Witam serdecznie,
Trzon konfiguracji to:
i7 4790K + 16 GB RAM + Dysk SSD 250 GB + SATA 2 TB + GeForce 970 GTX
Do tego jeszcze sprzęt do nagrywania audio: interfejs audio, 2 mikrofony, statywy do nagrywania instrumentu muzycznego + głosu
I tak pewnie za chwilę będę musiał dołożyć kolejne dyski.
Sam komputer - około 6 tysięcy, sprzęt do rejestracji audio około 1500.
Ogólnie sprzęt powinien dać się jeszcze trochę podkręcić, będę próbował choć nie jestem wielkim fanem overclockingu.
Zastosowanie: Wiedźmin III w Full HD w Ultra detalach
![Puszcza oko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
- główna praca: tłumaczenia - wielogodzinna praca z tekstem, słownikami i stronami WWW
- rozrywka: gry (Wiedźmin III / MMORPG ale pewnie na tym sprzęcie będę mógł pobawić się w najnowsze tytuły)
- hobby: muzyka (gra na instrumencie) - nagrywanie dźwięku + wideo, obróbka fotografii i video (w tym momencie głównie hobbystycznie,
dlatego też nie chcę inwestować w CS240), soft: Lightroom, Photoshop, Premiere, After Effects
- jeśli uda się załatwić lepsze połączenie internetowe to możliwe, że też live streaming.
Nie chcę schodzić z konfiguracji kompa, bo obecnie komputery starzeją się dużo wolniej niż kiedyś za czasów pierwszych PCtów
(przykład mam koło swojego biurka, komp kupiony w 2008 roku po trzech latach w 2011 bez problemu służył mi do wszystkich zadań
(nadal mi dobrze służy)). Chcę zainwestować teraz w najlepszy PC, na jaki mnie stać, który będzie mi dobrze służył do wszystkich zadań,
do tego dobry monitor domowo/biurowy, który od biedy nada się do jako-takiej obróbki photo/video (napewno lepiej niż mój wyświecony
FlexScan S2231W) z takim założeniem, że jeśli w najbliższym czasie zarejestruję działalność gospodarczą i uda mi się zdobyć dodatkowe środki
na rozwój w kierunku wideografii, to dołożę do niego CS240 Eizo jako drugi i poproszę o skalibrowanie obu. Jeśli nie - tańszy ale dobry biurowy
monitor nadal nada się do podstawowych zadań: tłumaczenia, gry + muzyka + hobbystycznie foto i video. Pewnie, na PCta można wydać i
20 tysięcy, ale myślę, że powyższa konfiguracja będzie dla mnie zupełnie wystarczająca i zapewni komfortową pracę i zabawę w
każdej z wymienionych powyżej dziedzin.