Na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
Po kilku latach pracy na laptopach ( najgorsze matryce 14" i 15.6" TN HD Ready ) doszedłem do wniosku, że nigdy więcej.
Pracując po kilka ( max 10h ) h bolą oczy, czasami głowa, czuć to rano.
Bardzo ważnym czynnikiem jest dla mnie owa ochrona wzroku, najmniejsze możliwie odczuwalne zmęczenie.
Monitor max 24 cale. Wiem, że polecacie 16:10 WUXGA, naprawdę jest taka różnica w stosunku do 1920x1080?
Przesiadam się z 14" TN 1366x768
Zastosowanie to żadnej obróbki i gier. Będzie tylko Internet oraz tekst, rzadko filmy. Niech to ładnie świeci i jak najmniej męczy.
Budżet to maaax 1400 zł.
Taki NEC EA234WMi się sprawdzi, czy lepiej dołożyć do Eizo EV2336F3S? W Eizo jest faktycznie lepiej z ochroną wzroku i odczuwalnie mniejszym zmęczeniem podczas pracy ( Flicker Free ) ? Czy jednak NEC EA244WMi ze swoimi proporcjami byłby najlepszy?
Tylko poproszę szczerze, zważywszy na moją amatorską historię, niewielkie wymagania i ograniczony budżet
Dzięki z góry!
Jaki monitor 23"-24" do domu?
-
cz
Przekątna 24 cale to najlepsza opcja czyli wielkość do ceny nie widziałem tego NEC244WMi na żywo ale mieści się on w twoim budżecie i wydaje się być rozsądną propozycją ,zdania są podzielone ale występuje w nim "migotanie "obrazu jedni to zauważają a inni niezalezi pisze:
NEC EA244WMi ze swoimi proporcjami byłby najlepszy?
Tylko poproszę szczerze, zważywszy na moją amatorską historię, niewielkie wymagania i ograniczony budżet
Dzięki z góry!
Znowu zapomniałeś o przecinkach i kropkachczuk pisze:Przekątna 24 cale to najlepsza opcja czyli wielkość do ceny nie widziałem tego NEC244WMi na żywo ale mieści się on w twoim budżecie i wydaje się być rozsądną propozycją ,zdania są podzielone ale występuje w nim "migotanie "obrazu jedni to zauważają a inni nie
- Tom01
- Kontakt:
To dlaczego pytanie w dziale "Fotografia amatorska"?zalezi pisze:Zastosowanie to żadnej obróbki i gier
EIZO serii FS, EV.zalezi pisze:Będzie tylko Internet oraz tekst, rzadko filmy. Niech to ładnie świeci i jak najmniej męczy.
Budżet to maaax 1400 zł.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Racja, Panie Tomku, przepraszam z tym pomyleniem działów.
Proszę powiedzieć, odczuwalne są te funkcje redukujące zmęczenie w Eizo, czy to taka ciekawostka marketingowa?
Mocno migota NEC? Bo różnicy w obrazie raczej nie zauważę, nie mam takiego oka i predyspozycji, aby doszukiwać się możliwie najlepszego obrazu. Ma być ładnie i, jeśli to możliwe, nie męczyć wzroku i głowy
Bo najbliżej mi EA244WMi, z racji budżetu. Eizo jest już 300 zł droższe, co jest dla mnie niestety nie do przeskoczenia
Proszę powiedzieć, odczuwalne są te funkcje redukujące zmęczenie w Eizo, czy to taka ciekawostka marketingowa?
Mocno migota NEC? Bo różnicy w obrazie raczej nie zauważę, nie mam takiego oka i predyspozycji, aby doszukiwać się możliwie najlepszego obrazu. Ma być ładnie i, jeśli to możliwe, nie męczyć wzroku i głowy
Bo najbliżej mi EA244WMi, z racji budżetu. Eizo jest już 300 zł droższe, co jest dla mnie niestety nie do przeskoczenia
- Tom01
- Kontakt:
Tryb "paper" to taki trochę marketing, bo to samo można osiągnąć odpowiednią regulacją. No, ale jest "gotowiec" wywoływany jednym guzikiem. EV ma ponadto różne fajne wynalazki jak na przykład dzielenie obrazu na różne strefy wyświetlania, powiązanie konkretnych aplikacji ze zmodyfikowanym trybem pracy. Dzięki temu np otwarty edytor może być otwierany z obniżoną jasnością bieli. To jest seria przewidziana do wielogodzinnej pracy biurowej i funkcje "ergonomiczne" ma dobrze zrobione. EA zdarza się migotać/pływać na jednobarwnych powierzchniach. Może denerwować i zdecydowanie męczy. Widziałem nawet przypadek choroby lokomocyjnej przed takim ekranem. Zdaje się zdrowy facet po godzinie chciał rzygać i to tak konkretnie. EA ma poważną wadę konstrukcji przetwornicy zasilania lamp i niestety to widać. Nie trzeba super wrażliwości.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niestety nie wiadomo jaką częstotliwość PWM ma EA234WMi.
Jeśli więc chciałbyś 24" bezpieczniej, aczkolwiek drożej, będzie wybrać EV2455 niż EA244WMi.
Co do 23" to nie wiadomo, jakie PWM ma EA234WMi.
Re: Jaki monitor 23"-24" do domu?
Wydaje się, że uogólnianie w tej kwestii nie jest właściwe. Np. EA274WMi ma PWM działający z częstotliwością 20.000Hz, 100x wyższą niż EV, więc nie posiada tej wady. Trochę to dziwne, ale praktycznie każdy model NECa ma inną częstotliwość PWM, a najprawdopodobniej właśnie o niewłaściwie dobraną częstotliwość PWM chodzi. EA244WMi ma 280Hz i wpada w interferencje z FRC. Każda inna, wyższa lub niższa o co najmniej 25-30%, nie wywołuje interferencji z FRC matrycy. Np. EV ma 200Hz i jest OK.Tom01 pisze:EA ma poważną wadę konstrukcji przetwornicy zasilania lamp i niestety to widać. Nie trzeba super wrażliwości.
Jeśli więc chciałbyś 24" bezpieczniej, aczkolwiek drożej, będzie wybrać EV2455 niż EA244WMi.
Czy to dotyczy wszystkich EA czy tylko niektórych modeli?EA ma poważną wadę konstrukcji przetwornicy zasilania lamp i niestety to widać. Nie trzeba super wrażliwości.
- Tom01
- Kontakt:
Do 24" włącznie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
-
cz
Nie wiem ,nie widziałem to są opinie na temat 244wmi, inni w ogóle tego nie widzą.Matryca 274wmi takich objawów nie wykazuje, gdzieś to już było napisane.DirectCut pisze:Czy to dotyczy wszystkich EA czy tylko niektórych modeli?EA ma poważną wadę konstrukcji przetwornicy zasilania lamp i niestety to widać. Nie trzeba super wrażliwości.
-
cz
Widziałeś ,nie róbmy piz...y, z wojska.DirectCut pisze:EA ma poważną wadę konstrukcji przetwornicy zasilania lamp i niestety to widać. Nie trzeba super wrażliwości.
-
cz
Ja już też tego wszystkiego nie "łykam" ...
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2015, 02:04 - pt przez czuk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
cz
To czysty marketing.max pisze:Wydaje się, że uogólnianie w tej kwestii nie jest właściwe. Np. EA274WMi ma PWM działający z częstotliwością 20.000Hz, 100x wyższą niż EV, więc nie posiada tej wady. Trochę to dziwne, ale praktycznie każdy model NECa ma inną częstotliwość PWM, a najprawdopodobniej właśnie o niewłaściwie dobraną częstotliwość PWM chodzi. EA244WMi ma 280Hz i wpada w interferencje z FRC. Każda inna, wyższa lub niższa o co najmniej 25-30%, nie wywołuje interferencji z FRC matrycy. Np. EV ma 200Hz i jest OK.Tom01 pisze:EA ma poważną wadę konstrukcji przetwornicy zasilania lamp i niestety to widać. Nie trzeba super wrażliwości.
-
cz
max pisze: Jeśli więc chciałbyś 24" bezpieczniej, aczkolwiek drożej, będzie wybrać EV2455 niż EA244WMi.
.