Poszukuję monitora do pracy w domowym biurze
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Udaje, że to nie on :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
pytanie brzmi: czy w takim razie opłaca się wydać ok 500zł więcej za "lepsze wykonanie, kulturę pracy, dłuższą gwarancję i Made in Japan na pudełku." ??Tom01 pisze:Masówkę pod tytułem Benq można sobie odpuścić. Z pozostałych dwóch, w przypadku EV2736W dopłaca się za lepsze wykonanie, kulturę pracy, dłuższą gwarancję i Made in Japan na pudełku.
sęk w tym, że nie jestem w stanie; bo o ile gwarancja i "made in japan" ogarniam, to wykonanie i kulturę pracy sprawdzić nie mogę; więc czekam na podpowiedziTom01 pisze:Na to pytanie musi Pan sam sobie odpowiedzieć.
odpowiedź na poziomie, dziękuję.czuk pisze:Warto
Hmm, wydawało mi się, ze tylko EV2336 jest na PLS, a większe na IPS LGD. Tak czy siak, PLS srebrzy praktycznie tak samo jak IPS.max pisze:* EIZO EV, dzięki matrycy PLS, trochę mniej srebrzy (połyskuje na czerni przy obserwacji ekranu pod kątem).
dzięki wielkie za odpowiedź, nareszcie coś konkretnegomax pisze:Bo odpowiedź jest dość trudna. Jeśli nikt nie chce, to może ja spróbuję.
Monitory te (EIZO EV2736W i NEC EA274WMi) za wiele się od siebie nie różnią.
Skoncentrowałbym się więc na drobnych różnicach między tymi monitorami:
* NEC ma bardziej gładką powłokę rozpraszającą, dającą klarowniejszy obraz o wizualnie wyższym kontraście.
* EIZO jest troszkę bardziej matowy, dzięki czemu lepiej rozprasza odbicia w jasnym otoczeniu.
* NECa EA można skalibrować sprzętowo do sRGB, ale tylko przez fachowca z odpowiednim oprogramowaniem i sprzętem, co poprawia własności sprzętu.
* EIZO nie da się kalibrować sprzętowo.
* EIZO EV, dzięki matrycy PLS, trochę mniej srebrzy (połyskuje na czerni przy obserwacji ekranu pod kątem).
* NEC ma wyższą częstotliwość PWM, ok. 20.000Hz
* EIZO ma "hybrydową" metodę regulacji mocy podświetlenia, łączącą regulację prądu i napięcia z PWM o niskiej częstotliwości 200Hz.
PS. W najnowszej odsłonie monitorów EV (czyli EV2450 i EV2455) podniesiono tą częstotliwość do 18.000Hz. Niestety w EV2736W jest jeszcze 200Hz.
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... fs-bk.html
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_ev2736w.htm
Niestety brak odpowiadających testów NEC EA274WMi.
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1288
czyli polecasz jakiegoś Samsunga od EZIO i NEC ? jakiś konkretny model ?Tom01 pisze:PLS-y od Samsunga są wyraźnie lepsze, równiejsze i nieco mniej srebrzą, nawet bez OCF, niż IPS od LGD. W EV2736W są montowane dwie matryce, zależnie od partii produkcyjnej. Była nawet wersja z OCF. Biały kruk.
Mówię o matrycach produkcji Samsunga. Proszę nie mylić z monitorami Samsung. Albo statkami produkowanymi w stoczni Samsunga. To są osobne firmy, tylko mają wspólnego właściciela. Samsung, obok LG Display, jest jednym z dwóch największych światowych dostawców matryc, wykorzystywanych przez wszystkich producentów monitorów.parasite pisze:czyli polecasz jakiegoś Samsunga od EZIO i NEC ? jakiś konkretny model ?
Trudno powiedzieć. Pewnie nie, ale nie można tego wykluczyć. Myślę, że nie bez powodu podniesiono tą częstotliwość 90x, z 200Hz na 18.000Hz. Częstotliwości powyżej 1.000Hz eliminują wszelkie szanse na zaobserwowanie migotania. Natomiast przy 200Hz, machając ołówkiem przed monitorem, da się zobaczyć, że monitor mruga. Patrząc bez tych zabiegów nie da się tego dostrzec. Kwestią nie do końca wyjaśnioną jest, czy może to wpływać na zmęczenie. Jedni mówią, że nie. Producenci zaś podnoszą te częstotliwości 100x, żeby wyeliminować jakiekolwiek podejrzenia.parasite pisze:czy odczuję różnicę ( rozumiem, że chodzi o zmniejszenie zmęczenia oczu ) pomiędzy nawet tymi 200Hz z EZIO, a brakiem takowych w NEC ??
Jeśli zrezygnujemy z "hybrydowej" przetwornicy, maleje użyteczny zakres regulacji.max pisze:o tyle przy 9.000Hz, 18.000Hz, 20.000Hz itp. nie ma to moim zdaniem kompletnie żadnego znaczenia.
korzystasz z tego monitora, czy po prostu słyszałeś / przeczytałeś taką opinię ?czuk pisze:NEC EA274Wmi najlepsza opcja rozmiar jakość cena
To ciekawe, bo widziałem EV2336 w sklepie i nawet w jego oświetleniu było widać srebrzenie po rogach na tej niewielkiej powierzchni.Tom01 pisze:PLS-y od Samsunga są wyraźnie lepsze, równiejsze i nieco mniej srebrzą, nawet bez OCF, niż IPS od LGD. W EV2736W są montowane dwie matryce, zależnie od partii produkcyjnej. Była nawet wersja z OCF. Biały kruk.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość