Witam Forumowiczów,
dla których odwzorowanie kolorów jest bardzo ważne (najważniejsze ).
Spotkałem się z niełatwym zadaniem wyszukania laboratorium, które oferuje wydruk zdjęć, od małych do dużych formatów w przestrzeni kolorów sRGB, AdobeRGB.
Przydała by się tu lista labów z informacją na czym drukują, sprzęt drukujący, nośnik (jaki papier, inny materiał), w jakiej przestrzeni kolorów, kiedy aktualizowano profil ICC. Dla podkreślenia znaczenia słowa drukują z poprzedniego zdania chodzi mi reprodukcję zdjęć zdanej przestrzeni kolorów, a nie tylko umiejętność konwersji stosownego zdjęcia.
Ceny są tu zbędne i dyskusja, które parametry lepsze od innych. Tylko sucha lista labów namiarami i opisem używanej technologii.
Z góry dziękuję za pomoc.
Gdzie wywołać, drukować zdjęcia sRGB AdobeRGB?
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Gdzie wywołać, drukować zdjęcia sRGB AdobeRGB?
W kwestii odbitek - lista moich klientów, u których zarządzam barwą:
- digitalalbum.pl (Chromira)
- najlepszefoto.pl (Noritsu 3701HD)
- fotonowak.pl (Noritsu 3801HD)
- labhd.pl (Noritsu 3701HD)
- jbrlab.com (Frontier 350)
- fotogliwice.pl (Noritsu 3701HD)
- lablab.pl (Durst Lambda)
...oraz moi koledzy Dagmar i Marek, którzy sami sobie zarządzają:
- cyfrowaciemnia.pl (Frontier 700)
- labpolska.pl (Noritsu 3201)
W kwestii wydruków praktycznie każde laboratorium/drukarnia, gdzie operator plotera ma pojęcie o mniemaniu.
Nieskromnie polecę moją (zarzadzaniebarwa.pl) - realizuję wszelkie formaty od 10x15 po 100x150cm, druk pigmentowy 12 kolorów Canon iPF8300.
- digitalalbum.pl (Chromira)
- najlepszefoto.pl (Noritsu 3701HD)
- fotonowak.pl (Noritsu 3801HD)
- labhd.pl (Noritsu 3701HD)
- jbrlab.com (Frontier 350)
- fotogliwice.pl (Noritsu 3701HD)
- lablab.pl (Durst Lambda)
...oraz moi koledzy Dagmar i Marek, którzy sami sobie zarządzają:
- cyfrowaciemnia.pl (Frontier 700)
- labpolska.pl (Noritsu 3201)
W kwestii wydruków praktycznie każde laboratorium/drukarnia, gdzie operator plotera ma pojęcie o mniemaniu.
Nieskromnie polecę moją (zarzadzaniebarwa.pl) - realizuję wszelkie formaty od 10x15 po 100x150cm, druk pigmentowy 12 kolorów Canon iPF8300.
- gamut
- Kontakt:
No to i ja nieskromnie polecę moją manufakturkę działającą w przeróżnych przestrzeniach, od A do s : studiogamut.pl
Dziękuję za wstawki.Chętni jak najbardziej, niech się reklamują!
Bardzo proszę stosować poniższy szablon, bez cen, żeby nie robić tu konkurencji cenowej.
By było to bardziej cennym i użytecznym źródłem będzie wstawienie informacji według szablonu:
Bardzo proszę stosować poniższy szablon, bez cen, żeby nie robić tu konkurencji cenowej.
By było to bardziej cennym i użytecznym źródłem będzie wstawienie informacji według szablonu:
- Reprodukcja zdjęć bez konwersji (do innej przestrzeni kolorów) z materiału: sRGB, AdobeRGB, inne
Urządzenie drukujące:
Papier (stosowany papiery):
Dodatkowe zabezpieczenie nadruku?:
Inne medium do nadruku:
Rozmiar wydruku min-max:
Czy drukujący udostępnia stosowny plik ICC: TAK, NIE, brak danych
Data utworzenia pliku ICC (opcjonalnie):
Adres strony web, kontakt:
Lokalizacja: np. Kraków, Katowice, Gdańsk oraz wysyłkowo na terenie całej Polski
- Tom01
- Kontakt:
No to i ja się zareklamuję. Firma ma kilka poważnych maszyn głównie na własny użytek, np do drukowania obrazów kontrolnych, jednak czasem się coś drukuje "dla ludzi". Stąd mogę poratować wydrukami wysokiej jakości:
Urządzenie drukujące: EPSON Stylus PRO 4900, druk pigmentowy 11 kolorowy.
Papier (stosowany papiery): Dowolne z oferty EPSON, Ilford (Tecco), Fomei. Od ręki dostępne popularne modele "fotograficzne".
Dodatkowe zabezpieczenie nadruku?: Nie
Inne medium do nadruku: Płótna, folie.
Rozmiar wydruku min-max: Rozmiary arkuszowe z zakresu A4 do A2. Rozmiar (szerokość) rolki 30 cm do 16-17", przy czym długość dowolna. Przy mniejszych formatach, można docelowo przecinać samodzielnie np A4 na popularny "fotograficzny" 15x21.
Czy drukujący udostępnia stosowny plik ICC: Tak
Data utworzenia pliku ICC (opcjonalnie): Maszyna serwisowana na bieżąco.
Adres strony web, kontakt: biuro@mastiff.pl
Urządzenie drukujące: EPSON Stylus PRO 4900, druk pigmentowy 11 kolorowy.
Papier (stosowany papiery): Dowolne z oferty EPSON, Ilford (Tecco), Fomei. Od ręki dostępne popularne modele "fotograficzne".
Dodatkowe zabezpieczenie nadruku?: Nie
Inne medium do nadruku: Płótna, folie.
Rozmiar wydruku min-max: Rozmiary arkuszowe z zakresu A4 do A2. Rozmiar (szerokość) rolki 30 cm do 16-17", przy czym długość dowolna. Przy mniejszych formatach, można docelowo przecinać samodzielnie np A4 na popularny "fotograficzny" 15x21.
Czy drukujący udostępnia stosowny plik ICC: Tak
Data utworzenia pliku ICC (opcjonalnie): Maszyna serwisowana na bieżąco.
Adres strony web, kontakt: biuro@mastiff.pl
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Mam pytanie szczególnbie do kolegi Czornyja. Do tej pory korzystałem z poleconego przez Ciebie najlepszefoto.pl (nie z powodu polecenia, po prostu wcześniej do nich trafiłem). Otóż przyjrzałem się nieco bliżej profilom udostepnionym przez nich w color profilerze i widzę że odbiegają one znacznie od sRGB o Adobe juz nie wspominając. W takim wypadku pomimo innych aspektów jakosci ich usług zastanawiam się czy to dobry wybór skoro nawet jak wyczytałem chcą żeby przesyłane do nich pliki były w sRGB. Idąc tym tropem zastanawiam się narazie nad sensem inwestycji w monitor szerokogamutowy, oświetlenie, kalibrowanie skoro trafia to później do labu gdzie i tak obetną wszystko do sRGB. Dotarłem też do wątku na innym forum gdzie pisałeś że używane przez nich właśnie Noritsu ma permamentny tryb sRGB i żeby wymusić druk z wiekszym gamutem trzeba nieco gimnastyki. Myślę że skoro już gimnastykujemy się z kolorem wydajemy ciężko zarobione pieniądze na sprzęt a wyciekanie czerni czy delikatny zafarb pod kątem doprowadza do nieskończonych dywagacji nad wyższością tego czy tamtego to powinno mieć to odzwierciedlenie na papierze który otrzymamy z labu a nie tylko na innym poprawnie skalibrowanym monitorze. Nie jest miłym fakt że mimo że wszystko zrobimy jak najlepiej się da zgodnie ze sztuką a na koncu labolud przytnie wszystko do sRGB i mamy być zadowoleni z efektów. Dlatego miło byłoby mieć listę labów gdzie naprawdę jesteśmy pewni że przesłane przez nas zdjęcia w aRGB zostaną wydrukowane bez obcięcia ich do sRGB a profil icc z drukarni będzie aktualny i szerszy niż sRGB i tak to zostanie na pewno wydrukowane bez względu na to czy na zmianie był Pan Kazik czy Pan Marian.
Może ktoś polecić jakąś drukarnie w Poznaniu?
Co więcej, np. przestrzeń AdobRGB zawiera barwy których fizycznie nie da się (NIGDY) zreprodukować na papierze, nawet jakbyśmy mieli drukarkę z kilkoma tysiącami osobnych, najbardziej wściekle jaskrawych tuszy - taka fizyka.
Nie ma co się zastanawiać nad monitorem szerokogamutowym tylko brać, będziesz miał referencyjny obraz zdjęcia, a od labu/drukarza i jego umiejętności będzie zależało ile z niego wyciśnie.
Poza tym, wierność oddawania barw i jakość profilu do druku są ważniejsze niż bardzo szeroki gamut - rzadko kiedy występują barwy na prawdę tak silnie nasycone. Na monitorze szerokogamutowym i całym torze do obróbki i oglądania zdjęć będziesz widział jakie partie fotografii są obcinane, żeby móc je skorygować w odpowiedni dla oka sposób.
Prostym językiem: gamut urządzenia drukującego (światło odbite) ma zupełnie inny kształt niż gamut urządzeń np. wyświetlających (same świecą - podświetlenie od tyłu). Jedne składają kolory addytywnie (RGB) inne substraktywnie (CMYK). W uproszczeniu są obszary barw które znajdują się nawet w sRGB (nie mówiąc o szerszych), któych współczesna drukarka nie zreprodukuje i odwrotnie również.kosci pisze: ↑26 grudnia 2014, 12:59 - ptOtóż przyjrzałem się nieco bliżej profilom udostepnionym przez nich w color profilerze i widzę że odbiegają one znacznie od sRGB o Adobe juz nie wspominając.
[...]
Idąc tym tropem zastanawiam się narazie nad sensem inwestycji w monitor szerokogamutowy, oświetlenie, kalibrowanie skoro trafia to później do labu gdzie i tak obetną wszystko do sRGB.
Co więcej, np. przestrzeń AdobRGB zawiera barwy których fizycznie nie da się (NIGDY) zreprodukować na papierze, nawet jakbyśmy mieli drukarkę z kilkoma tysiącami osobnych, najbardziej wściekle jaskrawych tuszy - taka fizyka.
Nie ma co się zastanawiać nad monitorem szerokogamutowym tylko brać, będziesz miał referencyjny obraz zdjęcia, a od labu/drukarza i jego umiejętności będzie zależało ile z niego wyciśnie.
Poza tym, wierność oddawania barw i jakość profilu do druku są ważniejsze niż bardzo szeroki gamut - rzadko kiedy występują barwy na prawdę tak silnie nasycone. Na monitorze szerokogamutowym i całym torze do obróbki i oglądania zdjęć będziesz widział jakie partie fotografii są obcinane, żeby móc je skorygować w odpowiedni dla oka sposób.
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Może ktoś zna dobrą drukarnię specjalizującą się w druku na płótnie?