Monitor niemęczący wzroku.

Listy polecanych monitorów do różnych zastosowań.
GrzesiekR

Re: Monitor niemęczący wzroku.

18 lutego 2015, 23:57 - śr

NocnyJastrzab pisze:Dla mnie ustawianie do kartki ma sens przy poprawnym oświetleniu i własnej drukarce ze sprawdzonymi papierami, a nie zawsze i wszędzie. Bo tak często użytkownicy musieliby zjeżdżać do ok. 20 cd/m2 może mniej i temperatura barwowa 3000K-4000K..
Popieram. Nie ma co się tak upierać z tą kartką. Jeżeli ktoś ma przestrzeń wokół monitora oświetloną za słabo aby komfortowo czytać z kartki tam położnej, to przecież nie będzie ustawiał monitora na taką ciemnicę, co zresztą często jest niemożliwe.
cz
czuk

19 lutego 2015, 01:38 - czw

Juriko pisze: Moje ustawienia mi odpowiadają , to tak na marginesie. ;)
I polegaj na sobie ,tu jest dużo gadania,ale miej trochę zaufania do siebie.Choć rady są wskazane :)
rad500

19 lutego 2015, 09:50 - czw

Być może w weekend obejrzę EV2436W w MM w Lublinie, mają je tam podobno, może są wystawione.
Awatar użytkownika
Juriko

19 lutego 2015, 11:15 - czw

czuk pisze:
Juriko pisze: Moje ustawienia mi odpowiadają , to tak na marginesie. ;)
I polegaj na sobie ,tu jest dużo gadania,ale miej trochę zaufania do siebie.Choć rady są wskazane :)
Tak, tak, wiem, czytam to w forum z różną intensywnością od czasu rejestracji na forum Canona, tam był link TOMa01, a było to 8 lat temu.
rad500 pisze:Być może w weekend obejrzę EV2436W w MM w Lublinie, mają je tam podobno, może są wystawione.
W sumie takie oglądanie mało co daje. Przydatność monitora, lub nieprzydatność wychodzi dopiero na swoim stanowisku pracy. Ale zawsze to coś. pierwszy kontakt też się liczy. :)
Pozdrawiam, Jurek
rad500

19 lutego 2015, 11:26 - czw

Jak ostatnio lukałem, to migotanie na niektórych było widać z paru metrów, więc można od razu kilka sztuk wyeliminować ;)
cz
czuk

19 lutego 2015, 11:37 - czw

@Juriko.Ja mam trochę inne zdanie ;) To tak jak z kobietą pierwszy kontakt jest bardzo ważny(wzrokowy) ,a reszta wychodzi w praniu ;)
Awatar użytkownika
Juriko

19 lutego 2015, 11:48 - czw

rad500 pisze:Jak ostatnio lukałem, to migotanie na niektórych było widać z paru metrów, więc można od razu kilka sztuk wyeliminować ;)
Też racja. Z tym że w EV2436 zobaczyć miganie to była by dopiero sztuka. No ale co wzrok, to obyczaj. ;)
czuk pisze:@Juriko.Ja mam trochę inne zdanie ;) To tak jak z kobietą pierwszy kontakt jest bardzo ważny(wzrokowy) ,a reszta wychodzi w praniu ;)
Czy ja wiem. Śliczna jak marzenie, a potem tłuczkiem po łbie daje. :D
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
Juriko

19 lutego 2015, 12:11 - czw

Ja wiem, że nie każdy ma takie możliwości, ale może pan TOM01 dałby radę sprawdzić, czy w EV2436 30% jasności daje 120cd/m2 jak piszą na zagranicznych portalach? i czy poniżej 10% jasności na tym monitorze da się w ogóle pracować ze zdjęciami, bo u mnie to już ciemno jak w ... jaskini.
Pozdrawiam, Jurek
cz
czuk

19 lutego 2015, 16:20 - czw

Ma Pan przyzwoity monitor,po co gubić się w szczegółach.Niech Pan obniży/zwiększy sobie jasność(według własnej percepcji postrzegania), bo tam co innego nie ma do poprawienia,lepiej zostawić jak jest. :) fabrycznie.
kamerek

01 marca 2015, 21:09 - ndz

gacus35

01 marca 2015, 22:10 - ndz

kamerek co wynika z tych badań, bo tak średnio u mnie z angielskim.
kamerek

02 marca 2015, 20:14 - pn

podswietlenie LED - niebieskie i biale swiatlo LED powoduje stopniowe niszczenie komorek wyhodowanych na tych z oczu - uszkodzenie "retiny" siatkowki ;) - a takze do AMD - czyli nieodwracalne zniszcznie wzroku. Badanie jest wstepne - ale malo kto zasponsoruje bo producenci licza kase -.

Najlepszy jest EINK ;) ale dziadowski na razie ;)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

03 marca 2015, 16:49 - wt

Jak sobie oświetlisz E-INK niebieskim światłem (a nie daj buk z UV), to będzie jeszcze bardziej szkodliwy od LEDów.

Nie ma co demonizować LED, po prostu trzeba możliwie przyciemniać ekran i korzystać z podświetleń o możliwie wyrównanym rozkładzie widmowym (W-LED z czerwonym i zielonym luminoforem, a najlepiej GB-R LED)
Awatar użytkownika
max

03 marca 2015, 18:23 - wt

Swoją drogą możnaby zrobić jakieś zestawienie monitorów W-LED z zielono-czerwonym luminoforem.

1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
cz
czuk

03 marca 2015, 20:09 - wt

max pisze:Swoją drogą możnaby zrobić jakieś zestawienie monitorów W-LED z zielono-czerwonym luminoforem.

1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
Jakbym myślał 100 lat to EA274Wmi to rozsądna propozycja, Eizo drogi trochę
kamerek

04 marca 2015, 10:22 - śr

Czornyj pisze:Jak sobie oświetlisz E-INK niebieskim światłem (a nie daj buk z UV), to będzie jeszcze bardziej szkodliwy od LEDów.

Nie ma co demonizować LED, po prostu trzeba możliwie przyciemniać ekran i korzystać z podświetleń o możliwie wyrównanym rozkładzie widmowym (W-LED z czerwonym i zielonym luminoforem, a najlepiej GB-R LED)

Poza tym to badanie z Hiszpanii moglo byc pod publike - zeby rozglos zyskać ;)

Pracuje przy LCD na CCFL w lapku Fujitsu - starym jest flickering jak sciemnie. Ale temperatury barwy ma lepsze niz wiekszosc takch srednich lapków lenovo co widzialem.

Tak zauwazalnie to brak flicker widzialem na tej iiyamie za 850 zl w relacji do sasiednich lcd. Ogladalem EIZO do gier za 1200 (bez info czy flicker free) i eizo za 3K ( tez chyba bez info czy flicker free) i tez nie byly lepsze dla mnie. Wiec po co placic 2-3 K za eizo jak i tak efekt ma nawet gorzy nie iyama. Moze kestia lamp w skleipie.... nie wiem.

Za to Retina Apple - bardzo fajnie wygladala - brak widocznych pikseli, a taze wysokie PWM - ale glare do bani. No i nie ma monitorów a na zabawki za 5-7 tys szkoda mi kasy.

Mnie meczy - sam fakt swiecenia (kiepskie bawry takze) i do tego PWM. Ekran Retina - jakos dobrze tym gestym upakowaniem pikseli na mnie dzialal.

No wiesz - to ze w domu dobry lcd to nic, a jak wpracy dadza ci syfa - to nie masz rozwiazania problemu.
kamerek

04 marca 2015, 10:30 - śr

czuk pisze:
max pisze:Swoją drogą możnaby zrobić jakieś zestawienie monitorów W-LED z zielono-czerwonym luminoforem.

1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
Jakbym myślał 100 lat to EA274Wmi to rozsądna propozycja, Eizo drogi trochę
Skoro te NEC takei super to czemu nie reklamuja sie tez ze FLicker free i ograniczone niebieske swiatlo?
cz
czuk

04 marca 2015, 11:06 - śr

kamerek pisze:

No wiesz - to ze w domu dobry lcd to nic, a jak wpracy dadza ci syfa - to nie masz rozwiazania problemu.
A czego się spodziewałeś..Mówimy tu o monitorach profesjonalnego użytku.
Szynkars

04 marca 2015, 11:42 - śr

kamerek pisze:Skoro te NEC takei super to czemu nie reklamuja sie tez ze FLicker free i ograniczone niebieske swiatlo?
Bo takie monitory kupują zazwyczaj świadomi użytkownicy, nie zaś statystyczna większość przyciągnięta fałszywymi obietnicami, reklamami, ulotkami i zapewnieniami. W warunkach sklepowych raczej bardzo ciężko byłoby odróżnić monitor mrugający od niemrugającego, skoro na Eizo EV2x36W PWM o częstotliwości 200 Hz w warunkach domowych nie jest w stanie zobaczyć praktycznie nikt. Poza tym ponoć monitory niemrugające w ogóle nie istnieją ;) Prędzej wina lamp w sklepie, jak sam napisałeś. Iiyama mogła się wydać lepsza, bo takie monitory często są rozregulowane, podwyższony kontrast, obniżona temperatura barwowa, ustawiona maksymalna jasność. Przez to kolory mogą wydawać się bardziej atrakcyjne i nasycone, a biel czystsza, nie ma to jednak wiele wspólnego z rzeczywistym odwzorowaniem barw.

A tak w ogóle witam wszystkich na forum, czytam je regularnie już od jakiegoś czasu, czasem może się wypowiem to i ówdzie :)
dawhaw

04 marca 2015, 14:28 - śr

Witam wszystkich na forum.
Ja też od jakiegoś czasu szukam najbardziej optymalnego rozwiązanie w kwestii ochrony wzroku.
Proponowałbym czytającym ten wątek rozważyć monitor EIZO FG2421. W dobie monitorów opartych na matrycach IPS wspomniany EIZO wyróżnia się matrycą VA o bardzo fajnej czerni. Dodatkowo jego zaletą jest brak migotania obrazu, przynajmniej ja takiego efektu nie widzę :D .
Dzięki uprzejmości Tom01 testuję ten monitor już o dwóch tygodni i jestem z niego zadowolony. Oczywiście monitor nie nadaje się dla grafików, ale do zastosowań typowo domowo –rozrywkowych już jak najbardziej. Najważniejsze dla mnie jest jednak to, że pomimo tego iż korzystam z niego często wieczorem w warunkach półmroku, to nie odczuwam zmęczenia wzroku. Raz specjalnie przegiąłem i siedziałem przy nim do 3 nad ranem … i nic, zero zmęczenia. Natomiast rano w pracy od patrzenia w TN od Samsunga mam już po pół godzinie dość. Może jest to też kwestia agresywnego oświetlenia w biurze.
Mam jeszcze zamiar przetestować CS230, ale jeżeli nie będzie między nim a wspomnianym forisem specjalnej różnicy w kwestii „zmęczenia wzroku” to wybiorę FG2421. Zdecydowanie przekładam brak srebrzenia nad jakością kolorów. Po przesiadce z TNki i tak jest znacząca poprawa w tej kwestii.
Inną sprawą jest to, że do pracy (CAD i OFFICE) też muszę sobie zamówić jakiś monitor i głupio by to wyglądało, jak bym sobie zamówił monitor typowo „gamingowy”. Na OLED się raczej chyba nie doczekam.

Wróć do „Polecane monitory”