalazłem informacje, że nie jest to możliwe poprzez HDMI i DVI, powinno jednak działać poprzez Display Port. Czy ktoś może potwiedzić tę informację? W mojej pracy często muszę się przełączać pomiędzy zintegrowanym i niezintegrowanym układem graficznym, dlatego też kwesta ta ma dla mnie kluczowe znaczenie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Chodziło o EA274WMi, ale był kalibrowany programowo, a nie sprzętowo. Dobra sztuka po kalibracji sprzętowej może mieć dE < 1 i przyzwoitą liniowość, ale by to utrzymać trzeba by kalibrować średnio raz na 2-3 miesiące.enfau pisze:
Informacje te znalazłem w recenzji monitora na stronie purepc. Cytuję:
Analiza Skalibrowanego i oprofilowanego monitora w odniesieniu do sRGB
A jeśli miałby wbudowany czujnik autokorekcji?Tom01 pisze: Raz na pół roku do roku.
- NocnyJastrzab
Nie ma złotego środka ani konkretnych zaleceń. Kalibruje się jeśli zachodzi potrzeba i konieczność, np. zbyt mocne rozjazdy profilu widoczne gołym okiem, utrata profilu..
- Tom01
- Kontakt:
Latami można nie dotykać.Breathless pisze:A jeśli miałby wbudowany czujnik autokorekcji?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Wbrew temu, co znalazłem wcześniej w sieci, w opisie swojej płyty głównej znalazłem poniższe informacje:Tom01 pisze:Możliwe to DVI w wersji DL lub DP. Na HDMI nie będzie żądanej rozdzielczości.enfau pisze:Kolejne pytanie dotyczy możliwości podłączenia monitora o rozdzielczości 2560x1440 do zintegrowanej karty graficznej intel hd 4600. W internecie znalazłem informacje, że nie jest to możliwe poprzez HDMI i DVI, powinno jednak działać poprzez Display Port. Czy ktoś może potwiedzić tę informację? W mojej pracy często muszę się przełączać pomiędzy zintegrowanym i niezintegrowanym układem graficznym, dlatego też kwesta ta ma dla mnie kluczowe znaczenie.
Czy może to oznaczać, że przy wykorzystaniu odpowiedniego kabla HDMI, uzyskam rozdzielczość 2560x1600?Integrated Graphics Processor - Intel® HD Graphics support:
1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 1920x1200@60Hz
* The DVI-D port does not support D-Sub connection by adapter.
1 x HDMI port, supporting a maximum resolution of 4096x2160@24Hz or 2560x1600@60Hz
* Support for HDMI 1.4a version.
1 x DisplayPort, supporting a maximum resolution of 4096x2160@24Hz or 3840x2160@60Hz
* Support for DisplayPort 1.2 version.
Czy któryś z monitorów NEC EA274WMi, NEC Multisync P242W, EIZO CS240, NEC Multisync PA272W posiada taki czujnik?Tom01 pisze:Latami można nie dotykać.Breathless pisze:A jeśli miałby wbudowany czujnik autokorekcji?
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2015, 20:04 - czw przez enfau, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tom01
- Kontakt:
Nie. Posiadają CS230 oraz wszystkie CX i CG.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
W starym PC-cie mam (chyba już 5-letnią) kartę NVIDIA'e GeForce 9600, która według instrukcji max 2560x1600 wyciąga, ale po podłączeniu do monitora 3840x2160 działa bez problemu.
W opisie do Notebooka (NVIDIA Quadro K2000M) mam coś takiego:
"Maximum external resolution: 2560x1600 (DisplayPort)@60Hz; 2048x1536 (VGA)@75Hz; 1920x1200@60Hz"
I co ?
Też ciągnie 3840x2160 bez problemu (DisplayPort@60Hz).
Moim zdaniem jak to pisali to albo takich monitorów nie było i nie mieli jak przetestować, albo celowo zaniżają max resolution, żeby klient droższy sprzęt kupił.
Karta za 30zł spokojnie monitor 3K pociągnie (w zastosowaniach biurowych - bo w grach czy obróbce filmów procesor nie da rady uciągnąć szybkich zmian obrazu).
Podłączyłem pod ten monitor też tableta (jakiś "Intel HD Graphics Family") i też działa (i co ciekawe najlepiej z tych 3 sprzętów, bo i własną rozdzielczość ma nieco wyższą).
Pozdrawiam
Tomek
PS.: Przy okazji pozdrawiam wszystkich, bo to mój pierwszy wpis na forum.
PS.: U mnie w laptopie też jest Intel HD Graphics 4000 - ale działa tylko z wbudowanym wyświetlaczem (dla oszczędzania energii). Zewnętrzne monitory (VGA, DVI, DP tylko z NVIDIĄ).
Bzdury wierutne.enfau pisze: Wbrew temu, co znalazłem wcześniej w sieci, w opisie swojej płyty głównej znalazłem poniższe informacje:Integrated Graphics Processor - Intel® HD Graphics support:
1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 1920x1200@60Hz
W starym PC-cie mam (chyba już 5-letnią) kartę NVIDIA'e GeForce 9600, która według instrukcji max 2560x1600 wyciąga, ale po podłączeniu do monitora 3840x2160 działa bez problemu.
W opisie do Notebooka (NVIDIA Quadro K2000M) mam coś takiego:
"Maximum external resolution: 2560x1600 (DisplayPort)@60Hz; 2048x1536 (VGA)@75Hz; 1920x1200@60Hz"
I co ?
Też ciągnie 3840x2160 bez problemu (DisplayPort@60Hz).
Moim zdaniem jak to pisali to albo takich monitorów nie było i nie mieli jak przetestować, albo celowo zaniżają max resolution, żeby klient droższy sprzęt kupił.
Karta za 30zł spokojnie monitor 3K pociągnie (w zastosowaniach biurowych - bo w grach czy obróbce filmów procesor nie da rady uciągnąć szybkich zmian obrazu).
Podłączyłem pod ten monitor też tableta (jakiś "Intel HD Graphics Family") i też działa (i co ciekawe najlepiej z tych 3 sprzętów, bo i własną rozdzielczość ma nieco wyższą).
Pozdrawiam
Tomek
PS.: Przy okazji pozdrawiam wszystkich, bo to mój pierwszy wpis na forum.
PS.: U mnie w laptopie też jest Intel HD Graphics 4000 - ale działa tylko z wbudowanym wyświetlaczem (dla oszczędzania energii). Zewnętrzne monitory (VGA, DVI, DP tylko z NVIDIĄ).
Nie takie bzdury. Ograniczenie narzuca płyta główna. Przecież mowa jest o zintegrowanej grafice w procesorze.
U mnie na przykład na HD4000 nie ma możliwości uzyskać wyższej rozdzielczości niż 1920x1200.
Być może udałoby się przez HDMI wymusić to tak jak zrobiłem na notebooku, ale nie bez konsekwencji, wówczas materiału wideo oglądać się nie da.
Jest spora różnica między kartą dedykowaną a zintegrowaną gdzie wąskim gardłem dodatkowo jest właśnie płyta główna.
Więc nie można porównywać tego co uzyskujesz na dedykowanej karcie z tym co można uzyskać na HD4000 i podobnych zintegrowanych kartach.
U mnie na przykład na HD4000 nie ma możliwości uzyskać wyższej rozdzielczości niż 1920x1200.
Być może udałoby się przez HDMI wymusić to tak jak zrobiłem na notebooku, ale nie bez konsekwencji, wówczas materiału wideo oglądać się nie da.
Jest spora różnica między kartą dedykowaną a zintegrowaną gdzie wąskim gardłem dodatkowo jest właśnie płyta główna.
Więc nie można porównywać tego co uzyskujesz na dedykowanej karcie z tym co można uzyskać na HD4000 i podobnych zintegrowanych kartach.
O ile wiem ograniczeniem w przypadku kart zintegrowanych jest ograniczone pasmo wyjścia DVI Single Link.
DVI Single Link obsługuje bodaj do 1920x1200.
DVI Double Link do 2560x1600.
Dopiero zintegrowane wyjścia DisplayPort powinny zrzucać to ograniczenie, ale znajdują się na stosunkowo najnowszych płytach głównych i laptopach.
Oczywiście karty zewnętrzne mają wszsytko co trzeba: DVI DualLink i DisplayPort.
Ograniczenie nie zależy więc od układu graficznego, ilości pamięci, a niejako od rodzaju gniazda wyjściowego, które na płytach głównych zwykle ma ograniczoną przepustowość.
Dopiero zintegrowane wyjścia DisplayPort powinny zrzucać to ograniczenie, ale znajdują się na stosunkowo najnowszych płytach głównych i laptopach.
Oczywiście karty zewnętrzne mają wszsytko co trzeba: DVI DualLink i DisplayPort.
Ograniczenie nie zależy więc od układu graficznego, ilości pamięci, a niejako od rodzaju gniazda wyjściowego, które na płytach głównych zwykle ma ograniczoną przepustowość.
Bo jak pisałem wcześniej u mnie DVI obsługuje 3840x2160 (@30Hz)
Dlatego (moim zdaniem) dane katalogowe w niektórych przypadkach można między bajki włożyć.
Trzeba przetestować a nie wierzyć danym katalogowym, instrukcjom czy napisom na pudełkach.
Rozumiem że nie zawsze da się osiągnąć więcej (i u Ciebie Picasso może nie) ale czasem się jednak da.
Podałem przykład z życia: u mnie w notebooku miało nie działać (dane katalogowe) ale okazało się że jest OK (miniDP). W desktopie miało nie działać i też jest OK (DVI) - karta graficzna która teraz kosztuje 35zł na Allegro (i ani słowa w żadnej dokumentacji że pociągnie taką rozdzielczość bo jest po prostu za stara).
W tablecie też mam jakieś zintegrowane Intel HD i rozdzielczość 3840x2160@60Hz (miniDP) ciągnie bez problemu ("Extend" - 2 różne ekrany jednocześnie).
Dodałbym "@60Hz (?)"do tego ostatniego.max pisze:O ile wiem ograniczeniem w przypadku kart zintegrowanych jest ograniczone pasmo wyjścia DVI Single Link.
Bo jak pisałem wcześniej u mnie DVI obsługuje 3840x2160 (@30Hz)
Dlatego (moim zdaniem) dane katalogowe w niektórych przypadkach można między bajki włożyć.
Trzeba przetestować a nie wierzyć danym katalogowym, instrukcjom czy napisom na pudełkach.
Rozumiem że nie zawsze da się osiągnąć więcej (i u Ciebie Picasso może nie) ale czasem się jednak da.
Podałem przykład z życia: u mnie w notebooku miało nie działać (dane katalogowe) ale okazało się że jest OK (miniDP). W desktopie miało nie działać i też jest OK (DVI) - karta graficzna która teraz kosztuje 35zł na Allegro (i ani słowa w żadnej dokumentacji że pociągnie taką rozdzielczość bo jest po prostu za stara).
W tablecie też mam jakieś zintegrowane Intel HD i rozdzielczość 3840x2160@60Hz (miniDP) ciągnie bez problemu ("Extend" - 2 różne ekrany jednocześnie).
Jasne. Na każdy piksel przypada:
* 60Hz
* 24bity (8bit na każdy subpiksel).
Łatwo stąd obliczyć niezbędne pasmo np.
(Rozdzielczość w poziomie) * (Rozdzielczość w pionie) * (Głębokość bitów koloru na piksel) * (Częstotliwość odświeżania)
2560*1600 x 60Hz * 24bity = 5898240000 b/s = 5,9Gb/s
http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
* 60Hz
* 24bity (8bit na każdy subpiksel).
Łatwo stąd obliczyć niezbędne pasmo np.
(Rozdzielczość w poziomie) * (Rozdzielczość w pionie) * (Głębokość bitów koloru na piksel) * (Częstotliwość odświeżania)
2560*1600 x 60Hz * 24bity = 5898240000 b/s = 5,9Gb/s
http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
3840*2160 x 30Hz * 24bity = 5,97Gb < 7,4Gb/s dla DVI DualLink.wikipedia pisze:Maksymalna przepustowość w trybie pojedynczego kanału, osiągana przy częstotliwości zegara 165 MHz: 3,7 Gbit/s.
Maksymalna przepustowość w trybie podwójnego kanału (ograniczona przez jakość kabla): ponad 7,4 Gbit/s.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”