Zestaw do Brandingu ColorEdge CX271 + Canon pixma pro-1

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Dacjan

Zestaw do Brandingu ColorEdge CX271 + Canon pixma pro-1

16 lutego 2015, 23:19 - pn

Witam serdecznie,
Potrzebuję zakupić monitor i drukarkę do pracy przy brandingu (wizytówki, ulotki, akcydensy, reklamy zewnętrzne, strony internetowe itp.) oraz do pracy ze zdjęciami.

Dotychczasowa praca z moim monitorem nie była usłana różami. Zawsze za ciemne druki, niedopasowany kontrast i jazda z temperaturą barw. Wysyłając pliki (ze zdjęciami) najczęściej modliłem się żeby wyglądało to rozsądnie (już nie mówię tak jak powinno). Wiem oczywiście że najlepiej jest skalibrować dobry monitor do sprzętu z drukarni.

I tu rodzi się pierwsze pytanie, po zakończeniu pracy w psd i zapisaniu pliku w formacie tiff lub czymkolwiek innym co jest w stanie otworzyć przeglądarka windowsa 7, podglądy zawsze są znacznie ciemniejsze, (tak jakby photoshop na wyjściu ostro je przyciemnił). Czy jest to wina windowsa? Czy warto zmienić komputer w takim przypadku na maca, lub czy jest możliwość ustawienia tego wszystkiego?
Kiedyś słyszałem że wyświetlanie złych podglądow jest właśnie domeną windowsa.
Zwłaszcza jest to uciążliwe podczas wysyłania podglądów zleceniodawcom, muszę je wstępnie rozjaśniać w photoshopie aby po zapisie były w miarę normalne.

Jeżeli chodzi o monitor myślałem o ColorEdge CX271,
Nie ukrywam że bardzo lubię pracować na dużej przestrzeni.Czy jest to dobry wybór?

Drukarkę potrzebuję do druków podglądowych dla klienta, a także do druku zdjęć. Dla tego zależy mi na perfekcyjnym spasowaniu tego co widzę na monitorze z tym co wyjdzie z drukarki.

Interesuje mnie drukarka canon pixma pro-1 głównie ze względu na możliwość wciągnięcia sporej gramatury, z tego co pamiętam około 430 gram.
Czy ten model jest dobrym wyborem?

Chciałem również zapytać czy opłaca sie drukować na takiej drukarce różnego rodzaju dokumenty biurowe, umowy itp, czy lepiej dokupić zwyczajną drukarkę do takich spraw?

W podsumowaniu
1.Czy ColorEdge CX271 jest dobrym monitorem, ogółem czy model posiada poważne wady?
2.czy zmienić komputer z systemem windows na maca, ze względu na podglądy?
3.Czy canon pixma pro-1 jest drukarką godną polecenia.
4. Czy do druków biurowych (tekst głównie) warto wyposażyć się w standardową drukarkę.

Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się wiedzą lub doświadczeniem przy którymkolwiek z punktów.

Serdecznie Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Zestaw do Brandingu ColorEdge CX271 + Canon pixma pro-1

17 lutego 2015, 00:21 - wt

Ad.1. Jest to jeden z najdoskonalszych monitorów jakie istnieją. Konkurencję można policzyć na palcach jednej ręki.
Ad.2. Na Macu kwestia zarządzania kolorem działa sprawniej i bezproblemowo.
Ad.3. Jak najbardziej.
Ad.4. Za względu na koszty, zdecydowanie tak. Do biura tylko laser, nawet używka.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Dacjan

17 lutego 2015, 22:12 - wt

Bardzo dziękuję za konkretną i szybką odpowiedź :)
Pozdrawiam
gootchio

17 kwietnia 2015, 11:11 - pt

Trochę późno, ale mam dwie obserwacje:
Ad. 3. Pixma Pro1 ma problem z grubymi papierami - brudzi marginesy. Instrukcja każe zostawiać 3 cm z góry i z dołu dla papierów FineArtowych i jak chce się mieć czysty wydruk, to w praktyce też tak trzeba robić.
Ad. 4. Do biurowych wydruków absolutnie, koniecznie inną drukarkę - Pixma na płukanie dysz wciąga gigantyczne ilości bardzo drogiego atramentu i robi to przy każdym włączeniu i wyłączeniu.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”