O czym wspniałem na wstępie tej przydługiej dyskusjimax pisze:No osi Y mamy wartości R=G=B (równe dla szarości) od 0 do 255.
Na osi X mam jasność L, w skali od 0 do 100. Można by rzec, w procentach.
Jak widać na wykresie, dla gammy=2.2, dla wartości niskich R=G=B= np. 5, jasność L wynosi praktycznie 0, a więc czerń.
Potwierdza się więc, że gamma 2.2, w percepcyjnej skali L*, ukrywa pierwsze odcienie szarości i zlewa je wizualnie w czerń.
Kalibracja - nie widać ciemnego szarego
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Kalibracja - nie widać ciemnego szarego
Tak, wiem. Ale na osi Y nie ma R=G=B tylko RGBOutmax pisze:No osi Y mamy wartości R=G=B (równe dla szarości) od 0 do 255.
Na osi X mam jasność L, w skali od 0 do 100. Można by rzec, w procentach.
Jak widać na wykresie, dla gammy=2.2, dla wartości niskich R=G=B= np. 5, jasność L wynosi praktycznie 0, a więc czerń.
Potwierdza się więc, że gamma 2.2, w percepcyjnej skali L*, ukrywa pierwsze odcienie szarości i zlewa je wizualnie w czerń.
Widać też przy okazji, jak różnią się między sobą krzywe odpowiedzi tonalnej: L* (prosta pod kątem 45st.), sRGB i gamma=2.2; wyrażone w układzie percepcyjnym L*.
- Czornyj
- Kontakt:
Bo to profil monitora - wejściowe RGB to koordynaty przestrzeni edycyjnej, CMM przelicza je na PCS, koordynaty PCS przeliczane są na wyjściowe koordynaty RGB monitoraGrzesiekR pisze:Tak, wiem. Ale na osi Y nie ma R=G=B tylko RGBOut
No dobra, ale nadal nie wiemy, czy Breathless, nasz twórca internetu, ma go tworzyć w sRGB czy 2.2. Powinien dopasować się do naszych (biurowych, nie profesjonalnych) monitorów. Tylko jaką one mają ustawioną gammę? W jakiej gammie robi zdjęcia mój/Twój tani aparacik? 2.2 czy sRGB?
Bo przestrzeń kolorów to z pewnością ma sRGB.
Bo dla samego Twórcy to chyba wszystko jedno, jeśli tylko tworzy i potem odczytuje w tej samej krzywej odpowiedzi tonalnej...
Bo dla samego Twórcy to chyba wszystko jedno, jeśli tylko tworzy i potem odczytuje w tej samej krzywej odpowiedzi tonalnej...
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2015, 19:01 - sob przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Wg mnie Zdyszany powinien mieć możliwość osiągnięcia tego czego chce (w ramach możliwości technicznych sprzętu). Do czego się dostosuje to już jego wybór. Jeśli chce widzieć wszystkie odcienie po kalibracji, to powinien mieć taką możliwość.max pisze:No dobra, ale nadal nie wiemy, czy Breathless, nasz twórca internetu, ma go tworzyć w sRGB czy 2.2. Powinien dopasować się do naszych (biurowych) monitorów. Tylko jaką one mają ustawioną gammę? W jakiej gammie robi zdjęcia mój/Twój tani aparacik? 2.2 czy sRGB?
Czyli po prostu nie używać kalibracji ColorNavigatora tylko lepiej użyć standardowy wbudowany profil sRGB?GrzesiekR pisze:max pisze:Jeśli chce widzieć wszystkie odcienie po kalibracji, to powinien mieć taką możliwość.
Lekko bumpując temat - dziwi mnie, że nikt nie potrafi w sumie tutaj odpowiedzieć dlaczego Eizo zdecydowało się na ustawienie profilu pod "web design" na gamme 2,2, gammut sRGB, White 6,5k skoro nie widać w nim ciemnych odcieni.
- NocnyJastrzab
Jak wskazuje nazwa presetu "web design" nie dotyczy bezpośrednio fotografii tylko ogólnych treści internetowych. Ustawienia dedykowane bardziej z myślą o grafikach i programistach oraz dla większości ogółu prac domowo-biurowych.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Czornyj
- Kontakt:
Wielokrotnie nadmieniłem w wątku o powodzie takiego stanu rzeczy - bo tak ma być. Uczepiłeś się tych kilku tonów w okołoczerniach i nie przyjmujesz do wiadomości, że taki jest standard - świetnie, skalibruj TRC do sRGB, zobaczysz trochę więcej niż ustawa przewiduje i masz po temacieBreathless pisze:Lekko bumpując temat - dziwi mnie, że nikt nie potrafi w sumie tutaj odpowiedzieć dlaczego Eizo zdecydowało się na ustawienie profilu pod "web design" na gamme 2,2, gammut sRGB, White 6,5k skoro nie widać w nim ciemnych odcieni.
Dopytuję, bo Tom już na początku stwierdził, że źle skalibrowałem i to mnie wybiło z tropu.
Ok, dziękuję za konkretną odpowiedź.Czornyj pisze:Wielokrotnie nadmieniłem w wątku o powodzie takiego stanu rzeczy - bo tak ma być. Uczepiłeś się tych kilku tonów w okołoczerniach i nie przyjmujesz do wiadomości, że taki jest standard - świetnie, skalibruj TRC do sRGB, zobaczysz trochę więcej niż ustawa przewiduje i masz po temacieBreathless pisze:Lekko bumpując temat - dziwi mnie, że nikt nie potrafi w sumie tutaj odpowiedzieć dlaczego Eizo zdecydowało się na ustawienie profilu pod "web design" na gamme 2,2, gammut sRGB, White 6,5k skoro nie widać w nim ciemnych odcieni.
Dopytuję, bo Tom już na początku stwierdził, że źle skalibrowałem i to mnie wybiło z tropu.
- Czornyj
- Kontakt:
Tego monitora tym sensorem i profilerem praktycznie nie da się "źle" skalibrować.Breathless pisze:Ok, dziękuję za konkretną odpowiedź.
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis na tym forum.
Mam podobny problem, co kolega Breathless. Posiadam monitor CS240, kalibrator Spyder4 pro, karta grafiki GTX570, win 7 pro. Do kalibracji używam colornavigatora. Monitor kalibrowany do sRGB.
W związku z tym, że zajmuję się m.in. obróbką wideo, pierwsze co sprawdziłem po kalibracji poprawność reprodukcji odcieni szarości. Okazuje się, że ostatnie 4 tony czerni zlewają się. Dzieje się tak niezależnie, czy do do monitora podepnę profil ICC wygenerowany przy kalibracji, czy też standardowy profil ICC z Windowsa. Natomiast po wyłączeniu obsługi profili kolorystycznych, cała skala odcieni 0-255 jest widoczna.
Co ciekawe, po przeprowadzonej kalibracji, wykonałem jesj sprawdzenie (walidację). Okazało się, że średnia delta E wyniosła ok. 0,5. natomiast bardzo duże odchyły były w czerniach. Tam delta E wyniosła ok. 7,5.
Nie wiem, gdzie mam szukać problemu. Czy to kwestia profila kolorystycznego, monitora, czy sterownika karty graficznej?
Mam podobny problem, co kolega Breathless. Posiadam monitor CS240, kalibrator Spyder4 pro, karta grafiki GTX570, win 7 pro. Do kalibracji używam colornavigatora. Monitor kalibrowany do sRGB.
W związku z tym, że zajmuję się m.in. obróbką wideo, pierwsze co sprawdziłem po kalibracji poprawność reprodukcji odcieni szarości. Okazuje się, że ostatnie 4 tony czerni zlewają się. Dzieje się tak niezależnie, czy do do monitora podepnę profil ICC wygenerowany przy kalibracji, czy też standardowy profil ICC z Windowsa. Natomiast po wyłączeniu obsługi profili kolorystycznych, cała skala odcieni 0-255 jest widoczna.
Co ciekawe, po przeprowadzonej kalibracji, wykonałem jesj sprawdzenie (walidację). Okazało się, że średnia delta E wyniosła ok. 0,5. natomiast bardzo duże odchyły były w czerniach. Tam delta E wyniosła ok. 7,5.
Nie wiem, gdzie mam szukać problemu. Czy to kwestia profila kolorystycznego, monitora, czy sterownika karty graficznej?
- Tom01
- Kontakt:
1. Spydera wystawić na Allegro. To się nie nadaje do kalibracji sensownych monitorów.
2. Przy krzywej jasności Ɣ=2.2 cienie mają się zlewać.
3. Walidacja to powtarzalność czujnika, nie poprawność kalibracji.
Kalibracja to w 20% ustawianie sprzętu a w 80% ustawianie użytkownika. Początkowe uwagi dotyczą sensu lub braku sensu w działaniach. Większość ludzi klika kilka razy "Next" i żyje w błogiej świadomości patrzenia na poprawny obraz. Niektórzy, jak wątkotwórca, wykazują nieco więcej wnikliwości i zauważają że coś nie gra. Nie ma na 100% stanu "skalibrowany" w takim sensie jak chcieliby to rozumieć.Czornyj pisze:Tego monitora tym sensorem i profilerem praktycznie nie da się "źle" skalibrować.
Garść porad:
1. Spydera wystawić na Allegro. To się nie nadaje do kalibracji sensownych monitorów.
2. Przy krzywej jasności Ɣ=2.2 cienie mają się zlewać.
3. Walidacja to powtarzalność czujnika, nie poprawność kalibracji.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Rzeczywiście ze Spyderem będę musiał coś począć.
Odnośnie kalibracji - nie rozumiem jednej rzeczy. Po skalibrowaniu monitora Colornavigatorem, zmieniane są ustawienia monitora oraz tworzony jest nowy profil ICC monitora w systemie. Jeśli wyłączę profil ICC w Windowsach, ciemne szarości nie zlewają się. Natomiast pewne nastawy pozostają w ustawieniach monitora. Czy kalibracja sprzętowa monitora musi zawsze iść w parze z software'owym profilem ICC? Czy to znaczy, że kalibracja sprzętowa i software'owa uzupełniają się?
Rzeczywiście ze Spyderem będę musiał coś począć.
Odnośnie kalibracji - nie rozumiem jednej rzeczy. Po skalibrowaniu monitora Colornavigatorem, zmieniane są ustawienia monitora oraz tworzony jest nowy profil ICC monitora w systemie. Jeśli wyłączę profil ICC w Windowsach, ciemne szarości nie zlewają się. Natomiast pewne nastawy pozostają w ustawieniach monitora. Czy kalibracja sprzętowa monitora musi zawsze iść w parze z software'owym profilem ICC? Czy to znaczy, że kalibracja sprzętowa i software'owa uzupełniają się?
- Tom01
- Kontakt:
Kalibracja sprzętowa oznacza korektę w monitorze=sprzęcie. Profil zawsze musi być, bo to jest opis kolorymetrycznych właściwości monitora. Zachowaniem Windows proponuję się nie przejmować, bo to system bardzo ułomny jeśli chodzi o zarządzanie barwą. Po kalibracji w aplikacjach z CMM będzie dobrze. Tzn, ciemnych odcieni nie będzie, jeśli kalibruje Pan do gammy 2.2. Tak ma być.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl