Popieram. Nie ma co się tak upierać z tą kartką. Jeżeli ktoś ma przestrzeń wokół monitora oświetloną za słabo aby komfortowo czytać z kartki tam położnej, to przecież nie będzie ustawiał monitora na taką ciemnicę, co zresztą często jest niemożliwe.NocnyJastrzab pisze:Dla mnie ustawianie do kartki ma sens przy poprawnym oświetleniu i własnej drukarce ze sprawdzonymi papierami, a nie zawsze i wszędzie. Bo tak często użytkownicy musieliby zjeżdżać do ok. 20 cd/m2 może mniej i temperatura barwowa 3000K-4000K..
Monitor niemęczący wzroku.
-
cz
I polegaj na sobie ,tu jest dużo gadania,ale miej trochę zaufania do siebie.Choć rady są wskazaneJuriko pisze: Moje ustawienia mi odpowiadają , to tak na marginesie.
- rad500
Być może w weekend obejrzę EV2436W w MM w Lublinie, mają je tam podobno, może są wystawione.
- Juriko
Tak, tak, wiem, czytam to w forum z różną intensywnością od czasu rejestracji na forum Canona, tam był link TOMa01, a było to 8 lat temu.czuk pisze:I polegaj na sobie ,tu jest dużo gadania,ale miej trochę zaufania do siebie.Choć rady są wskazaneJuriko pisze: Moje ustawienia mi odpowiadają , to tak na marginesie.
W sumie takie oglądanie mało co daje. Przydatność monitora, lub nieprzydatność wychodzi dopiero na swoim stanowisku pracy. Ale zawsze to coś. pierwszy kontakt też się liczy.rad500 pisze:Być może w weekend obejrzę EV2436W w MM w Lublinie, mają je tam podobno, może są wystawione.
Pozdrawiam, Jurek
- rad500
Jak ostatnio lukałem, to migotanie na niektórych było widać z paru metrów, więc można od razu kilka sztuk wyeliminować
-
cz
@Juriko.Ja mam trochę inne zdanie To tak jak z kobietą pierwszy kontakt jest bardzo ważny(wzrokowy) ,a reszta wychodzi w praniu
- Juriko
Też racja. Z tym że w EV2436 zobaczyć miganie to była by dopiero sztuka. No ale co wzrok, to obyczaj.rad500 pisze:Jak ostatnio lukałem, to migotanie na niektórych było widać z paru metrów, więc można od razu kilka sztuk wyeliminować
Czy ja wiem. Śliczna jak marzenie, a potem tłuczkiem po łbie daje.czuk pisze:@Juriko.Ja mam trochę inne zdanie To tak jak z kobietą pierwszy kontakt jest bardzo ważny(wzrokowy) ,a reszta wychodzi w praniu
Pozdrawiam, Jurek
- Juriko
Ja wiem, że nie każdy ma takie możliwości, ale może pan TOM01 dałby radę sprawdzić, czy w EV2436 30% jasności daje 120cd/m2 jak piszą na zagranicznych portalach? i czy poniżej 10% jasności na tym monitorze da się w ogóle pracować ze zdjęciami, bo u mnie to już ciemno jak w ... jaskini.
Pozdrawiam, Jurek
-
cz
Ma Pan przyzwoity monitor,po co gubić się w szczegółach.Niech Pan obniży/zwiększy sobie jasność(według własnej percepcji postrzegania), bo tam co innego nie ma do poprawienia,lepiej zostawić jak jest. fabrycznie.
kamerek co wynika z tych badań, bo tak średnio u mnie z angielskim.
podswietlenie LED - niebieskie i biale swiatlo LED powoduje stopniowe niszczenie komorek wyhodowanych na tych z oczu - uszkodzenie "retiny" siatkowki - a takze do AMD - czyli nieodwracalne zniszcznie wzroku. Badanie jest wstepne - ale malo kto zasponsoruje bo producenci licza kase -.
Najlepszy jest EINK ale dziadowski na razie
Najlepszy jest EINK ale dziadowski na razie
- Czornyj
- Kontakt:
Jak sobie oświetlisz E-INK niebieskim światłem (a nie daj buk z UV), to będzie jeszcze bardziej szkodliwy od LEDów.
Nie ma co demonizować LED, po prostu trzeba możliwie przyciemniać ekran i korzystać z podświetleń o możliwie wyrównanym rozkładzie widmowym (W-LED z czerwonym i zielonym luminoforem, a najlepiej GB-R LED)
Nie ma co demonizować LED, po prostu trzeba możliwie przyciemniać ekran i korzystać z podświetleń o możliwie wyrównanym rozkładzie widmowym (W-LED z czerwonym i zielonym luminoforem, a najlepiej GB-R LED)
Swoją drogą możnaby zrobić jakieś zestawienie monitorów W-LED z zielono-czerwonym luminoforem.
1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
-
cz
Jakbym myślał 100 lat to EA274Wmi to rozsądna propozycja, Eizo drogi trochęmax pisze:Swoją drogą możnaby zrobić jakieś zestawienie monitorów W-LED z zielono-czerwonym luminoforem.
1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
Poza tym to badanie z Hiszpanii moglo byc pod publike - zeby rozglos zyskać
Pracuje przy LCD na CCFL w lapku Fujitsu - starym jest flickering jak sciemnie. Ale temperatury barwy ma lepsze niz wiekszosc takch srednich lapków lenovo co widzialem.
Tak zauwazalnie to brak flicker widzialem na tej iiyamie za 850 zl w relacji do sasiednich lcd. Ogladalem EIZO do gier za 1200 (bez info czy flicker free) i eizo za 3K ( tez chyba bez info czy flicker free) i tez nie byly lepsze dla mnie. Wiec po co placic 2-3 K za eizo jak i tak efekt ma nawet gorzy nie iyama. Moze kestia lamp w skleipie.... nie wiem.
Za to Retina Apple - bardzo fajnie wygladala - brak widocznych pikseli, a taze wysokie PWM - ale glare do bani. No i nie ma monitorów a na zabawki za 5-7 tys szkoda mi kasy.
Mnie meczy - sam fakt swiecenia (kiepskie bawry takze) i do tego PWM. Ekran Retina - jakos dobrze tym gestym upakowaniem pikseli na mnie dzialal.
No wiesz - to ze w domu dobry lcd to nic, a jak wpracy dadza ci syfa - to nie masz rozwiazania problemu.
Re: Monitor niemęczący wzroku.
Czornyj pisze:Jak sobie oświetlisz E-INK niebieskim światłem (a nie daj buk z UV), to będzie jeszcze bardziej szkodliwy od LEDów.
Poza tym to badanie z Hiszpanii moglo byc pod publike - zeby rozglos zyskać
Pracuje przy LCD na CCFL w lapku Fujitsu - starym jest flickering jak sciemnie. Ale temperatury barwy ma lepsze niz wiekszosc takch srednich lapków lenovo co widzialem.
Tak zauwazalnie to brak flicker widzialem na tej iiyamie za 850 zl w relacji do sasiednich lcd. Ogladalem EIZO do gier za 1200 (bez info czy flicker free) i eizo za 3K ( tez chyba bez info czy flicker free) i tez nie byly lepsze dla mnie. Wiec po co placic 2-3 K za eizo jak i tak efekt ma nawet gorzy nie iyama. Moze kestia lamp w skleipie.... nie wiem.
Za to Retina Apple - bardzo fajnie wygladala - brak widocznych pikseli, a taze wysokie PWM - ale glare do bani. No i nie ma monitorów a na zabawki za 5-7 tys szkoda mi kasy.
Mnie meczy - sam fakt swiecenia (kiepskie bawry takze) i do tego PWM. Ekran Retina - jakos dobrze tym gestym upakowaniem pikseli na mnie dzialal.
No wiesz - to ze w domu dobry lcd to nic, a jak wpracy dadza ci syfa - to nie masz rozwiazania problemu.
Skoro te NEC takei super to czemu nie reklamuja sie tez ze FLicker free i ograniczone niebieske swiatlo?czuk pisze:Jakbym myślał 100 lat to EA274Wmi to rozsądna propozycja, Eizo drogi trochęmax pisze:Swoją drogą możnaby zrobić jakieś zestawienie monitorów W-LED z zielono-czerwonym luminoforem.
1. NEC EA274WMi
2. EIZO EV3237
3. ...
-
cz
A czego się spodziewałeś..Mówimy tu o monitorach profesjonalnego użytku.kamerek pisze:
A tak w ogóle witam wszystkich na forum, czytam je regularnie już od jakiegoś czasu, czasem może się wypowiem to i ówdzie
Re: Monitor niemęczący wzroku.
Bo takie monitory kupują zazwyczaj świadomi użytkownicy, nie zaś statystyczna większość przyciągnięta fałszywymi obietnicami, reklamami, ulotkami i zapewnieniami. W warunkach sklepowych raczej bardzo ciężko byłoby odróżnić monitor mrugający od niemrugającego, skoro na Eizo EV2x36W PWM o częstotliwości 200 Hz w warunkach domowych nie jest w stanie zobaczyć praktycznie nikt. Poza tym ponoć monitory niemrugające w ogóle nie istnieją Prędzej wina lamp w sklepie, jak sam napisałeś. Iiyama mogła się wydać lepsza, bo takie monitory często są rozregulowane, podwyższony kontrast, obniżona temperatura barwowa, ustawiona maksymalna jasność. Przez to kolory mogą wydawać się bardziej atrakcyjne i nasycone, a biel czystsza, nie ma to jednak wiele wspólnego z rzeczywistym odwzorowaniem barw.kamerek pisze:Skoro te NEC takei super to czemu nie reklamuja sie tez ze FLicker free i ograniczone niebieske swiatlo?
A tak w ogóle witam wszystkich na forum, czytam je regularnie już od jakiegoś czasu, czasem może się wypowiem to i ówdzie
Witam wszystkich na forum.
Ja też od jakiegoś czasu szukam najbardziej optymalnego rozwiązanie w kwestii ochrony wzroku.
Proponowałbym czytającym ten wątek rozważyć monitor EIZO FG2421. W dobie monitorów opartych na matrycach IPS wspomniany EIZO wyróżnia się matrycą VA o bardzo fajnej czerni. Dodatkowo jego zaletą jest brak migotania obrazu, przynajmniej ja takiego efektu nie widzę .
Dzięki uprzejmości Tom01 testuję ten monitor już o dwóch tygodni i jestem z niego zadowolony. Oczywiście monitor nie nadaje się dla grafików, ale do zastosowań typowo domowo –rozrywkowych już jak najbardziej. Najważniejsze dla mnie jest jednak to, że pomimo tego iż korzystam z niego często wieczorem w warunkach półmroku, to nie odczuwam zmęczenia wzroku. Raz specjalnie przegiąłem i siedziałem przy nim do 3 nad ranem … i nic, zero zmęczenia. Natomiast rano w pracy od patrzenia w TN od Samsunga mam już po pół godzinie dość. Może jest to też kwestia agresywnego oświetlenia w biurze.
Mam jeszcze zamiar przetestować CS230, ale jeżeli nie będzie między nim a wspomnianym forisem specjalnej różnicy w kwestii „zmęczenia wzroku” to wybiorę FG2421. Zdecydowanie przekładam brak srebrzenia nad jakością kolorów. Po przesiadce z TNki i tak jest znacząca poprawa w tej kwestii.
Inną sprawą jest to, że do pracy (CAD i OFFICE) też muszę sobie zamówić jakiś monitor i głupio by to wyglądało, jak bym sobie zamówił monitor typowo „gamingowy”. Na OLED się raczej chyba nie doczekam.
Ja też od jakiegoś czasu szukam najbardziej optymalnego rozwiązanie w kwestii ochrony wzroku.
Proponowałbym czytającym ten wątek rozważyć monitor EIZO FG2421. W dobie monitorów opartych na matrycach IPS wspomniany EIZO wyróżnia się matrycą VA o bardzo fajnej czerni. Dodatkowo jego zaletą jest brak migotania obrazu, przynajmniej ja takiego efektu nie widzę .
Dzięki uprzejmości Tom01 testuję ten monitor już o dwóch tygodni i jestem z niego zadowolony. Oczywiście monitor nie nadaje się dla grafików, ale do zastosowań typowo domowo –rozrywkowych już jak najbardziej. Najważniejsze dla mnie jest jednak to, że pomimo tego iż korzystam z niego często wieczorem w warunkach półmroku, to nie odczuwam zmęczenia wzroku. Raz specjalnie przegiąłem i siedziałem przy nim do 3 nad ranem … i nic, zero zmęczenia. Natomiast rano w pracy od patrzenia w TN od Samsunga mam już po pół godzinie dość. Może jest to też kwestia agresywnego oświetlenia w biurze.
Mam jeszcze zamiar przetestować CS230, ale jeżeli nie będzie między nim a wspomnianym forisem specjalnej różnicy w kwestii „zmęczenia wzroku” to wybiorę FG2421. Zdecydowanie przekładam brak srebrzenia nad jakością kolorów. Po przesiadce z TNki i tak jest znacząca poprawa w tej kwestii.
Inną sprawą jest to, że do pracy (CAD i OFFICE) też muszę sobie zamówić jakiś monitor i głupio by to wyglądało, jak bym sobie zamówił monitor typowo „gamingowy”. Na OLED się raczej chyba nie doczekam.