Praca na 2 monitorach - z LG 24" na Eizo lub Nec 27"

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
karolski_tomasz

Praca na 2 monitorach - z LG 24" na Eizo lub Nec 27"

26 stycznia 2015, 21:35 - pn

witam szanownych forumowiczów :)

jest to mój pierwszy post na tym forum choć czytuję je od ponad 2 miesięcy.

Zajmuję się projektowaniem stron internetowych, oraz fotografią.

Jakiś czas temu postanowiłem sukcesywnie inwestować w sprzęt na którym pracuję i tak 2 lata temu uruchomiłem leasing na sprzęt fotograficzny, który właśnie mi się kończy postanowiłem więc teraz zainwestować przede wszystkim w 2 monitory 27" oraz dodatkowo w jeszcze jedną puszkę może obiektyw i może drukarkę. I tutaj zaczynają się moje wątpliwości, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać :)

więc do rzeczy.
- Monitory:
Obecnie pracuję na 2 monitorach 24" LG W2453TQ i nie wyobrażam sobie pracy już na jednym monitorze, na samym początku interesowania monitorami z tak zwanej półki pro :) zainteresował mnie model EIZO FlexScan EV2736W co przy jego cenie za 2 sztuki daje mi kwotę około 6200zł. Jednak trafieniu na to forum dostałem kubeł zimnej wody i okazało się, że modele nad którymi powinienem się zastanawiać to NEC Multisync PA272W-BK oraz EIZO ColorEdge CX271 + ColorNavigator, różnica cenowa przy jednym monitorze może nie jest aż taka duża ale biorąc pod uwagę kupno 2 sztuk to różnica robi się już spora, NEC 2x4600=9200zł, Eizo 2x5600=11200zł to już nam się robi 2000zł różnicy.

teraz moje pytanie do was weźcie pod uwagę to że pracuję teraz na monitorach TN z półki 500zł za sztukę,
1. Czy warto się przesiadać z tego co mam na cokolwiek z tej listy 3 monitorów?
2. Czy mam brać pod uwagę EV2736W? jeśli tak to różnica cenowa między tymi droższymi a EV będzie jeszcze bardziej miażdżąca.
3. Czy jeśli bym się zdecydował na te droższe modele to czy zauważalna będzie dla mnie różnica między CX271 i PA272W?

proszę spójrzcie przez mój pryzmat totalnego laika w tym zagadnieniu i od razu mówię nie mam szans zobaczenia i porównania monitorów na żywo, od mojego miejsca zamieszkania wszędzie daleko :)

- Aparat i obiektyw - tu jestem pewien więc pomocy nie potrzebuję.

- Drukarka
1.Zastanawiam się czy inwestować w drukarkę a jeśli tak to jaką, czy przesadą było by kupienie Epsona Stylus Pro 3880, czy może jednak się zastanawiać nad L800 lub R2000 a może odpuścić sobie w ogóle drukarkę i skupić się nad dobrym fotolabem?
2. Jak przedstawiają się koszty wydruku powiedzmy zdjęcia A4 w tych dwóch drukarkach?

biorąc pod uwagę wszystkie koszty każde zaoszczędzone pieniążki z różnic cenowych będą na wagę złota, ponieważ będą realnie przekładać się na koszt miesięczny raty leasingowej.

pozdrawiam serdecznie
Tomasz Karolski
cz
czuk

Re: Praca na 2 monitorach - z LG 24" na Eizo lub Nec 27"

27 stycznia 2015, 07:41 - wt

Oczywiście ,że warto jak masz TN to różnica będzie zauważalna,propozycje... SERIA Eizo 27EV ,NEC EA27 .Chyba ,że spisz na pieniądzach to wtedy wyższe modele CX .PA,osobiście poczekałbym na 4K
Awatar użytkownika
max

27 stycznia 2015, 09:11 - wt

W celu redukcji kosztów i zachowania możliwie wysokiej jakości proponuję rozważyć wybór:
1) NEC PA272W - jako monitor główny.
2) NEC EA274WMi - jako monitor pomocniczy (+ kalibracja).

lub

1) EIZO CX271 - jako monitor główny.
2) EIZO EV2736W - jako monitor pomocniczy.

Ewentualnie:
1) NEC PA272W lub EIZO CX271 - jako monitor główny.
2) Posiadany obecnie - jako monitor pomocniczy.

Jeśli ma być taniej:
1) 2x NEC EA274WMi skalibrowany przed wysyłką.

Jeśli ma być najtaniej:
1) NEC EA274WMi skalibrowany przed wysyłką
2) Obecny jako pomocniczy.

Pewnie można wymyślić jeszcze kilka kombinacji alpejskich (lub norweskich).
GrzesiekR

27 stycznia 2015, 09:44 - wt

max pisze:Pewnie można wymyślić jeszcze kilka kombinacji alpejskich (lub norweskich).
Raczej chińsko-japońskich ;)
karolski_tomasz

27 stycznia 2015, 17:02 - wt

czuk pisze:Oczywiście ,że warto jak masz TN to różnica będzie zauważalna,propozycje... SERIA Eizo 27EV ,NEC EA27 .Chyba ,że spisz na pieniądzach to wtedy wyższe modele CX .PA,osobiście poczekałbym na 4K
na pieniądzach nie śpię choć bym chciał (ale wtedy nie miałbym problemu z wyborem :)) ale wyznaję zasadę że jak już inwestuję w coś duże pieniądze to wolę wydać z głową i na sprzęt który naprawdę na to zasługuje. O Eizo EV27.. i Nec EA27.. naczytałem się na forum, że jednak nie bardzo dla fotografa, choć Mastiff w swoim sklepie Eizo EV27.. ma przypisane do fotograficznych.

czekać na 4K tylko ile czasu i jaka będzie cena :)

max pisze:W celu redukcji kosztów i zachowania możliwie wysokiej jakości proponuję rozważyć wybór:

lub

Ewentualnie:

Jeśli ma być taniej:

Jeśli ma być najtaniej:
1) NEC EA274WMi skalibrowany przed wysyłką
2) Obecny jako pomocniczy.

dziękuję za zainteresowanie, choć przyznam szczerze, że wolę już kupować dwa takie same modele z uwagi na to iż pracuję na 2 monitorach jednocześnie, i jeśli chodzi o zdjęcia używam Lightrooma i w karcie Library na pierwszym monitorze mam podgląd miniatur i narzędzia a na drugim podgląd wybranego zdjęcia a w Development mam na pierwszym narzędzia podgląd małego zdjęcia a na drugim monitorze podgląda dużego zdjęcia.

Przy pracy nad stronami często mam otwarte okno przeglądarki na jednym monitorze a na drugim firebug, filezilla, notepa++ do tego odpalony klient poczty itd itp,
Przy pracy w Photoshopie na jednym monitorze narzędzia i obszar główny a na drugim inne pliki psd do kopiowania styli, warstw itd. lub podglądu,
Przy pracy w Windzie takie rzeczy jak przeciąganie po między monitorami kopiowania z folderu do folderu i jeszcze wiele wiele możliwości bez których kilka lat temu żyłem bez problemu, a teraz nie wyobrażam sobie pracy na jednym monitorze,

więc jak widać z opisu pracuję w większości czasu na obu monitorach praktycznie jednocześnie (bo nie ma możliwości patrzenia na dwa w tym samym czasie) i dlatego wolę aby były to monitory jednej marki i tego samego modelu. :)
Awatar użytkownika
max

27 stycznia 2015, 19:23 - wt

Wolisz dobrze, tylko trza worek kasiorki szykować.

Zostaje więc 2x
NEC PA272W lub
EIZO CX271.

Są tematy poświęcone tym monitorom z osobna. Trza poczytać.

Ja rozważyłbym jeszcze 1x NEC PA322UHD. Tylko pikselki malutkie, co może być jednocześnie zaletą i wadą.
karolski_tomasz

06 lutego 2015, 17:16 - pt

max pisze:Wolisz dobrze, tylko trza worek kasiorki szykować.

Zostaje więc 2x
NEC PA272W lub
EIZO CX271.

Są tematy poświęcone tym monitorom z osobna. Trza poczytać.

Ja rozważyłbym jeszcze 1x NEC PA322UHD. Tylko pikselki malutkie, co może być jednocześnie zaletą i wadą.
dzięki max, 32" odpada,
poczytać poczytałem o tych monitorach i to dosyć dużo tutaj na forum :) jednak to nie rozwiewa moich wątpliwości,
na youtube znalazłem 3 filmiki pokazujące świecenie matryc w tych trzech modelach i co ciekawe PA272W świeci mocniej niż EV2736W przynajmniej tak to wygląda na tych filmikach, a porównanie mam bo puszczam obydwa na na dwóch monitorach jednocześnie screen w załączniku, a CX271 zupełnie odstaje ze świeceniem od podanych wyżej modeli, poniżej linki do filmików:
https://www.youtube.com/watch?v=ChfSR-Nw0cM - PA272W
https://www.youtube.com/watch?v=SwvIHP13JzA - EV2736W
https://www.youtube.com/watch?v=mombecZi8X0 - CX271
Załączniki
glow.jpg
glow.jpg (769.23 KiB) Przejrzano 3451 razy
Awatar użytkownika
max

06 lutego 2015, 20:44 - pt

CX271 jako jedyny z tej trójki ma folię tzw. OCF, zwaną też filtrem retardacji optycznej, zwaną też ćwierćfalówką. Jej zadaniem jest właśnie redukcja tzw. "srebrzenia" pod kątem, bo tak to się nazywa. Jeśli chodzi o sam obraz to praktycznie jedyna różnica między tymi monitorami (CX271 i PA272W), ale dla niektórych istotna. O ile mi wiadomo, reszta matrycy jest taka sama (ten sam producent).
Aha. Jest jeszcze minimalna różnica wykończenia powierzchni matrycy.
cz
czuk

07 lutego 2015, 06:15 - sob

max pisze:Wolisz dobrze, tylko trza worek kasiorki szykować.Powiem ,że niedługo to będzie technologia ogólno dostępna

Jak to usuwasz
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2015, 06:30 - sob przez czuk, łącznie zmieniany 1 raz.
cz
czuk

07 lutego 2015, 06:20 - sob

max pisze:Wolisz dobrze, tylko trza worek kasiorki szykować.
I ta technologia będzie ogólnodostępna
Awatar użytkownika
max

07 lutego 2015, 10:41 - sob

Czuk :!: Jak z taką składnią udaje Ci się zalogować na forum? :shock:
cz
czuk

07 lutego 2015, 11:33 - sob

Jak widzę twoje okulary :shock: to mnie mobilizuje, ale jeszcze jakoś trafiam w literki..
cz
czuk

07 lutego 2015, 14:13 - sob

karolski_tomasz pisze:
czuk pisze:Oczywiście ,że warto jak masz TN to różnica będzie zauważalna,propozycje... SERIA Eizo 27EV ,NEC EA27 .Chyba ,że spisz na pieniądzach to wtedy wyższe modele CX .PA,osobiście poczekałbym na 4K
na pieniądzach nie śpię choć bym chciał (ale wtedy nie miałbym problemu z wyborem :)) ale wyznaję zasadę że jak już inwestuję w coś duże pieniądze to wolę wydać z głową i na sprzęt który naprawdę na to zasługuje. O Eizo EV27.. i Nec EA27.. naczytałem się na forum, że jednak nie bardzo dla fotografa, choć Mastiff w swoim sklepie Eizo EV27.. ma przypisane do fotograficznych.

czekać na 4K tylko ile czasu i jaka będzie cena :)

max pisze:W celu redukcji kosztów i zachowania możliwie wysokiej jakości proponuję rozważyć wybór:

lub

Ewentualnie:

Jeśli ma być taniej:

Jeśli ma być najtaniej:

dziękuję za zainteresowanie, choć przyznam szczerze, że wolę już kupować dwa takie same modele z uwagi na to iż pracuję na 2 monitorach jednocześnie, i jeśli chodzi o zdjęcia używam Lightrooma i w karcie Library na pierwszym monitorze mam podgląd miniatur i narzędzia a na drugim podgląd wybranego zdjęcia a w Development mam na pierwszym narzędzia podgląd małego zdjęcia a na drugim monitorze podgląda dużego zdjęcia.

Przy pracy nad stronami często mam otwarte okno przeglądarki na jednym monitorze a na drugim firebug, filezilla, notepa++ do tego odpalony klient poczty itd itp,
Przy pracy w Photoshopie na jednym monitorze narzędzia i obszar główny a na drugim inne pliki psd do kopiowania styli, warstw itd. lub podglądu,
Przy pracy w Windzie takie rzeczy jak przeciąganie po między monitorami kopiowania z folderu do folderu i jeszcze wiele wiele możliwości bez których kilka lat temu żyłem bez problemu, a teraz nie wyobrażam sobie pracy na jednym monitorze,

więc jak widać z opisu pracuję w większości czasu na obu monitorach praktycznie jednocześnie (bo nie ma możliwości patrzenia na dwa w tym samym czasie) i dlatego wolę aby były to monitory jednej marki i tego samego modelu. :)
To weż sobie NEC EA274WMi+NEC PA272,lub Eizo EV2736+Eizo CX272 ,jak porzebujesz dwóch monitorów, tylko na co Cię stać
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 lutego 2015, 12:28 - ndz

max pisze:Jeśli chodzi o sam obraz to praktycznie jedyna różnica między tymi monitorami (CX271 i PA272W), ale dla niektórych istotna.
Różnic jest więcej:
- Normalna, bez kombinacji, kalibracja sprzętowa - na korzyść CX.
- Wbudowany czujnik autokorekcyjny - na korzyść CX.
- Cieńsze ramki - na korzyść PA.

Poza cechami bezpośrednio związanymi z obrazem:
- Dłuższa gwarancja - na korzyść CX.
- Lepsze normy dotyczące wad pikseli - na korzyść CX.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Werwik

12 lutego 2015, 09:36 - czw

Rozumiem że np, Ty czy Czornyj NECa kalibrujecie bo soft macie :) Więc to chyba pomijalna wada? :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 lutego 2015, 10:06 - czw

Oczywiście. Wyspecjalizowane firmy mają narzędzia do kalibracji nawet polana brzozowego, ale nie o to chodzi. Kwestia co dostajemy jako klient za jakie pieniądze.
Tom01

monitory.mastiff.pl

karolski_tomasz

12 lutego 2015, 10:18 - czw

max pisze:CX271 jako jedyny z tej trójki ma folię tzw. OCF, zwaną też filtrem retardacji optycznej, zwaną też ćwierćfalówką. Jej zadaniem jest właśnie redukcja tzw. "srebrzenia" pod kątem, bo tak to się nazywa. Jeśli chodzi o sam obraz to praktycznie jedyna różnica między tymi monitorami (CX271 i PA272W), ale dla niektórych istotna. O ile mi wiadomo, reszta matrycy jest taka sama (ten sam producent).
Aha. Jest jeszcze minimalna różnica wykończenia powierzchni matrycy.
dzięki za informację,
czuk pisze:...To weż sobie NEC EA274WMi+NEC PA272,lub Eizo EV2736+Eizo CX272 ,jak porzebujesz dwóch monitorów, tylko na co Cię stać
na co stać to pojęcie względne jak się inwestuje w siebie i rozkłada na raty,
Tom01 pisze:
max pisze:Jeśli chodzi o sam obraz to praktycznie jedyna różnica między tymi monitorami (CX271 i PA272W), ale dla niektórych istotna.
Różnic jest więcej:
- Normalna, bez kombinacji, kalibracja sprzętowa - na korzyść CX.
- Wbudowany czujnik autokorekcyjny - na korzyść CX.
- Cieńsze ramki - na korzyść PA.

Poza cechami bezpośrednio związanymi z obrazem:
- Dłuższa gwarancja - na korzyść CX.
- Lepsze normy dotyczące wad pikseli - na korzyść CX.
dziękuję za informację, skłaniam się w swojej decyzji na 2x CX271, ale też jeszcze nie daje mi spokoju 2x PA272W, i tutaj jest ta kwestia na co cię stać :) bo jeśli rozpatrując te dwa modele nie było by jakiejś zauważalnej różnicy w odbiorze to zdecydował bym się na PA272W a pozostałą kwotę przeznaczył na dodatki foto, a tak jestem 60% na CX i 40% na PA.

dodam jeszcze tylko, że pracuję w domu i w ciągu dnia to ok oświetlenie jest w miarę ok, ale zmienia się postać rzeczy wieczorem, kiedy to domownicy idą wcześniej spać bo tego wymaga życie praca szkoła itd, i muszę zgasić lub przygasić światło, i nie ma szans na zamontowanie pro oświetlenia, przynajmniej prze jeszcze 2-3 lata do czasu zmiany mieszkania.

więc jeszcze jedno pytanie w nocy który z tych modeli będzie bardziej komfortowy? ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 lutego 2015, 10:40 - czw

karolski_tomasz pisze:zmienia się postać rzeczy wieczorem, kiedy to domownicy idą wcześniej spać bo tego wymaga życie praca szkoła itd, i muszę zgasić lub przygasić światło, i nie ma szans na zamontowanie pro oświetlenia, przynajmniej prze jeszcze 2-3 lata do czasu zmiany mieszkania.

więc jeszcze jedno pytanie w nocy który z tych modeli będzie bardziej komfortowy? ;)
Monitor z OCF i bez wieczorem wygląda tak:

Tom01

monitory.mastiff.pl

karolski_tomasz

12 lutego 2015, 11:30 - czw

dzięki Tomasz, przewaga w moim odczuciu jeszcze bardziej wzrosła na korzyść CX,

szkoda tylko, że ode mnie do dużych miast jest spora odległość i ciężko się wybrać aby jeszcze organoleptycznie na te monitory popatrzeć, ale chyba czas się zdecydować.
Awatar użytkownika
max

12 lutego 2015, 11:34 - czw

karolski_tomasz pisze:ale chyba czas się zdecydować.
Dobry pomysł. Proszę też zwrócić uwagę, czy coś nie będzie przeszkadzać.

http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=33&t=2104&start=0

Wróć do „Zastosowania zawodowe”