A co z 4K?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
maciekkk
Kontakt:

A co z 4K?

13 czerwca 2014, 19:16 - pt

Witam.
Na wstepie chcialbym podziekowac, za nieprawdopodobnie bogate kompendium wiedzy o monitorach, jestem pod wrazeniem :)
Poszukuje wlasnie monitora do pracy ze zdjeciami (LightRoom 5, pliki RAW z Canona 6D, kalibrowane X-Rite Color Checkerem Passport). Chcialbym kupic sprzet na najblizszych pare lat, niekoniecznie najtanszy, za to o duzej rozdzielczosci. Obecnie w pracy korzystam z iMaca 27" i dobrze mi sie pracuje w rozdzielczosc 1440p. Jednak zastanawiam sie czy jest sens kupowac monitor 2560x1440 lub 1600 (odpowiednio 27 lub 30") czy lepiej od razu 4K. Nie mialem jeszcze przyjemnosci korzystac z wyswietlacza 4K, ale kilka modeli widzialem w internecie w atrakcyjnych cenach.

Monitor ma w pierwszej kolejnosci zastapic mi wyswietlacz domowego komputera - MacBooka Pro 17" (mid 2010), ktory niestety nie obslugiwal jeszcze 4K, ale sprzet sie starzeje i predzej czy pozniej zastapi go nowy laptop lub PC (Hackintosh), ktory bedzie juz kompatybilny z 4K. Czy wsrod monitorow 4K sa jakies godne umieszczenia na powyzszej liscie czy to raczej sprzet dla graczy i gadzeciarzy, a nie fotografow?

Z jednej strony nie chce isc na kompromisy (a wszystko wskazuje na to, ze albo rozdzielczosc, albo wierne kolory), ale czytalem gdzies, ze na macu nie bede w stanie wycisnac wszystkiego co sie da z drogiego monitora o szerokim gamucie, bo karta graficzna nie pracuje w 10bitach. Jak wyglada kwestia kalibrowania takiego monitora na macu i czy ma to sens by kupowac np NECa 30" w wersji SV czy lepiej zaoszczedzic i kupic wersje PV? Nie udalo mi sie znalezc profesjonalnego monitora 4K z kalibratorem i hoodem, ale nie wiem czy takiego wlasnie potrzebuje, bo w porownaniu z laptopem kazdy wspolczesny monitor z gornej polki bedzie usprawnieniem. I ostatnie pytanie, czy lepiej kupic tanszy monitor i kalibrator (i kalibrowac go regularnie) czy drozszy monitor, ale bez kalibratora? Jakkolwiek nie ustalilem jeszcze budzetu na ten zakup, to jednak nie chce za duzo wydawac, bo w planach mam rownie kosztowny upgrade komputera.

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: A co z 4K?

13 czerwca 2014, 21:02 - pt

Pierwsza i zasadnicza sprawa. Nie ma jeszcze dostępnych zawodowych monitorów 4K do foto.

PS. Nie 1440p tylko 2560x1440. To nie telewizja, nie ma w monitorach "p" czyli progresywnego skanowania.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
maciekkk
Kontakt:

14 czerwca 2014, 02:28 - sob

Dzieki za szybka odpowiedz.
Ciekaw jestem czy mozliwe, ze beda takie fotograficzne 4K w niedalekiej przyszlosci, czy ta technologia daje taka mozliwosc. Faktycznie nawet ten drogi 32" Sharp http://store.apple.com/uk/product/HD971 ... ed-monitor nie ma kalibratora. Czy bede w stanie wykorzystac na macu szerszy gamut czy to bez znaczenia? Roznica w cenie miedzy 30" NEC PV i SV jest niebagatelna i glupio byloby przeplacac.

PS: Nie znam sie, napisalem 1440p podazajac za konwencja, np. tu: http://hometheaterreview.com/1440p-video/ i tu: http://www.wisegeek.com/what-is-1440p.htm
Na moj rozum to w monitorach jest wlasnie tylko prograsywne skanowanie, zas nie ma interlace'u.

Pzdr. Maciek
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

14 czerwca 2014, 16:16 - sob

W chwili obecnej dostępny jest NEC EA244UHD, to jak najbardziej zawodowy monitor o świetnej jakości i dużych możliwościach. Niebawem do oferty trafi PA322UHD, ale ten będzie kosztował całkiem sporo. Monitor 4K w fotografii to bajka - wreszcie na ekranie jest tyle detalu, co na odbitce, można b. dokładnie kontrolować ostrzenie i odszumianie.

Oczywiście PA272W i PA302W to również genialne monitory, sam pracuję na trzydziestce i nie uznaję mniejszych wyświetlaczy. W przypadku trzydziechy jest w tej chwili fajna promocja - do PA302W dołączona gratis jest osłona (taka, jak w SpectraView Reference), która normalnie kosztuje tysiaka.
raptor88

14 czerwca 2014, 16:42 - sob

W jakiej cenie chodzą PA302W w Krakowie? Patrzyłem u Toma01 w Mastiffie i jest cena 9 200 zł.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

15 czerwca 2014, 00:08 - ndz

Moze by trafil taniej albo przynajmniej za tyle samo. Jakby co zapraszam na priv
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
maciekkk
Kontakt:

15 czerwca 2014, 14:31 - ndz

Znalazlem recenzje tego NECa. Gdyby mial 32" to bym sprzedal nerke by go miec ;)
http://diglloyd.com/articles/Recommende ... 44UHD.html
Pzdr. Maciek
---
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

15 czerwca 2014, 16:28 - ndz

32-ka 4K (PA322UHD) w przyszłym tygodniu stanie na moim biurku :twisted: Dam znać jak to maleństwo pocina :D
misiekkb

15 czerwca 2014, 16:50 - ndz

Czornyj a jak się ma EA244UHD do PA272 jeśli chodzi o liniowość i kolory?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

15 czerwca 2014, 17:00 - ndz

Mocno zbliżone - nie miałem czasu dokonać drobiazgowych testów, ale monitor ma wszelkie dane po temu, by wykorzystywać go w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu koloru. EA244UHD jest ciut przymały i trochę anemiczny, ale ta rozdziałka po prostu zryła mi psychę. Niby przyzwyczaiła mnie już do tego Retina w MBP, ale ten sam efekt na większej powierzchni ma inną wymowę. Człowiek po przesiadce na 4K czuje się jak po laserowej korekcie wady wzroku, nagle wszystkie zdjęcia i projekty wyglądają inaczej...
misiekkb

15 czerwca 2014, 17:06 - ndz

Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli komuś nie będzie przeszkadzało brak MP i jego sprzęt obsłuży natywną rozdzielczość to będzie dla niego bardzo dobry sprzęt z dużym obszarem roboczym.
maciekkk
Kontakt:

08 grudnia 2014, 18:34 - pn

Mialem ostatnio okazje porownac kilka monitorow side-by-side w tym:

27" NEC Specra View 272 (nie reference)
27" EIZO CX-271
24" EIZO CG-247 (z kapturem wygladal dostojnie)
24" NEC EA244UHD

Rozmawialem z przedstawicielem EIZO oraz gosciem z X-Rite, ktory prywatnie posiada 27" NECa i obaj wybili mi z glowy 4K. Dlaczego?
Pokazali mi to samo zdjecie na kazdym z ww. monitorow. Okazalo sie, ze do obrobki zdjec, najlepiej sprawdza sie (o dziwo) 24" full HD, zas najgorzej wlasnie UHD (szczegolnie w 24" opakowaniu). Nie mialem niestety okazji zobaczyc nowego 32" NECa UHD, ale jego cena i tak bedzie zaporowa (mowimy o przedziale £2000-3000 + VAT), wiec moze nawet lepiej, ze go jeszcze nie mieli ;)

Zanim ktos zapyta "ale jak to?", spiesze z wyjasnieniem. W przypadku retuszu zdjec (szczegolnie portretowych), wazny jest detal. Pracujac nad tekstura, warto miec wieksze "powiekszenie", zeby widziec co sie robi. Wyswietlajac obraz bez skalowania (przeklaman) czyli w skali 1:1, na 24" w rozdzielczosci 1920x1200 obraz jest najwiekszy, ze wzgledu na rozdzielczosc optyczna monitora (najmniejsze DPI). Mozna komfortowo pracowac bez powiekszenia zdjecia, w natywnej rozdzielczosci. Najgorzej wyglada to w przypadku 4K, gdyz cala fotografia (lub prawie cala w zaleznosci od rozdzielczosci aparatu) miesci sie na ekranie w skali 1:1, wiec zeby pracowac nad detalem trzeba przykleic twarz do matrycy albo powiekszyc obraz. To powiekszenie wprowadza rozmycie, a wiec jak na ironie pogarsza detale w tym bardzo ostrym monitorze. W praktyce przypomina to wyswietlanie mniejszej rozdzielczosci niz natywna i zeby otrzymac taka sama wielkosc podgladu jak na monitorze fullHD, trzeba az 4 krotnie przeskalowac obraz (co wynika wprost z tego ze UHD jest dokladnie 4 razy gesciejsze niz FullHD).

To niby jest oczywiste, ale nie myslalem o tym wczesniej i uwazalem, ze wiecej pikseli, znaczy wieksza rozdzielczosc i co za tym idzie obszar roboczy. Wiecej = lepiej, mniej = gorzej. Podobnie z fizyczna wielkoscia i gestoscia pikseli. Nauczony tym jak w tabletach i smatrfonach wyglada wyscig pikseli, prawie dalem sie zlapac w marketingowe sidla.

Roznica miedzy 24 a 27 cali nie jest juz tak dramatyczna i moim zdaniem 27 jest bardziej uniwersalne, szczegolnie podczas pracy na dwoch zdjeciach jednoczesnie. Ja ostatecznie zdecydowalem sie na EIZO CG-277-BK + i1DisplayPro, ktorym skalibrowalem juz iMaca, laptopa, tablet i telefon. Na monitor niestety jeszcze czekam.

Wydaje mi sie, ze idealnym zestawieniem byloby stanowisko dwumonitorowe z 24" UHD + 24" FullHD, tudziez nowy iMac Retina 5K + 27" drugi monitor w rozdzielczosci 2560x1440. Na gestym monitorze mozna wtedy robic selekcje zdjec, a na drugim obrobke. Moze za jakis czas wymienie iMaca i sprawdze to w praktyce :)

Dziekuje raz jeszcze za wszystkie informacje, ktore tu znalazlem. Bardzo mi pomogliscie :)
Pzdr. Maciek
---
Werwik

12 lutego 2015, 17:55 - czw

Przy okazji usłyszałem, że w maju ma być EIZO CG 4k 24' zapewne 12000 + . Cena tego nowego bydlaka 31.5" jak pamiętam wielkość @ 4K pod 20 000 :D Więc czar pryska haha
g88

13 lutego 2015, 13:51 - pt

Canon wypuszcza 50Mpix matryce więc 4K Wtedy będzie miało sens. Zgadzam się z przedmówcą, na Retinie mam kosmiczną rozdzielczość ale muszę powiększyć zdjęcie do 300% żeby coś zobaczyć, na 24" Eizo w 100% powiększeniu mam widoczny detal i obraz ostry jak brzytwa ;)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 lutego 2015, 14:01 - pt

4 piksele monitora UHD odpowiadają jednemu pikselowi FHD - czy naprawdę uważacie że to taki kosmiczny problemu oglądać zdjęcie w PS na powiększeniu 200% zamiast 100%? :lol:

Na jaką chujnię ktoś miałby skalować obraz????

A jeśli już miałby dlaczegoś skalować - nawet photoshopowi imbecyle wiedzą, że interpolowanie metodą nearest neighbourhood (najbliższe sąsiedztwo) zamiast bicubic (dwusześcienna) nie powoduje zmiękczenia obrazu.
maciekkk
Kontakt:

13 lutego 2015, 16:13 - pt

Czornyj pisze:4 piksele monitora UHD odpowiadają jednemu pikselowi FHD - czy naprawdę uważacie że to taki kosmiczny problemu oglądać zdjęcie w PS na powiększeniu 200% zamiast 100%? :lol:

Na jaką chujnię ktoś miałby skalować obraz????

A jeśli już miałby dlaczegoś skalować - nawet photoshopowi imbecyle wiedzą, że interpolowanie metodą nearest neighbourhood (najbliższe sąsiedztwo) zamiast bicubic (dwusześcienna) nie powoduje zmiękczenia obrazu.
Zgadza sie, ale nie samym photoshopem czlowiek zyje ;)
Poza PS jest jeszcze Aperture (z niego juz dawno zrezygnowalem), LR, DxO, Capture One (jestem w trakcie migracji) i pare innych. Zapewne nie kazdy z nich powieksza zdjecia bez interpolacji, choc moze sie myle.

Na macu duzo czesciej niz PS uzywam Preview, systemowej przegladarki obrazkow lub nawet Quick View - systemowego podgladu. Po wybraniu pliku, wciskam spacje i pokazuje mi sie obrazek zeskalowany, tak by caly byl widoczny, wciskam alt i mam widok 1:1, gdzie moge ocenic detale. Przywyklem do takiej pracy i uwazam to za bardzo wygodne.
Co zas sie tyczy PS, to pracuje na skrotach klawiszowych, a to sprawia, ze zwyczajnie wygodniej jest wrzucic powiekszenie 1:1 niz kilkakrotnie powiekszac.

Jak wspomnialem wczesniej, gdybym mial nieograniczony budzet i skonfigurowal sobie 4K/5K + drugi monitor, to nie szukalbym kompromisow. Domyslam sie, ze taka konfiguracja bylaby o wiele wygodniejsza do pracy. Szczegolnie 2x24" w pionie. Kto wie, moze jak mi sie biznes rozkreci, to przetestuje i taki wariant, na razie czekaja mnie jeszcze inne wydatki. Profesjonany monitor, to jedynie wierzcholek gory lodowej, dalej sa wydajniejszy komputer, drukarka fotograficzna A3, moze nawet A2 i kilka nowych sloikow do aparatu. Wish lista nie ma konca :)

Na koniec, sprostuje, ze nie twierdze, iż 32" NEC UHD jest gorszy do edycji zdjec niz 27" 2560x1440, a jedynie, ze 27" ma pewne cechy, ktore niektorzy z nas moga uznac za zalety i zmniejszyc tym samym dysonans pozakupowy.
Pzdr. Maciek
---
maciekkk
Kontakt:

13 lutego 2015, 16:27 - pt

g88 pisze:Canon wypuszcza 50Mpix matryce więc 4K Wtedy będzie miało sens. Zgadzam się z przedmówcą, na Retinie mam kosmiczną rozdzielczość ale muszę powiększyć zdjęcie do 300% żeby coś zobaczyć, na 24" Eizo w 100% powiększeniu mam widoczny detal i obraz ostry jak brzytwa ;)
Wariactwo, ale fajnie, bo to konczy kilkuletni okres dominacji Nikona. Sam przy zmianie systemu z APS-C na FF, rozkminialem czy nie zmienic tez "barw klubowych", bo na papierze Nikon wygladal po prostu lepiej, tylko w reku jakos mi nie lezal. Teraz juz wiem, ze kolejne body bedzie pewnie ze stajni Canona :)
Pzdr. Maciek
---
Werwik

15 lutego 2015, 01:49 - ndz

Nie kończy żadnej ery dominacji Nikona :) Nowy Canon to aparat studyjny ze słabym ISO , generalnie nadający się na statyw. Niech się ukarzą pierwsze testy. D800/810 to aparaty statywowe generalnie choć dają rade w akcji. Dużo trudniej jest zrobić ostre zdjęcie 36mpix niż 16mpix i tak samo 50+ mpix.. niż 36 mpix. Stąd Nikon zastosował ulepszenia w D810 w kurtynie migawki m.in. Przy tych matrycach już same wewnętrzne drgania aparatu powodowane praca migawki i lustra są problemem. Matryca 36mpix spokojnie wystarczy na 4K :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

15 lutego 2015, 01:55 - ndz

Werwik pisze:Nowy Canon to aparat studyjny ze słabym ISO
"Słabym ISO"? Ludzie, co to się porobiło. Kiedyś, film 400 ISO to było szaleństwo a 800 pozwalał na widzenie w ciemności. A teraz 6400 to "słabe ISO". :)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Werwik

15 lutego 2015, 02:21 - ndz

Mówię jedynie, że to żaden wielki przełom sensor D810tki ma większą gęstość do tego. Matryca matrycy nie równa do tego dochodzi elektronika i soft aparatu. Tom zrób sobie fotkę D4s z 16pix na ISO 6400 lub 12800 :) to zobaczysz co to znaczy widzieć w nocy :)

Wróć do „Zastosowania zawodowe”