![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Mam nadzieję, ze w dobrym dziale piszę.Jestem studentem architektury, a do tego wnętrzarzem i grafikiem amatorem. Duuużo czasu spędzam z Archicadzie i photoshopie ( tutaj ostatnio zacząłem uprawiać digital painting, ale wiadomo dużo obróbki renderów i zdjęć -fotografia jako hobby, się robi) i oczywiście w programach typowych na archi, typu autocad, sketchup, programy renderujące oraz office i przeglądanie sieci - ogólnie bardzo dużo przed kompem siędzę >.< stąd szukam monitora dla mnie odpowiedniego.
Ostatnio trochę sobie zarobiłem, tu się coś sypnęło, jakiś grosz w lotki, no i się grosz do grosza trochę uzbierało.
Co do samego monitora to myślę, iż najlepiej 27", gdyz chwilami mój 23,6" wydaje się za mały ( nawet jak podłączam drugi monitor)
Aktualnie posiadam stacjonarke (i7-3770,gtx670 2gb ddr5, 16gb ram) z beznadziejnym monitorem od lg niby ips za 800zł (ma już ze 2 lata)
Zastanawiam się nad kilkoma opcjami:
1) sprzedaż stacjonarki + dołożenie kasy by kupić imaca 27" (przy zniżce studenckiej za ok.8700zł o specyfikacji: Czterordzeniowy procesor Intel Core i5 3,4 GHz, Turbo Boost nawet do 3,8 GHz 8 GB pamięci DDR3 SDRAM 1600 MHz — 2 x 4 GB Fusion Drive 1 TB NVIDIA GeForce GTX 775M z 2 GB pamięci GDDR5)
tu właśnie się zastanawiam czy ten all-in-one apple będzie dobrym monitorem do CADów ale i photoshopa ?? A także jak ten komputer by sobie radził z tymi programami ?
- ogólnie miałem możliwość dłuższego pobawienia się macbookiem pro 15 i zakochałem się w ekranie (retinie) i programy właśnie archicad 17, autocad 2014 i photoshop cs6 bardzo fajnie działały, jedyny minus to brak corela, acz jest on programem którego rzadko uzywam i bym wtedy myślał nad adobe illustrator, albo windzie przez parallels by mieć czasem corela... zaletą maca było przęłaczanie biurek-> w takiej opcji dwa monitory nie zawsze są potrzebne, a na windowsie moim aktualnym czasami dwa monitory to było za mało, a nie było takiego płynnego zmieniania programów... + ale i tak w tej opcji myślałem nad ewentualnym dokupieniem kiedyś jakiegos dodatkowego monitora, jak znowu się trochę zarobi ;p
2) kupno monitora: EC LED 27″ MultiSync EA274WMi i zaoszczędzenie kasy, albo np. upgrade komputera
3)niestety mniejszy monitor: Eizo CX241-BK i tu też ew. zaoszczędzenie bądź upgrade kompa
4) może macie jakieś inne pomysły? ;p
Bardzo bym prosił o pomoc, w sumie dość nagląca sprawa
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Pozdrawiam