Monitor do gier, filmów i programowania
Dzień dobry!
Od dłuższego czasu staram się w wolnym czasie przeglądać forum MVA.PL, gdyż od niemalże roku zabieram się do zakupu nowego monitora. W zeszłym roku nie wyszło - w tym roku będzie to już nieuniknione.
Oczekuję, że monitor będzie miał przekątną 22-24 cale (przy czym jestem otwarty na inne propozycje - mała plamka nie jest dla mnie problemem, więc w sumie nie robi mi to różnicy) i matrycę inną niż TN. Monitor będzie podłączony do laptopa jako wyświetlacz zewnętrzny. Bardzo ważne jest dla mnie, aby monitor dobrze się spisywał w grach i filmach (nie chcę jakiegoś przesadnie wysokiego czasu reakcji), ale też do bardzo amatorskiego zajmowania się zdjęciami. Ponieważ jestem programistą - kluczowe znaczenie ma dla mnie rozdzielczość i chcę aby to było 1920x1200 (1920x1080 raczej nie wchodzi w grę). No i cena - absolutnie chciałbym zmieścić się w 2000 złotych. Nie mówię nie monitorom droższym - tylko czy zakup takiego ma dla mnie rzeczywiście sens?
Dodam tylko, że moim obecnym monitorem zewnętrznym jest Belinea 1980S1 (rozdzielczość 1280x1024, matryca PVA) i jestem z niego bardzo zadowolony - tylko niestety ma dla mnie zbyt małą przestrzeń roboczą.
W zeszłym roku rozważałem zakup HP LP2475w, lub ZR24w (jest tańszy, choć jeśli chodzi o bogactwo wejść i wyjść przegrywał z LP2475w). Z tego co widziałem dużo pisało się o EIZO S2243W - przekracza on wprawdzie mój budżet, ale jeśli NAPRAWDĘ odczuję różnice - jestem gotów dopłacić. Na jego korzyść na pewno przemawia rozdzielczość i to, że ma 22 cale, ale zastanawiam się, czy jako laik graficzny (bo za takiego się uważam, mimo, iż denerwują mnie masowo sprzedawane TNki, zwłaszcza z powłoką typu glare) zauważę, że warto było wydać aż tyle pieniędzy? Gdzie jest szansa, aby takiemu monitorowi się przyjrzeć - zobaczyć go w akcji, wyświetlić na nim jakiś film, zdjęcia (mieszkam w Poznaniu)?
Czy istnieją alternatywy dla modeli przeze mnie wymienionych (zwłaszcza dla EIZO)? Nie muszą mu dorównywać jakością, ważne by spełniały podane przeze mnie kryteria.
W mojej głowie panuje wielki chaos, więc bardzo liczę na pomoc forumowiczów, a zwłaszcza pana Tomasza.
Od dłuższego czasu staram się w wolnym czasie przeglądać forum MVA.PL, gdyż od niemalże roku zabieram się do zakupu nowego monitora. W zeszłym roku nie wyszło - w tym roku będzie to już nieuniknione.
Oczekuję, że monitor będzie miał przekątną 22-24 cale (przy czym jestem otwarty na inne propozycje - mała plamka nie jest dla mnie problemem, więc w sumie nie robi mi to różnicy) i matrycę inną niż TN. Monitor będzie podłączony do laptopa jako wyświetlacz zewnętrzny. Bardzo ważne jest dla mnie, aby monitor dobrze się spisywał w grach i filmach (nie chcę jakiegoś przesadnie wysokiego czasu reakcji), ale też do bardzo amatorskiego zajmowania się zdjęciami. Ponieważ jestem programistą - kluczowe znaczenie ma dla mnie rozdzielczość i chcę aby to było 1920x1200 (1920x1080 raczej nie wchodzi w grę). No i cena - absolutnie chciałbym zmieścić się w 2000 złotych. Nie mówię nie monitorom droższym - tylko czy zakup takiego ma dla mnie rzeczywiście sens?
Dodam tylko, że moim obecnym monitorem zewnętrznym jest Belinea 1980S1 (rozdzielczość 1280x1024, matryca PVA) i jestem z niego bardzo zadowolony - tylko niestety ma dla mnie zbyt małą przestrzeń roboczą.
W zeszłym roku rozważałem zakup HP LP2475w, lub ZR24w (jest tańszy, choć jeśli chodzi o bogactwo wejść i wyjść przegrywał z LP2475w). Z tego co widziałem dużo pisało się o EIZO S2243W - przekracza on wprawdzie mój budżet, ale jeśli NAPRAWDĘ odczuję różnice - jestem gotów dopłacić. Na jego korzyść na pewno przemawia rozdzielczość i to, że ma 22 cale, ale zastanawiam się, czy jako laik graficzny (bo za takiego się uważam, mimo, iż denerwują mnie masowo sprzedawane TNki, zwłaszcza z powłoką typu glare) zauważę, że warto było wydać aż tyle pieniędzy? Gdzie jest szansa, aby takiemu monitorowi się przyjrzeć - zobaczyć go w akcji, wyświetlić na nim jakiś film, zdjęcia (mieszkam w Poznaniu)?
Czy istnieją alternatywy dla modeli przeze mnie wymienionych (zwłaszcza dla EIZO)? Nie muszą mu dorównywać jakością, ważne by spełniały podane przeze mnie kryteria.
W mojej głowie panuje wielki chaos, więc bardzo liczę na pomoc forumowiczów, a zwłaszcza pana Tomasza.
- Tom01
- Kontakt:
Re: Monitor do gier, filmów i programowania
Witampiotrekprz pisze:Dzień dobry!
A które z tych zajęć jest ważniejsze?piotrekprz pisze:aby monitor dobrze się spisywał w grach i filmach (...), ale też do bardzo amatorskiego zajmowania się zdjęciami.
Jeśli widzi Pan różnicę między hipermarketowymi TN-kami za 400 zł a swoim obecnym monitorem, to conajmniej taką samą dużą albo i większą zobaczy Pan po przesiadce ze swojego na EIZO S2243W.piotrekprz pisze:Z tego co widziałem dużo pisało się o EIZO S2243W - przekracza on wprawdzie mój budżet, ale jeśli NAPRAWDĘ odczuję różnice - jestem gotów dopłacić.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Gdybym miał uszeregować to pewnie: filmy, gry, mocno amatorska fotografia. Do programowania nie jest mi potrzebne praktycznie nic poza wysoką rozdzielczością.Tom01 pisze:A które z tych zajęć jest ważniejsze?piotrekprz pisze:aby monitor dobrze się spisywał w grach i filmach (...), ale też do bardzo amatorskiego zajmowania się zdjęciami.
- Tom01
- Kontakt:
PS. Do programowania wypadałoby aby monitor nie "gryzł w oczy".
Gdyby wymóg rozdzielczości nie był krytyczny, można rozważyć tańsze EIZO FS2331W. Do rozrywki znakomity. W innym wypadku poza S2243W nie ma za bardzo wyboru. To monitor w dobrym tego słowa znaczeniu uniwersalny.piotrekprz pisze:Gdybym miał uszeregować to pewnie: filmy, gry, mocno amatorska fotografia. Do programowania nie jest mi potrzebne praktycznie nic poza wysoką rozdzielczością.
PS. Do programowania wypadałoby aby monitor nie "gryzł w oczy".
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Zdaję sobie sprawę, że proporcje 16:9 są wciskane wszędzie gdzie tylko się da - ale naprawdę nie rozumiem: czy nie wygodniej byłoby zamiast 1920x1080 dawać 120 pikseli więcej w pionie? Monitory 1920x1200 w ogóle ciężko gdziekolwiek dostać, dlatego między innymi chcę się pospieszyć z zakupem bo boję się że za pół roku nie dostanę żadnego...
Czy nie orientuje się Pan gdzie takiego EIZO mógłbym obejrzeć? Jak wspominałem mieszkam w Poznaniu i po prostu nie wyobrażam sobie ewentualnego wydania 2,5 tys. zł na monitor bez wcześniejszego obejrzenia go...
Czy nie orientuje się Pan gdzie takiego EIZO mógłbym obejrzeć? Jak wspominałem mieszkam w Poznaniu i po prostu nie wyobrażam sobie ewentualnego wydania 2,5 tys. zł na monitor bez wcześniejszego obejrzenia go...
- Tom01
- Kontakt:
Muszę Pana zaprosić do W-wy, do przedstawicielstwa EIZO. To najpewniejsze miejsce.piotrekprz pisze:Czy nie orientuje się Pan gdzie takiego EIZO mógłbym obejrzeć? Jak wspominałem mieszkam w Poznaniu
Żeby Pan wiedział jakie monitory śle się "w ciemno", do ludzi którzy na oczy nie widzieli swego nowego nabytku.piotrekprz pisze:i po prostu nie wyobrażam sobie ewentualnego wydania 2,5 tys. zł na monitor bez wcześniejszego obejrzenia go...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No cóż - Warszawa odpada, zwłaszcza, że aby tam dojechać trzeba by ponieść kolejne koszty Mimo wszystko najprawdopodobniej ciężko mi się będzie zdecydować na S2243W. Ponieważ taki LP2475w jest w sumie niewiele od niego tańszy, zapytałbym co myśli Pan o ZR24w? Słyszałem dość pochlebne opinie o ZR22w, a z tego co wiem to różnią się one tylko rozdzielczością? Wiem, że nie mogę go porównywać do S2243W, ale jest on z kolei o 1000 zł tańszy niż EIZO, jest to 16:10 (co dla mnie bardzo istotne), no i mógłbym go dorwać w wielu sklepach w Poznaniu, a co za tym idzie łatwo byłoby mi go obejrzeć...Tom01 pisze:Muszę Pana zaprosić do W-wy, do przedstawicielstwa EIZO. To najpewniejsze miejsce.piotrekprz pisze:Czy nie orientuje się Pan gdzie takiego EIZO mógłbym obejrzeć? Jak wspominałem mieszkam w Poznaniu
- Tom01
- Kontakt:
Monitory korporacyjne w zastosowaniu uniwersalnym są bez sensu. Demonstrują poważne wady a w domu nie mają warunków do pokazania zalet. Co do oglądania, ma Pan jeszcze 10 dniowy termin "testowy" przy zakupach przez Internet. Myślał Pan o tym?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie, o tym nie myślałem. Oczywiście jest to dobre rozwiązanie - ale pewnie jak miałbym już monitor w domu to nie byłbym zbytnio obiektywny
Niestety, wiele wskazuje na to, że moja kwota na monitor się zmniejszy i już nawet 2000 zł będzie przekraczało budżet. Obawiam się, że EIZO staje się dla mnie powoli nieosiągalne.
W związku z tym postanowiłem rozejrzeć się po portalach TFTCentral i Prad. Zaciekawiły mnie zwłaszcza rezultaty testów w serwisie Prad - tam LP2475w otrzymało najwyższą ocenę "sehr gut", z kolei ZR24w - "gut". Czy miał Pan do czynienia z oboma modelami? Czy (gdybym decydował się na wariant mocno budżetowy, co może się okazać prawdopodobne) warto byłoby dopłacać 500 zł do modelu LP? Czy jest między nimi różnica, o której pisano na portalu Prad?
Niestety, wiele wskazuje na to, że moja kwota na monitor się zmniejszy i już nawet 2000 zł będzie przekraczało budżet. Obawiam się, że EIZO staje się dla mnie powoli nieosiągalne.
W związku z tym postanowiłem rozejrzeć się po portalach TFTCentral i Prad. Zaciekawiły mnie zwłaszcza rezultaty testów w serwisie Prad - tam LP2475w otrzymało najwyższą ocenę "sehr gut", z kolei ZR24w - "gut". Czy miał Pan do czynienia z oboma modelami? Czy (gdybym decydował się na wariant mocno budżetowy, co może się okazać prawdopodobne) warto byłoby dopłacać 500 zł do modelu LP? Czy jest między nimi różnica, o której pisano na portalu Prad?
- Tom01
- Kontakt:
Przecież o to chodzi.piotrekprz pisze:ale pewnie jak miałbym już monitor w domu to nie byłbym zbytnio obiektywny
Zawsze warto dołożyć do lepszego.piotrekprz pisze:warto byłoby dopłacać 500 zł do modelu LP?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tom01 pisze:Przecież o to chodzi.piotrekprz pisze:ale pewnie jak miałbym już monitor w domu to nie byłbym zbytnio obiektywny
No tak, tylko pytanie - czy Pańskim zdaniem ten LP jest rzeczywiście lepszy od ZR?Tom01 pisze:Zawsze warto dołożyć do lepszego.piotrekprz pisze:warto byłoby dopłacać 500 zł do modelu LP?
- Tom01
- Kontakt:
Jest lepszy, choć niewiele. Oba monitory tak czy siak słabo się nadają do Pana zastosowań, więc to wybór między dżumą a cholerą.piotrekprz pisze:No tak, tylko pytanie - czy Pańskim zdaniem ten LP jest rzeczywiście lepszy od ZR?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Hm, trochę mnie to przeraża A jakieś inne rozwiązania "budżetowe" - nieco lepsze od tych HP'ków, a w rozdzielczości 1920x1200? Może rzucił się Panu w oczy jakiś monitor który byłby przyzwoity i nie przekraczał 2000 zł? (przy czym im taniej tym lepiej)Tom01 pisze:Jest lepszy, choć niewiele. Oba monitory tak czy siak słabo się nadają do Pana zastosowań, więc to wybór między dżumą a cholerą.piotrekprz pisze:No tak, tylko pytanie - czy Pańskim zdaniem ten LP jest rzeczywiście lepszy od ZR?
- Tom01
- Kontakt:
Już o nim wcześniej wspomniałem: EIZO FS2331.piotrekprz pisze:Może rzucił się Panu w oczy jakiś monitor który byłby przyzwoity i nie przekraczał 2000 zł? (przy czym im taniej tym lepiej)
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Wiem, o nim pamiętam - ale to "tylko" 1080 pikseli w pionie. Niech mi Pan wierzy - w każdym środowisku programistycznym dodatkowe 120 pikseli jest na wagę złota
No i pytanie nr 2 - bez względu na wybrana opcję domyślam się, że wskazana byłaby kalibracja? Gdzie można znaleźć takie miejsca w Poznaniu? Mógłby Pan jakieś polecić?
No i pytanie nr 2 - bez względu na wybrana opcję domyślam się, że wskazana byłaby kalibracja? Gdzie można znaleźć takie miejsca w Poznaniu? Mógłby Pan jakieś polecić?
- Tom01
- Kontakt:
Nie ma Pan zatem wyjścia. Albo dobrze albo tanio.piotrekprz pisze:Wiem, o nim pamiętam - ale to "tylko" 1080 pikseli w pionie. Niech mi Pan wierzy - w każdym środowisku programistycznym dodatkowe 120 pikseli jest na wagę złota
Nie znam nikogo zaufanego i jednocześnie robiącego takie usługi za rozsądne pieniądze w Pana okolicach. Ale można monitor zamówić już ustawiony.piotrekprz pisze:No i pytanie nr 2 - bez względu na wybrana opcję domyślam się, że wskazana byłaby kalibracja? Gdzie można znaleźć takie miejsca w Poznaniu? Mógłby Pan jakieś polecić?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tak? Wydawało mi się, że kalibracja powinna być przeprowadzana w konkretnym miejscu?
Ile trzeba doliczyć do standardowej ceny monitora, aby mieć go już ustawionego?
Ile trzeba doliczyć do standardowej ceny monitora, aby mieć go już ustawionego?
- Tom01
- Kontakt:
Można wszystko zrobić na jednym stanowisku i odtworzyć wszystko na innym. Przy spełnieniu pewnych warunków i odpowiednim doświadczeniu technika oczywiście.piotrekprz pisze:Tak? Wydawało mi się, że kalibracja powinna być przeprowadzana w konkretnym miejscu?
Proszę rzucić okiem: https://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us.htmlpiotrekprz pisze:Ile trzeba doliczyć do standardowej ceny monitora, aby mieć go już ustawionego?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No tak - i w tym momencie cena S2243 wraz z kalibracją i przesyłką to już niemalże 3k złotych, co będzie dla mnie jednak stanowczo zbyt dużą kwotą
Szkoda, że EIZO nie ma czegoś cenowo podobnego do tego FS2331, ale w "normalnych" proporcjach 16:10.
PS. Tak na marginesie - czy monitor S2242 różni się czymś od S2243? Na prad.de S2242 dostał taką samą ocenę co ZR24W...
PS. 2. A jak wypada Dell U2410/Dell U2711 w porównaniu z tymi HP'kami? Fakt, że U2711 też drogi ale za to jaka rozdzielczość...
Szkoda, że EIZO nie ma czegoś cenowo podobnego do tego FS2331, ale w "normalnych" proporcjach 16:10.
PS. Tak na marginesie - czy monitor S2242 różni się czymś od S2243? Na prad.de S2242 dostał taką samą ocenę co ZR24W...
PS. 2. A jak wypada Dell U2410/Dell U2711 w porównaniu z tymi HP'kami? Fakt, że U2711 też drogi ale za to jaka rozdzielczość...
- Tom01
- Kontakt:
Przecież ma: S2233W.piotrekprz pisze:Szkoda, że EIZO nie ma czegoś cenowo podobnego do tego FS2331, ale w "normalnych" proporcjach 16:10.
Na prad różne "ciekawostki" można wyczytać. S2242W i S2243W to z użytkowego punktu widzenia identyczne monitory.piotrekprz pisze:PS. Tak na margines ie - czy monitor S2242 różni się czymś od S2243? Na prad.de S2242 dostał taką samą ocenę co ZR24W...
Jeszcze raz: Do Pana zastosowań kupno korporacyjnego monitora IPS-owego jest tak samo sensowne jak kombajn zbożowy do zbioru jagód.piotrekprz pisze:PS. 2. A jak wypada Dell U2410/Dell U2711 w porównaniu z tymi HP'kami? Fakt, że U2711 też drogi ale za to jaka rozdzielczość...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl