NEC EA304WMi - pierwsze wrażenia
- Czornyj
- Kontakt:
Jak wspominałem w wątku-zagadce NEC DS niebawem wprowadzi na rynek nowy wyświetlacz dla miłośników pracy na dużych powierzchniach - NEC EA304WMi.
Atutem wyświetlacza jest matryca pochodząca z PA302W - 10-cio bitowy AH-IPS podświetlany GBr LED
z dyfuzorem o satynowym wykończeniu:
EA304WMi w swym natywnym stanie - delikatnie mówiąc - dupy nie urywa:
Kiepską sytuację diametralnie zmienia fakt, że monitor wspierany jest przez oprogramowanie NEC GammaCompMD QA oraz SpectraViewII - poniżej efekty działania tego ostatniego:
Atutem wyświetlacza jest matryca pochodząca z PA302W - 10-cio bitowy AH-IPS podświetlany GBr LED
z dyfuzorem o satynowym wykończeniu:
EA304WMi w swym natywnym stanie - delikatnie mówiąc - dupy nie urywa:
Kiepską sytuację diametralnie zmienia fakt, że monitor wspierany jest przez oprogramowanie NEC GammaCompMD QA oraz SpectraViewII - poniżej efekty działania tego ostatniego:
A da się toto skalibrować do sRGB? Tak, żeby głupi Windows dobrze działał...
PS. Wiem, wiem. Pytanie trochę dziwne w przypadku tego monitora...
PS. Wiem, wiem. Pytanie trochę dziwne w przypadku tego monitora...
- Czornyj
- Kontakt:
Monitor posiada tryb sRGB, który niestety nie działa - nie ma też możliwości jego kalibracji poziomu SVII:
Powyższy syndrom zwiastuje niestety brak 3DLUT (bądź - co mniej prawdopodobne - jego zablokowanie z poziomu firmware), co czyni zmianę przestrzeni barwowej monitora niemożliwą. Znajdzie on zatem zastosowanie w przypadku aplikacji z aktywnym zarządzaniem barwą, praca w środowisku pozbawionym CMM skutkuje landrynowatością barw interfejsu i zdjęć wyrenderowanych do sRGB.
Powyższy syndrom zwiastuje niestety brak 3DLUT (bądź - co mniej prawdopodobne - jego zablokowanie z poziomu firmware), co czyni zmianę przestrzeni barwowej monitora niemożliwą. Znajdzie on zatem zastosowanie w przypadku aplikacji z aktywnym zarządzaniem barwą, praca w środowisku pozbawionym CMM skutkuje landrynowatością barw interfejsu i zdjęć wyrenderowanych do sRGB.
- Tom01
- Kontakt:
Dla nas, Macowców, to akurat żadna przeszkoda, a znakomita alternatywa dla dużych DELLi, które są złe lub beznadziejne. Do prac ogólnych jak znalazł, bo mój ulubiony standard czyli 3 x NEC PA 30" wymaga zastawienia nerki.Czornyj pisze:Powyższy syndrom zwiastuje niestety brak 3DLUT (bądź - co mniej prawdopodobne - jego zablokowanie z poziomu firmware), co czyni zmianę przestrzeni barwowej monitora niemożliwą. Znajdzie on zatem zastosowanie w przypadku aplikacji z aktywnym zarządzaniem barwą, praca w środowisku pozbawionym CMM skutkuje landrynowatością barw interfejsu i zdjęć wyrenderowanych do sRGB.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... u3014.html
To tylko DELL, ale ma 3D LUT, ma też DUC (o niższej jakości działania niż NEC/EIZO). Ale zakładam, że lepsze to niż nic, czyli brak jakiegokolwiek wyrównania nierównomierności (jasności i mury chrominancji).
Nie bardzo wyobrażam sobie jak taki NEC, bez 3D LUT czy DUC, może wytworzyć lepszy monitor od takiego DELLa, choćby z marnie wyregulowanymi nastawami. A DELL chwali się stosowaniem tego samego sprzętu kalibracyjnego co NEC (Konica-Minolta)...
Wykonana kalibracja wygląda rewelacyjnie i zdziałała cuda, ale, zdaje się, wykonuje się ją w jednym punkcie, zwykle na środku ekranu. Przy braku DUC i podświetleniu GBr-LED spodziewam się "drobnych" rozrzutów na około...
Re: NEC EA304WMi - pierwsze wrażenia
No właśnie. Jedyny konkurent, jakiego widzę, to DELL U3014.Tom01 pisze:...znakomita alternatywa dla dużych DELLi, które są złe lub beznadziejne. Do prac ogólnych jak znalazł, bo mój ulubiony standard czyli 3 x NEC PA 30" wymaga zastawienia nerki.
To tylko DELL, ale ma 3D LUT, ma też DUC (o niższej jakości działania niż NEC/EIZO). Ale zakładam, że lepsze to niż nic, czyli brak jakiegokolwiek wyrównania nierównomierności (jasności i mury chrominancji).
Nie bardzo wyobrażam sobie jak taki NEC, bez 3D LUT czy DUC, może wytworzyć lepszy monitor od takiego DELLa, choćby z marnie wyregulowanymi nastawami. A DELL chwali się stosowaniem tego samego sprzętu kalibracyjnego co NEC (Konica-Minolta)...
Wykonana kalibracja wygląda rewelacyjnie i zdziałała cuda, ale, zdaje się, wykonuje się ją w jednym punkcie, zwykle na środku ekranu. Przy braku DUC i podświetleniu GBr-LED spodziewam się "drobnych" rozrzutów na około...
Nie wierz w to. To tylko niewyparzone gęby marketingowców Niedawno miałem „zawodowego Della” na warsztacie. To był model UP3214Q. Opisałem go tu: http://blog.pclab.pl/filipczechowski/De ... do.DTP,385max pisze:No właśnie. Jedyny konkurent, jakiego widzę, to DELL U3014.Tom01 pisze:...znakomita alternatywa dla dużych DELLi, które są złe lub beznadziejne. Do prac ogólnych jak znalazł, bo mój ulubiony standard czyli 3 x NEC PA 30" wymaga zastawienia nerki.
To tylko DELL, ale ma 3D LUT, ma też DUC (…)
- Czornyj
- Kontakt:
Największą obawą napawała mnie kwestia braku DUC w monitorze o upiornie szerokim gamucie - na szczęście EA304WMi jest wprawdzie daleki od ideału, ale też nie ma tragedii i mura chrominancji jest w praktyce mniejsza, niż w końcówce produkcji stabilizowanych elektronicznie WG CCFL:
Skoro nie ma 3D LUT i DUC, to jaki udział w sukcesie ma NEC
Skoro matryca jest tak dobra, to dlaczego DELL (montując w swoim wyrobie taką samą) nie może być co najmniej równie dobry
A nawet lepszy (3D LUT, DUC). Zakładam, że DUC nie psuje obrazu bardziej niż jego brak (choć teoretycznie to możliwe ).
Re: NEC EA304WMi - pierwsze wrażenia
W takim razie, czy nie jest to zasługą LG Display, producenta matrycyCzornyj pisze:Największą obawą napawała mnie kwestia braku DUC w monitorze o upiornie szerokim gamucie - na szczęście EA304WMi jest wprawdzie daleki od ideału, ale też nie ma tragedii i mura chrominancji jest w praktyce mniejsza, niż w końcówce produkcji stabilizowanych elektronicznie WG CCFL:...
Skoro nie ma 3D LUT i DUC, to jaki udział w sukcesie ma NEC
Skoro matryca jest tak dobra, to dlaczego DELL (montując w swoim wyrobie taką samą) nie może być co najmniej równie dobry
A nawet lepszy (3D LUT, DUC). Zakładam, że DUC nie psuje obrazu bardziej niż jego brak (choć teoretycznie to możliwe ).
- Czornyj
- Kontakt:
Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia, najwyraźniej NEC zaczął się bardziej przykładać do screeningu matryc montowanych w swoich monitorach. Z Dellirium problem jest chyba taki, że oni pakują jakieś odpady matryc pozamiatane z podłogi, raz takie - raz siakie, byle taniej.
- Czornyj
- Kontakt:
Mały cynk dla forumowiczów - gdyby ktoś chciał na gwiazdkę przytulić trzydziechę, to jest w dystrybucji NEC PL do przechwycenia jedna sztuka w megapromocyjnej cenie. Kolor jedynie słuszny - czarny, monitor w stanie virgo intacta w nieotwieranym pudle, oczywiście standardowa gwarancja NEC PL 3 lata z możliwością rozszerzenia do 5. Zainteresowanych ceną i poszerzeniem przestrzeni roboczej do rozmiarów małego lotniskowca zapraszam na PW
- Czornyj
- Kontakt:
Z okazji zbliżających się Świąt Monitor pełnosprawny, nowy, zwarty i gotowy - nie ma żadnego haczyka, podstępu ani wad ukrytych
-
cz
A ile to kosztuje pamiętaj .. że w biednej Polsce żyjemy..
- Czornyj
- Kontakt:
Dzień dobry,
W bliżej nieokreślonej przyszłości planuję przesiadkę z 2x19" na 1x27"(30"). Teraz pracuję na 1990FX + 1990SXi, oba oprofilowane Spyderem 2. Generalnie nie narzekam. Zdjęcia obrabiam w 99% w Lr, idealne odwzorowanie kolorów nie jest dla mnie krytyczne, ale komfort pracy (programowanie, aplikacje biurowe) już raczej tak.
Czy ma sens przesiadka na EA304WMi? Brak 3D LUT da mi się we znaki?
W bliżej nieokreślonej przyszłości planuję przesiadkę z 2x19" na 1x27"(30"). Teraz pracuję na 1990FX + 1990SXi, oba oprofilowane Spyderem 2. Generalnie nie narzekam. Zdjęcia obrabiam w 99% w Lr, idealne odwzorowanie kolorów nie jest dla mnie krytyczne, ale komfort pracy (programowanie, aplikacje biurowe) już raczej tak.
- Tom01
- Kontakt:
Tak po prawdzie, następcą Pańskich monitorów jest seria PA, nie EA.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Brak 3DLUT może stanowić problem w przypadku aplikacji pozbawionych modułów zarządzania barwą, bo kolory będą mocno landrynowate i przesycone. EA304WMi pozytywnie wyróżnia się na tle serii EA, ponieważ ma kozacką matrycę z PA302W oraz 12-o bitowy 1DLUT i DUC, więc jakością nie będzie ustępował starym monitorom serii x90. Przy tym budżecie warto jednak jako alternatywę rozważyć PA272W.dojarek pisze:Dzień dobry,
Ja przesiadłem się 1,5 roku temu z 1x LCD1990SXi na 1x PA272W. Miodzio.
PS. 3D LUT jest niezbędny do ... sprzętowej emulacji sRGB, czyli monitorów za 1/10 ceny.
Jak by Ci przyszło kiedyś do głowy rozebrać staruszka, to nie musisz...
http://mva.pl/viewtopic.php?f=49&t=625
PS. 3D LUT jest niezbędny do ... sprzętowej emulacji sRGB, czyli monitorów za 1/10 ceny.
Jak by Ci przyszło kiedyś do głowy rozebrać staruszka, to nie musisz...
http://mva.pl/viewtopic.php?f=49&t=625