Witam.
Zajmuję się fotografią i poszukuję laptopa do edycji zdjęć do maks 5000 zł.
Wolałabym PC, ale mam małe mieszkanie więc jestem zmuszona kupna do lapka :/
Jak na razie stoję przed takim wyborem:
1. http://www.x-kom.pl/p/224285-notebook-l ... tx850.html
2. http://www.x-kom.pl/p/224920-notebook-l ... touch.html
Który może mieć lepsze odwzorowanie kolorów? Od razu powiem, że nie zależy mi na 100% pokryciu sRGB itp. Ale chociaż żeby miał jak najlepsze za tą kasę.
Czy może coś możecie mi polecić?
Pozdrawiam
Laptop dla fotografa do 5000 zł
Musisz mieć naprawdę małe to mieszkanie, skoro nie zmieści się do niego nawet PeCet Nie wiem czy istnieje jakikolwiek laptop nadający się do grafiki. Są one znane ze słabej jakości wyświetlanego obrazu, nawet jeśli matryca to jakiś tam IPS, nie mówiąc już o zerowym komforcie pracy na tak niewielkim ekranie. Polecam jednak kupno stacjonarnego komputera, za około 5 tys. masz już Eizo CS240 + dobrej klasy sprzęt, który nie będzie się zacinał przy każdym kliknięciu myszą, ewentualnie można by się szarpnąć nawet na Eizo CX241 / Nec PA272W, wyświetlacze naprawdę najwyższej jakości i do szerokiego zastosowania.
- Tom01
- Kontakt:
A to ma wspólnego z jakością wyświetlanego obrazu?magda77 pisze:Od razu powiem, że nie zależy mi na 100% pokryciu sRGB itp.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Wszystko fajnie, tylko że tak naprawdę moje zdjęcia są głównie oglądane w Internecie.
Dlatego każdy użytkownik i tak będzie widział inne kolory, więc po co mi monitor za 3 tys?
W druku to sama sobie poprawiam kolorystykę już przy pierwszej odbitce.
A co myślicie o tym monitorze? --> Monitor Dell U2415 (860-BBEW)
Dlatego każdy użytkownik i tak będzie widział inne kolory, więc po co mi monitor za 3 tys?
- Tom01
- Kontakt:
Właśnie po to się kupuje dobre, wiarygodne monitory, aby wiedzieć co tak naprawdę idzie w świat. Popełnia Pani powszechny błąd, myśląc, że skoro ludzie oglądają materiał na badziewiu to można im oddać badziewie. Materiał zrobiony poprawnie będzie u nich mniej zniekształcony, niż zniekształcony raz u Pani przy przygotowaniu i drugi raz u nich. Ponadto, spora część użytkowników dysponujących jakimkolwiek przyzwoitym ekranem zobaczy naprawdę co Pani "produkuje" I będzie wstyd...magda77 pisze:Wszystko fajnie, tylko że tak naprawdę moje zdjęcia są głównie oglądane w Internecie.
Mam podobny model w garażu. W zasadzie nieistotne jaki bo to jeden grzyb. Używam czasem jak podłączam np samochód pod komputer aby sprawdzić czemu się świeci jakaś kontrolka błędu.magda77 pisze:A co myślicie o tym monitorze? --> Monitor Dell U2415 (860-BBEW)
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czyli tak naprawde nie szukasz niczego porzadnego. W takim razie obojetnie jaki Cie usatysfakcjonujemagda77 pisze:Wszystko fajnie, tylko że tak naprawdę moje zdjęcia są głównie oglądane w Internecie.
Pani Magdo,
Z doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że moim zdaniem, żaden laptop nie nadaje się do obróbki grafiki bez podłączenia
dobrego zewnętrznego monitora. Ponadto - dość kiepskie możliwości rozbudowy i ogólnie słabsza wydajność laptopów w
porównaniu do PCtów także nie przemawiają za takim rozwiązaniem. Inna sprawa jeśli chce Pani brać projekty do
klienta albo ogólnie ceni sobie Pani mobilność, ale wtedy można zainwestować w jakiegoś dobrego lapka, a zdjęcia/filmy
obrabiać w domowym zaciszu na PCcie / Mac'u.
Komfort pracy z grafiką na laptopowej matrycy, w porównaniu do dobrego, dużego monitora, jest żaden.
Jeśli koniecznie chce Pani mocnego laptopa proponuję posłuchać doświadczonych grupowiczów, którzy Pani
dobrze radzą i albo złożyć PCta z bardzo dobrym ekranem albo dołożyć do tego lapka jakiś bardzo dobry monitor.
Pozdrawiam,
Paweł
Z doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że moim zdaniem, żaden laptop nie nadaje się do obróbki grafiki bez podłączenia
dobrego zewnętrznego monitora. Ponadto - dość kiepskie możliwości rozbudowy i ogólnie słabsza wydajność laptopów w
porównaniu do PCtów także nie przemawiają za takim rozwiązaniem. Inna sprawa jeśli chce Pani brać projekty do
klienta albo ogólnie ceni sobie Pani mobilność, ale wtedy można zainwestować w jakiegoś dobrego lapka, a zdjęcia/filmy
obrabiać w domowym zaciszu na PCcie / Mac'u.
Komfort pracy z grafiką na laptopowej matrycy, w porównaniu do dobrego, dużego monitora, jest żaden.
Jeśli koniecznie chce Pani mocnego laptopa proponuję posłuchać doświadczonych grupowiczów, którzy Pani
dobrze radzą i albo złożyć PCta z bardzo dobrym ekranem albo dołożyć do tego lapka jakiś bardzo dobry monitor.
Pozdrawiam,
Paweł