Monitor EIZO CX 240 + oprogramowanie
Jestem w posiadaniu monitora Eizo CX 240 wraz z oprogramowaniem do kalibracji. Monitor zakupiony w styczniu 2014 (wg producenta 5 lat gwarancji).
Monitor prawie nie używany (zakup nieadekwatny do profilu działalności, dlatego był mało używany). Zastanawiam się jaka jest obecnie jego wartość rynkowa (nowy kosztuje ok 4300 zł). A może jest ktoś chętny na zakup za rozsądne pieniądze. Możliwość sprzedaży na fakturę.
Dziękuję za opinie na temat ceny.
Monitor prawie nie używany (zakup nieadekwatny do profilu działalności, dlatego był mało używany). Zastanawiam się jaka jest obecnie jego wartość rynkowa (nowy kosztuje ok 4300 zł). A może jest ktoś chętny na zakup za rozsądne pieniądze. Możliwość sprzedaży na fakturę.
Dziękuję za opinie na temat ceny.
-
cz
Już za sam wyjazd nowym samochodem z salonu płacisz 15% mniej jego ceny sprawdz sobie na allegro.
W kwestii używania, określenie "mało używany" jest mało wiarygodnym i miarodajnym parametrem, jak już to warto podać czas pracy monitora, w końcu ma licznik wypracowanych godzin. O ten parametr będzie pytał każdy potencjalny zainteresowany.
-
cz
W NEC można też sprawdzić ilość przepracowanych godzin?.Wiem ,że w Eizo tak.
Faktycznie, dziękuję za cenną uwagę. Monitor ma zużycie 10h. Wiem, że wiele osób może myśleć, że ta wartość jest niemożliwa, ale tak jak napisałam wcześniej. Zakup okazał się nietrafiony jeżeli chodzi o prowadzoną działalność.
Kluczowe dla kupującego będzie na pewno też to czy jesteś w stanie wystawić fakturę VAT.
Zaskakuje mnie jednak, że piszesz iż monitor nie trafił w profil, a zarazem został kupiony z oprogramowaniem do kalibracji co musiało mieć swoje uzasadnienie co do przeznaczenia. Taki zestaw bierze się zazwyczaj mając już pewne założenia co do jego wykorzystania.
Re: Monitor EIZO CX 240 + oprogramowanie
W NECu też. U mnie na przykład najprościej odczytać przez multiprofiler ale prawdopodobnie są też w menu zaawansowanym te informacje.czuk pisze:W NEC można też sprawdzić ilość przepracowanych godzin?.Wiem ,że w Eizo tak.
Monitor to nie samochód , z cofnięciem przebiegu jest trudniej więc nie ma powodu by mieć jakieś podejrzenia co do czasu pracy. Jeśli monitor pochodzi z oficjalnej dystrybucji i nie ma jakichś wad matrycy to myślę, że nabywcę znajdziesz. Kwestia, rzecz jasna, ceny. Myślę, że dobrym pomysłem będzie zamieścić ogłoszenie tutaj na forum w odpowiednim dziale.alibin pisze:Faktycznie, dziękuję za cenną uwagę. Monitor ma zużycie 10h. Wiem, że wiele osób może myśleć, że ta wartość jest niemożliwa, ale tak jak napisałam wcześniej. Zakup okazał się nietrafiony jeżeli chodzi o prowadzoną działalność.
Kluczowe dla kupującego będzie na pewno też to czy jesteś w stanie wystawić fakturę VAT.
Zaskakuje mnie jednak, że piszesz iż monitor nie trafił w profil, a zarazem został kupiony z oprogramowaniem do kalibracji co musiało mieć swoje uzasadnienie co do przeznaczenia. Taki zestaw bierze się zazwyczaj mając już pewne założenia co do jego wykorzystania.
Mnie niestety nie dziwi, zwłaszcza jeśli wątkotwórca opierał się na poradach jednego forumowych doradców.Picasso pisze:Zaskakuje mnie jednak, że piszesz iż monitor nie trafił w profil, a zarazem został kupiony z oprogramowaniem do kalibracji co musiało mieć swoje uzasadnienie co do przeznaczenia. Taki zestaw bierze się zazwyczaj mając już pewne założenia co do jego wykorzystania.
- Juriko
Nie interesuje mnie z jakiego powodu ktoś sprzedaje monitor, nie moja sprawa, ale ciekawe skądinąd jest to, jaki to profil użytkowania nie pozwala na korzystanie z było nie było nietuzinkowego monitora Eizo CX240? Chyba, że chodzi o to, że wystarczył by dobry biurowy znacznie tańszy i żal wydanej kasy. Jeśli tak to mleko już się rozlało i straty i tak będą, bo sprzedaż zawsze je generuje. Autor nie musi odpowiadać, ot tak sobie dumam przed snem
Pozdrawiam, Jurek
Hipotetyczna odpowiedź jest zaskakująco prosta. Potrzeba ekranu większego, o wyższej rozdzielczości, bo na tym mikRusku czy miniaTurku nic się nie mieści.Juriko pisze:...ale ciekawe skądinąd jest to, jaki to profil użytkowania nie pozwala na korzystanie z było nie było nietuzinkowego monitora Eizo CX240?
- Juriko
Kurcze blade ja się zastrzelę. Dopiero co kupiłem sobie Eizo 24" który swą wielkością zasłania mi świat, latam myszą po wielkim pulpicie i drżę żeby nie zablądzić, a tu mi Max mówi że ja tak się szarpię z mikruskim liliputem. Ta zniewaga krwi wymaga.
Pozdrawiam, Jurek
- Tom01
- Kontakt:
He, he... Najlepsze jest to, że rozmiarowo 24" i 27" jest bardzo podobny.
PS. Tak w ogóle, proponuję przenieść wątek do działu ogłoszeń i pewnie wyklaruje się jakaś cena.
PS. Tak w ogóle, proponuję przenieść wątek do działu ogłoszeń i pewnie wyklaruje się jakaś cena.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
-
cz
Mniejsza plamka i wysokość matrycy robi różnicę 24 to nie to samo co 27 caliJuriko pisze:Kurcze blade ja się zastrzelę. Dopiero co kupiłem sobie Eizo 24" który swą wielkością zasłania mi świat, latam myszą po wielkim pulpicie i drżę żeby nie zablądzić, a tu mi Max mówi że ja tak się szarpię z mikruskim liliputem. Ta zniewaga krwi wymaga.
Do obserwacji i kontroli takich delikwentów jak mikRusek i miniaTurek potrzebny jest po prostu ... mikroSzkop.
Lepiej nie.Juriko pisze:Kurcze blade ja się zastrzelę.
Do obserwacji i kontroli takich delikwentów jak mikRusek i miniaTurek potrzebny jest po prostu ... mikroSzkop.
W praktyce monitor 27 calowy jest niższy, w sensie rozdzielczość do fizycznej wielkości w odniesieniu do tych parametrów w 24 calach, ale szerszy o jakieś 6cm, jednak to, że jest niższy rekompensuje rozdzielczość.
No i wspomniana plamka co niesamowicie wpływa na ocenę pracy na ekranie.
Ja jednak dobrze zrobiłem, ze nie zakupiłem 24 cali bo przy moich zastosowaniach zwyczajnie bym się na nim gniótł. Obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do 24 mikRuska
I co kluczowe to wyższa rozdzielczość.czuk pisze:Mniejsza plamka i wysokość matrycy robi różnicę 24 to nie to samo co 27 cali
W praktyce monitor 27 calowy jest niższy, w sensie rozdzielczość do fizycznej wielkości w odniesieniu do tych parametrów w 24 calach, ale szerszy o jakieś 6cm, jednak to, że jest niższy rekompensuje rozdzielczość.
No i wspomniana plamka co niesamowicie wpływa na ocenę pracy na ekranie.
Ja jednak dobrze zrobiłem, ze nie zakupiłem 24 cali bo przy moich zastosowaniach zwyczajnie bym się na nim gniótł. Obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do 24 mikRuska
- Juriko
Tak jak ja powrotu do 17 calowego olbrzyma zajmującego pół biurka. To zawsze jest podróż w jedną stronę. I chyba w moim przypadku to większy szok z 17 do 24 niż w twoim, gdzie to tylko 3 cale różnicy. U mnie plamka też zmalała jak by co.Picasso pisze:Obecnie nie wyobrażam sobie powrotu do 24 mikRuska
Pozdrawiam, Jurek
Ja przeskok robiłem z 19 calowego NECa. Najpierw miałem na próbę 24 cale, a później 27 cali, wybór padł na 27 cali.
- Juriko
Czyli i tak mnie 27" nie ominie, ale pewnie to będzie już 4k, a może 5k.
I taką ewolucyjną drogę popieram.Picasso pisze:Ja przeskok robiłem z 19 calowego NECa. Najpierw miałem na próbę 24 cale, a później 27 cali, wybór padł na 27 cali.
Wszelkim szokom mówię stanowcze Nie!
Czyli i tak mnie 27" nie ominie, ale pewnie to będzie już 4k, a może 5k.
Pozdrawiam, Jurek
-
cz
Poczekaj na OLED ,te monitory od wszechczasów były zapowiadane
Wróć do „Zastosowania zawodowe”